Ko je energetski ugrožen kupac?

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 14.10.2013. godine donela Uredbu o energetski zaštićenom kupcu, odnosno ugroženom kupcu toplotne energije.

 

eko-strujaNavedenom uredbom bliže se propisuju kriterijumi, način zaštite, uslovi, rokovi i postupak za utvrđivanje statusa energetski zaštićenog kupca, odnosno ugroženog kupca toplotne energije, navodi se u saopštenju Sekretarijata za društvene delatnosti Subotice.

 

U saopštenju se navodi da se postupak za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, odnosno ugroženog kupca pokreće se podnošenjem zahteva za sticanje statusa nadležnom organu jedinice lokalne samouprave.

 

Članom 7. navedene uredbe regulisano je da se uverenja o statusu energetski  zaštićenog kupca, odnosno ugroženog kupca toplotne energije izdaju sa rokom važenja do kraja kalendarske godine, a novi zahtev za narednu kalendarsku godinu se može podneti najranije 30 dana pre isteka roka važenja izdatog uverenja.

 

Za podnošenje novog zahteva, ukoliko nije došlo do promene u odnosu na prethodno podneti zahtev, što će se konstatovati uzimanjem izjave na zapisnik pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, nije potrebno prilagati dokaze koji su već ranije priloženi, izuzev dokaza o ukupnim mesečnim primanjima domaćinstva.

 

Uslov za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, odnosno ugroženog kupca je ostvaren ukupan mesečni prihod i to:
1) do 13.222,00 dinara za domaćinstva sa jednim članom;
2) do 19.251,00 dinara za domaćinstva sa dva i tri člana;
3) do 25.276,00 dinara za domaćinstva sa četiri i pet članova;
4) do 31.786,00 dinara za domaćinstva sa šest i više članova.

 

Energetski zaštićeni kupac, odnosno ugroženi kupac može steći pravo na umanjenje mesečne obaveze samo za određene količine električne energije ili za određene količine prirodnog gasa ili toplotne energije za broj m2 stambenog prostora, a ne kumulativno.

 

Korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i dečijeg dodatka, koji su to pravo ostvarili po propisima kojima se uređuje socijalna zaštita, stiču status energetski zaštićenog kupca odnosno ugroženog kupca bez podnošenja zahteva, na osnovu podataka kojima raspolaže ministarstvo nadležno za poslove socijalne zaštite.KOMENTARI

 1. klasicni suboticki mrgud kaže:

  koje su ovo neuloze molim vas. ne mogu da verujem…

 2. brdovita ravnica kaže:

  Verovatno najgluplja uredba u istoriji srpskog parlamentarizma.

 3. @marina kaže:

  da li je ovde nekome nesto jasno…….kakvi su to ugrozeni potrosaci,uverena sam da ih ima mnogo, kolika su umanjenja ?

 4. marina kaže:

  da li mi neko moze pojasniti……odnosi li se to i za ne zaposlene i koliko je umanjnje?

 5. danica kaže:

  nista ni meni nije jasno ?

 6. ... kaže:

   

  marina:

  da li mi neko moze pojasniti……odnosi li se to i za ne zaposlene i koliko je umanjnje?

   

  Polako, to jos nisu definisali. Ne brinite nisu to znacajne kolicine jer onaj ko ima 13000 mesecno ne moze da napravi racun za struju i grejanje vece od nekoliko hiljada u suprotnom bi umro od gladi.

 7. Suboticanin kaže:

  Sramno, kako se deklarisete kao humani, a kolko ima takvih koji i malo prelaze pa isto ne mogu da imaju taj benifet.

OSTAVITE KOMENTAR