Ko je nadležan za građane

Ako izuzmemo odobrenje povećanja Javno-komunalnom preduzeću „Stadion“ za cene ulaznica za bazen u Dudovoj šumi koje se nisu menjale skoro deceniju i koje još uvek iznose 110 dinara za odrasle, 50 za decu od 5-10 godina, dok je za one mlađe besplatan ulaz; što je svih ovih godina omogućavalo građanima Subotice i poneki porodični provod; sva ostala odobrena poskupljenja traže podrobnija obrazloženja. Naročito ona koja nam na naplatu dolaze svakog meseca, objedinjenim računom i u trenutku kada svi očekujemo neku vrstu pomoći od svoje lokalne zajednice.

Naime, upoređivanjem sa ostalim gradovima i opštinama možemo da vidimo da je u Subotici i bez odobrenog povećanja, cena vode veća od prosečne ( čista voda, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda trenutno je ukupno 123,20 a od 1. februara 155,61 dinara po kubiku, plus naknada za pogonsku spremnost 124 dinara po obračunskom mestu, koju Subotičani plaćaju još od 2011.) Ono što je još karakteristično za subotički vodovod jeste da je cena ista za domaćinstva i poslovne potrošače (obično je odnos 1:2).

Radi upoređenje оvdе možete pogledati pregled cena u 50 opština koje prati poslovno udruženje komunalnih preduzeća KOMDEL.

Cene usluga odnošenja smeća su šarolike i tu se može reći da pratimo neki prosek. Sakupljanje, odvoženje i deponovanje komunalnog otpada iz individualnih objekata za koji dan koštaće 6,06 umesto dosadašnjih 4,66 dinara po kvadratu, iz stambenih zgrada 7,33 umesto 5,63 dinara, iz  poslovnih prostora 16,63 umesto 12,79 dinara po kvadratu. Za naselja gde se ova usluga obračunava po domaćinstvu, zatraženo je poskupljenje sa 392 na 510 dinara mesečno. Primera radi, u Novom Sadu je ova usluga 147,90 dinara po članu domaćinstva; Beogradu sa novim povećanjem 6,6 dinara po metru kvadratnom…Cene iznošenja smeca

Javno komunalna preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, “Čistoća i zelenilo”, “Dimničar” ,”Pogrebno” i “Stadion” tražili su i dobili zahtevana povećanja. U obrazloženju imaju rast troškova i stagniranje cena prethodnih godina. Nadležni su razloge uvažili i odobrili poskupljenja. Ostaje još pitanje kome da se s istim razlozima povećanja troškova obrate građani Subotice čija zarada ne samo što stagnira već se sve više udaljava i skoro je već pet hiljada manja od republičkog proseka.KOMENTARI

 1. (ba)laban kaže:

  Treba isplatiti sve veći naprdnjački botovski aparat i bespotrebno nagomilavanje kancelarijskih pacova, koji će plaćani parama građana na svakim sledećim izborima predstavljati bezličnu sektašku glasačku mašineriju.

 2. Snadzi se kaže:

  1.ba laban ne seri.
  Cene u subotici nisu baš male.
  Dimnjacara vidim 1xg.smece cu otkazat ili cu sam spaliti. Nesmes umreti odrase grobari privatnici.
  Vidu cu uzet iz javne cesme….
  Snadzi se…

 3. Mare kaže:

  Hvala lepo na preseku stanja po gradovima.

 4. Trovach kaže:

  @Snadzi se…Koga je briga kako ce da se snaDŽe polupismena budala koja se hrani podrigusom? Ovde je rec o tome da mi najskuplje placamo najgore usluge u “drzavi”.

 5. kafedzija kaže:

  odjavit se sa svega pa nek igraju dzepni bilijar u kancelarijama sami sa sobom 🙂

 6. (ba)laban kaže:

  @Snadzi se

  Izbor je tvoj. Ukoliko nemaš primedbe i želiš da živiš sa dva veka NAZADOVANJA, samo izvoli. Razumem vas naprdne džabalebaroše… osladilo vam se da vas neko izdržava na svojoj grbači, ali znaš i sam da to neće da traje doveka.

  Kad malo bolje razmislim, kome ja to i pričam. Verovatno nekom Stefanovićevom kolegi sa nepostojećeg fakulteta… ili možda Gašićevom, Đukanovićevom…

 7. Novinar kaže:

  Naravno da je sve skuplje ,naime pored SNS ‘kadrova’ u JP koji se kote neverovatnom brzinom treba i njih namiriti . Treba namiriti inostrane kredite preko JP izmišljenim povečanjima cena i dodatnim paušalim. Jedan od garanta za namirenje nekontrolisanog trošenja tih kredita država može izvuči iz đepova građana preko javnih preduzeća. Nakon toga novac se sliva ponovo u kasi kreditora . I ‘Jovo nanovo’ .Sve u ime naroda. E moj narode što ste naivni.

 8. tri tačke kaže:

  Naravno da treba da namirimo inostrane kredite kad nismo u stanju sami da izgradimo, a nismo baš ni u stanju da posle to i održavamo kako treba. Tako da i treba da se poveća cena vode. Ovo povećanje nije dovoljno, treba još veća cena vode da bude, da bi sve moglo da se radi kako treba. Jer mi vršimo nuždu direkt u jezero, a ako želimo da to jezero liči na nešto, moramo ozbiljno da pročistimo to što tamo šaljemo. A to košta i nije uporedivo sa gradovima koji vrše nuždu u reku. Postoji razlika između jezera i reke, reka teče i odnese sva s****!

  Uglavnom mi hoćemo i čisto jezero i jeftinu vodu i efikasna JP, samo što nismo u stanju za sve to da se izborimo i to tako traje već decenijama… E pa onda nemoj da kukaš!

 9. Metuzalem kaže:

  Na žalost,
  Tek sada dišemo punim plućima NeoLiberalnog kapitalizma. (Na SRB način).
  Ovo je tek početak ceđenja već i onako isćeđenog Naroda.
  Nakotilo se toliko aparatčika da ih ni jedna metla ne može pomesti.
  Zato: U nove, sve skuplje pobede!
  Zaslužili smo, tako nam i treba.

 10. Nada kaže:

  zašto se i kod nas odnošenje smeća iz stambenih zgrada ,ne plaća po osobi,kao i voda,a ne po kvadraturi stana.Kakve veze ima veličina stana ako u njemu živi jedna osoba,ne iznosi nameštaj ,nego jednu kesu smeća!?

 11. Croat kaže:

  To je preveliko dizanje cenq odjednom !
  Ove godine sam u totalnom soku, prvo su skupili lisce ispred moje kuce a na kraju i odneli a sad su cak i so bacili na pesacku stazu . Ja sam ocistio sneg i bas razmisljam sta cu sa onim ledom, nemam peska, nemam te krupne soli , nemam pepela kad dolazi majstor i soli. ako se tada nisam slogirao !

 12. Croat kaže:

  nada zato sto bi vec pri sledecoj naplati svi tvrdili da sami zive u stanu…..

 13. Novinar kaže:

  @ tri tačke A gde su ti silni ‘stručnjaci’ sa masterima ,inspekcijske službe ,sanitarne inspekcije , komunalne inspekcije itd koje plaćamo kroz raznih paušala ,cene usluga vode i odvođenja. Zar oni svi ne rade ništa , i za to sve je kriv narod? Prema tome tvoja poruka narodu je :Narode ,kad si glup onda plaćaj!

 14. Novinar kaže:

  @ (ba)laban Zato se i otimaju za to radno mesto zbog ‘uhljebljenja’…očito da osečaju ‘miris Hadsona’ .

 15. Trovach kaže:

  @Novinar…Nadam se da nisi novinar, jer pravis toliko gresaka u kucanju, da bih rekao da si polupismeni klinac. Pravi novinar bi, za pocetak, morao razlikovati Č i Ć.

 16. Novinar kaže:

  @ Trovach.Što ja mogu kada tebi očito se ne sviđaju činjenice. Ali činjenice i istana je bitna. Uostalom nismo na času gramatike …Naime ako Dobrivoju noge smrdu na Banovom brdu i nitko ga ne naziva nepismenim ,zašto bi ga i ja kritizirao ?

 17. Trovach kaže:

  @Novinar…Sve je u redu ako nisi pravi novinar i ako se samo tako potpisujes. Ako gresim, ja sam pismeniji i od tebe i od vecine danasnjih “novinara”. To sto koristim osisanu latinicu je rezultat moje lenjosti, ali i ocekivanja da ce oni, koje interesuje moje misljenje, nekako shvatiti sta zelim reci. Kada napisem nesto, uvek proverim greske, a to isto preporucujem svima vama novinarima u pokusaju. Ne traje dugo, a neces se obrukati.

 18. tri tačke kaže:

  @Novinar
  Nisam baš siguran šta si hteo da kažeš, očigledno imaš problem i sa izražavanjem, a ne samo sa pravopisom. S druge strane poentu (narod i treba da plaća kad nije u stanju da se izbori za bolje) ipak vidim da si shvatio, pošto sam upravo to hteo da poručim.

 19. amacak kaže:

  nepismeno i nekonzistentno korišćenje znakova interpukcije, specifični izraz “naime”, povremene hrvatske reči (kritizirao, očito), povremeno mešanje ć i č, kritizerski komentar.

  nije on nikakav novinar. gde si megille, bulšiteru stari koji se nedavno autovao kao fašista. dopuni onu svoju prijavu i ovim imenom na listi oštećenih. nego, jesi morao da daš odgovarajući broj potpisa za svaki nickname koji si naveo kao oklevetan (ivan, miki, megille …) ili je bio dovoljan samo jedan?

OSTAVITE KOMENTAR

+ 46 = 51