Ko je TIBHAR

Šta je to TIBHAR? To ime zna svako ko igra stoni tenis, ali ako tek počinjete da se bavite ovim sportom, verovatno ne znate da iza toga stoji ime jednog uspešnog subotičkog i jugoslovenskog sportiste i još uspešnijeg poslovnog čoveka.

Onog dana kada rešite da svoju opremu za ovaj sport unapredite nekom poznatom svetskom markom, naići ćete na imena Butterfly, Stiga, Joola i Tibhar. Tada treba da znate da čuvena nemačka firma TIBHAR znači Tibor Harangozo, što je ime nekadašnjeg stonoteniskog asa iz Subotice.

Tibor, brat slavnog Vilima Harangozoa, prvaka sveta, takođe je bio vrhunski sportista, ali ako bi tražili razlog zašto se o njemu danas manje zna, to je zato što je ovaj grad bio gnezdo iz kog su se posle njega izlegli još mnogi stonoteniski majstori.

Uz dva prvaka sveta (Vilim Harangozo i Zoran Kalinić) tu su i dva evropska kupa ekipe Spartaka (1977. i 1981. godine), dvanaest ekipnih naslova prvaka države, osam titula ženskog tima…

Tibor Harangozo je bio reprezentativac Jugoslavije još pre Drugog svetskog rata (srebro na Svetskom prvenstvu 1939. godine) . Kada se posvetio trenerskom radu ostvario je internacionalnu karijeru, izdao je knjigu „Stoni tenis“ 1955. godine, zatim časopis o aktuelnostima u ping pongu (1969) i uvek  išao ispred svog vremena.

Konačno, 1969. godine,  u Sarbrikenu (Nemačka), Tibor je osnovao firmu koja proizvodi opremu za ovaj sport. Svojim kvalitetom je uspeo da se pozicionira u sam svetski vrh i stvori marku TIBHAR koja ga je nadživela.

ZABORAVLJENE TITULE

Rat je još trajao kada je napisan izveštaj koji se danas čuva u Istorijskom arhivu Subotice. Ovaj list papira otkriva nekoliko detalja koje je istorija subotičkog sporta zaboravila, namerno ili slučajno. Tog decembra 1944. godine,  subotički „Table tenis club“ izveštava nadlažne o trenutnom stanju u kom se nalaze, nakon dramatičnih ratnih događaja koji su ostavili trag u svakoj sferi života grada.

Tako je i stonoteniski klub ove dane dočekao sa svega jednim stolom, jednom mrežicom i jednim ormarićem. Tu stoji da je „Table tenis club“ osnovan 1937. godine i da je do 1941. dva puta bio prvak države. Osvojeni su još brojni turniri u Kraljevini Jugoslaviji, a za vreme okupacije Subotičani su dva puta bili prvaci Mađarske. Svi ovi uspesi ne čude ako se zna da su za klub tada nastupali predratni reprezentativci braća Tibor i Vilim Harangozo. To je jedan od retkih sportova gde muškarci i žene igraju u istom timu (tada su bili veoma popularni mešoviti parovi). Najuspešnije dame su bile Ana Harmat i Ruža Futo.

Subotički stoni tenis se odrekao ovih prvih titula ali je uspešno nastavio tamo gde je na momenat stao 1944.

                Braća Harangozo

                Ica Čović

                Tibor Harangozo

Posle rata je nastavljeno osvajanje ekipnih i pojedinačnih prvenstava. Dominacija „subotičke škole“ ping ponga je trajala sve do kraja pedesetih, a nastavila se 70-ih i 80-ih dolaskom nove generacije. Kada je na kraju XX veka podvučena crta, u Spartakovoj sportskoj porodici ova sekcija je bila najuspešnija. Ako rvači pojedinačno mogu da se pohvale brojem medalja sa državnih, evropskih i svetskih prvenstava, ekipno su stonoteniseri ubedljivi: 12 titula prvaka države i dva osvojena Evro – kupa!

SVI SU IGRALI STONI TENIS

Popularnost nekog sporta kod nas, uvek je u tesnoj vezi sa međunarodnim uspesima naših pojedinaca i timova u određenim disciplinama. Za neke sportove smo ponekad sigurni da u njima dominiraju drugi narodi. A onda, jedino olimpijsko zlato u Londonu za nas osvoji devojka koja se borila u tekvondu, za koji smo mislili da je u vlasti boraca sa Dalekog istoka.

I stoni tenis je bio igra za koju se verovalo da pripada kosookim majstorima celuloidne loptice. Kada su „kineski carevi“ došli u Suboticu 1970. godine, meč je odigran u pozorištu!

Subotičani su napunili Halu sportova da vide Japance, Šveđane i druge svetske i evropske prvake, na XIX Međunarodnom prvenstvu Jugoslavije. Kao kruna tog vremena, došlo je svetsko prvenstvo 1981. godine u Novom Sadu – SPENS. Svi su tada igrali „pingić“. Na posterima u dečjim sobama su se popularnim pop-rok grupama i fudbalerima tada pridružili i Kalinić, Šurbek, Gergely…

Kalinićev servis zbog koga je svetska stonoteniska federacija promenila pravila

Lansky

 KOMENTARI

  1. facebook kaže:

    Tooo Subotičani!

  2. Nikola kaže:

    Nažalost ovaj divan sport je na veoma niskim granama danas kod nas. Jako smo daleko od evropske i svetske elite.

OSTAVITE KOMENTAR

69 + = 73

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: