Ko je vlast a ko opozicija u Subotici

Od najšire skupštinske većine u poslednjih nekoliko mandata, Skupština grada je za godinu dana stigla do toga da se više ne zna ko u njoj čini većinu. To je ovih dana priznao i gradonačelnik Modest Dulić (DS). Praktično, ni prvi čovek grada ne zna ko ga drži na vlasti. A pitanje skupštinske većine sve češće postavljaju male partije koje učestvuju u gradskoj vlasti, verovatno zabrinute i za svoj položaj.

 

Pre godinu dana, nakon dugih pregovora, uspostavljena je, kako je tada nazvana, široka koalicija koja je počivala na uspostavljenom „dvojcu“ koji su činili Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara. Direktnim i bočnim koalicijama, ova koalicija narasla je do nekih 11 partija koje su činile 54 od 67 odbornika u skupštinskim klupama. Van vlasti tada su ostali samo SNS i Pokret mađarske nade.

 

U proteklih godinu dana dve vodeće skupštinske partije su često javno razmenjivale optužbe da se ne radi dovoljno, da se grad ne razvija i da se koče inicijative onog drugog političkog partnera. Uobičajenom partijskom prepucavanju pridodat je i drugi deo domaćeg političkog folklora, prelasci odbornika, posebno malih koalicionih partnera iz jedne u drugu partiju, ili su oni naprečac postajali samostalni. Ipak, moglo se primetiti da su ovi „preletači“, zajedno sa promenom političkog stava, nekako u isto vreme dobijali i posao u javnim preduzećima, i to obično na rukovodećim mestima. Iako na zvaničnoj internet stranici grada postoji devet odborničkih grupa i dva samostalna odbornika, verovatno više ni forenzičari ne bi mogli utvrditi ko je u kojoj partiji bio i kako se kretala njegova politička karijera.

 

Ipak, pravi udar na skupštinsku stabilnost napravio je sredinom jula kolektivni prelazak DSS-a u članstvo SNS-a. Tada je ključno pitanje bilo: da li je DSS u „miraz“ naprednjacima doneo i deo vlasti u kojoj je imao mesto u Gradskom veću i dva direktora, ili je SNS povukao bivše DSS-ovce u opoziciju. Iako je još tada najavljeno da će odgovor na ovo kako je tada u SNS-u rečeno „nezgodno“ pitanje ubrzo biti poznat, ni nakon mesec i po dana ne zna se da li SNS učestvuje u vlasti ili ne. Na sajtu grada i dalje postoji odbornička grupa DSS-a, a na zasedanje poslednje skupštinske sednice, krajem jula, bivši odbornici DSS-a nisu ni došli.

 

Upravo zbog toga je Liga socijaldemokrata Vojvodine postavila pitanje ko čini većinu u gradu i, kako za „Politiku“ kaže Mirana Dmitrović, šef odborničke grupe, nisu dobili odgovor. – Mi jesmo deo vladajuće većine, ali smo želeli da se razjasni ko čini vlast u gradu. Naš načelni stav je da podržavamo sve dobre projekte. Ukoliko bi SNS ušao u vlast u gradu, Gradski odbor bi tada odlučio koja bi bila naša pozicija – kaže Dmitrovićeva.

 

Nedavno su odborničke grupe LDP-Most i „Subotica u srcu“, sa šest odbornika, takođe postavile pitanje ko čini vlast u gradu i da li zbog toga što se ne zna ko čini većinu grad nastavlja da krši Zakon o javnim preduzećima i javnim komunalnim preduzećima, te do kraja juna nisu imenovani direktori. U odgovoru na to gradonačelnik Dulić je ponovio da treba okupiti političku većinu oko ključnih pitanja u gradu, kao što je otvaranje novih radnih mesta, izgradnja Narodnog pozorišta i Banje Palić.

 

Šef demokrata u Skupštini grada Robert Santo izbegao je odgovor na pitanje „Politike“ ko su njihovi koalicioni partneri govoreći da ne želi da se meša u kompetencije gradonačelnika.

 

Demokrate su inače pre više od mesec dana pokušale da naprave Savez odborničkih grupa, ali se na prvom glasanju koje je usledilo ispostavilo da su članovi Saveza glasali oprečno, te da se on praktično na prvom ispitu raspao. Gojko Radić, jedan od privremenih rukovodilaca naprednjaka, nakon raspuštanja Gradskog odbora, kaže za „Politiku“ da je SNS u Subotici i dalje u opoziciji, a da stranka još nije odlučila šta će biti sa pridošlim članovima DSS-a koji zauzimaju funkcije o gradu. – Očekujemo da o tome do kraja sedmice odluči predsednik partije – kaže Radić.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. pauk kaže:

  To… sve partije u vlasti, bar po necem da budemo jedinstveni u svetu… Hoces li duso hoces bela rado, da te strina vodi u cirkus Kolorado..

  joj hocu hocu.. hocu rado rado…

 2. sokrates kaže:

  Kod nas svi figuriraju kao vlast i kao opozicija.. ljudi su isti, funkcije se rotiraju, poslovni aranzmani u JP su osigurani.. funkcionisu kao Barcelona!

 3. Ма дај kaže:

  У Суботици се стварно не зна ко је власт а ко опозиција. Странке власти се понашају као да су опозиција, причају као да су јуче дошли на власт (а већ 10-12 година *како која* владају овим градом), глуме амнезију кад се ради о томе ко је срушио позориште и започео низ других пропалих и незавршених пројеката, вечито се ваде за своје неуспехе/неиспуњена обећања жалећи се на републичку власт итд. итд.

  А званичне опозиције у Суботици нема, слизали су се уз власт, за пар места у Електровојводини су ућутали па се више ни не јављају за реч у градској скупштини, не критикују власт, чак јавно хвале ДС у наступима на локалним ТВ емисијама, примају рециклиране политиканте из ДСС-а итд. итд.

  Једино је онај Ђула Лазло остао да брани барјак опозиције у Суботици, али се нешто бојим да ће, због опште усамљености у опозицији, и он ускочити у фотеље власти а онда и званично нећемо имати ниједног опозиционара али зато пуних 67 властодржаца. А кад се то деси – никакви избори нам не вреде ништа, јер ко може сменити такву власт у којој су 100% странака у скупштини?

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: