Ko pomera antenu, a ko viče NEVALJA!!!

Kada je samo pre par meseci neko pomenuo “vruću jesen”, lako se moglo pretpostaviti da je mislio na politiku. Jasno, jesen je i u meteorološkom smislu neobično topla, ali politički je svakako “iznad proseka”.

 

U nepisanim političkim “pravilima igre”, uobičajen je rok od 100 dana kako bi vlada pokazala obrise svoje čvrstine i namere delovanja do kraja svog mandata. Da li je i ovoga puta tako? Tih 100 dana se još nije navršilo, a lokalna vlast je opet uzrok krize nepoverenja izmedju naprednjaka i socijalista. Ovi problemi su počeli sa prekomponovanjem vlasti u Novom Sadu, a sada su stigli do toga da se zbog rušenja SNS-a u Smederevskoj Palanci preti i rušenjem republičke vlade. Doduše, premijer je uoči jučerašnjeg sastanka lidera SNS-a, SPS-a i URS-a izjavio da u vladajućoj koaliciji postoje problemi, ali ne takvi da će zbog njih pasti vlada.

 

Na pomenutom sastanku juče, koji je trajao više od tri časa, dogovoreno je da će se pristupiti tzv. prekomponovanju lokalnih organa vlasti u 10-20 opština i gradova medju kojima se ne nalazi i Subotica. Naime, osim Užica i Leskovca, gde će se uskoro napraviti nove koalicije, iste bi trebalo da budu napravljene i u Požarevcu, Šapcu, Somboru, Kikindi, Kruševcu, Osečini, Soko Banji, Knjaževcu i nizu manjih opština, kako je precizirao Ivica Dačić juče za RTS.

 

Interesantne su, medjutim, ocene pojedinih analitičara. One se kreću od toga da je vlada u ovom trenutku stabilna, a može da padne jedino ako SNS proceni u jednom trenutku da je toliko jak da mu ne odgovara ovakav raspored moći unutar postojeće vlade, do onih drugih. U njima se primećuje da je i u ranijim vladama na početku bilo čarki i sukoba, unutrašnjih varnica, pa su se te varnice vremenom smanjivale. Medjutim, u slučaju aktuelne vlade ovakvu vrstu smirivanja nije realno očekivati. Mala je mogućnost da se ti odnosi mogu stabilizovati i harmonizovati u dogledno vreme, što opet ne mora značiti bezuslovno i pad vlade u najavi zbog problema sa lokalnim samoupravama. Mišljenja su ipak saglasna u tome da se svemu ovome ne bi pridavao toliki značaj da nema suštinske i duboke razlike unutar vladajuće koalicije.

 

Kako će se ovaj sporazum lidera koalicionih partija reflektovati na lokalnu samoupravu u Subotici i da li je ovo tračak za olakšanje subotičkim demokratama, pokazaće vreme. Ono što je možda važno pomenuti jeste činjenica da I formiranje lokalne vlasti u Subotici nije išlo sasvim glatko. Da podsetimo, konstitutivna sednica Skupštine grada Subotice, na kojoj su verifikovani mandati poslanika, održana je punih mesec dana posle održanih izbora. Tadašnji predsednik subotičkih demokrata, a danas gradonačelnik Modest Dulić, u najavi te sednice je izjavio:

 

– Nakon konstituisanja sednica će biti prekinuta, a zatim nastavljena kada se bude znala skupštinska većina. Većine još nema jer nisu završeni razgovori sa budućim koalicionim partnerima – izjavio je Dulić za novosadski Dnevnik. (06. jun 2012.) I ovog puta je kao i pre četiri godine, kada su održani prošli izbori, bila javna tajna da se u lokalnoj samoupravi čekao ishod političkih dogovora s viših nivoa, republičkog i pokrajinskog. Kako su se stvari odvijale bili smo svedoci.

 

Portal GradSubotica se svakako neće baviti kombinatorikom broja poslanika po osnovu političkih partija koje su ih delegirale (a ne glasači poimenično svakog poslanika) niti ulaziti u ocene koliko je opstanak sadašnje vladajuće garniture moguć i opravdan, a kolike su šanse da i u Subotici dodje do pre(novo)komponovanja. Podsetićemo samo na sastav lokalnog parlamenta koji broji 67 poslanika, a čine ih: 20 poslanika DS-a i saveza oko njega (DSHV i SDPS), 16 poslanika SVM-a, 8 poslanika koalicije SNS-NS, 6 poslanika Liste za Srbiju koju čine DSS, SRS i SDS, po 4 poslanika SPS (i savez oko njega), LDP i LSV, 2 poslanika SBB I po 1 poslanik Pokreta madjarske nade, Bunjevačke stranke I DSVM-a. San svake partije je da sama formira vladu pa tako i na lokalnom nivou. Koalicije su kompromisi, a politika generalno “veština mogućeg”. Ono u čemu ćemo se složiti, bar većina Subotičana, jeste da se vlastodršci ponovo bave sobom, a ne pravim životnim problemima. Ili to nisu ni prestajali.

 

I da se vratimo na početak priče. Uživajmo u ovim lepim jesenjim danima sunca, jer svetski meteorolozi predvidjaju sibirsku zimu sa ekstremno niskim temperaturama i mnogo snega. Neki kažu najhladnijom zimom u poslednjih 100-150 godina. Kakva će biti politička zima posle ove vruće političke jeseni, ostaje da vidimo, a naročito osetimo.KOMENTARI

 1. jasso kaže:

  Sad sve zavisi od Pastora,da li mu je vaznije mesto predsednika Vojvodjanske skupstine ili ga naprednjaci uguraju na neko bolje mesto u republici,a posto vojvodjanska skupstina moze i bez SVM-a,zato naprednjaci sad pokusavaju na sve moguce nacine umanje nadleznosti i ovlastenja skupstine Vojvodine…

 2. Long Dong Silver kaže:

  Citiram: Podsetićemo samo na sastav lokalnog parlamenta koji broji 67 poslanika, a čine ih: 20 poslanika DS-a i saveza oko njega (DSHV i SDPS), 16 poslanika SVM-a, 8 poslanika koalicije SNS-NS, 6 poslanika Liste za Srbiju koju čine DSS, SRS i SDS, po 4 poslanika SPS (i savez oko njega), LDP i LSV, 2 poslanika SBB I po 1 poslanik Pokreta madjarske nade, Bunjevačke stranke I DSVM-a.

  Pitanje: 20 odbornika( ne..poslanika freelancer..tamo su malo vece kuronje!) DS-a-koliko odbornika ima u toj koaliciji DS,DSHV,I Rasim? Ali pojedinacno?!!! molim lepo!:

  1.Ds samostalno-broj?DSHV-broj-?,Rasim-Broj? (DSHV je od uvek imao 4 i nije nikada odustajao,pa ni u vreme milosevica od ovoga broja!!!!…dakle, koliko Rasim ima odbornika u skupstini Grada?)!..hmmm…ajd da ne citam sluzbeni list ponovo, ali DS ima cca-max 12 odbornika!!!ende!

  2.Cistih,svojih, 16 odbornika SVM-a!

  3.Cistih 8 SNS&co+ odlutali profesor Baltazar=9…dobaci jos jednogaili dva na ovu gomilu…

  4.SPS, da te ispravim, ima 5 odbornika ,posto mu je jedan sa Bajiceve liste sticajem okolnosti  i gle cuda prebegao!

  5. DSS u Subotici vise ne postoji…presli u DS( JP.Parking je cudo jedno!dss-a) a i siroti direktor su-elvojvodine je spakovao i ispraznio odavno svoju fioku!…Pazi DSS-u vladajucoj kaliciji u Subotici???!!!..a isli sa jebeote,DVERIMA u kaoliciji…pa hajde da  lokalno mentalno masturbiramo. Jedino mi nije jasna raspodela njihovog kolaca? DSS3?SRS-2 i DVERI-1?…ili sta?

  Freelancer! moj nick ti sve govori! imaju vecinu!!!

 3. matorac kaže:

  Ne valja se piše odvojeno!

 4. ss kaže:

  evo meni neko non stop pomera antenu. Nikako da valja slika na televizoru xD

 5. XY kaže:

  Matorac, u pravu ste “Ne valja” se piše odvojeno, baš kao što se “lideri”iako ih ja ne bih tako nazvao, jer oni u sebi ne poseduju ni “l” od lidera. Jadni smo mi kada smo izabrali ljude kao što su oni koji se bore za fotelje, a ne da reše nezaposlenost, pad sstandarda, oji više i ne može da pada (mislim na nas ne “lidere”).

  Siguran sam da i kamere pocrvne kada ih slikaju, a kamoli da mi ne pocrvenimo koga smo izabrali.

  Hteli smo promene, dobili smo. Pa stalno se nastoji da  se menjaju lokalne vlasti. Di ćeš veće promine od ove. Eto, tili smo-dobili smo.

 6. djomla kaže:

  matorac:

  Ne valja se piše odvojeno!

  U ovom slučaju je namerno napisano zajedno. (zato je i velikim slovom)

 7. pinky kaže:

  ss:

  evo meni neko non stop pomera antenu. Nikako da valja slika na televizoru xD

  i meni isto drnda neko moju antenu 😀

 8. Drobina Robert kaže:

  Politicka scena nam je nestabilna,to je fakat,politicari imaju odresene ruke jer ih ne kontrolise ni jedan stabilan zakon i bilo koja ekipa da preuzme vlast prevashodno se bavi pljuvanjem po politickim protivnicima a ne podizanju standarda(cast izuzecima).Svojevremeno sam gledao intervju sa visokim oficirom mup-a Srbije zaduzenom za maloletnicku delikvenciju koji je izjavio da razume(do odredene granice) decu koja se odaju delikvenciji jer je to pojedincima jedini nacin da dodu do vecih para i budu postovani pred devojkama i svojim drustvom no oni za svoja krivicna dela kad padnu policiji u ruke okajavaju grehe a politicari su nedodirljivi i mogu da kradu i nikom nista.No ne mozemo im nista svakako,samo nam se slatko smeju,ovo je vreme gospodskog kriminala u belim rukavicama a la ,,Sir Oliver”(Alan Ford).Zadnjih dana zna se koji nas sugradanin se spominje u kontekstu Sir Oliver-a no dao Bog zdravlja pa da se za godinu dana potsetimo kako je krenulo,verujem da ce biti ,,Tresla se gora rodio se mis”.Koliko me pamcenje sluzi na ovim prostorima (bivsa YU) je malo duze bio u zatvoru zbog krade politicar F.A.zbog afere Agrokomerc,a od uvodenja visestranacja sem Kertesa mislim da niko ozbiljnije nije odgovarao zbog malverzacija,a uglavnom svi kradu a ponesto i ostane,pa mi smo najbogatija zemlja na svetu.Verujem politicarima koliko i mojoj komsinici od 100 godina koja gleda u kafu i karte no svideo mi se jedan citat iz predizborne kampanje(ne znam ciji):,,U sistemima u kojima se rukuje pesnicom potpisuje se palcem”.

 9. freelancer kaže:

  Uz članak…

  Da gospodo, “ne valja” se piše odvojeno. Tu ste apsolutno u pravu. Respect. Neskromno izjavljujem da gramatiku ipak poznajem, koliko – toliko, budući da mi je to struka (po obrazovanju).  Od kako sam počeo pisati tekstove na ovom portalu, nastojim ih nasloviti sa ponekom parodijom (vidi ranije tekstove, srećom nema ih mnogo). Tako je i sa ovim. Onaj što urla odozdo ne čini to sa “NE VALJA” već sa “NEVALJA!!!”. Zato je i napisano velikim slovima. djomla, NEMAM POJMA kako si provalio, ali svaka TI čast! Uz takav naslov, sasvim je PRIRODNO “legla” i ilustracija. Pitam se, ko je od njih dvojice dole, a ko na krovu? 😀

  Mislim da je jasso dobro formulisao da sada ključ drži Pastor. Nije toliko bitna njegova pozicija kao pojedinca, pokrajina ili republika. On je ipak više naklonjen lokalu. Lokalpatriota, što bi se reklo. Pragmatičan je, deluje malo smušeno ponekad, “slowmotion” kako je neko napisao, ali mu dajem prednost u igri za “dobitnu kombinaciju”. A zašto? Uz kvalitetnu i pre svega POZITIVNU selekciju kadrova, koji bi na sebe preuzeli odgovornost, matematika “prekomponovanja” bi bila realno ostvariva. Neću ulaziti u detalje. Broj odbronika (ok, mada je to poslanik-odbornik sada manje važno, ista g***a isto smrde) koji sam naveo je početno stanje. Preleti, “prodao sam se” i slični “transferi” trenutno ne igraju odlučujuću ulogu. U utakmici, sasvim je jasno ko bi igrao za “momčad u plavim kapicama sa žutim tufnama”, a ko za “momčad u kapicama namazanim svim bojama”. Mislim, u prvoj postavi. Ostalo je stvar klasične trgovine. Pa sad, ko je bolji trgovac, njegovo je.

  @Long Dong, matematika ti je dobra (odličan 5), većina na koju ti misliš je realno ostvariva. E sad, ko će biti okidač za lančanu reakciju zvanu “promena”? I nick ti nije loš 🙂 Samo, osim dugajlije vršnjaka treba imati i muda. Poslednji put, kada sam mislio da ih imam, morao sam u egzil u C. Goru na nekoliko meseci. Ovde je bila udarila neka “žega” 😀 Moj nick zapravo nisam birao. Freelancer mi je profesija (slobodan strelac)  😎

 10. Aleksandar kaže:

  A da NEVALJA pišete odvojeno, nepismeni jedni

 11. freelancer kaže:

  … … reče Aleksandar, NE ČITAJUĆI prethodne postove 😀 Hvala, Aleksandre!

OSTAVITE KOMENTAR