Kod Bele na salašu

Žito se valjalo pod naletima vitra, dok su pupe onake crvene virile iz žita – digdi manje, digdi više. Mali Karčika je trčkaro po ledini i sigro se sa bujtarom, matorim dobrim pulinom, koji je ku i svaki dobar pulin volijo malo u sigri čapnit za tur.

Taman kad je, po ko zna koji put, Karčikin tur bijo oparan od oštri bujtarovi zuba, sa kapije je kogod viknijo:

„Gazdeee! O gazdeee! „

Karčika se ispravijo, a bujtar zarežijo i zatrčo se na kapiju, a oma za njim i ostale vaške, bilo ji je šest-sedam komada na salašu.

Na kapiji su stala tri čovika, koji su se borame odmakli od kapije kad se najvirniji čuvari salaša zarežili i pokazli zube.

„Karči, ko je to?“ – pitala ga mater.

„Ne znam mama , ajte Vi izađite. Jeno još malo, vaške će priskočit kapiju“

U tom se na tavanski vrati pojavio Karčikin baćo Bela i samo je zvižnijo u prste, pulini su stali ku ukočeni i sagnuti glava se vratili natrag. Lagacko se Bela dogego do kapije, za njim je stojo i Karčika. Dobro je odmirijo trojcu na kapiji i kad je vidijo da ovi ne divane , pito ji je:

„Kojim dobrom čeljadi?“

Ova trojca su se pogledali i jedan što je bijo ko malo stariji veli:

„Mi smo došli u popis imovine, niste uredno plaćali porez.“

Gleda Bela u nji i ku pravi domaćin veli:

„Ajte unutra, izvolite.“

Dok su ova trojca ulazila unutra u salaš , par puti je Bela moro odvijat vaške da ji ne iskidaje.

Uglavnom sili su u ambetuš, na astalu se našla oma rakija i boca sa vinom, a nuz vino kastrona sa sodom. Dugo su plenaroši ubeđivali Belu da moraje pleniti, da porez nije plaćen, al uzalud. Bela je izno jednu pisanku i sve njim diktiro, sve se slagalo čak je Bela bijo i u pritplati, al oped počeli oni ku one vaške od malopre pa na Belu ovako pa onako, samo tiraje njevo čak jedan veli kako eto nije ništa to što je u pisanki, da to papir triba.

Tute se umišala Estera, žena Belina.

„Bela, ajde nek čeljad uđedu unutra pa nek popišedu šta ima, evo već i zalađiva a i kiša će odaleg od gornjaka.“

Ušli ovi, zagledaje, sve lipo umazano, sobe podmazane i glede pa pišedu  šta će plenit. Bela se nasmije i veli:

„Daj Estera plajbas vamo da ja pokažem fiškalima šta imam.“

Estera mu je dodala lipu drvenu kutiju , u njoj su stali svi računi za porez, pa za struju, i tako je bilo uredno poslagano da ova trojca rič nisu mogli iskasti. Ipak, jednog je izdalo strpljenje i to baš onog što je najvećma držo se u ambetušu za bocu, e taj je graknijo.

„Šta Ti misliš? Pa nas trojca došli a Ti nas zavitlavaš ovako ku kake blentove!„

„Š’čime ja to Vas gospodaru zavitlavam? Sotim moždar što imam dokaze da sam sve poplaćo?“

Ućutijo ovaj, ona dvojca počela ništa mrmljat dok Bela nije pito jel imadu još štogod. Nisu imali pa ji je Bela ispratijo i dok su išli prema kapiji, jedan od te trojce se okrenijo i gledajući Belu u oči – veli:

„Bela, ja ne znam kako moje kolege razmišljaju, ali ja Vam se divim. Gledam kako ste sve lipo namistili i kako vidim ničeg Vam ne manjka i oprostite  što smo ovako upali. Znate, samo radimo svoj poso.“

„Znam ljudi , samo radite. Ovo ode što vidite sve je nasleđeno par kolina unatrag i sve se održava kako obaveza nalaže. Znate, ja držim da uvik caru iđe carovo, vele da je zato neritko na novci bila upravo carova glava, e pošto ja cenim sve to obaveza se mora ispoštovat. Daklem, za porez i sve drugo mora biti. A valja i derana iškulovat. „

Tu su stala sva trojca i pružili ruke Beli. Čoviku koji je na svojem salašu sve zajedno sa čeljadima svojima držo, ne pod konac nego ku u apoteki – od košare i svinjaka, do čiste sobe.

Na kraju je palo i priznanje da na ovako štogod ku na Belinom salašu nikad nisu naišli, a ono čemu su se najmnaje nadali to su isto kazali je da su računi tako lipo sačuvani i poslagani, a štoj najvažnije čak i priplaćeni.

 

Tome

 KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  takve sileđžije treba iza brave odmah

 2. Nevaljali_GASTRO_Blogger_naGradeskiprevoz_SUBOTICA kaže:

  :)))

 3. Nevaljali_GASTRO_Blogger_naGradeskiprevoz_SUBOTICA kaže:

  Tome krasne su ove price umiruju Um zaista, ali puno Vas molim da uzmite u obzir da pisanje izjeda i nemojte takav ka;lup uzeti na Sebe koji unistava Vas i oduzima od pola…Ja cu tako podrzavati to da redovno cu Subotom procitati neku stariju i komentarisacu TAMO!!!

 4. Trovach kaže:

  Ovo nam govori da moramo cuvati svaki racun, Imali smo regal, a u delu koji je bio predvidjen za bar (cuvanje dobrih pica za goste) mama je napravila pravu arhivu svih placenih racuna. Nije samo jednom to ispalo kao dobra ideja. Da li si plato struju septembra 1984.? Naravno, evo uplatnica.

 5. Jedino mi kaže:

  nije jasno, jesu li ovi na salašu sad onda Bunjevci ili Mađari. Pričaju bunjevački, a imaju svi mađarska imena, Karčika, Estera i Bela.
  Doduše, imao sam i ja u osnovnoj školi drugara Bunjevca, ni pravilnu rečenicu nije znao sastaviti mađarski, a zvao se Maćika.
  Niti Maćaš, niti Matija, u krštenici mu je pisalo da se zove upravo Maćika.

  • Trovach kaže:

   Ima puno primera da neko insistira da se njegovo madjarsko ime izgovara na srpskohrvatskom. Ne zelim da ih navodim, ali znam vise slucajeva. To je posledica mesovitih brakova. I ja sam 25% Madjar, a madiarski natucam.

 6. Taxman 2022 kaže:

  Od svih navedenih imena ni jedno nije iskljucivo Madjarsko. To su imena iz Biblije ,starohriscanska imena koja se javljaju u raznim lokalnim varijantama tipicnim za nase podneblje. Madjari i Hrvati su vekovima i to ne samo na ovim prostorima, ziveli u personalnoj uniji i sasvim je logicna kulturna interakcija u svim mogucim segmentima, pa tako i u antroponomastici. (nauka o imenima) Izuzetak je ime Bela ono je Madjarska varijanta starogermanskog imena Adalbert odnosno kod nas u nasim krajevima, gde se najcesce javlja u svojoj skracenoj dijalektalnoj formi kao Albert ili Albe.

  Sto se tice same poruke price da je nuzno voditi svoje domacinstvo urednim i to ne samo u smislu materijalne odnosno fizicke i opticke cistoce nego i sistematski raditi na svemu sto ima administrativnu ili ekonmsku pozadinu. To su elementarne regule koje vaze za svakoga koji zivi od rada, proizvodnje i plasmana proizvedenog. Tu je potpuno svejedno da li je rec o nekom zabacenom salasu, poljoprivrednom kombinatu, ili Global Playeru – General Motorsu. Svaki onaj ko svoje poslovne knjige, dokumente, potvrde, racune i slicno ne arhivira uredno i nije u stanju da ih prezentira apsolutno ciste i uredne u svakom trenutku, vrlo brzo propada u ekonomskom kao i svakom drugom smislu.Ulaz – izlaz – duguje – potrazuje – pasiva – aktiva – saldo. Ko se takvih knjigovodstvenih postulata pridrzava, sigurno ne mora na kraju godine ili meseca da se zgranuto zapita „Di su moji novci“

  • Trovach kaže:

   Mislim da je moj tata pre oko 30 godina rekao da je ime Bela verzija srpskog imena Vojislav. Ne vidim slicnost, a interesuje me da li je bio u pravu.

 7. Otpisan kaže:

  Super bunjivčki članak,hvala Tome!

 8. Odgovor je u istoriji kaže:

  Trovach – Odgovor treba tražiti u poslednjim decenijama 19. veka do Prvog svetskog rata, kada se uveliko sprovodila mađarizacija. Tako je Vojislav, iz tih razloga, morao da bude Bela, Mirko da bude Imre, Stevan-Ištvan, Ljudevit-Lajoš, dok je većina imena „prevođena“ na mađarski: Đeno-Jene, Anton-Antal, Katarina-Katalin, itd. Što se tiče veze između Vojislava i Bele, verovatno je u tome što je ime Bela po svemu sudeći nastalo od imena rimske boginje rata Belone, a Vojislav je, je li, ipak ratničko ime. Tu bi ona mogla da se povežu.

 9. O Bella ciao, o Bella ciao kaže:

  Ja mislim da nam je ime Bela doslo iz Italije. Cak sam i siguran u to. Ako hocemo da se pozivamo na istoriju, onda treba i da je pre svega i poznajemo.

 10. Odgovor je u istoriji kaže:

  O Bella ciao, o Bella ciao – Pa baš tako, u istoriju treba da se razumeš, gde je rimska boginja Belona bila poštovana nego u Rimskom carstvu? Bellisimo! Bella – onda je Beluška italijanski lepotica? Da li će pre biti da je ratnik ili lepotica? Šta misliš?

 11. Bella Ciao kaže:

  @ Odgovor je u istoriji

  Kakve veze imaju Madjari sa Rinskim carstvom i Rimskom religijom. Kada su Huni dosli u Evropu odnosno Paononiju, Rimsko carstvo, u medjuvremenu hristjanizirano, se je vec uveliko raspalo sa svim svojim bogovima i boginjama. Madjari koji su sve do 10 veka ,kada su primili hriscanstvo, su imali svoju religiju koju su doneli iz svoje prapostojbine, a tamo sigurno nije bilo nikakvih Rimskih bogova i pogotovu nikakvih boginja. Prema tome prica o Belloni ne pije vodu, ili je isto toliko verodostojna kao i Bella Ciao.

 12. Tavankut kaže:

  Av Tome, Tome..Tvoj Bela daleko odmako od salaša stignijo do Rima, to je nagrada mu za poštenje i što je ispalio izvršitelje..

 13. O Bella Ciao kaže:

  I Seselj je ustvari krsten kao Bela u cast Hrvatsko – Ugarskih kraljeva, (ima ih jedno par komada) ali je zbog istorijskih okolnosti morao da promeni ime u Vojislav.

 14. Bradati anonimus kaže:

  Svi koji se prezivaju Šešelj su Hrvati jedino se jedan izjašnjava kao Srbin. Taj jedan je veće štete napravio Srbima nego što bi svi Hrvati mogli.

  • Trovach kaže:

   Komandant kasarne u kojoj sam sluzio u JNA se prezivao Šešelja i bio je Hrvat.

 15. Petar G. kaže:

  @bradati anonimus. Napravio je taj nesagledivu štetu i Srbima i Hrvatima.
  I taj i ovaj njegov politički naslednik što sada vedri i oblači u ovoj državi. Kamo lepe sreće da nikad za to prezime i tog nečoveka nismo čuli zajedno, i Srbi i Hrvati.

 16. Smejurija kaže:

  O Bella Ciao – Koji „hrvatsko-ugarski kraljevi“, navedi bar jednog?

 17. O Bella Ciao kaže:

  @ Smejurija
  Od Colomana (Kalman) 1102 iz Arpadove dinastije, preko Anzuvinaca i Habzbzurga pa sve do !918 godie. Znaci 800 godina u zajednickoj drzavi, kao dene Srednjeevropske kulture i istorije, za razliku od nekih koji su najveci deo svoje istorije proveli kao bespravna rajetina potlacene od Anadolskih Seldzuka i kojima je veci deo istorije neraskidivo vezan za istoriju Male Azije.

 18. O Bella Ciao kaže:

  @ Smejurija
  Osim toga predlozio bih ti da bacis pogled u neki udzbenik istorije i procitas nesto o znacaju i sadrzaju u tekstu Pacta conventa gde se regulisu Hrvatsko – Ugarski odnosi.

 19. O Bella Ciao kaže:

  Pezime Seselj je nastalo kao prezime koje dolazi po profesiji ili zanatu (Kovac, Kolar, Bacvar, Puskar, Samardzija) i ono je samo jedna varijanta prezimena koje u originalu glasi – Zezelj. To je jedna praslavenska rec, dolazi od reci „zega“ i znaci veliku toplinu odnosno visoku temperaturu. Covek koji je radio u topionicama gde se je topio metal, recimo bronza za crkvena zvona, je bio Zezelj. Ostao nam je i danas jos stari izraz „zezeno zlato“ pri tome se misli na pretopljeno zlato u poluge.

 20. Smejurija kaže:

  O Bella Ciao – I koji je to od Kalmana pa do Franca Jozefa u toj „državi“ koju ste (su) imali bio Hrvat, moliću lepo? „za razliku od nekih koji su najveci deo svoje istorije proveli kao bespravna rajetina potlacene od Anadolskih Seldzuka i kojima je veci deo istorije neraskidivo vezan za istoriju Male Azije“, ovo te tek odaje kao ordinarnog neznalicu. Pacta conventа (Croatia) је, inače, naziv sporazuma o personalnoj uniji sklopljenog između ugarskog kralja Kolomana i hrvatskog plemstva 1102. godine kojim je Hrvatska IZGUBILA državnu samostalnost. Da li si time hteo da se pohvališ?

 21. O Bella Ciao kaže:

  @ Smejurija

  Ja se nicim ne hvalim, Nisam ni Madjar ni Hrvat (!?) Od Kalman pa do Franje Josipa nisu bas ni svi kraljevi bili Madjari. Ono sta ja zelim reci je cinjenica da su i jedni i drugi kroz istoriju imali zajednicke kraljeve. Isto kao Egipcani, Iracani, Sirijci , Srbi, Grci Albanci i da ih sve ne nabrajamo imali zajednicku drzavu i zajednickog sultana sa glavnim gradom Istanbulom. Cinjenica je da su Hrvati bez obzira na personalnu uniju, deo Evropske istorije i kulture uvek bili i to ostali za razliku od…(dopisi po zelji)

 22. I.S. kaže:

  O Bella Ciao, od smrti Petra Svačića i katastrofe u bitci na Gvozdu 1097. Hrvati nisu imali ni svoje nacionalne vladare ni svoju dinastiju. A Srpska država i dinastija su ohohooooj duže trajali od trenutka kada se odigrala ta bitka na Gvozdu.

 23. O Bella Ciao kaže:

  @ L S

  Trajnost Srpske drzave je za Srpski narod potpuno bespredmetna. Bili i ostali najprimitivniji i najzaostaliji narod Evrope. Ozloglasen i prezren od svih Evropljana, bombardovanje je kao jedini argument koji mogu da shvate, ne priznaju nikakve ljudske niti civilizacijske norme, i ponasaju se u skladu sa time. Prema tome ta „drzavnost“
  Srbima nije donela apsolutno nista. Vise kulture su im doneli i ostavili Turci nego svi Srpski vladari onako djuture. Dakle nije stvar u trajanju nego u kvalitetu. Da se razumemo – meni je apsolutno svejedno sta i kako rade Srbi i Hrvati. Meni je samo odvratno kakva gomila fasistoida i nisko obrazovanog olosa siri svoj nacionalisticki smrad po ovome (ali i drugim) internet portalima. Amen – diskusija zavrsena.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 10 = 15

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: