Kod kuće se priča samo esperanto

Supružnici Čila i Andraš Čeke iz Malog Iđoša i njihova deca, Andrea (21), Mark (18) i Noemi (13) tvrde da međusobno samo tako komuniciraju. Andraš, profesor klavira, i Čila, profesorka engleskog i nemačkog jezika, oboje iz Iđoša, upoznali su se 1985. godine na susretu mladih esperantista u Subotici.

esperanto 1

– Po rođenju prve ćerke odlučili smo da komuniciramo na esperantu jer su u njemu svi jezici. To je jezik s određenim pravilima, logikom i možete čak i sami stvarati reči. Gramatika je jednostavna. Iako je veštački jezik, njime se sve može reći, postoji literatura, stalno se razvija. Najviše smo postigli sa Andreom, koja sada studira u Segedinu i sa Markom, koji pohađa Gimnaziju „Deže Kostolanji“ u Subotici i uči španski, nemački, engleski i latinski – kaže Andraš Čeke.
 

Čekeovi kažu da u svetu puno porodica komunicira isključivo na esperantu, naročito u mešovitim brakovima, kada je, recimo, supruga Japanka, a muž Englez. S takvim porodicama se druže, odlazili su na međunarodne susrete, bili su gosti i porodice u Belgij i dva puta  na salašu Katai kod Iđoša okupili 100 esperantista i dece iz cele Evrope.
 

– Susreti se organizuju za porodice s manjom decom da bi mladi razvijali komunikaciju. U našoj zemlji je sve manje zainteresovanih za esperanto mada poznavanjem tog jezika se može upoznati puno drugih kultura. Učestvovala sam u međunarodnom istraživanju psiholingvista iz Rima na temu uticaja esperanta na razvoj dece. Rezultati su pokazali da ima veliki i pozitivan uticaj na razvoj mozga, jezičke sposobnosti i logičko razmišljanje – kaže Čila Čeke, koja osim esperanta, srpskog, mađarskog, nemačkog i engleskog jezika, poznaje i francuski jezik.
esperanto 2

Zahvaljujući organizaciji koja pomaže esperantistima da prilikom putovanja pronađu prenoćište ugostili su mnoge turiste koji su bili na proputovanju kroz Srbiju.

esperanto 3

BLICKOMENTARI

  1. vokille kaže:

    Lepo je negovanje ovog polilingvizma, duh dvojezične komunikacije se i dalje uspeva održati u Vojvodini, kako-tako.

OSTAVITE KOMENTAR