Kolaps u autobusima

Autobuske karte iz Beograda za Kanjižu, pa i Suboticu, ovih dana je nemoguće kupiti. Za sve polaske prodate su unapred, i to isključivo migrantima koji beže u EU. Ekipa Kurira juče je na Beogradskoj autobuskoj stanici ispratila dve ture migranata, a kad smo pokušali da kupimo kartu, na šalteru su nam rekli da je sve puno za narednih sedam dana!

migranti-kanjiza-granica-autobusi-kolaps-foto-nebojsa-mandic-1439504878-719767

U Srbiji im se ne ostaje

Vozač autobusa koji je juče krenuo put Kanjiže kaže da je mesecima situacija identična.
– Krcati smo uvek. Skoro niko sem migranata u pravcu Subotice i Kanjiže i ne ulazi nam u autobuse. Oni mučenici beže, idu da traže neki bolji život i, pravo da vam kažem, za razliku od nas ovde, i imaju neki cilj. Dosta su složni, drže se zajedno i imaju nekoga ko ih drži na okupu i organizuje. Tako neko umesto njih ode i kupi karte, recimo 30-40 karata, i organizuje ih da zajedno krenu – priča vozač.

migranti-kanjiza-granica-autobusi-kolaps-foto-nebojsa-mandic-1439504878-719769
Dvadesetdevetogodišnji Abdul, ekonomista iz Sirije, kog smo sreli na stanici, kaže da put jeste neizvestan i težak, ali da je to jedina opcija.
– Nije nam lako, ali najgore smo prošli, prešli smo već hiljade kilometara i još malo nam nedostaje da dođemo do Nemačke, Belgije, Švajcarske ili Austrije. Moji rođaci su već šest meseci u Nemačkoj i dvojica su se zaposlila, tako da se nadam da će i meni pomoći. U Srbiji mi se ne ostaje, ovde je velika glad – kaže momak ulazeći u autobus.

Iako migranata ima u ogromnom broju, oni i dalje pristižu. Na železničkoj stanici u makedonskom gradu Đevđelija pokušavaju da se ukrcaju u voz na liniji Solun-Beograd. Svakog dana u Srbiju uđe 1.200 migranata, a projekcija je da ih četiri miliona čeka da iz Turske i Grčke krene na put kroz našu zemlju.

Građani tolerantni

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković primetila je da je odnos građana prema migrantima prilično tolerantan i da ne postoji visoka socijalna distanca, kao što je to prema drugim društvenim grupama.
– Saglasila bih se s konstatacijom UNHCR da je odnos naših građana prilično tolerantan i da najčešće pomažu migrantima. Moguće da je jedan od razloga za takav stav i nedavno preživljeno naše iskustvo iz istorije – istakla je ona.KOMENTARI

  1. wuwuz ella kaže:

    „U Srbiji mi se ne ostaje, ovde je velika glad – kaže momak ulazeći u autobus.“ – uf, ovi opasni migranti će nas izJedu

  2. Cici kaže:

    Ovo nije istina. Bila sam u Beogradu pre par dana i bez problema kupila autobusku kartu sat vremena pre polaska.

  3. Andromeda kaže:

    Sada svi prevoznici pune džepove zajedno sa železnicom. A ja se pitam šta će biti sa učenicima i studentima koji kad otputuju (recimo) za Novi Sad a vikendom hoće da se vrate? Ne mogu ući niti u autobus niti u voz zbog migranata pa im je lakše otići u Makedoniju ili u Grčku nego stići kući.

OSTAVITE KOMENTAR

82 + = 87

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: