Kolika će nam biti penzija

I dalje je često pitanje, kako među mlađima, tako i među i sredovečnima i onima koji su pred penzijom, koliko će „inkasirati“ po penzionisanju. Istina je sledeća – za računanje visine penzije postoji posebna, nimalo jednostavna formula. Suština je, međutim, u tome da je penzija veća što je veća zarada u odnosu na prosečnu platu u zemlji i što je više godina staža osiguranja.

Prema računici Fiskalnog saveta svi koji su 40 godina radili za i minimalac danas mogu računati na penziju od 17.300 dinara. Danas je minimalac 32.000 dinara, ranijih godina bio je i mnogo manji.

– Za nekoga ko je 40 godina zarađivao 50.000 dinara, danas bi penzija bila 26.500 dinara. Takođe, za platu od 70.000 dinara dobijla bi se penzija od 37.100 dinara, a za zaradu od 90.000 dinara tokom 40 godina staža, može se očekivati penzija od 47.800 dinara izračunao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.


RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. Zagarantovano siromaštvo kaže:

  Jebeš ti ovo. Pa to nije ni za socijalnu pomoć. Penzioneri će po ovom sistemu postati vrlo ugrožena socijalna kategorija.

 2. penzioner kaže:

  U Hrvatskoj bi to značilo 1000 – 3000 kuna.Mizerno.

 3. Propust kaže:

  17300 je sramota i nemoguće preživeti. Da si sedeo kao panj 30-40godina u nekoj firmi, zaslužio si penziju dostojnog čoveka. Samo podelite ovaj iznos na trideset dana i dobijete -samo da ne umrete od gladi.A gde su sredstva za higijenu, struja, grejanje, voda, lekovi…

 4. Ancii86 kaže:

  Ljudi moji stedite svaki mesec koliko mozete, nemojte cekati penziju, nece od toga biti nista.

 5. bednik kaže:

  penzioner nemoj nas upoređivati s Hrvatskom,to će za nas ostati misaona imenica.

 6. Bunjevac kaže:

  Srbija je s Miloševićem usrala istorijsku šansu.Da su pustili Sloveniju i Hrvatsku da se odvoje otišli bi s njima u paketu u EU i sad nebi bilo ovoliko siromaštvo.Ja ne razumem zašto se Srbija uopšte laćala oružja kad se pokazalo da je sve to bilo uzalud.Verovatno pogrešna procena koju je kao takvu prihvatio sav narod pa sad ispašta u bedi koja je posledica tadašnjih pogrešnih političkih procena.

 7. Anonimni kaže:

  @Propust
  o tome se misli kad se glasa,posle j…. nema kajanja ili sto bi nasi rekli iskali ste,nate!!!

 8. MIrko kaže:

  Onaj ko je doživi, pričaće.

 9. YU kaže:

  TAKO NAM I TREBA!

 10. Mister No kaže:

  @ Bunjevac
  Nije Ti jasno zašto se Srbija ( Beograd) laćala orużja? Razlog je jednostavan,zove se interes. U SFRJ Beograd je imao apsolutnu kontrolu nad novcem naroda i narodnosti. Za vreme Tita budžet je bio tabu tema. Slovenija je najviše oporezovana,zato su se prvi i pobunili nakon smrti matorog. Budžet SFRJ je hranio masu džabalebaroša ( tajne službe,doušnici,previše vojske i policije )dobro plaćenih,kojih je najviśe bilo u Beogradu. Oni su se grćevito držali za Miloševića koji je hteo kontrolu nad jugoslovenskim parama. Znali su privilegovani da bi izglasavanjem konfederacije ( svaka republika bi kontrolisala svoj novac bez uplitanja Beograda,federalna vojska zajednički trošak sa definisanim izdacima) mnogo njih otišlo na biro za nezaposlene kao višak,zato je odbijena konfederacija i latilo se oružja. Gubitak teritorije=gubitak para.

 11. Taj koji vidi istinu kaže:

  Po ovoj računici, Srbija baš i nije zemlja meda i mleka kako je sns šlihteri ovde non stop predstavljaju. Znajući da dobar deo radnika zvanično prima minimalac a ostalo u kovertu, mogu misliti šta će biti u dan penzije za većinu radne snage u Srbiji. Najgora stvar je što je vrednost dinara prenapumpana i što Vučić veštački drži vrednost valute a realna vrednost je dobrih 50 odsto manja. Kada inflacija popapa ove plate i penzije biće kriv neko drugi, verovatno Đilas, Marinika i Tadić. Gledam truta kako objašnjava da je za odlazak Geoxa iz Srbije kriv Boris i DS, jedino je od svih dnevnih obaveza, Aleksandar toliko zauzet, pa nema vremena da se seti kako on , njegov braca i kriminalni klan Velje Nevolje kog je sam lično kreirao i osmislio, komanduje i vlastuje nad Srbijom 10 godina.

 12. Bunjevac kaže:

  Evo sad najavljuju poskupljenje hrane za jesen.Ja ne znam kako će to penzioneri preživeti.

 13. Damjan kaže:

  I onda dođu čudna vremena i još čudniji ljudi, pa vam smanje i to malo penzije koje su vam sa plate 40 godina skidali…
  Ako sada ne stavite prst na čelo, ne znam šta će te u usta staviti kada odete u penziju …parle hleba i šolju mleka, valjda će biti za to, šta mislite?

 14. .................................... kaže:

  Napuštajte gradove, sela zvrje prazna..Bajmok ima kuća po mizernim cenama, oni koji ih prodaju nisu ih pravili.Od svih sela jedino se drži Đurđin tu i tamo ali ubedljivo je najstabilniji i po cenama kuća prvi Tavankut.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =