Koliko vi plaćate grejanje?

Cena grejanja će se i ove godine razlikovati u zavisnosti od toga koji se energent koristi, ali i od toga u kojem se gradu živi.

 

Po pravilu, najjeftinije grejanje se ostvaruje ukoliko se koristi čvrsto gorivo (drva ili ugalj) ili ukoliko se koristi električna energija. Iako je njena cena porasla u avgustu, električna energija se isplati ukoliko se koriste TA peći i potrošnja isključivo ide u noćnim časovima. Cena grejanja raste ukoliko se koristi gas, toplana a najskuplje je grejati se na lož ulje.

 

Međutim, cena ne zavisi samo od energenta već i od grada u kojem se živi jer se cene energenata često prilagođavaju gradovima. Velike razlike su posebno uočljive ukoliko vam toplotnu energiju isporučuje Toplana. Sistem u gradovima nije isti.

 

I dok u Subotici postoje kalorimteri već duži niz godina u dva glavna grada se još uvek naplaćuje po kvadratu, dok sistem naplate po utrošku postoji još i u Somboru i u pojedinim delovima Niša.

 

Cene grejanja

Da bi analiza bila potpuno uzeli smo primer stana od 60 kvm za čije grejanje je potrebno u Beogradu na godišnjem nivou izdvojiti 80 582 dinara, dok Novosađani za istu kvadraturu potroše 76 176 dinara.

 

U Subotici varira u zavisnosti od kvaliteta zgrade. Tako primera radi za grejanje stana na Prozivci izgrađenog sedamdesetih godina se potroši oko 54000 dinara.

 

NAPLATA PO UTROŠKU

 

Prednosti sistema koji postoji u Subotici leži u tome što se plaća po utrošku, što je poslednjih godina nateralo mnoge vlasnike stanova i kuća da ulažu u opravku stolarije i postavljanje demit fasade. Postoji velika razlika između starijih zgrada na Prozivci i Radijalcu i novogradnje gde stanari plaćaju po nekoliko puta manje za grejanje.

 

U sistemima gde se naplaćuje po kvadratu, građani plaćaju fiksnu cenu bez obzira koliko kalorija zaista potroše. To izjednačuje stanare u novim, dobro izolovanim stanovima, i starim gde se ne vodi puno računa o potoršnji. Bez obzira na sve platićete fiksnu cenu.

 

NOVI GRAD I KERVAROŠ

 

Pre uvođena naplate po utrošku najtoplije kuće su bile one u Novom Gradu i Kertvarošu jer se ta dva naselja direktno oslanjaju na Toplanu. Naselja u kojima preovlađuju kuće su i najnerentabilnija kada je taj sistem u pitanju, pa je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa da se ta naselja prebace na gas i isključe sa Toplane.

 

Ideja čelnika Toplane nije prošla uz veliku pobunu građanstva. Toplana je u međuvremenu uložila u ta naselja i izvršila zamenu većeg dela podzemnih instalacija.

 

Danas se stanovništvo tih naselja sama isključuje sa sistema. Iako imaju mogućnost grejanja na toplu vodu retko je kada koriste jer kalorimetar obrće astronomske cifre. Računi prelaze i 20 000 dinara u zavisnosti od kvadrature i kvaliteta kuće. Najveći problem pak imaju vlasnici starih kuća sa visokim plafonima i starom stolarijom čije prostorije se praktično ne mogu ugrejati.

 KOMENTARI

 1. gašpar kaže:

  ako dobro kapiram, prema ovoj analizi, grejanje na prozivci ispadne 25 odsto jeftinije nego u bg-u ili ns-u?

 2. misko kaže:

  Mene u novijoj zgradi neispadne vise od 38000 dinara godisnje istina nesto manje kvadrata. Ove cene u Novom Sadu i Beogradu su prevelike. 

 3. GASO kaže:

  kakve veze imaju alokatori kad lopovi udaraju cene iz rukava
   

 4. Gula_gula_Gangula kaže:

  Djomla, ti kao da si na platnom spisku Toplane pa nam objašnjavaš kako se mi jeftino grejemo pa treba progutamo poskupljenje.  A ne znam odkuda ti to da se u Novom Sadu naplaćuje svih 12 meseci. Kad nije sezona grejanja gasni kotao ne radi i trošak je 0 dinara a nema ni onih drskih i bezobraznih 29,5 dinara po kvadratu za hlađenje mu**a. Ma šta da ti je cilj nećeš nam podvaliti, Subotica ima najskuplje grejanje u Srbiji poslednjih 20 gosina. Sve je stvar kako nam ti i Toplana podvalite sa računicom.

 5. djomla kaže:

  @Gangula

  U Novom Sadu i Beogradu se trenutno plaća svih 12 meseci podjednako što za stan od 60 kvm izađe mesečno 6348 dina u NSu.

  Primer koji sam uzeo u Subotici je namerno izabran da bude stara betonska zgrada na Prozivci. Da sam uzeo primer mog stana ja bi u Beogradu platio više od duplo.

  I ono najbitnije, uvek imaš mogućnost da uštediš ukoliko dotegneš stolariju ili eventualno izoluješ stan, ili ako ti je skupo grejanje da se greješ na stuju. Platićeš tih fiksnih 29,5 dinara po kvadratu. U glavnim gradovima plaćaš bez obzra na tvoju uštedu.

  Raspitaj se malo. Nije teško.

 6. Nesvrstan kaže:

  Ja imam jedno pitanje, na koje nikada do sada nisam dobio odgovor, možda bi Djomla mogao da nam pomogne svima i zatraži zvaničan odgovor, recimo kao novinar.

  Ko, kako i kad, odnosno koliko često očitava podatke sa kalorimetara? 

  Unapred se zahvaljujem! 

 7. student kaže:

  U Beogradu gde iznajmljujem stan placam svih 12 meseci, mada sam cuo da su negde ubacili te kalorimetre

 8. Serbianforce kaže:

  Platim ga skoro 70 000 za 65 kvm za godinu dana!

 9. Mile kaže:

  Serbianforce:

  Platim ga skoro 70 000 za 65 kvm za godinu dana!

  Toliko je otprilike i u limenkama na Radijalcu. Po ovoj računici u Novom Sadu bi te ispalo 82000 a u Beogradu 87000.

 10. Nata kaže:

  Za dvosoban stan sa odrzavanjem toplote na minimumu nocu i dok se radi i placanjem nekog odrzavanja cele godine po 1700 din godisnje proslogodisnja cena za grejanje bila je oko 70 000 u Subotici.Napominjem stan je dobro izolovan jer preko leta jedva koristimo klimu.Interesuje me sta ce biti sada posle poskupljenja.Mislim da cemo daleko nadmasiti i Bg i NS  😥 Ja sam se cesto uporedjivala sa prijateljima iz ovih gradova i uvek sam vise placala bar za 1/3.Samo da se zna.!!!!

 11. Nata kaže:

  Pardon ono 1700 se placa svaqkog meseca nisam dobro napisala.
   

 12. Glupost kaže:

  Nato ako placas 1700 dinara znaci imas 57 kvadrata, a ukupno placas 70 000 dinara da ti stan bude hladan u izolovanom stanu?

  Kako ti dobro zaradjujes kada se toliko razbacujes.

 13. PTDL kaže:

  Drugim rečima ne plaćamo najskuplje grejanje zahvaljujući kalorimetrima i ekalometrina i mogućnosti uštede kroz ugradnju izolacije popravku stolarije ili zamenu prozora a i mogućnosti regulacije u željenoj prostoriji po potrebi.Na primer spavaća soba 18 stepeni i to sa mo noću isključenje kada nismo kući . . . . .

 14. Zrnce kaže:

  Izolacija . Izolacija. I izolacija. Prozori, vrata, zidovi, plafoni, podovi. Koliko god izgledalo da je skupo – nije, jer se višestruko isplati kroz drastično smanjenje koštanja  grejanja. A tek komocija !

 15. ljubica kaže:

  ja se ne bunim zbog cene grejanja, ono što potrošim moram da platim, nego zbog fiksnog dela koji se obračunava na osnovu kvadrata!!! Plaća se održavanje i za elektrodistribuciju i za vododovod ali ne toliko  da mi je godišnji iznos za održavanje koliko i dvomesečni deo za grejanje. Ako bi se organizovali, sigurno bi to palo na sudu! Dokle ćemo ćutati?! Proverite i uverićete se!

   

 16. djordje kaže:

  Pa Vi u Subotici ste jos dobri u SENTI je za proslu godinu za stan od 63 m/2 trebalo platiti preko 90000.  Ovi nasi lopovi su se bas dobro ugradili.

OSTAVITE KOMENTAR