Kolone na granici sa Mađarskom; Pastor: Tihi štrajk

Kako bi se ubrzao saobraćaj na graničnim prelazima sa Mađarskom, u Upravi carina Srbije predlažu da se kao i u slučaju sa Severnom Makedonijom uspostavi jedinstveni sistem zajedničke kontrole. Odgovora na ovaj i niz drugih predloga sa druge strane – nema. Predsednik stranke Savez vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u poslednje vreme kritikuje ovakvo stanje i naziva ga tihim štrajkom, dok iz mađarske Vlade poručuju da rade na rešenjima.

Kilometarske kolone automobila i kamiona na Horgošu i Kelebiji nisu novost. U Upravi carina odgovornost prebacuju na drugu stranu granice, čijim predstavnicima su predložili da se propusna moć na Horgošu poveća sa 450 na 600 kamiona dnevno, te da se rad manjih prelaza produži na 24 časa dnevno.

“Na žalost, ti i takvi predlozi do danas nisu naišli na odobrenje, niti imamo bolju situaciju na Horgošu i Kelebiji”, kaže za RTV zamenik direktora Uprave carina Veselin Milošević.

Naprotiv, čak i na manjim prelazima, van sezone, radnim danom, desetak automobila zna da čeka prelaz granice po nekoliko sati. Politički lider vojvođanskih Mađara je najglasniji u osudi ovakvog odnosa prema putnicima koji naziva tihim štrajkom.

“Ako je moguće, a moguće je, da na našoj strani, bez obzira kada prolazite, nema više od pet do deset ili petnaest automobila onda nije moguće da na drugoj strani, sa istom tehnikom, sa istom pripremljenošću u odnosu na iste građane, čovek ne može da sagleda kada će da pređe granicu”, kaže za RTV predsednik SVM Pastor.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je u nedavnom intervjuu za Pannon televiziju naveo da se u njihovoj Vladi radi na pronalaženju rešenja, dok predlozi i dalje stižu sa srpske strane rampe.

“Potrebna nam je tehnološka inovacija, ministar Pinter ima za ovo jedan plan, ideju. On je upravo u pregovorima o tome, nakon toga izveštava vladu, vlada odlučuje o realizaciji ovog tehnološkog razvoja”, rekao je Sijarto u emisiji Subjektiv Televizije Panon.

Međutim, Pastor smatra da je ključni problem u ljudskom faktoru.

“Sa istim brojem ljudi, sa istim ljudskim faktorom koji danas tamo stoji i obavlja posao sa jednom većom efikasnošću, sa jednim većim žarom i elanom, da se posao ne otaljava, nego da se odrađuje, mislim da se može krucijalno promeniti stvar”, dodaje on.

U Upravi carina imaju spremno rešenje.

“Primer koji imamo trenutno sa Severnom Makedonijom, zajedničku kontrolu, zajednički prelaz, povećanje broja traka, veća angažovanje sa naše, ali i sa suprotne strane daju prave efekte”, poručio je Milošević.

Kako sa druge strane rampe gledaju na problem nismo uspeli da saznamo, pošto do zaključenja ovog priloga nismo dobili odgovor na tražena pitanja iz Policijske kapetanije Županije Čongrad u Mađarskoj.

 

RTVKOMENTARI

 1. Micko kaže:

  Naivan tekst. Naime Mađarska je deo EU,prema Srbiji je šengenska granica. Prelazak granica bez kontrole važi sam za članice Eu-a ,jer se radi o jednoj državi a Srbija nije u toj državi…

 2. Oki kaže:

  Micko@
  Pišeš da bi pisao, niko u ovom tekstu nije pisao o granici bez kontrole.
  Već o pokušajima da se ubrza protok putnika i robe.

 3. Pera kaže:

  Već duže vreme ide ona priča da su Mađarske vlasti pohapsile gomilu svojih carinika i da zato njihove preostale kolege namerno traljavo rade svoj posao.
  Rešenje bi moglo biti kada bi oni sa svoje strane prepustili kadrovanje i zapošljavanje na graničnim prelazima lokalnim političarima kao što je to kod nas efikasno rešeno.
  Zna se da se radno mesto na granici, pogotovo na putničkom prelazu plaća. Cifra se kreće od 6000 preko 10000 , pa sve do 15000 evra. Carinik kada dobije i plati svoje zaposlenje tu nije završio sa davanjem. On mesečno svom patronu plaća i dogovoren iznos. Kao što ga na kraju smene daje i šefu i , ako radi na teretnom, jedan manji solidaran iznos koleginicama iz kancelarije ili sa vage ili sa rentgena, mada ako je u smeni onaj ronilac onda davanja ekipi sa rentgena nema, on neće da uzme.
  U vreme izbora daje se i jedan solidan iznos Gojku, da ponese u BG za potrebe predizborne kampanje.
  Malo je lakše Labanovom kumu M…, njegov patron je na samom vrhu lestvice, on ne daje nikome, nego zajedno grade i zidaju.
  S obzirom da srpski carinik ima velike mesečne izdatke, a i one jednokratne kako sam eto, pobrojao. Više je nego motivisan da radi što brže, i što jače, i što bolje (slično sloganu vladajuće stranke). Tako je on motivisan da uz sebe veže veliki broj AFAša, švercera kompjuterskih komponenti, običnih švercera, trgovaca polovnim kolima, špeditera i ostalih koji žive od granice. Oni granicu prolaze brzo i efikasno. Zna se red. Nema nepotrebnih zastoja. Čak ni gastarbajterska invazija ne može da napravi krupniji problem.
  Ni mobilna ne pravi problem, njihov posao je najlakši. Umesto da cupkaju na prelazu, oni svoje zarade tako što se ne pojave gde ne treba da se pojave-genijalno.
  E zato sa naše strane nema više od po 15 auta u koloni gosn Pastor. Da je imalo lokalno političke volje (ili iskreno rečeno- institucionalizovane korupcije) u Mađarskoj ovako bi bilo i kod njih, granica bi im bila kao da je sa Lihenštajnom, a ne sa ubogom Srbijom. Običan narod na granici bi odmah video rezultate.

 4. Stefan kaže:

  Kakav tihi strajk.Pa oni o tom strajku pisu vec tri godine.Ne mogu strajkovati tri godine.Osnovni cilj je sprecavanje madjarskih drzavljana da dolaze u Suboticu i trose pare u Srbiji.To ko se iole razume u sustinu shvata.

 5. Croat kaže:

  Pero, da mogu za ovaj text bi ti dao doktorat, naravo onaj sa Beogradskog FON-a!

 6. Croat kaže:

  Pero jos i sad se smejem na tvoj text al verovatno bi trebao ustvari da placem.

 7. Punisher kaže:

  Pastor kolaborator !

 8. Pablo kaže:

  Toliko naših ljudi sa EU papirima radi po EU i nisu u stanju da jednog vikenda blokiraju prelaz uz nenormalno sviranje.
  Ma kakav narod takva granica.
  Eu se i dalje sprda sa našim narodom.
  Zaslužuju bolje????

 9. Djuka kaže:

  eh Istvane, a kad se treba slikati sa gazdom, onda si prvi.
  a kad treba nesto uraditi za svoje sugradjane i sunarodnike, onda tu izmisljas neke gluposti.
  glavno da si bio na virrasztasu, nakon izgubljenih izbora, da na Fideszovom mitingu drzis VIktoru svecu. 😉

 10. Istina... kaže:

  Hvala što ne objavljujete Istinu. Vaši postupci su najbolji putokaz kako ne treba raditi ukoliko se želi napred, u bolje.

 11. Rax kaže:

  Ja se svaki put pitam kako jos nikada nije doslo do neke tragedije na ovom prelazu. Ja imam jako ruzne misli kada cekam na granici. Nisam sigurna, ali mi se cini da grad segedin ima veze sa ovim prelazom. Gradonacelnik, koji ulazi u 18. Godinu svog upravljanja, je opozicija orbanu, pa mi se cini da je ovo neka osveta prema fidesu. Mislim da sijatro nece moci da resi ovaj problem, a i plate bas nisu neke, tako da ce moral zaposlenih ostati isti. Na kraju, ima nesto i u mentalitetu, da linje to iz vremena rusa ili genetika, ne znam. Nasi su uglavnom zauzeti sami sa sobom i telefonima, a i sto da rade, kada im kolege rade tako detaljno. Korupni su i jedni i drugi.

 12. srboljub kaže:

  O1G

OSTAVITE KOMENTAR