Kombinovani model nastave u subotičkim srednjim školama

Kombinovani model nastave u srednjih školama iziskuje veliki napor kako učenika tako i profesora. Posebno je veliki izazov organizovati takav vid nastave u školama gde je praktična nastava najvažniji segment obrazovanja.

Do pre dve godine praktična nastava u pojedinim subotičkim srednjim školama izgledala je ovako. Đaci su u specijalizovanim kabinetima ili malim pogonima u okviru škole pohađali vežbe, a jedan deo je, u okviru dualnog obrazovanja odlazio u fabrike, na takozvano učenje kroz rad.

Kombinovani model nastave, u kombinaciji sa aktuelnim epidemijskim merama, postavlja brojne izazove, kako pred profesore, tako i pred đake koji se školuju za neko konkretno zanimanje

„Naravno da to iziskuje i tehniku, potrebno je da i nastavnici i učenici budu adekvatno opremljeni kada je reč o vežbama. Na stručnim predmetima, na primer u građevinarstvu, šumarstvu i obradi drveta ili grafičarstvu, koriste se složeni softveri, znači i učenici i profesori treba da raspolažu i sa odgovaračujim računarima i sa odgovarajućim softverom, kako bi mogli da realizuju stručne predmete, kada je reč o njima“, objašnjava Iso Planić, direktor Politehničke škole Subotica.

Praktična nastava u samoj školi se sprovodi i sada, ali je sa aktuelnim epidemijskim merama sve to mnogo teže organizovati.

„Naša škola ima četiri objekta u kojima se realizuju različiti oblici nastave, pa se i praktična nastava realizuje delimično u školskim radionicama. U ovom trenutku su u školi u toku mali radovi na zameni električne mreže, pa i naši đaci, mali građevinci, u određenoj meri, u skladu sa epidemijskim merama, učestvuju u tim radovima“, dodaje Planić.

U Politehničkoj školi inače početkom nedelje nije bilo mnogo zaraženih korona vurisom. Pored dva profesora, Kovid pozitivno je bilo pet đaka, a još njih desetak je bilo u kućnoj izolaciji jer je neko od članova njihovih domaćinstava zaražen virusom.

 

RTVKOMENTARI

 1. Caru Carevo kaže:

  Katastrofa. Najgore šta su mogli izmisliti. Izgubljeni dani, meseci i na kraju godina.

 2. Premija kaže:

  Ostaće praznina i u teorijskom i praktičnom znanju koja se teško posle nadoknadjuje. Posebno za tehničke škole i medicinsku.

 3. MI 6 kaže:

  Sve je počelo kad je grobar doveden na mesto predsednika a posle smo vam podmetnuli ovog podlaca,šizofrenika,izdajnika jednom rečju hulja.Izvinite.

  • Ludnica kaže:

   Nisi ti normalan. Tribo bi trajno na salaš, jerbo kako si počo kogod će oko tebe stradat.

OSTAVITE KOMENTAR

72 + = 77

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: