„Biobalans medika“ prodaje navodna medicinska pomagala: Ostali i bez masažera i bez para

Neverovatno je da trgovcima prevarantima, koji godinama obmanjuju najstarije građane i papreno im prodaju navodna medicinska pomagala, nadležni organi još uvek nisu stali na put! Ova pojava je sve masovnija, a jedan u nizu je i slučaj subotičkih penzionera koje je nedavno skupo koštala neinformisanost i naivnost.

Kompanija „Biobalans medika konsalting Subotica“, koja je u blokadi, prodala im je običan masažer, koji navodno leči mnoge bolesti, i to za čak 151.000 dinara. Na tržištu se ovaj isti proizvod može naći za oko 100 evra. Od penzionera su zahtevali da im odmah u kešu isplate celu sumu. Ovi trgovci već godinama dovode u zabludu potrošače na isti način, ali su ranije to činili pod drugim imenom, Vital world. Činjenica da su u blokadi im omogućava da novac od njih ne može da se naplati. U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) ističu da im je dobro poznat način poslovanja ove kompanije. Prethodnih godina su im na dnevnom nivou stizali brojni prigovori protiv firme Vital world, a i tada su bili pod blokadom.

Sporni proizvod

Ovakvu praksu razvile su firme koje prodaju robu van poslovnih prostorija, na takozvanim prezentacijama ili dolaskom na kućnu adresu. Tako je i ovaj subotički bračni par, koji su na prezentaciji dugoj tri sata, ubeđivali u navodna čudotvorna medicinska svojstva masažera, na kraju podlegao obmanjivanju ovih trgovaca. Kada je sin saznao kako su prevareni njegovi roditelji, odmah je reagovao i u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača hteli su da odustanu od kupovine, vratili su proizvod i tražili povrat novca. Prodavci se od tada ne javljaju na telefon, ne otvaraju ulaz za pristup kancelariji, niti vraćaju novac.

– Iz kompanije „Biobalans medika“ zvali su moje roditelje da dođu na prezentaciju o zdravlju u Otvorenom univerzitetu – priča nam Subotičanin A. S. – Tamo im je predstavljen masažer „A2B2-4000“, za koji su tvrdili da leči mnoge bolesti. Uspeli su da ubede oca da ga kupi, jer je poverovao da će pomoći svima u našoj porodici da poboljšaju zdravstveno stanje.

On navodi da se sve veoma brzo odigralo. Nakon potpisivanja ugovora, kako ističe, tražili su da im se odmah isplati masažer. Roditelji nisu imali vremena ni da razmisle ili pitaju za savet.

– Insistirali su da im što pre plate i to kešom, pa su krenuli sa mojim roditeljima do kuće – objašnjava naš sagovornik. – Oni su to učinili, dali su ono što su godinama skupljali. Majci je novac bio potreban, treba da ide i na operaciju štitne žlezde, a oni su ubedili da će joj i taj problem biti rešen masažerom. Umesto fiskalnog dobili su samo potvrdu na „nota“ računu.

Vrlo brzo se ispostavilo da proizvod nije ni blizu delotvoran kao što ima je rečeno. Naš sagovornik je pokušao da kontaktira sa firmom i video na sajtu APR da je ona u blokadi, a da na fejsbuk-stranici pod njihovim imenom, piše kako je prevarila brojne građane.

– Nisu nam dali obrazac za odustanak od kupovine ali sam je skinuo sa interneta i poslao sa povratnicom, sve u zakonskom roku od 14 dana – dodaje naš sagovornik. – Obratili smo se tržišnoj inspekciji, gde smo popunili dokumentaciju po kojoj bi prema Zakonu o zaštiti potrošača trebalo da se potrošačima vrati novac. Oni su već upoznati sa slučajem, jer kažu da su isti prvo poslovali pod imenom Vital world.

Inspekcija je otišla do firme i oni su im rekli da su u blokadi i da ne mogu da vrate novac. Nadležni su doneli rešenje kojim je naložen da u periodu od osam dana vrate uplatu. Rok je istekao pre mesec dana, ali od para ništa. U NOPS-u kažu da je to začarani krug, jer i kada im bude izrečena sankcija, oni su u blokadi i nemaju odakle da im uzmu novac.

Novinari „Večernjih novosti“ su pokušali da stupe u kontakt sa predstavnicima „Biobalans medike“, kako bi dobili odgovore od te kompanije ali neuspešno. Jedan broj telefona bio van funkcije, na drugi se niko nije javljao. Na adresi u Subotici, koja je navedena na ugovoru Subotičana koji su kupili masažer, nisu uspeli da pronađu njihovu kancelariju.

NE REŠAVAJU ZDRAVSTVENE PROBLEME

U NOPS ističu da slučaj Subotičana predstavlja dovođenje u zabludu potrošača. Iskoristili su priliku, uzeli novac i znaju da ne mogu da ga vrate, jer su blokadi.

– Ubeđuju ih da će im, navodno, ti proizvodi pomoći i rešiti zdravstvene probleme – kaže Marko Dragić iz NOPS-a. – Ti masažeri, prostirke i slična roba koju prodaju penzionerima, nisu medicinski ispitani. Moraju da imaju sertifikat, potvrdu da bi mogli da ih deklarišu i promovišu kao medicinsko pomagalo.

On kaže da se NOPS-u svakodnevno javlja veliki broj penzionera koji su prevareni na sličan način. Sve je to, kako ističe, za tržišnu inspekciju i ako ne može da se zaustavi njihov rad, mora da se nađe način da se bar ublaže njihove negativne posledice.

PLAĆAJU I 50 PUTA SKUPLJE

Pojedina preduzeća razvila su veliki biznis na račun penzionera – navodi Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača. – Mnogi potrošači nasedaju na njihove manipulacije i papreno plaćaju proizvode, čak i 50 puta skuplje od njihove realne cene. Oni poveruju u obećanje da će im, na primer, masažeri i magnetne prostirke, navodno, rešiti određene zdravstvene probleme. Ali ti proizvodi nisu medicinski ispitani i mogu i da naškode. On naglašava da se ta ozbiljna i opasna mreža nesavesnih trgovaca sve više širi i da mora da se razbije.

 

Večernje novosti

 KOMENTARI

 1. Petar G. kaže:

  Meni kada zazvoni fiksni telefon, već znam da je ili neka anketa ili neka prezentacija za uvaljivanje ovakvih proizvoda. I anketare i ove što bi da me zovu na prezentaciju, odbijem čim se predstave. Bez griže savesti im spustim slušalicu jer su dosadnjakovići, pijavice i prevaranti.
  Ono što je krivica ove nikakve države je što već godinama slušamo o „Ne zovi“ evidenciji, ali ništa od toga.
  Država mora da omogući da normalan građanin može da blokira pozive od kojekakvih promotera i anketara.
  Reklame su na sve strane oko nas. Šta ima još i da me zovu i uznemiravaju na mobilni ili fiksni.
  Ovo o čemu sada pišem bi moglo da bude i jedno od rešenja da se stane na put telefonskim prevarama starih sugrađana. Mada… Prevaranata je uvek bilo i biće. Oni samo prilagode način svog rada i nastave dalje.

 2. Ne kupuj gluposti kaže:

  Ne kupuj nista a da ne znas od koga kupujes.tel.adresa i dali je firma registrovana u apr.

 3. komenti kaže:

  Veoma jednostavno, sada znamo pod kojim imenom se nude, stoga ne odbiti poziv za prezentaciju. Jos bolje ako zele doci u kucu i tu da odrze prezentaciju. Obavezno prihvatiti, a kad dodju onda njima nesto lepo „prezentovati“. Da vidim sad da li ce smeti jos ikoga zvati, ako postoji i ovakav „scenario“.

 4. Taca kaže:

  A zašto Otvoreni univerzitet nastavlja da obezbedjuje lokaciju za ovakve lopove?

 5. Plavuša kaže:

  Strašno….to već godinama traje! Ne pričajući da svi zaposleni rade na CRNO bez prijave od februara ove godine!!!!
  Prijavljeni inspekciji već sto puta i nikom ništa!!!!

  • HAHA kaže:

   HAHAHa aaaaa
   E bio sam tamo odvuka me zena jer se javila na fiksni te je smotali kako ima besplatan pregled i ajde pa ajde, P ajde
   3h nas mlatili tamo bio je i neki ozon da uklonis otrove iz hrane.
   Cim sam usao ja sam shvatio gde sam i objasnim zeni ne kupuj nista i uzivaj u predstavi al stvarno kavkava predstava j***es pozoriste ja sam se smejao celo vreme.
   „a sad da vam predstavim doktora altenativne medicine koji je dosao cak iz KIne samo za nas samo danas ajmo svi da ga pozdarvimo“
   klap klap klap HAHAHA
   i covek utruci stane ispred nas iiiiii krece motanje
   e da bila je i tombola gde nisi meo da vidis sta si dobio pa su na kraju jednog po jednog zvali da ti kazu koliko si popusta dobio za koji nisi smeo da znas.
   neka zena na kraju meni da taj koverat i kaze da sam dobio cak XX% popusta sto je maksimum i BINGO dobio sam premiju da ga kupim i ozon dobijem kao dzabe.
   i ona tamo nas obradjuje ja ne popustam i zavrsi tu ona tek moja zena HAHAHA
   „A STA SAM JA DOBILA?“ ja da umrem ako se nisam izvrnuo. Nikad se nisam bolje zabavio nego taj dan iko su nas mljackali 3h.

 6. Gde su sada izvršitelji kaže:

  Ako su u blokadi pa zna se valjda ko su ti ljudi koji stoje iza te firme u blokadi? E pa lepo, neka ih posete izvršitelji i oduzmu im ličnu imovinu, pokretnu i nepokretnu, da se obeštete prevareni i rešena stvar.

 7. Janos kaže:

  Manite se gluposti, niko nije budala, ako verujete u to i treba da vam uzmu pare. Niko nikog nije natereao ninasta.

 8. uzas kaže:

  @ gde su sada izvrsitelji

  Ako je firma d.o.o, ta firma garantuje samo imovinom firme a ne licnom imovinom vlasnikua. U tome je problem. Treba da se menja zakon jer je trange frange firime sa d.o.o prefiksom su prevarili milione gradjana.
  Ako ti firma ode u blokadu ili zatvoris poslovanje te firme, treba zakonski zabraniti otvaranje nove firme na istog vlasnika na jedno barem 5 godina. Nista se bas ne bi sa tim puno resilo ali ne bi mogao isti vlasnik non stop da otvara firme i da iz zatvara kako hoce.

 9. Privatizovano Zdravstvo kaže:

  Eto dokle smo dosli u drzavi republic Srbiju kada nam Drzavni lekari traze mito da bi pacijenti preziveli ulazak u hospitalizaciju I pored toga sto uzimaju punu Drzavni platu preusmeravaju pacijente u svoje privatne medicinske ustanove gde I’m se Po dobroj ceni nude lecenja na slicnim aparatima presadjivanja Kose I naplata analize krvi I pcr testova a I prodaja slicnih medicinskih pomagala poput Ove price . Mito u medicini…bolnica je postala pijaca ljudskog zdravlja

 10. Milos kaže:

  Pa jeste da imamo zdravstvo koji funkcionise i lekare koji lece ljude isti se ne bi okrenuli alternativnim nacinima, tako da je drzava kriva i za ovo.
  Inace ovaj vid prodaje je pocelo pre 30 godina sa usisivacem zvani Kirbi (ne ovaj sto sada postoji pod istim imenom)i koju su prodavali u ono vreme za 1000 maraka a rezerve delove za istu za 1500 maraka. Taj usisivac nije vredelo vise od 20 maraka. U to vreme plate su bile 20 maraka. Kancelarija te firme je bila izmedju Higijenskog Zavoda i Majskanskog mosta. I oni su isli od kuce do kuce i nagovarali su samo stare ljude da kupe usisivac. Isti su potpisivali ugovore sa strankama odmah na licu mesta,menice i ugovor o kreditu koju su odobrili kupcima za kupovinu usisivaca. Za par minuta vesto su navukli penzionere na tanak led. Majka jednom mog poznanika je isto tako prosla, dosli su kad sinovi nisu bili kuci, ko da su znali i nagovorili je da kupi usisivac na kredit. Kad je njen sin dosao kuci i saznao sta se desilo odmah je ubacio i usisivac i majku u auto sa ugovorima zajedno i pravac kancelarija Kirbi firme. Tamo je trazio da se ponisti ugovor i da se usisivac uzme nazad ali nisu pristali. Pa je drug zvao drustvo pa smo se pojavili nas dvadesetoro tamo u roku od pola sata i odmah su pristali na nas zahtev. Jbg sa prevarantima ne mozes drugacije a policiju nema smisla zvati jer nece nista uciniti.
  Tako da dragi prijatelji objasnite svojom majkama, ocevima, babama i dedama da kad ih zovu takvi likovi da ne pristanu ni na sta, da ne kupuju nista bez vas preko telefona i sa interneta, samo u prodavnicama a i to bi bilo bolje da rade sa vama jer ovi pokusavaju samo sa penzionerima i sa starim ljudima jer znaju da samo njih mogu prevariti.
  Inace koliko sam cuo ovakve firme trguju sa nasim podacima ili kupuju baze podataka od mobilnih provajdera ili od poste koje sadrze brojeve telefona, imena i adresu. Sad koliko je to tacno ne znam i ja sam samo cuo.

 11. +++ kaže:

  Taca – Zato što plaćaju zakup, a nije na Otvorenom univerzitetu da istražuje ko je lopov a ko nije. Kada im se zabrani rad, neće im izdavati prostor. Do tada, nemaju na osnovu čega da ih odbiju.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 74 = 75

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: