Kompanije subotičke Slobodne zone posluju odlično uprkos korona krizi

Firme koje posluju u Slobodnoj zoni u Subotici, i ove, ali i prethodne dve godine, tokom korona krize, poslovale su sa odličnim rezultatima. Zbog dobrog poslovnog okruženja, u tu privrednu zonu stigla je i jedanaesta inostrana investicija.

Austrijsko preduzeće Feller, koje proizvodi kablove za napajanje za svetske kompanije, kao što su Bosch, Hewlett-Packard i Cisco, u subotičku fabriku investiraće pet miliona evra, a u prvoj fazi zaposliti stotinu radnika, prenosi RTS.

„Kada smo odlučili da proširujemo proizvodnju, sa Austrijskom privrednom komorom smo zaključili da je pravo mesto za nas Subotica. U razgovorima sa budućim radnicima uvideli smo da su odlično obrazovani i talentovani. Zato je naš dolazak u Srbiju prava odluka“, izjavila je vlasnica i direktorka kompanije Feller Barbara Ašer (Barbara Ascher).

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić najavio je da se Grad Subotica obavezao da će uraditi sve da olakša investitoru oko svih procedura.

Slobodna zona u Subotici je 2020. godine bila na prvom mestu po prometu u Srbiji, a prošle godine ostvaren je takođe veoma dobar rezultat.

„Ukupan ostvareni promet je oko 700 miliona evra, što znači da nije bilo velikih oscilacija u poslovanju, a ono što nas izuzetno ohrabruje je da su u prvom kvartalu ove godine rezultati sjajni“, istakao je direktor Slobodne zone Subotica Saša Gravorac.

Američka firma Ametek, koja proizvodi elektromotore za Boeing i Airbas, više od deset godina razvija posao u Subotici. Navode da ni pandemija, ni ratne okolnosti u Evropi, nisu omele uspešno poslovanje.

„Prošla godina je zaista bila rekordna. Takođe, broj radnika dostigao je 510. Mi smo prvo tromesečje zabeležili rekordne rezultate, više od 20 procenata u odnosu na isto tromesečje prošle godine. Planiramo dalje zapošljavanje radnika u proizvodnji i administraciji“, najavio je direktor kompanije Ametek Srbija Slobodan Anić.

Iako je protekle dve godine u fabrikama unutar zone bilo otpuštanja, ali i otvaranja novih radnih mesta, zaposlenost u zoni je stabilna, jer tamo radi oko 6.500 ljudi. Sindikati traže povećanje zarada.

 

biznis.rsKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  price za malu decu uslovi ocajni

 2. Anonimni kaže:

  Idemo … motaci kablova
  posao buducnosti u sVrbiji

 3. Anonimni kaže:

  Kolike su plate?
  Na osnovu toga da ocenimo koliko je dobro bilo poslovanje. Meni je to merilo, koliko nas radnik tamo zaradi.
  A za firme u zoni je verovatno poslovanje bilo dobro, cim su jos tu.

 4. Radnik kaže:

  Uslovi sve bolji,ne pričajte gluposti….

 5. Istinozborac kaže:

  Konzentrazioonslaager „Klein Bajmok“

  Koncentracioni Logor „Mali Bajmok“

 6. dule kaže:

  @za anonimne
  Ja kada nešto tvrdim onda za to dam i argumente a ne lupam proizvoljno.
  Koliko vidim ti sem kucanja po tastaturi ne znaš ni kablove motati.

 7. Milan kaže:

  istinozborac@- bilo na početku,sad bogme nije više. I uslovi i plate sve bolji. Više firmi pa svako čuva svoje radnike da ne odu, pa i uslovi sve bolji.

 8. Anonimni kaže:

  Kolike su plate?

 9. Aljek kaže:

  @Anonimni kako kolike? Pa 40 hilajda, minimalac + putni + obrok.
  A u njima nije ni postojala korona tako da, nisu dali ljudima da idu na bolovanje iako su imali u kuci zaražene, i sa kornom dolazili na posao ako ih nije previse strefila.

 10. jovan kaže:

  @ Aljek 40 hiljada ? Da tako plate radnike u svojim matičnim zemljama tamo bi izbila revolucija i zbrasali bi ceo njihov politički sistem.

 11. Da, da.... kaže:

  To samo radnici znaju koliko dobro se posluje u zoni… A njih niko ništa i ne pita..

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: