Komunalac iz Čantavira prebrodio krizu i gubitke

Od početka epidemije korona virusa mnoga preduzeća u Srbiji posluju otežano, međutim , ima i kolektiva koji su upravo u tom period uspeli da se konsoliduju, i da gubitak u poslovanju pretvore u pozitivan bilans. Jedno od takvih preduzeća je i Društveno preduzeće “Komval” iz Čantavira kod Subotice.

Preduzeće “Komval” je jedno od retkih preduzeća u Srbiji koje ima status društvenog preduzeća, a obavlja komunalne usluge koje su veoma značajne za meštane Čantavira i okolnih sela, poput pogrebnih usluga, održavanje grobalja, pijačnu delatnost, izradu i održavanje dečjih igrališta, kao i košenje zelenih površina i odvoženja smeća. Preduzeće posluje od 1958. godine sa velikim poteškoćama, ali je protekla godina donela značajan napredak.

“Uspeli smo da gubitak od 2,5 miliona dinara iz 2019. godine, do kraja 2020. pretvorimo u pozitivan bilans, i to tako da nismo koristili ništa iz državnog budžeta, nismo imali poseban račun za Kovid 19, ali smo proizveli i proizvodimo sopstveni prihod. Broj radnika se nije smanjio, čak smo mogli i možemo da zaposlimo novu radnu snagu”, objašnjava Ildiko Vituška, direktorica “Komvala”.

Grad Subotica će nastaviti da pomaže rad ovog preduzeća, rekao je, obilazeći “Komva, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, podsećajući na činjenicu da je za pozitivan bilans poslovanja zaslužno novo rukovodstvo, u čijem imenovanju je značajnu ulogu imala i Vlada Srbije.

“Ovde moram posebno da se zahvalim Vladi Republike Srbije i njenim organima, koji su uradili prvi korak kako bi preduzeće “Komval” postalo što efikasnije, i prepoznali su njegov značaj za ceo ovaj kraj”, dodao je Bakić.

Briga grada o društvenom preduzeću i mestu u kom živi manjinsko stanovništvo, može da posluži kao primer drugima, ne samo u Srbiji, već i u regionu, poručio je narodni poslanik u Skupštini Srbije, Milimir Vujadinović.

“Ja ovo govorim pre svega zbog toga što je jedan delokrug mojih poslova vezan za dijasporu i Srbe u region. Veoma se često susrećemo sa potpuno obrnutom situacijom. Ponosan sam na ono što trenutno vidim u Subotici, i na ono što radi gradonačelnik i gradska uprava. Na kraju još jedna politička poruka, neka ovako žive naši sunarodnici u nekim zemljama u regionu, neka ovako brine o njima država, neka ovako o njima brinu lokalne zajednice, pa i u pola, mi ćemo biti zadovoljni”, naglasio je Vujadinović.

Vujadinović je istakao da preduzeće “Komval” svojim uslugama opslužuje između 12 i 14 hiljada stanovnika, podsećajući da u Čantaviru i njegovoj okolini žive pretežno pripadnici mađarske nacionalne zajednice.


RTVKOMENTARI

  1. zig zigi kaže:

    Hmmm, interesantno. Javno preduzece a nema gubitke. Bas me interesuje kako. Mozda politicari nisu umesali prste ali to je nemoguce. Ili je sve samo lepo nasminkano.
    Voleo bi da procitam opsirniji clanak sta i kako su ovo izveli.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =