Komunalna policija u akciji

Interetno festival u centru grada, tezga do tezge, hrana, suveniri… U celoj gužvi je teško primetiti “uljeza”.

 

Za to je tu vrla kom – policija. Mujinom sinu (vidi Muja – urban experience), veteranu ulične prodaje semenki, kokica, kukuruza i tog repertoara, oni traže da se skloni jer nema dozvolu. Upozoravaju ga i odlaze. On se čudom čudi, koji su sad ovi, toliko je režima i uniformi prebrodio, naravno, nema nameru da ide već nastavlja da mota šećernu vatu.

 

Kom polizei se vraća za 10 minuta i opet ljubazno ponavlja upozorenje. Izgleda preljubazno jer prodavac agresivno protestvuje. Ipak, na kraju nevoljno i lagano počinje da skuplja svoje škatulje i lavore.

 

Da li je ovo neko novo vreme ili će i to proći, pita se verovatno.KOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Petak, kod bioskopa Zvezda (Dexi co). Ustaljuje se parkiranje na trotoaru.

 2. djomla kaže:

  Taj razgovor je trebalo snimiti. Kladim se da se covek pitao, Ko su ovi? Ko ih je poslao? Od kad postoje? I sta hoce od mene?  🙂 Ako je njemu tamo nesto bilo jasno…

 3. sad se vec bolje osecam kaže:

  Pa to ne razumem ,gde je pauk i ostali ? RADE !

 4. buraz kaže:

  Pa ponovi udri po sirotinji. Strasno. A sta je sa iznajmljivacem deracem automobilcica? Ko je njemu dozvolio da okupira ceo jedan deo setalista? Glavno da sklanjaju kamione sa lubenicama a neka nam kapa voda iz klima na glavu dok se setamo u centru grada.

 5. nekoime kaže:

  nemojte reci da vam je zao sto su ga uklonili!??

  ako je i nalik muji (nikad do sada nisam znao kako se taj covek zove, mada me nije ni zanimlao), ne samo s ulice treba da ga sklone,nego svaki put kad proba da proda neku hranu kazniti ga za ugrozavanje zdravlja, a pogotovo tog muju, koji kad mu kokice poispadaju na zemlju (ne u vrecicama) ih lepo pokupi i vrati „na prodajno mesto“…

   

  neka korist barem od tih komunalaca,da ne trose samo gorivo u svojim novim skodama

 6. muzikom protiv sablasne tisine u centru kaže:

  meni ce biti zao ako uklone one ulicne svirace.

 7. Za Suboticu kaže:

  Ne znam kakvo je mišljenje mojih sugrađana, ali ja sam u poslednjih nekoliko dana prolazio centrom grada i primetio jednog gospodina na samom centru, na klupi oko spomenika J.Nenadu, gde sedi i svira tamburu.

  Da se neko ne bi ubacio sa uporedjenjem „kvaliteta“ te svirke, želim da kažem da je zvuk te jedne tambure odjekivao kroz skoro ceo korzo i osećaj koji se u meni stvorio je bio divan!

  Subotica, grad koji ima debele veze sa začecima tamburaške svirke na našim prostorima, grad u kome ne postoji više ni jedna kafana iz svih onih pesama Zvonka Bogdana i nekih priča naših roditelja, grad u kome smo ubili skoro sve što ima veze sa nekom tradicijom… Ovaj grad mora zadržati neku specifičnost.

  Ja sam Srbin, „čist“ sa svih strana, ali shvatio sam jednu stvar u vezi Subotice – doćiće nam glave svi ovi političari sa „ić“ na kraju prezimena!

  Svi smo pljuvali po Kasi svojevremeno – ali nije bilo ovako! Bunili smo se za izgradnju plave fontane a sad ćutimo za srušeno pozorište i odluku da se sruši zelena fontana!?

  Da li je to moguće?!

  Hmm, otišao sam malo sa teme!

  Da se vratim na gospodina sa tamburom, moj predlog je da ga grad uzme za honorarnog saradnika i da ga opština plaća da svaki dan sedi na tom trgu i svira tamburu na isti način kao što to sad radi!

  Taj zvuk jedne, usamljene tambure u ovom gradu dočarava neku staru sliku, mnogo lepšu od ove sadašnje…

  Nemojte na ovo komentarisati sa predrasudama, ne pripadam ni jednoj stranci niti me iko od njih zanima jer niko nije školovan za politiku, niti pripadam bilo kakvom nacionalnom pokretu…  Ja sam samo još jedna osoba koja je polako počela da mrzi svoj grad isključivo zbog stvari na koje ne mogu da utičem i slučajno ili ne – sve su u direktnoj vezi sa politikom.

  Pitanje je jednostavno – da li želimo lep grad kakav je nekad bio i kakav još uvek može da bude ili želimo grad kakav će nam stvoriti uskoro ako i dalje dozvolimo da se novac troši na rasterivanje sitnih ljudi koji realno nikome ne smetaju a unose neku raznolikost.

  Mi nemamo problem sa uličnim prodavcima, mi nemamo divlje pijace, to što mesec dana tokom leta 90% nas prilikom povratka sa posla kupimo lubenicu kod nekog ko je blizu umesto u Trgoprometu koji nije subotički , rodići koji nije subotički, maxiju koji nije subotički, valdiju – ideji – metrou … koji nisu subotički – na ovo treba da se troši naš poreski novac?! Da dva komunalna policajca na kraju radnog dana koji mi plaćamo napišu u izveštaj da su danas uklonila jednog ili dvoje prodavaca lubenica i tog što prodaje kokice? Ko je to od njih tražio?

  A da li se neko zapitao kome ide novac od stalno okačene reklame na narodnom pozorištu? Da li znate cene zakupa?

  Koliko često odlazite u poresku upravu ili gradsku kuću – da li ste primetili da je uvek gužva na jednom ili dva šaltera a ostali se ubiše od dosade? Da li ste primetili da svi čelnici , naši subotičani rade po istim principima, na isti način, svi voze iste automobile i G17 i DS i Radikali … svi su isti!

  Ako nas oni ne pokradu sad, do poslednjeg dinara , sledeće godine ćemo sami bakrotirati

  Nego… da nam rade gradonačelnik i ta komunalna policija na ovakav način bar još mesec dana, a posle da se probudimo i procvetamo. Da li je mesec dana dosta za organizaciju novog 5. Oktobra?

  Razmislite  😉

 8. djomla kaže:

  Da se vratim na gospodina sa tamburom, moj predlog je da ga grad uzme za honorarnog saradnika i da ga opština plaća da svaki dan sedi na tom trgu i svira tamburu na isti način kao što to sad radi!

  Dobra ideja, i meni je pala na pamet jos dok sam slusao momka za gitarom u centru grada. Ti ulicni sviraci bilo na tamburi, gitari, violini itd. unose neku zivost posebno u gradu.

  Honorarna naknada, nije neki izdatak za grad niti ona treba da bude na nivou zarada u Gradskoj kuci. Takodje i dozvolu za rad u dzep, jer se neki red mora uvesti.

  Isto vazi i za prodavce kokica ali i za one koji dozvoljavaju da se onolike reklame kace na Pozoriste. Nakon uklanjanja samostojecih reklama iz centra, napisao sam da se bojim da ce se kola slomiti samo na jednim ledjima. Ako se uvedu dvostruki standardi po pitanju bilo cega nece biti dobro. Ili se uvodi red ili se ne uvodi red.

 9. Za Suboticu kaže:

  djomla:

  Dobra ideja, i meni je pala na pamet jos dok sam slusao momka za gitarom u centru grada. Ti ulicni sviraci bilo na tamburi, gitari, violini itd. unose neku zivost posebno u gradu.

  Honorarna naknada, nije neki izdatak za grad niti ona treba da bude na nivou zarada u Gradskoj kuci. Takodje i dozvolu za rad u dzep, jer se neki red mora uvesti.

  Isto vazi i za prodavce kokica ali i za one koji dozvoljavaju da se onolike reklame kace na Pozoriste. Nakon uklanjanja samostojecih reklama iz centra, napisao sam da se bojim da ce se kola slomiti samo na jednim ledjima. Ako se uvedu dvostruki standardi po pitanju bilo cega nece biti dobro. Ili se uvodi red ili se ne uvodi red.

  ja sam malo previše široko pisao, ali i situacija je tako nekako čudna, ništa više nije jednostavno i ne može kratko da se opiše.

  Ali da se zadržimo na muzici na ulici, ceo svet ima gradove koji su poznati po uličnim sviračima.

  Tambura je specifična i stvarno taj gospodin na trgu nije naporan, ne svira loše u smislu da „nema smisla“ i mislim da bi bilo idealno plaćati ga i imati takvo zadovoljstvo pri šetnji korzoom.

  Možda bi jedno pismo gradskoj upravi pomoglo, pokušaću…

 10. Posmatrač kaže:

  Dajem banku za tamburu! O tome ću se još izjasniti,  ali !!!

  Ne treba onog kaljavog i odrpanog Muju ili kako se zove terati  niti onog njegovog naslednika ili sledbenika. To je uzaludan posao. Njima ništa ne znače ni kazne, ni osude, pravne ni moralne, ni prezir, niti sramota postoji kao moralna kategorija u njihovom sistemu, niti zabrana kao norma, ništa od toga.

  Inspekcije imaju mogućnost da dopru do njihovog staništa,, samo slike tih prizora gde čuvaju te zalihe hrane, gde i kako čuvaju opremu gde se i kako „higijenski pripremaju“ za izlazak na trgove.

  Samo te slike mogu da „opasulje“ kupce koji se usuđuju da stave u usta tu hranu ili da daju svom detetu ili unučetu igračku koju kupe od dvojice „legendarnih“ prodavaca sa trga.

  Zašto sanitarna inspekcija, tako prilježna, tako posvećena poslu, tako odana struci, tako čista i bezgrešna, sa tako sveobuhvatnim akcijama ne zaštiti Suboptičane i turiste od očiglednih rizika zaraze.

  Za početak neka objave u lokalnim medijima laboratorijske nalaze: šta su našli na uzorku skinutom sa ruku uličnih prodavaca, sa njihove opreme, iz njihovih „radionica“ pa da se sretnemo opet da porazgovaramo.

   

 11. gomby kaže:

  saobracajna tabla

 12. gomby kaže:

  Samo jedno pitanje ZA CEGA SLUZI OVA SAOBRACAJNA TABLA NA POCETKU RADIJALCA ::

 13. Anonimni kaže:

  samo da stoji tamo da vidimo da ima…

 14. dasHHa kaže:

  Sinoc sam gledao dokumentarac o gradu Seulu.Ne presusna inspiracija svaka minuta tog dokumentarca za mene.Grad Seul je pokazao kako su od zakrzljalog,neuredjenog,srednjevekovnog gradica s kraja pedesetih(posle korejskog rata)osmisljeno izgradili modernu,multikulturalnu i svetsku metropolu koja se zadnjih tri godine ozbiljno kandidovala za najbolji grad na svetu.Puna moja preporuka svakom zaljubljeniku u urbani stil zivota da odgleda 60 minuta ovog dokumentarca.

 15. gomby kaže:

  klupe na Radijalcu

 16. gomby kaže:

  Ove dve slike mozda nisu za komunalce vec za redovne policajce, ali neka slika govori za sebe. Drustvo je bilo vece paje mesto bilo malo trebalo se snaci. Deca jaka a tate mocne, grad pogat i vec je resen problem ako je uopste ibilo ..

 17. Anonimni kaže:

  Koliko dugo stoji ta klupa tako izvaljena?

 18. gomby kaže:

  Zar je to bitno otkada stoji ta klupa tako izcupana iz betona , ili znaci nesto sam cin sto su uradili TATINI sinovi, a svi mi to placamo i pravimo se da neznamo ..

 19. gomby kaže:

  Sad se javljam opet u vezi parkiranja u centru grada , Ja imam peglicu i pre par godina stao sam u NAzorovoj i nakon 15 min. odnelisu u depo i kostalo me onda oko 4ooo din. Danas i ne smem da idem kolima u gradu samo peske , jer mala je penzija za parkiranje .Ali razlog je sto pisem danas 14 tog  septembra u 12 casova ove like sam video u ulici jos po starom imenu ENGELSOVA , pa sam postavio ptanje sebi kako bi banas od te bedne penzije mogao da platim cuvanje mog auta u depou sa parkingom zajedno .Evo slike neka govore za sebe .Ovi automobili opste ne izgledaju da su raznosaci robe …

OSTAVITE KOMENTAR

35 + = 45

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: