Konačno počinje sa radom Azil

Gradonačelnik Subotice, Jene Maglai, istakao je danas da će ukoliko sve bude teklo po planu za 15 dana gradski Azil za pse dobiti privremenu dozvolu za hvatanje pasa i mačaka lutalica kao i dozvolu za rad.

 

Lokalna samouprava je vlasnik jedne parcele kod Gradskog prečistača, gde je počeo da se gradi Gradski azil, ali je izgrađen objekat koji trenutno stoji prazan.

azilzapseKOMENTARI

 1. stomina kaže:

  nadamo se da ovo znači i da će se i sa Makove sedmice psi iz Azila biti preseljeni na tu lokaciju jer Azilu sa 600 pasa  nije mesto među kućama , ali i po rešenju nadležnih organa iseljenje je već davno trebalo da se sprovede …pa eto nade za okolno stanovništvo na makovoj , a sa druge strane i za pse pristojno mesto gde ne remete javni red i mir 

 2. Nenad kaže:

  To nije nikakav Azil nego shinteraj, gde psi zive bez ikakve veterinarske nege u uzasnim uslovima… idite tamo pa vidite… nema nikakvog usvajanja i psi odatle ne izlaze zivi.

 3. emkimke kaže:

  Ako ce da rade kao sto su do sada radili, bolje da ne otvaraju ni privremeno ni za stalno. Svima njima zelim da dozive istu sudbinu kao sva ona jadna bica prema kojim se tako grozno ophode.

 4. esmeralda kaže:

  Mislim da i u našem gradu postoji strategija za kontrolu i smanjenje populacije pasa i mačaka, ako ne postoji, sigurno bi hitno trebalo da se usvoji! Azil predstavlja samo jedan deo te strategije, i to privremeni, ali sve dok se ne reši nekontrolisano razmnožavanje, pre svega VLASNIČKIH ŽIVOTINJA, nema azila na svetu koji bi mogao da prihvati sve nove životinje izbačene od strane neodgovrnih vlasnika. Kad bi grad odvojio sredstva za sterilizaciju to bi garantovano dovelo do smanjenja broja životinja i na ulici i u azilima. Ne znam da li su moji sugradjani svesni da u modernim društvima ( u koje ne ubrajam Sjedinjene države) nema životinja po ulicama a nemaju ni azile! Sve se to rešava odgovornim vlasništvom. Ne bih da zamaram piramidama razmnožavanja,kalkulacijama o isplativosti sterilizacije u usporedbi sa troškovima azila, troškovima eutanazije ( tu ne računam motke),prednostima edukacije dece u školama, sve je to već davno izlagano nadležnim organima lokalne samouprave, naravno bez uspeha. Da li će se sada možda nešto promeniti? Volela bih da mislim da hoće, ali….!

 5. nja kaže:

  @esmeralda

  Bilo bi lepo da se već nešto promeni, ali bojim se da neće. Ovi koji donose ovako bitne odluke za grad, i sve stanovnike istog, trebalo bi da se zapitaju ko će da vodi taj Azil, ko će biti zadužen za životinje? I trebali bi da shvate baš to o čemu ste Vi pisali…ali tu nema koristi za njih, ne može da dođe neko i "pobere" od troška gradnje… 

  Ali nadamo se da neće svi psi koji budusmešteni tamo doživeti istu sudbinu kao što je bilo sa ovima u Ganjo šoru…

 6. KOJA kaže:

  To nije azil nego SINTERAJ i sa njihovom politikom UHVATI-UBIJ nema nikakvog napredka vracamo se na staru politiku ..strasno!

  objekt na precistacu ima kapacitet za 20 pasa max sta ce biti sa ostalima?

  nemaju hlada taj objekt ne ispunjava osnovne uslove kako moze da se pusti u rad????

  Jene MAglai ovo nije trebalo ovako..jako los potez veliko razocarenje…!!

 7. nja kaže:

  I da dodam – bilo bi lepo da se vec procita naslov vesti: "KONAČNO su građani Subotice shvatili od kolikog je značaja odgovorno vlasništvo, čipovanje, STERILIZACIJA! ". Pošto ovaj naslov nije za pohvalu!

 8. KOJA kaže:

  opet ista prica gradjani subotice ce da izdvajaju novac kroz POREZ zbog neodgovornih vlasnika i niko vas nece pitati da li vi zelite da date za UBISTVO pasa nego se to podrazumeva

  a zivotinje ce da umiru u najgorim mukama,sinteri ce da primaju plate..i idemo isti scenario koji je 10 godina unazad doneo samo patnju svim normalnim sugradjanima i zivotinjama.Sinteri i njihovi rukovodioci ce i dalje da se bogate na patnjama ovih neduznih bica zbog neodgovorne GAMADI!

 9. prozivka kaže:

  Meni je drago što su "zaštitnici životinja" ustali protiv ove odluke… samo.. pitam se zašto ne daju predlog kako da se rešimo tih pasa? Pre neki dan je čopor tih pasa u blizini Kumičićeve napao jednu stariju ženu na biciklu. Molim sve koji se upljuvaše braneći status tih jadnih životinja, da dođu u okolinu autobuske stanice i Kumičićeve ulice i da reše taj problem. Najlakše se iz fotelje praviti pametan.

 10. prozivka kaže:

  Da.. zaboravih još nešto.. Ako ih sterilišete i vratite tamo gde ste ih našli, vi nećete rešiti problem nasrtanja tih pasa na decu i ostale. Povadite im zube.. Nisam čuo da je pas nekoga silovao ali da je ujeo – jesam!

 11. esmeralda kaže:

  poštovani prozivka, mislim da niste dobro shvatili da su zaštitnici životinja ( ne znam zašto pod znacima navoda), u koje se i ja ubrajam," ustali" protiv ove odluke i "upljuvali"?! se braneći status tih, i čudi me da jadne niste stavili od znak navodnika. Da li Vi mislite da se psi moraju ubiti da bi rešili problem u okolini autobuske stanice? Da li mislite da su ti psi odlučili da neće da žive u stanovima,kućama ili dvorištima, da budu redovno hranjeni, vakcinisani, lečeni, zaštićeni od trovača, šutača i ostalih "boraca za ljudska prava"? Ili su možda ipak tamo dospeli zbog ljudske primitivnosti, gluposti, neobaveštenosti, ignorancije?  Azil jeste rešenje da se sklone postojeći psi sa ulice, ali šta ćemo sa novima koje "ljudi"svakodnevno izbacuju na ulice? Inače slažem se da je najlakše pametovati iz fotelje,ali kad nemam ovlašćenja da idem i kažnjavam neodgovorne vlasnike, šta mi drugo preostaje. Imate li Vi neku pametnu iz fotelje, naravno osim vadjenja zubi, a možda i čupanja noktiju ( znate da ne mogu grebati).

 12. esmeralda kaže:

  I zaboravih još nešto, ja več 3 godine finansijski pomažem  2 veterinarske stanice donacijama za sterilizaciju. A Vi prozivka, šta ste vi uradili, naravno osim pametovanja iz fotelje?

 13. prozivka kaže:

  @esmeralda

  Niste mi odgovorili na pitanje.. Šta ćete Vi uraditi povodom čopora pasa na uglu Kumičićeve koja napada ljude? Manite se filozofije! Mene interesuje konkretan predlog! Tako što ćete ih sterilisati? Baš bih voleo da jednom prođete tuda i da oni nasrnu na vas… Vaše dete nije napadnuto, pretpostavljam. I nemam potrebu da polemišem s Vama, verujte.

 14. milje kaže:

  @prozivka

  Esmeralda Vam je tačno napisala šta treba,odnosno šta bi trebalo da se uradi sa problemom pasa koje su neodgovorni vlasnici izbacili na ulicu ,ne lutalice,jer ne lutaju svojom voljom. Mislim da je Vaše pitanje šta će ona uraditi sa čoporom pasa u krajnju ruku neozbiljno a Vaša primedba da psima treba povaditi zube me je šokirala. Po toj logici onom ko izazove saobraćajnu nesreću i usmrti nekog u drugim kolima,pešaka ili biciklistu treba posle izdržane kazne zatvora pustiti na slobodu ali radi prevencije mu treba odseći ruku(e),nogu(e) da slučajno to ne uradi ponovo!!! Totalna budalaština.   

 15. JANA kaže:

  Najzad

 16. zorandjala kaže:

  Ovo me podseca na pricu postara koji kada je usao u dvoriste pita domacina jel ujeda pas a ovaj mu odgovara udji slobodno ustrojen je ,apostar odgovori nebojim se da ce me j,,,,i nego da ce me ujesti.Moj predlog je dati rok od mesec dana drustvima za zastitu zivotinja da predlozi resenje i ukoliko to ne urade zabraniti im rad .Asta oni izigravaju sluze samo da se prave pametni neka nesto rade.Usvakom slucaju mesto im nije na ulici.

 17. esmeralda kaže:

  Zorandjela, slažem se da im nije mesto na ulici, ali šta da se radi kad ih ljudi bacaju na ulice! Da li Vi,kao gradjanin očekujete da društva za zaštitu životinja reše problem neodgovornih gradjana? Koliko je meni poznato, Društva za zaštitu životinja su u više navrata predlagala mere za kontrolu i smanjenja broja napuštenih životinja, bez da se prave pametni, sa idejama koje su već prihvaćene u drugim sredinama,ali to nije uvaženo od strane nadležnih. Imate li Vi ideju koji kapacitet bi trebao da ima azil da smesti i brine se o svim životinjama izbačenim na ulicu, ili predlažete da se uhvate i potamane? Kažite to onda otvoreno, predstavite se i budite spremni snositi zakonske posledice.

   

 18. zorandjala kaže:

  Nisam imao nameru da tako budem shvacen .Naime psima nije mesto na ulici nije resenje azil koji nije u stanju da prihvati sve pse. najmanje je resenje kastracija  jel se psi razmnozavaju na drugom mestu a ne na ulici resenje je kazna za one koji ih pustaju na ulicu. Resenje nagradite onoga koji prijavi onoga st pusta psa na ulicu .A mi smo narod koji ce za dinar prijaviti i rodjenu mater STim da kazne moraju biti drasticne kako se nebi ponavljale.posao oko toga komunalnoj policiji lepa prilika da radenesto korisno.

 19. zorandjala kaže:

  Esmeraldsa nadam se da si shvatila sta je poenta . Oglas .50 eura svakom ko dokaze pustanje psa na ulici[izbacivanje] javiti na broj ,,,,,,,, isplata odmah. RESEN PROBLEM. Diskrecija zagarantovana.Zar stvarno toliko ne poznajes sredinu u kojoj zivis.

 20. esmeralda kaže:

  zorandjela, izgleda da ne poznajem, ali ajde da poslušam,vredi pokušati. Nabaviću jedan broj samo za tu namenu i ponuditi. Prvi koji me predje, platiće glavom, a potom i svi ostali!

 21. zorandjala kaže:

  Nece te niko preci lepo sam ti napisaoDOKAZE pustanje .Znaci da ce dokazati da je vlasnik psa nemas problem videces koliko ces imati dokazanih prijava.

 22. noni kaže:

  NOVINARI, dajte slike iz gradskog azila pa da vidimo o cemu pricamo! taj azil ko neka tajna organizacija.

OSTAVITE KOMENTAR