Kontrola staračkih domova

Inspektori rada nastavljaju obilazak Domova za smeštaj starih lica u Srbiji. Do sada su te kontrole pokazale brojne nepravilnosti, ali ima i onih domova koji u potpunosti ispunjavaju Zakonom propisane uslove.

Inspektori rada vrše detaljnu kontrolu ne samo u oblasti radnih odnosa već i u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Dosadašnje kontrole su pokazale da u pojedinim Domovima postoje zaista ozbiljni propusti.

gerontoloski centar

"Nailazimo na ljude angažovane bez pravnog osnova, odnosno radnike na crno, ali i na poslodavce koji po pitanju bezbednosti na radu što iz neznanja, što iz nemara nisu ni na koji način organizovani. Pravila nema, sve zavisi od određenog poslodavca", kaže Dražen Radaković, inspektor rada iz Kikinde.

Nenajavljenu kontrolu koju je snimila naša ekipa inspektori su sproveli u subotičkom Domu za stara lica "Vila Ancora". Ovaj privatni Dom je još 2005. godine prvi u Vojvodini dobio dozvolu za rad i od tada se razvio u jednu ozbiljnu instituciju u kojoj se o potpunosti poštuje Zakon o radu.

"Mi moramo da budemo u svemu dobri, to znači da moramo imati svu potrebnu dokumentaciju, kako zbog naših zaposlenih tako i zbog korisnika naših usluga. Mi pokušavamo da sve radimo po Zakonu i za sada uspevamo u tome", ističe Livija Biro, vlasnica Doma za stare "Vila Ancora".

Ovaj Dom je angažovao licencirano preduzeće iz Subotice, koje je pored bezbednosne analize samog objekta pripremilo i poseban akt o proceni rizika za određena radna mesta.

"Potrebno je da se svi zaposleni ali i poslodavac upoznaju sa tim aktom, kako bi znali koje opasnosti im prete u određenim prostorijama i na određenim radnim mestima. U ovoj ustanovi to je manje izraženo, ali u pojedinim preduzećima koja se bave drugim delatnostima to može imati veliki značaj u očuvanju zdravlja zaposlenih", kaže Božidar Bajat, direktor preduzeća "Zaštita i bezbednost" iz Subotice.

Inspektori rada u ovom Domu nisu pronašli nepravilnosti, ali u brojnim drugim privatnim ustanovama ovog tipa Zakon o radu se skoro po pravilu krši. To kršenje Zakona se evidentira u zapisniku i od vlasnika se traži da greške ispravi, a ako je problem ozbiljnije prirode inspektori ne retko podnose i krivične prijave.

 

RTVKOMENTARI

  1. no name kaže:

    Je li ovo placena reklama pa se zbog toga favorizuje ANCORA? Da li se inspekcija pozabavila odnosom zaposlenih lica u gore pomenutom Domu prema pacijentima? Bio, video i rekao NEKA HVALA. Ima u Subotici puno boljih domova za stare i verujem da ni tamo nisu pronadjene nepravilnosti.

  2. Subotičanin kaže:

    Šta je sa neregistrovanim Domovima u Subotici,gde se ozbiljno krše zakoni i osnovna ljudska prava korisnika.Ne mali broj takvih postoji i u Subotici godinama i ubiru ogromne prihode,bez plaćanja poreza i doprinosa.Kada će nadležni inspektori malo i njih da pročešljaju.Nema tu posla samo za Inspektore rada,već i za sanitarne i dr.

OSTAVITE KOMENTAR