Kopači peska i dalje u akciji

Problem nelegalne eksploatacije peska u Subotici i dalje je aktuelan.

 

Dušan Obradović došao je iz Holandije sa suprugom i živi u Tavakutu. Kaže da je za njega najlepše mesto na svetu njihov salaš u Donjem Tavankutu. Idilu su jedno jutro prekinuli bageri koji su počeli da kopaju pesak na parceli koja se granici sa njegovim salašem i od jačine vibracije popucali su zidovi i plafon na pomoćnim prostorijama.

Dusan Obradovic u iskopanoj rupi

– Našu idilu na salašu dana 17.januara brutalno je prekinuo zvuk teških kamiona i buldožera koji su počeli na placu do naše kuće da vade pesak, bez ikakve najave, upozorenja, razgovora sa vlasnikom dotičnog placa ili slično. Preduzeće koje radove izvodi je “Dubrava” Bajmok, a mi smo preduzeli zaista sve što je u našoj moći, od prijave policiji Tavankut koja nas upucuje poljara, pa komunalnoj policiji i tako dalje.Ja i moja supruga smo veoma razočarani brutalnim uništavanjem prirode pogotovo osecanjem nemoći.Što se tice buke radnih mašina na 2-3 metra od kuce i to od rano ujutro do kasno uveče da ne govorim – objašnjava Dušan Obadović.

 

U Mesnoj zajednici “Tavankut” kažu da su upoznati sa problem i da je to jedan u nizu od slučajeva nelegalne eksploatacije peska u Tavankutu u poslednjih deset godina. Dodatni je problem što su tek izgrađeni putevi uništeni.

 

Pre dve godine komunalnoj policiji je bilo prijavljeno 15 slučajeva nelegalne eksploatacije peska, prošle pet, a ove za sada jedan. Sve zapisnike uredno su prosledili pokrajinskom inspektoru za rudarstvo, koji je nakon izlaska na teren zabranjivao dalju eksploataciju peska. Kako bi se stalo na put kopačima peska pre tri godine je pokrenuta inicijativa da se obezbedi legalan majdan, kako bi se sprečila nelegalna ekspoloatacija peska, ali to do danas nije urađeno.

 

Namera lokalnih vlasti da stane na put “kopačima peska” očigledno nije uradila plodom. Ministarstvo za rudarstvo svojim rešenjima dozvoljava prenamenu određenih poljoprivrednih površina, koje se zatim koriste za eksploataciju peska. Na osnovu tog rešenja odeljenje za poljoprivredu treba da izda rešenje o promeni namene poljoprivrednog zemljišta na zahtev stranke. To nije odobrenje za eksploataciju peska. U Subotici je izdato oko pet dozvola za prenamenu.

 

Služba za poljoprivredu je izradila elaborat za legalni majdan, ali problem je nastao oko nadležnosti. Majdan je trebalo da bude na potezu između Kelebije i Tavankuta, ali pošto je ta parcela u vlasništvu “Vojvodinašume” od posla se odustalo. Nakon ovakve delatnosti, na placevima ostaju rupe koje najčešće postaju divlje deponije, a u nekim slučajevima nivo podzemnih voda toliko opadne, da okolni voćnjaci i usevi ubrzano propadaju.

 

Takođe, građani se žale na bezbednost, jer su okružena kamionima i kraterima.KOMENTARI

 1. pravdoljub kaže:

  Problem i te kakav problem. Naime eksploatacija peska sa podrucja Tavankuta vrsi se vec dugi niz godina i to prvenstveno na potezu : Cikos,Keceljin kraj i okolina. Kao sto je vec i navedeno izvodjac radova je izvestni gospodin "BUKS" iz Bajmoka,koji zauzvrat salje svoju troclanu ekipu da cisti  slobodno receno"komediju od parka" u centru Donjeg Tavankuta. Isti taj koji eksploatise pesak pod izgovorom rekultivacije koju jos niko video nije niti doziveo, bio je prosle jeseni i izvodjac radova na sanaciji krova doma kulture u Tavankutu. Tavankutski poljocuvar pripada firmi iz Beograda koja je posao za poljocuvare dobila pobedivsi na tenderu koji je raspisao grad pre par godina, poljocuvarev sin je inace zaposlen kao sudija i predsednik je HKPD"Matija Gubec" pod cijom nadleznoscu se nalazi i dom kulture u Donjem Tavankutu. Problem je sto se prolaskom kamiona najvise kroz "bisni kraj" u G. Tavankutu lomi i ostecuje asfaltni put, jos je veci problem sto se tu nalazi i istureno odelenje osnovne skole "Matija Gubec", deca prolaze nezasticena od strane bahate masinerije. Kamioni teskasi natovareni peskom nemilice lome beton, jure pretovareni ko zna kuda odvozeci rudno bogatstvo naseg sela nas pesak. Opet nebi bio problem eksploatacije da se sve to radi pod kontrolisanim uslovima i da se novac od prodatog peska koristi za razvoj sela koje sve vise izumire. Nemogu da ne spomenem da isti ti kamioni iza sebe u blatu ostavljaju tragove dubine neverovatnih 50 centimetara,dakle pola metra, tako da niko od mestana iz toga dela Gornjeg Tavankuta nemoze da izidje do asfaltnog puta i krene dalje put svoga odredista. Jesmo zadovoljni i ponosni da imamo obvako nesto  da nekome treba, kako bi se to reklo BREND, ali stanimo malo i zapitajmo se ko stavlja pare u dzep od ilegalno i nepravno iskopanog peska pritom ne mareci za imovinu ,zivote i zdravlje ljudi..Molimo mi gradjani Tavankuta da se pod hitno nesto preduzme jer ljudi ce svojim telima braniti kamionima sa peskom ulazak i uopste prolazak kroz selo…

 2. laki kaže:

  U nadležnim službama su sve korumpirane face, pa se od prijava ne mora ništa ni očekivati. Sa druge strane, kad komunalna policija podnese prijavu smatraju da su završili sa poslom. Nije istina da se ovim i mnogim sličnim problemima i kriminalu ne može stati na put, nego je problem što su se ovi "divljaci" i kriminalci "slizali" sa institucijama koje bi trebale da održavaju red i poštuju Zakon. Sve je kod nas ogrezlo u kriminalu, mitu i korupciji!

   

 3. freelancer kaže:

  Čekaj malo.. "U Mesnoj zajednici “Tavankut” kažu da su upoznati sa problem i da je to jedan u nizu od slučajeva nelegalne eksploatacije peska u Tavankutu u poslednjih deset godina."

  Nelegalno? Da li to znači protiv propisa, mimo dozvola, nezakonito? Pa ko je onda nadležan da kamione ZAUSTAVI, isključi iz saobaćaja, vrati ih da istovare pesak odakle su uzeli, a tog Buksu strpaju u buksu… Ili je to ipak legalno? Mislim, legalno jer "nadležni" kažu da je nelegalno, ali su oni ustvari to aminovali… Kako? Zašto? Za klikere?

  More, dok i ovde ne počne da GORI ko u Bosni, NEMA PROMENA… A goreće (na žalost), drugog izlaza nema… LEGALNOG.

 4. pravdoljub kaže:

   

  freelancer:

  Čekaj malo.. "U Mesnoj zajednici “Tavankut” kažu da su upoznati sa problem i da je to jedan u nizu od slučajeva nelegalne eksploatacije peska u Tavankutu u poslednjih deset godina."

  Nelegalno? Da li to znači protiv propisa, mimo dozvola, nezakonito? Pa ko je onda nadležan da kamione ZAUSTAVI, isključi iz saobaćaja, vrati ih da istovare pesak odakle su uzeli, a tog Buksu strpaju u buksu… Ili je to ipak legalno? Mislim, legalno jer "nadležni" kažu da je nelegalno, ali su oni ustvari to aminovali… Kako? Zašto? Za klikere?

  More, dok i ovde ne počne da GORI ko u Bosni, NEMA PROMENA… A goreće (na žalost), drugog izlaza nema… LEGALNOG.

   

   

  Ovde napišite odgovor…Nije legalno i nema ko da ih zaustavi ,osim Policije pre svega KOMUNALNE. U MZ Tavankut nece i ne zele da se oglasavaju povodom ovoga svega jer neko nekome cini po sistemu"Dodjem ti-dodjes mi"…

 5. ja kaže:

  Veoma interesantno. Kako povezati sada konce? Sada sve nesto ispovezivano. Mislim da tu debelo ima materijala za tesko krivcno delo i posla za zaposlene u upravi za organizovani kriminal. pa ovi svi skupa maltretiraju vredne i postene gradjane tavankuta. Mesna zajednica povodom ovoga treba da dane svoje saopstenje. STO CUTE!? Narode nedajte se..

 6. pravdoljub kaže:

  Neda se narod, ali ovde treba se ukljuce sve nadlezne organizacije i vladine i nevladine. Ovo je teror nad gradjanima. MZ Tavankut , treba da izda svoje saopstenje povodom visegodisnjeg nelegalnog iskopa. Cim oni pospremaju park i postavljaju krov na domu kulture to je znak da saradnja postoji. Ali koja i kakva? I opet nije problem neka rade u selu i neka nose pesak. Ali sta se ovo desava da ljudima ruse kuce,lome i unistavaju puteve. Sada ce izbori i hoce li mozda sada da se oglasi neka stranka u selu? Naravno da hoce i da ospu paljbu jedno po drugome prevaljujuci krivicu za stanje u vezi ovoga. Jasno se zna ko je kada bio u skupstini i u savetu MZ Tavankut, poimenice se zna i garantovano postoji dokumentacija o tome sta i kako je doslo do saradnje sa pomenutom firmom. I nisu samo u pitanju putevi i kuca naseg sugradjanina, u Tavankutu i donjem i gornjem postoje kuce nabijace koje su gradjene pre par decenija i na kojima se pojavljuju pukotine i odroni usled prolaska ovih teskih teretnih vozila sa po par desetina kubika peska. Gradjani koji to sve dozivljavaju i trpe neznaju kome da se obrate jer u MZ odgovora za njih nema, iako se nadje odgovor je kratak i nejasan za obicnog radnika i seljaka, isto to su radili pre par godina i sa lokalnim putem LJutovo-Cikerija, ocajno stanje je bilo i tada. Pojavili su se tada neki lokalni politicari i uz par recenica pao je dogovor "eto idemo na pice", ovo ce se resiti. Taj put se resio jer je peskovit i relativno lako je bilo poravnati i izvuci neki pravac. Hoce li tako isto biti i sa "Bisnim krajem" u G. Tavankutu? Taj put sada trenutno pogoduje za vezbanje veleslaloma izmedju rupa. Takodje i ulaz u selo, zonu skole kroz koju 2 puta prolaze do iskopa, zatim naseljeno mesto DT i GT, iako su jasno postavljeni saobracajni znakovi oni se ne postuju, posebno ne od strane kamiondzija koji jure da bi sto vise peska odneli. Tako da se u zoni skole vozi oko 50 km na sat, kroz naselje punih 80-et. Dok van naselja zauzmu sredinu puta i nemilice lezu na gas papucicu. Pitanje je i to , koliki je zaustavni put toga vozila pogotovo ako je natovareno…

 7. nebitan kaže:

  U mesnoj zajednici "Zorka" je isto tako vršeno iskopavanje peska…Izvesni Božo Š. je izmenio kompletan krajolik…ostado še krateri i visinska razlika između parcela po nekoliko metara. Nikome iz Opštine ne pada na pamet da natera vlasnika parcele da je vrati makar u približno stanje prvobitnom.A sve to pod izgovorom rekultivacije. Da ne spominjem koliko su poremećeni tokovi podzemnih voda,u delu grada u kojem se gotovo svi snabdevaju vodom iz bunara a najbliži su gradskim bunarima.Sad se u tim kraterima nalazi voćnjak,iako star više od pet godina s ulice se voćnjak ne vidi koliko je iskopina duboka.

 8. pravdoljub kaže:

  U Tavankutu je problem specifican po tome sto se sve odvija na parcelama koje su do pre 20-30 godina bili vinogradi u vlasnistvu pretezno kolonista iz okolnih naselja. Ljudi koji su po dolasku u Vojvodinu dobili agrarnom reformom zemljiste, dobijali su parcele pretezno u G.Tavankutu,te parcele se vise ne obradjuju i prakticno se vise i ne zna ko je vlasnik. Tu nastaje raj za one koji love u mutnom. Gospodin koji vrsi iskop sa svojim masinama i nije po meni kriv, on je kao sto sam vec i rekao jednom nasao svoj "zlatni rudnik" i njega briga. Problem je:Mz Tavankut,Komunalna Policija i opstina. Ako se vec radi rekultivacija zemljista onda molim lepo koliko se peska odnese toliko neka donesu crne zemlje i stajnjaka nazad u iskop i neka i smrdi ,bolje i to nego da se stvaraju deponije smeca koje se neretko zapale,pa se desava to da dim gusi ljude ,ima tu i srcanih bolesnika i astmaticara. I ko ce im pomoci ? Kada ni tenk nemoze da prodje tuda posle kamiona kamoli vozilo hitne pomoci koje ionako zazire od puteva gde nema asfalta. Uskoro asfalta nece ni biti duz cele trase u duzini od 10 kilometara kuda prolaze ovi teskasi natovareni peskom. Nije retka pojava da pesak tovare i stanovnici iz okolnih naselja pa i sami stanovnici Tavankuta za svoje potrebe , i to je problem jer nije definisano. Treba jedan majdan otvoriti i eka se ljudi snabdevaju odatle pod uslovom i da plate jer svaka roba ima svoju cenu.

OSTAVITE KOMENTAR