Korhec: USS smanjuje prava manjina

Ustavni sud je smanjio postignuti stepen ustavom garantovane zaštite kolektivnih prava nacionalnih manjina, tvrdi Tamaš Korhec.

Korhec

Osporavanjem pojedinih odredaba Zakona o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Ustavni sud je smanjio postignuti stepen ustavom garantovane zaštite kolektivnih prava nacionalnih manjina, ocenio je danas predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Tamaš Korhec.

 

Ovaj savet je “razočaran” zbog odluke Ustavnog suda Srbije (USS) od 16. januara, kojom je ovaj sud kao protivustavne ukinuo neke odredbe pomenutog zakona.

 

U ovom savetu smatraju da su neke od ukinutih odredaba garantovale kolektivna prava nacionalnih manjine koje je Mađarski savet u proteklim godinama “zakonito uživao i koristio”, pa je samim tim ovakom odlukom Ustavnog suda “smanjen ustavom garantovani dostignuti nivo manjinskih prava” i ukinuta “stečena kolektivna prava Mađara u Srbiji”.

 

“Naročito nas zabrinjava što u slučaju nekih od tih odredbi faktički Ustavni sud je smanjio postignuti stepen zaštite kolektivnih prava nacionalnih manjina, a ustav jasno garantuje zaštitu stečenih manjinskih prava. Po mom tumačenju, čak ni Ustavni sud nema pravo da ukida, odnosno smanjuje postignute standarde kolektivnih prava”, rekao je Korhec na pres konferenciji u Subotici.

 

U ovom savetu kao pozitivno ocenjuju to što je Ustavni sud “nedvosmisleno potvrdio” da nacionalne manjine imaju pravo da demokratski izaberu svoje nacionalne savete, da saveti mogu imati javna ovlašćenja, odnosno da mogu preuzimati osnivačka prava javnih ustanova kulture i obrazovanja, na osnovu čega zaključuju da su nadležnosti saveta u oblasti kulture i službene upotrebe jezika ostale nepromenjene.

 

Mađarski nacionalni savet se nada da će osporene odredbe biti zamenjene onim odredbama koje će “u skladu sa shvatanjem USS omogućiti ostvarivanje samouprave u svakoj oblasti bez smanjivanja dostignutih standarda prava manjina u Srbiji”, uz konstataciju da je ponovo potvrđeno pravilo “prema kome u Srbiji nakon koraka napred uvek sledi korak unazad”.

 

Korhec je jedan od autora Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, a takođe je jedan od članova ekspertskog tima koji je učestvovao u izradi izmena ovog zakona, a koje su na javnoj raspravi.

 

B92KOMENTARI

 1. glupost kaže:

  Da…Ustavni sud samo smanjuje prava koja ste sami sebi dali…u Zakonu o nacionalnim savetima…Korhec je jedan od autora Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, …da ste nekog konsultovali…nista vam ne bi ni bilo uskraceno…Vaša logika je uzmi što više…pa ako se nesto i oduzme ostaje nam dosta 🙂

   

 2. Boni kaže:

  Ima jedna velika poslovna-stambena zgrada u Subotici sa adresom Petra Drapšina br 2 (u Gomboš sokaku).Ta zgrada nakon ww2 od novih vlasti nacionalizovana je.Priča je zato interesantna jer je prije nacionalizacije pripadao familiji Korhec.Međutim prije donošenje zakona o restituciji kompletna zgrada sa vanjske strane je konzervirana i obnovljena,a krovište sa pokrovom je zamenjen skupim crepovima iz "Tondach" prozvodnje poznatog evropskog brenda koji več ima svoje predstavnike u Subotici,a pokupio je i više prvih nagrada kod poznatih investitora u Subotici.Za gospodina Maglaija ima i tu dosta posla,naime ova adaptacija i ulaganja u nekretninu poznatog budučeg vlanika rađena je za vrijeme prijašnjeg DS gradonačelnika,pa se i ostali vlasnici oduzete imovine pitaju hoče li opština obnoviti njihove oštečene porušene ili uništene imovine prije nego što im opština na osnovu zakona o povratu imovine iste vrati kao što je to slučaj u "sokaku" Petra Drapšina?  A prava manjina više mu nije ni tako važna naime to je samo politički " kleigeld"…dobro se on dogovorio sa vlastima pa ponekad izdaje neko saopštenje i puštanje magle za dobrobit "manjina"…

 3. pauk kaže:

  To da se uzimaju pare iz budzeta kako bi se obnavljale kuce opstinskih funkcionera pre nego sto im se vrate, nije iznenadjujuce… Pitanje je zasto su uskracena prva nasim manjinama ako je sve bilo realtivno ok? I dal su pripandici madjarske manjine imali ikakve koristi od tog, ili samo par ljudi pri vrhu

 4. zorandjala kaže:

  boni poznati europski proizvodjac crepa TONDACH je kaniska ind crepa ili sto bi ti rekao magyar kanjiza oprosti mi ako nisam dobro napisao.

 5. Boni kaže:

   

  zorandjala: boni poznati europski proizvodjac crepa TONDACH je kaniska ind crepa ili sto bi ti rekao magyar kanjiza oprosti mi ako nisam dobro napisao.

   Nisam ti ni ja neki veliki poznavalac mađarskog jezika ali sam dosta toga naučio,a ti još imaš mogučnosti dosta toga naučiti.

 6. Beli kaže:

  Ja bih jednostavno prepisao mađarski zakon o nacionalnim manjinam. Valjda onda ne bi imali primedbi. Ipak mislim da bi tek onda nastala kuknjava. 

OSTAVITE KOMENTAR