Krajem januara Montevideo u Subotici

Kako saznajemo na Otvorenom univerzitetu, u bioskopu Eurocinema će se od 17. februara, na repertoaru naći film Montevideo bog te video. Film koji je do sad pogledalo par stotina hiljada gledalaca.
Slika
Sinopsis:
Beograd, s proleća 1930. godine…
Tirke je dečko sa Čubure prinuđen da bira između najamnog rada u fabrici i fudbala. Izabraće fudbal. Tih godina se još uvek ne živi od fudbala…živi se za fudbal. Samo Mošu Marjanovića u Beogradu plaćaju po postignutom golu, ali jedan je Moša…
U isto vreme na adresu Fudbalskog saveza stiže zvaničan poziv našoj reprezentaciji za učešće na prvom Svetskom prvenstvu koje će tog leta biti održano u Urugvaju.
Izbor inženjera Boška Simonovića za selektora javnost dočekuje s podsmehom, zovu ga Boža „Dunst” (amater). Počinju pripreme i uigravanje tima kojem niko ne daje nikakve šanse.

Slika

Dok čekamo da vidimo film, da se podsetimo nekih , nama zanimljivih detalja.
Te daleke i davne 1930. godine, na spisku selektora za put u Južnu Ameriku, našao se i jedan subotički fudbaler – Miloš Beleslin, tadašnji reprezentativac. Nažalost, prste je umešala visoka fudbalska politika. Ondašnji subotički podsavez, zajedno sa sarajevskim, zagrabačkim i splitskim, bojkotovao je beogradski, i selektor je morao da sastavljaja tim samo od beogradskih fudbalera.

Slika

Ipak, da se podsetimo Miloša Beleslina
Slika

Rođen je 1901. u Seregu (Mađarska). Bio je igrač visoke klase, među najboljim bekovima u prvoj deceniji međunarodne aktivnosti nacionalnog tima Jugoslavije, ali je stalno bio u senci jer nije igrao u većim klubovima onog vremena. Počeo je da igra u Segedinu (sa 17. god) za SAK Szeged dok porodica nije optirala za Jugoslaviju. U Subotici je nastavio karijeru u SAND-u a završio je u ŽAK-u. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao osam utakmica (1928-1931.) i postigao jedan gol . Umro je 1984. godine.

Još ponešto iz tog vremena, vidi na:
Subotički sport nekadaKOMENTARI

  1. djomla kaže:

    "Visoka fudbalska politika" to mi dođe nešto poznato. Vidim da neke stvari tokom vremena ne evoluiraju, ili ako se i menjaju to se uvek ide na lošije.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: