Kreću programi Klasici na trgu i Veliki rat na filmu

Predfestivalski program 21. FEF Palić otvoriće 8. jula u 19 časova film „Velika iluzija“ Žana Renoara (selekcija „Veliki rat na filmu“, 8-13. jul, bioskop Eurocinema), a tri dana kasnije, 11. jula od 21.30h, filmom “400 udaraca” Fransoa Trifoa krenuće i program „Klasici na trgu“ (11-16. jul). 

Daisies-Bele-Rade

Program „Klasici na trgu“ biće održan na jednom od najlepših trgova naše zemlje – Tgu slobode u Subotici, u vreme kada je njegovo srce i njegov hram kulture razrušen, Festival evropskog filma Palić ponovo postavlja bioskop. Ovog puta sa idejom da u narednom periodu predstavi najlepše filmove iz istorije evropske kinematografije u vrhunskom kvalitetu slike i zvuka. Pred nama je izbor od šest filmova koji su restaurisani i pretvoreni u digitalni format kako bi ponovo zasjali u izvornom svetlu. Povodom 30 godina od smrti Fransoa Trifoa prikazujemo njegov prvi i najsnažniji film “400 udaraca” kojim je osvojio Zlatnu palmu 1959. godine. Od majstora režije, Roberta Bresona predstavljamo
film “Džeparoš” čija će sveže restaurisana verzija imati svetsku premijeru u Subotici. Predstavljamo i dve vrhunske dame kinematografije: Veru Hitilovu sa svojim buntovničkim filmom “Bele rade”, najoštrijim filmom češkog novog talasa koji je svojevremeno odmah po prikazivanju bio zabranjen da bi tek nakon plišane revolucije i pada Berlinskog zida započeo novi život. Druga dama, Lina Vertmiler, je prva žena reditelj koja je nominovana za Oskara. Njen film “Mimi metalac” je omaž svim predstavnicima radničke klase koji se bore za svoja
prava i predstavlja oštru kritiku kapitalističkog društva. Aki Kaurismaki, razbarušeni momak evropske kinematografije nas upoznaje sa “Boemskim životom” i svetom propalih umetnika emigranata i njihovim duhovito-tragičnim sudbinama. Za kraj smo ostavili razoružavajući film Andreja Tarkovskog “Ogledalo” koji prkosi svim poznatim modelima filma svojom poezijom, na koju smo svi zaboravili živeći svoje užurbane živote. 

 

Veliki rat na filmu: Iako je prvi rat koji je masovno zabeležen filmskim kamerama i inspiracija za nastanak svih modernističkih i avangardnih umetničkih pravaca, Veliki rat nije bio predložak za mnogo filmskih ostvarenja Starog kontinenta. Iako su ga mnogi oduvek nazivali Evropskim ratom. Verovatno zbog devet miliona žrtava koje su položile život za jednu ideju koja nam sve više ostaje nejasna. Program filmova posvećenih Velikom ratu je izbor najuspešnije izvedenih ljudskih priča iz najtragičnijeg rata koji je zadesio čovečanstvo. Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata u predfestivalskom programu biće prikazano 6 filmova evropskih majstora koji su se bavili tom temom: „Velika iluzija“ (Jean Renoir), „Život i smrt pukovnika Blimpa“ (Michael Powell, Emerich Pressburger), „Staze slave“ (Stanley Kubrick), „Veliki rat“ (Mario Monicelli), „Lorens od Arabije“ (David Lean) i „Bela traka“ (Michael Haneke).

La Grande Illusion

Treću selekciju iz predsfestivalskog programa – Omaž program dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, koja počinje 14. jula, predstavićemo posebno uskoro. 

 

Predstojeće 21. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 19. do 25. jula u Subotici i kraj jezera Palić. 

 

Pored filmskog programa na ovogodišnjem FEF Palić biće priređena i izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, izložba i panel diskusija: „MOnuMENTI i promenljivo lice sećanja“ i naučni skup: „Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja“.

 

 

Strateški partner Festivala evropskog filma Palić je Turkish Airlines.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR