Krše se prava Mađara

Predsednik Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine Tamaš Korhec rekao je da je pred Republičkim zaštitnikom građana pokrenut postupak zbog kršenja prava na upotrebu ličnog imena. Prema njegovim rečima u izvode iz matičnih knjiga ne upisuju se imena onako kako se pišu na mađarskom jeziku, nego onako kako se izgovara na srpskom, dok se izvorno ime na mađarskom piše u zagradi.

Slika

– Od druge polovine 2010. godine od kada se ovo uputstvo primenjuje u Vojvodini prekinuta je praksa koja je trajala sedam, osam godina gde je svaki građanin u opštini gde je mađarski jezik službeni mogao da dobije dvojezični izvod iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih – navodi Korhec.KOMENTARI

 1. Radic kaže:

  Ja ne podrzavam dva ili vise jezika u drzavi posto od toga i zapocinje nacijonalna mrznja jos iz osnovnih skola ja sam Madar ja sam Srbin kraj tome jedan jezik i svi smo isti .

 2. Subotičanin kaže:

  Koliko sam ja upućen, a ako grešim ispravite me, u Ustavu Republike Srbije stoji da je zvanično pismo za sva državna dokumenta (u koje se ubraja i izvodi matične knjige rođenih, venčanih i umrlih) je ćirilica. Dok u višejezičnim sredinama, kao što je Subotica, ista ta dokumenta mogu, da se izdaju i na jeziku sredine, ali se popunjava ćirilicom a u zagradi može da stoji kako se na tom jeziku izvorno piše! Uostalom u mađarskoj niti znaju niti koriste naša (š,đ,č,ć,ž) slova(a o ćirilici da i ne pričamo)! Ko ne veruje, ubrzo će se uveriti kad bude krenuo novim tablicama preko za Budimpeštu, i plati vinjetu za autoput.

 3. ixilyn kaže:
  Radic napisao:Ja ne podrzavam dva ili vise jezika u drzavi posto od toga i zapocinje nacijonalna mrznja jos iz osnovnih skola ja sam Madar ja sam Srbin kraj tome jedan jezik i svi smo isti .

  Zasto me ovo strasno potseca na onu staru: Eine Reich, Eine Volk, Eine Fuhrer!! Mozda da, moramo nositi slatke zelene uniformice i predivno zalizane frizurice, bi bili dovoljno isti za vas gospodine!! Sto je moj dida govorio u svakom od nas cuci mali Adolf…..

OSTAVITE KOMENTAR

+ 83 = 86

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: