Kuntić : Susret kao prekretnica

Nedavni susret predstavnika hrvatske zajednice u Srbiji sa Tomislavom Nikolićem mogao bi biti prekretnica u odnosima države i vlasti prema ovoj zajednici, ocenio je predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić u intervjuu za hrvatsku redakciju Radio Subotice.

 

Kuntić je zajedno sa predsednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavenom Bačićem i direktorom Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislavom Žigmanovim prvi put primljen kod predsednika Srbije od njegove inauguracije, mada su čelnici ove zajednice više puta tražili prijem. Kuntić navodi da je do ovog sastanka došlo zahvaljujući intervenciji predstavnika SNS u Subotici, to jest preko njihovih ličnih veza.

 

„Mislim da će u budućnosti koordinacija s predsednikom ići i institucionalno, i smatram da će se pojedine stvari meriti do ovoga susreta i nakon njega“, rekao je Kuntić, ističući da je ovo bio „obećavajući sastanak“, te da načelno i politički postoji spremnost i otvorenost vlasti da se rešavaju sva otvorena pitanja koje muče hrvatsku zajednicu poput sprovođenja bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina i obezbeđenje prisustva manjina u predstavničkim organima države, kao što to postoji u Hrvatskoj. U tom smislu pomenuta je i mogućnost uključivanja manjina u vladajuću koaliciju.

 

Deo razgovora u kabinetu predsednika države odnosio se i na rešavanje pitanja obrazovanja, upotrebe maternjeg jezika, projekata u kulturi, kao i na nastavak rada Međuvladinog mešovitog odbora Hrvatske i Srbije, koji se nije sastajao više od dve godine.

dshv

DANASKOMENTARI

 1. JovaToYou kaže:

  Jutros prolazim pored Hrvatske ambasade….Čoveče okačili su 5 metara veliku zastavu EU i HR. Kada dolaziš sa Palića i ako si neki bengavi stranac koji ne zna geografiju lako možeš pomisliti da ovo nije Srbija nego Hrvatska.

  Apelujem na lokalnu vlast da na banderu pored stavi veću i lepšu Srpsku zastavu ! 🙂

  Nema ljutiš, pozdrav!

   

 2. Stipane,siti se... kaže:

  …BORBA ZA "VLADAJUCU VECINU" U JOS SKRIVENOM DATUMU NOVIH PARLAMENTARNIH IZBORA,UVELIKO SE RASPLAMSAVA !!!

  BILO KOJA PARTIJA,GRADJANSKA OPCIJA,….SVI SE BORE DA OCUVAJU 
  STOLICU<DODJU DO NJE,ILI SE ZASTITE OD DOSADASNJEG ALJKAVOG I 
  NADASVE NEPOSTENOG RADA !!!

  DOKLE OVO DA TRPIMO !!! VIDITE,ISTI LJUDI SE VEC,DECENIJAMA<ROTIRAJU,
  A NAROD SVE GLADNIJI I GLADNIJI !!!
  GOSPODO POLITICARI,KRAMPOVE,LOPATE,ASOVE,ZA DAME I PO KOJE 
  GRABLJICE,….I PRAVAC<NA DRUSTVENO KORISTAN RAD !!!

  OCISTITE<MAKAR DEO ONOGA<STO STE DOBRO ZASRALI !!!
  PROSLI SU "SPOJENI PRAZNICI",TROSITE( NE)KUPLJENE KALORIJE.
  JAKO STE SE UDEBLJALI !!! DA VAS MOGU PREPOZNTI<MORACU KUPITI
  NOV TV (ALI IZ……..?},KAKO BIH VAS SA FORMATA 4:3,MORAO IZDUZITI !!!

  TREZVENI I POSTENI LJUDI,OVOGA PUTA LONCI I POKLOPCI –
  NECE BITI DOVOLJNI !!!
   

 3. Stipane,siti se... kaže:

  DA SE RAZUMEMO !?

  STO SAM NAPISAO,ODNOSI SE I NA "CRVENE<ZUTE<ZELENE<…..LILAVE,A
  IZNAD SVEGA , S A R E N E" !!!

 4. Anonimni kaže:

  A sta je sa pravima srpske manjine u dragoj nam Hrvatskoj? I šta je sa ćiriličnim pismom i obeležjima ustanova i ulica na ćirilici? A da ne pričamo o učešću u vlasti i svemu što oni ovde već imaju, a još uvek su ugroženi!!!!

 5. Petar.SU kaže:

  Hrvati su u stranci samo na lokalu, mozda, jer ko zna sta ce biti sa ovom koalicijom. U Srpskom parlamentu postoji samo jedan zastupnik. Dok su Srbi u Hrvatskoj zastupljeni u Hrvatskom parlamentu u mnogo vecem broju, kao i u ministarstvu. Sto se tice cirilicnih tabli. Ne dajem za pravo njihovo rasturanje. I ne znam sto treba porediti dve manjine, jer mi nismo oni, a oni nisu mi. Pozdrav.

 6. subotičanin kaže:

   

  JovaToYou:

  Jutros prolazim pored Hrvatske ambasade….Čoveče okačili su 5 metara veliku zastavu EU i HR. Kada dolaziš sa Palića i ako si neki bengavi stranac koji ne zna geografiju lako možeš pomisliti da ovo nije Srbija nego Hrvatska.

  Apelujem na lokalnu vlast da na banderu pored stavi veću i lepšu Srpsku zastavu ! :)

  Nema ljutiš, pozdrav!

   

   

  naravno da nema "ljutiš" a da li može, možda, Vojvođanska i Srpska?

 7. Neša kaže:

  "…u intervjuu za hrvatsku redakciju Radio Subotice"

  Radio Subotica postoji nelegalno, emituje na dve frekvencije nelegalno, za funkcionisanje (troškovi, plate…) koristi novac iz budžeta, a više od dvadeset godina ima najnezanimljiviji i najneslušaniji program! Odgovorna lica odavno su zrela za krivičnu odgovornost po više osnova ali… po direktivi mora da ostane pa makar sve drugo propalo, a propada! Ovo je država sa izvrnutim sistemom vrednosti i negativnom selekcijom koju u životu održavaju mediji poput Radio Subotice, Jueka, K23. Sve sam go prevrtljivac, ljigavac, lažov, parazit…

  Nazdravlje!

 8. pauk kaže:

  Bravo za zastave i Kuntica.

  Jeste mamin drug iz razreda.

  I najtoplije predlazem zastave EU odavle pa sve do Zemuna i to na svakoj banderi.

 9. JovaToYou kaže:

  @Subotičanin

  Naravno da može obe, nemam ništa protiv.

  Hteo sam da dam akcenat na to koliko je državi nebitan identitet, čini mi se da neko izmeša boje na zastavi to niko ne bi ni primetio. Nervira me to.  To nije slučaj samo u ovom gradu, slično je i na jugu. Osvrnuo sam se na Hrvate jer su oni što se toga tiče čini mi se otišli čak i u totalnu krajnost. Pa me i to malo nervira 🙂

  Da naglasim da nisam nacionalista ili neki ultra desničar ili četnik ili ustaša ili mađarski fašista…Na mojoj terasi se vijori trobojka, a ako mi neko pokloni vojvođanske tri zvezde staviću je pored. 

   

 10. nada kaže:

  koji jezik,manjine????nemaju ni gde govoriti hrvatski!!!a ako se već pokušavaju služiti službeno tim jezikom,mogli su ga bar naučiti!!!A manjina smo svi koji radimo za 20000 hiljada mesečno,bez tendencije rasta ličnog dohotka,bez prijave, regresa,toplog obroka,putnih troškova,sa puno prekovremeno ne plaćenih sati…. i ˇ"sretni" što imamo posao!!Nisam sigurna da bi se tako zalagali za prava da odem do njih tražiti da mi urgiraju za neki bolje plaćeni posao,pošto se ipak zna kako se dolazi do posla u Srbiji,Vojvodini…Subotici…ˇˇmogućnost uključivanje manjina u vladajuću koalicijuˇˇ možda,ali onda od onih koji su već na vlasti,žene,ćerka,rodjaka…ili će možda kojim čudom,biti javno izabrani????

 11. Petar.SU kaže:

  Ovde se razlika ne pravi po nacionalnoj osnovi nego po stranackoj. A sto se tice Hrvatskog jezika, to je knjizevni jezik kojim je sve ispisano. Bunjevacko je narecje, narodski jezik kakvim Bunjevci uglavnom pricaju. Dokle vise sa nacionalnoscu, nikad se nije pravila ovakva razlika medju Suboticanima.

 12. Mister No kaže:

  Pozitivan korak ali mislim da su unutar hrvatske zajednice odnosi losiji nego odnosi izmedu Beograda i hrvatske zajednice u Srbiji.Vremenom ce Hrvati iz Srbije morati dobiti svog predstavnika u Skupstini kao sto Srbi u Hrvatskoj imaju u Saboru odavno.Medutim mislim da je veci problem unutar same hrvatske zajednice koju krasi nesloga naspram koje je srpska nesloga smesna.Prisni Bunjevci, l…..v do l……..a.Srbi sebi mogu da dozvole svade s obzirom da su vecinski narod.Zajednica koja u Subotici broji oko 15000 dusa dozvoljava sebi preveliki luksuz u vidu medusobnih obracuna.Bas cudno sto ih Zagreb ne shvata ozbiljno.Da neko nije zalegao od HKC -a Bunjevacko Kolo kamen na kamenu ne bo ostao.Ej Bunjevci na severu Backe !cheeky

OSTAVITE KOMENTAR