Kupci iz Mađarske drže u životu trgovinu na Buvljaku

U nedelju je na subotičkom Buvljaku bila velika gužva. Počele su preduskršnje kupovine, većina kupaca stiže iz Mađarske.

Najviše se traži prolećna garderoba i obuća. Gostima iz Mađarske najinteresantnija je  kupovina na Buvljaku. Kada stignu, prvo se odluče za izdašan doručak.

Preduzeće „Tržnica” koje se stara o Buvljaku u Malom Bajmoku upravo sprovodi istraživanje javnog mnjenja među kupcima iz Mađarske. U odgovorima ispitani kažu da ih najviše privlači atmosfera na ovoj pijaci, jer je ovo najveća pijaca ovakve vrste u regionu. Ono što im se posebno dopada je što na jednom mestu postoji raznolika roba, a oko cene mogu i da se pogađaju.

„Ovo je jedan mali izlet. Lepo je vreme, razgledamo. Ukoliko nam se nešto dopadne, kupujemo. Pijaca ima dobru atmosferu, dobri su ukusi ovde, i zato stojimo kod bifea, jer smo upravo doručkovali” kaže Mikloš Palfi iz Pečuja, Mađarska.

(rtv pannon)

 

Pečenjare jedva stižu da usluže kupce, zato je sigurno svaki obrok svež.

Svi prodavci znaju mađarski. Kupci stigli iz Mađarske najradije kupuju slatkiše, brendiranu garderobu i obuću. „Najviše kupujemo sportsku opremu i uopšte garderobu. Često dolazimo jer je dobra atmosfera na pijaci, ima mnogo ljudi. Mislim da nam se najviše dopadaju hamburgeri, stvarno su dobri. Jako volimo one sa mnogim dodacima” kaže Zoltan Kralik, Bekeščaba, Mađarska.

Ovo je period kada mađarski kupci u velikoj meri kupuju i cvetni rasad jer je ovde znatno jeftiniji. „Kupuju sezonsko cveće. Begonije sada nešto ređe, jer je to letnje cveće, a još može biti mraza. Rado uzimaju krasuljak i spomenak. Dopada im se, atraktivno je za uskrs, veoma je lep cvet, a rado uzimaju i dan i noć” kaže Beata Šiša, proizvođač cveća, Subotica.

Rasad cveća staje 120 forinti, dan i noć u kompletu od pet komada prodaje se za 450 forinti.

Nadležni ne kriju da kupci iz Mađarske drže u životu trgovinu na Buvljaku. Marina Čović, portparol, „Tržnice”, Subotica, kaže: „Mađarski kupci najviše dolaze na subotički Buvljak jer smatraju da je dobar kvalitet robe, a i cena im je povoljna. Kako se približavaju uskršnji praznici, možemo da predvidimo da će oni u još većem broju dolaziti. Ponuda na pijaci je potpuno usklađena sa njihovim potrebama”.

Dodaje: stigla je nova prolećno-letnja kolekcija garderobe, i to  je sada najtraženije.

RTV Pannon

 KOMENTARI

 1. Miljan kaže:

  A što buvljak ubija grad i trgovce u gradu? U gradu placaju zakup lokala, pdv, radnike. A cene skoro ko na buvljaku.

 2. Mic po mic... kaže:

  A porezi ,akcize ,poreklo robe ,carina itd…roba sumnjivog porekla. Šta radi porezna ,tržišna ,sanitarna i ostale inspekcije…

 3. Sale kaže:

  Sivilo, roba ne proverenog kvaliteta, bez akciza, placene carine, poreza… Smrt za postene trgovce

 4. Munemjea kaže:

  Trenerke koje se siju i brendiraju na makovoj sedmici u kucama privatnih sivaona patike fals od kineza itd a oni kupuju kao ludi !

 5. ludom radovanje kaže:

  Brendiranu garderobu i obuću?

 6. Lazarus1Long kaže:

  Buvljak definitivno opstaje trenutno od mađara. Kad se tu preracuna afa itd, mađare izadje ekstra jeftino Tu je i slatka kuća koju redovno takođe pustoše. I to na buvljaku redovno dižu cene , sad su već iste ponegde i daleko veće nego u gradu.

 7. PP kaže:

  Miljane da li znas da za cenu dve tezge na buvljaku mozes da iznajmis lokal u gradu?I ti ljudi placaju porez i radnike i knjigovodje,samo razlika izmedju njih i trgovaca u lokalima pi gradu je ta sto oni i leti i zimi stoje na otvorenom prostoru.

 8. Taky laky kaže:

  A što naši ne pazare tamo?Zato sto nemaju para nizašta u propaloj državi.

 9. Jarac Čongor kaže:

  Vest o Jarcu Čongoru koji je nestao krajem decembra prošle godine, donela je svetsku slavu ovom reporteru.

 10. Miljan kaže:

  @PP. Vidim kako placaju poreze na buvljaku, sve se utrkuju da daju fiskalne racune

OSTAVITE KOMENTAR