Kupci iz Mađarske „oživeli“ buvljak

Gužva isped pečenjara, tezgi sa garderobom, puni cegeri robe i prazni novčanici – to je slika subotičkog buvljaka koji se ponovo vraća u kolosek, a vraća se jer su kupci iz Mađarske počeli masovnije da dolaze na najpoznatiju pijacu u regionu. Među njima je i Eva, koja je iz obližnjeg Kiškunhalaša pre korona krize dolazila redovno. Sada je kaže prvi put na pijaci nakon duže vremena.

„Godinama smo redovno dolazili, ali otkad se pojavio virus nismo bili, još od prošlog februara. Inače smo kupovali svake sezone: na proleće, leto, jesen i zimu, i veoma smo srećni što smo uspeli da dođemo porodično kako bismo pazarili nešto za sebe. To se može videti i po veličini mog paketa,“ ističe ona.

Kako priča Eva, na buvljak dolaze ne samo zbog niskih cena, već i zbog kvalitetne robe, a kupuju doslovno sve.

„U početku smo pazarili isključivo odeću i obuću, ali smo onda otkrili i vašu zelenu pijacu, pa kupujemo i voće, povrće. Sad, na primer, uzimamo višnje, trešnje, ali nam se veoma dopada i začinska paprika,  tako da sad već kupujemo sve što nam se svidi,“  uz osmeh dodaje ova žena.

Da je dolazak Mađara momentalno „oživeo“ buvljak, potvrđuje i jedan od dogodišnjih zakupaca, Boro Brešćanski. Godina je kako ističe bila izuzetno teška i mnogi prodavci bi odustali da „Tržnica“ nije snizila cene zakupa tezgi. Ipak, masovniji dolazak kupaca iz susedne države ulio je svima optimizam.

Mađari su u kupovinu u naš grad dolazili tek sporadično sve do pre dve nedelje, navode iz AD „Tržnica“ koja upravlja ovom pijacom. Kako ističu, dugo su ih čekali i nadaju se će se situacija vrlo brzo vratiti na onu pre korone.

Državaljani Srbije i Mađarske mogu slobodno da putuju preko granice bez karantina testa, ali uz potvrdu o vakcinaciji još od kraja aprila.

TV Subotica


KOMENTARI

  1. Tavankut kaže:

    Eva dođi ima u Tavankutu pijaca ..

OSTAVITE KOMENTAR