Kusturica i Mihalkov na Palićkom filmskom festivalu

Ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade “Aleksandar Lifka” su ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov i najpoznatiji srpski filmski stvaralac Emir Kusturica, rekao je danas direktor Palićkog filmskog festivala Radoslav Zelenović.

 

Povodom te manifestacije evropskog filma koja će se održati na Paliću od 13. do 19. jula, Zelenović je na konferenciji za novinare napomenuo da će obojica laureata doći da prime nagrade, u prisusutvu oko 150 gostiju.

 

Predsednik Saveta festivala Branislav Lečić rekao je da će festival imati evropski duh i da je jedan od najznačajnijih u regionu.

 

I pored ekonomske krize, festival je napredovao i svake godine unapređuje kvalitet, ocenio je Lečić.

Izvršni producent festivala Blažo Pejović izrazio je bojazan oko održavanja festivala zbog nedostatka novca, jer je Ministarstvo kulture odobrilo samo 1.300.000 dinara, što je mnogo manje nego prethodnih godina.

 

Želim da naglasim da ćemo iz pokrajinskog budžeta dobiti više novca, a od grada Subotice deset puta više, napomenuo je Pejović.

 

Prema najavama, ovogodišnji glavni takmičarski program posvećen je onim ostvarenjima koja provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka.

 

Takmičarski program “Paralele i sudari” posvećen je dugometražnim igranim filmovima iz nekadašnjeg istoka Evrope koji se bave pitanjima tranzicije društva, međuetničkim odnosima i potrebama za mirom i suživotom.

 

Predviđen je i program posvećen novom mađarskom filmu, a ove godine biće održan i program “Novi turski film”.

 

Novost za ovu godinu je progam “Pobednici Palića”, povodom dve decenije festivala, tokom kojeg će u centru Subotice, u bioskopu na otvorenom biti prikazano deset filmova, koji su osvojili nagrade “Palićki toranj”.

 

FoNetKOMENTARI

  1. pauk kaže:

    Eto, a ja u Madjarskoj

OSTAVITE KOMENTAR