Kutak za opuštanje ili vrtić na Višoj tehničkoj

Subotička kompanija Masterplast poklonila je Višoj tehničkoj školi strukovnih studija kutak za opuštanje i učenje. Gest za svaku pohvalu. Do sada je bilo nekoliko primera da privrednici o svom trošku opreme ovakav prostor u domovima i školama.

Pozabavimo se na trenutak ovim novim prostorima namenjenim akademskim građanima.

Na prvi pogled, ovaj enterijer izgleda kao zabavište za predškolski uzrast. Sigurno da je dizajner na umu imao jednu nekonvencionalnu sobu, drugačiju od onih u kojima se ozbiljno radi. Imajući na umu korisnike koji su mladi ljudi, kreator je ipak potcenio buduće inženjere. Nije to kritika onome ko je želeo da učini nešto dobro i korisno, već ovom trendu koji je prisutan i na drugim sličnim mestima.

Ovako bi trebala da izgleda dečja soba. Oni malo stariji tj omladina, odavno su se izborili za pravo da svoj prostor u stanu uređuju po svom. Ne kao kod “matorih” ali nikako detinjasto. Posebno u uzrastu kada žele da dokažu svoju zrelost i samostalnost u odlučivanju.

Previše je filmova i reklama u kojima se odrasli muškarci ponašaju infantilno pa nekome to vrlo lako posane model ponašanja. Na to kakvi će biti oni koji će da nas naslede i budu stubovi našeg društva, još uvek možemo da utičemo.KOMENTARI

 1. Toranj kaže:

  Sigurno je zeleno svetlo dao neko ko zna šta pozitivno utiče na studente u trenucima odmora i zabave. Verovatno su se konsultovali i studenti. Nova moda je u uredjenju restorana i kafića. Vidimo da je sve manje klasičnih stolica i fotelja, sve je više klupica, ljuljaški, lejzi begova u živim bojama. Tako je i na zapadu.

 2. Gradjanin turista kaže:

  Pa stvarno je smesno

 3. Suzy kaže:

  Ne deluje mi ni komforno ni moderno.
  Klinački.

 4. avet kaže:

  Kada malo bolje pogledam sliku ovako iz daljine, meni deluje kao da je donji deo nameštaja sklepan od drvenih paleta za nošenje robe sa viljuškarima.
  Ali postoji neka poslovica koja kaže: “Nemoj gledati zube konju koji si dobio na poklon”.

 5. croat kaže:

  avet
  Slazem se sa tobom i stvarno mi nije jasan razlog ovog clanka, koga boli briga sta je jedna privatna ustanova poklonila?!?

 6. Dizajn 2020 kaže:

  @ avet

  Dobro si video to sto si video. Namestaj od paleta je trenutno sirom Evrope zadnji krik mode. To su prave pravcate palete standardnih dimenzija koje se koriste u transportu robe. Ne samo stambene prostorije, nego i gastronomija, lokali i restorni, ulicne baste, i svi redom su u minimalistickom trendu. To je jedna trenutna moda u svetu, kako je dosla tako ce i proci. Pitanje je samo vremena koliko ce taj trend da potraje, a traje vec par godina, pa dok je ta moda stigla do Subotice trebalo joj je i malo vremena.

 7. Box kaže:

  Kao da su zabavistu poklonili. Pogledajte te piramide, kupe, kocke i ostalo, kakvu to ima svrhu? A to sto su palete moderne za namestaj na terasama ne znaci da treba u tehnicku skolu pobogu. Pa vise bih im pomogli da su im kupili jedan racunar nego ovu glupost!!! Jeftino, cak i za Masterplast, s obzirom koliko zagadjuju grad.

 8. Box kaže:

  Mene bi bilo sramota da ovako nesto poklonim jednoj skoli a vlasnik sam firme koja zaradjuje milione… Ovo bukvalno sve zajedno moze za 500 evra da se napravi. Pa ja sam donacijama SMS-om i uplatama dao vise za godinu dana, a nisam direktor.

 9. Suboticanin kaže:

  Ne znam baš da li je ovo gest ili ismevajne više škole. Palete za viljuskare, sramotno.

 10. M kaže:

  Vi ikad poklon dobijate, odmah gledate kolko to košta, čega to došla. Pametno

 11. Barok i Rokoko kaže:

  Kada seljacina sa salasa dodje u grad, onda zamislja kako svi varosani zive u stanovima sa Rokoko stukaturom na plafonu i namestajem od teskog mahagonija, i foteljama od skupocene koze Africkog bivola. Kupatila oblozena plocama od Karara mramora, pozlacenim armaturama i sanitarijama koje je licno dizajnirao Colani i potpisao se na njima. Kad ono medjutim. Od svega toga nista. Samo obicne drvene palete za prenos i lagerovanje robe. Seljacina sa salasa je zgrozen i ne veruje svojim ocima. Ali seljacina ne bezi nazad na salas glavom bez obzira. Naprotiv on ostaje u gradu, zrtvuje se i pokazuje kako treba da se uredi svaki otvoreni ili zatvoreni prostor. Osvrnite se po Subotici i svuda se mogu videti njegova dela i njegov dobar ukus, kao i njegovo znanje – kako treba da se radi i sta je to urbana estetika. Koliko vas forumasa ima IKEA namestaj u kuci? a koliko vas ima u kuci solidan masivni sifonjer koji je jos vas pokojni deda licno tesao sekirom u sumi? Navratite ponekad u Lidl. Tamo nema ni na samom objektu, niti u njgovoj unutrasnjosti, niti jedan jedini suvisni ili kitnjasti detalj. Sve sto tamo postoji je svrsishodno i ima svoj smisao i konkretnu namenu. I uprkos svemu ima svoju nenametljivu estetiku.

 12. savremenik kaže:

  @Barok i Rokoko

  Super si se raspisao ali… sta je pisac hteo da kaze?

 13. suboticanka kaže:

  Ovaj projekat je jedan od najsmešnijih u zadnje vreme.
  Kao da su igaronicu napravili, mada bilo bi bolje da jesu, jer onda bi bar deca mogla da se igraju na ovim kockama, piramidama itd.

 14. Oszkár kaže:

  Pitanje jedno, jel svi vi koji komentarišete ste studenti VTŠ-a? Koristite svaki dan da vam se ne svidja? Nikad sretni, hiljadu sitnice mogu da nas čine sretnim…

 15. Daja kaže:

  Nisam sa VTS, ali iskreno tesko da svi ti mladi ljudi zele da se vrate bas u vrtic. Ovo mi pre lici na deciju igraonicu umesto opustajuceg ambijenta.

 16. Barok i Rokoko kaže:

  @ avremenik
  19. 05. 2020. u 01:35

  @Barok i Rokoko

  Super si se raspisao ali… sta je pisac hteo da kaze?

  Nazalost to ce ostati nedokuciva tajna svima koji nisu uspeli da zavrse cetvrti razred osnovne skole. Tvoje pitanje je odlicno. Ono odslikava intelektualni domet kao i obrazovni nivo preko 90% svih posetilaca ovog foruma. Pisac uopste nista nije hteo da kaze. On je samo u pisanoj formi izrazio neke svoje licne refleksije na prezentirane tekstove o temi savremene estetike i trendu minimalizma koji predstvlja aktuelno jedan od Evropskih trendova kako u drustvenim tako i ostalim segmentima zivota.

 17. savremenik kaže:

  @Barok i Rokoko

  Hahaha, Ajnstajn je jednom rekao: Ako ne mozes nesto da objasnis tako da to i dete razume onda ni ti ne razumes dovoljno. To sto si nalupetao 10 nepovezanih recenica, bez pocetka, sredine i kraja, ne znaci da si intelektualac. Ali dobro, vazno da si ti sebe razumeo.

 18. Barok i Rokoko kaže:

  @ savremenik

  Genijalno. Sada znam zasto svako dete razume Ajnstajnovu “Teoriju relativiteta”. Ja nisam ni Ajnstajn, niti decji psiholog. Uvek polazim od toga da moje komentare citaju iskljucivo odrasle osobe sa minum zavrsenom osnovnom skolom. Sa mojim shvatanjima i mojim vidjenjem stvari ne mora svako biti saglasan, niti mora zbog toga da me dezavuise kao pseudo intelektualca, pogotovo ako nije u stanju da sledi tok mojeg razmisljanja.

OSTAVITE KOMENTAR