Kvantaška pijaca u Subotici odoleva svim izazovima

Koliko god da se mega ili hiper marketa otvori u Subotici, koliko god novih konzerviranih proizvoda na police da stave, kvantaška pijaca u Subotici odoleva svim izazovima. Zato što je povrće gajeno u selima u okolini grada nezaobilazni sastojak potreban za ukus po kojem zimnicu poznaju razne generacije.

Ako želite bakin ili mamin ukus zimnice, pored recepta koji se prenosi s kolena na koleno i nekoliko zajedničkih kampanja pripreme gde se stiču finese koje taj ukus znače, potrebne su i originalne sirovine – voće i povrće iz komšiluka. A Subotičani takve namirnice pronalaze na kvantašu.

 “Jako sam zadovoljna sa ponudom i jako su ljubazni prodavci”- kaže jedna od domaćica koja se snabdeva na pijaci.

“Tu je roba sveža i dolaze prodavci iz okoline Subotice, a da vam kažem iskreno – roba je prvoklasna” – ocenjuje jedan od anketiranih kupaca.

Provereno i zdravije, parola je prodavaca koji se trude da sa svojim mušterijama izgrade poverenje, tako da ima slučajeva da se godinama kupuje kod istih prodavaca.

“Ponuda zadovoljava potražnju, ali kažem – videćemo, tu su marketi, pa malo nam i oni odvuku mušterija, ali dobro. Zadovoljni smo u svakom slučaju. Ja što donesem uvek prodam”- kaže jedna od prodavačica.

“Bila je dobra ova godina što se tiče potražnje, možda je bila tazo veća što proizvodnja nije bila baš, godina je bila malo loša i uslovi nisu bili baš za proizvodnju”- dodaje drugi.

“Ljudi ne mogu da prepoznaju organsku proizvodnju. Znači, organsku proizvodnju ko radi, može se reći, to mu je čist gubitak, čista propast”- jadikuje treći.

Možemo porediti prednosti i mane marketa i kvantaša u nedogled, ali jedno je sigurno – na kvantašu možeš da se cenjkaš.

“Pre svega ovo je domaći proizvod, nije roba iz megamarketa, ovde možete i da probate proizvod, što ne možete u marketima. Možete da se da se dogovorite sa proizvođačima da odete na kućnu adresu, ako su neke veće količine u pitanju, ili ako žele još nešto da pogledaju šta mogu da ponude, što možda nisu doneli sada da prodaju”- kaže Marijana Ranitović iz JKP Subotičke pijace.

Ko propusti sve vozove za pripremu zimnice, a nema poverenja u industrijska pakovanja, domaće ukiseljene đakonije može pronaći na subotičkim pijacama i tokom zime, u rinfuzi i uz obaveznu degustaciju. Pa ko voli…

RTVKOMENTARI

 1. minja kaže:

  sonja pravi picenu papriku najbolje!

 2. Metuzalem kaže:

  Posećujem povremeno kvantaš i ne mogu da se složim sa autorom teksta da su tamo sve ljubazni domaći proizvođači iz okoline pa još naklonjeni kupcima i raspoloženi da se cenkaju.
  Na žalost preovlađuju namrgođeni preprodavci iz tamo neke Sićevačke klisure, a kada im spomeneš popust kao da si im ispsovao užu familiju.
  Čast izuzecima.

 3. Saha kaže:

  @Metuzalem
  Tebi je u startu zasmetalo to što je neko iz “tamo neke”…
  Pih kakvi ste to ljudi

 4. Užas kaže:

  @Saha
  Nažalost, Metuzalem je rodom lokalnog Subotičko-Vojvođanskog Nacionalizalema, pa tako određeni procenat građana po njegovom mišljenju pripada “tamo nekima” sa juga Srbije, smatrajući ga dođošima, izrodima.. zbog toga što su iz jada i bede, pohujali na sever, za parče hleba, kako bi preživeli zimu. Srami se!

 5. Metuzalem kaže:

  @Saha
  @Užas
  Sami ste svojim komentarima rekli sve o sebi.
  Ni je ovo nikakav egzodus nesretnika nego se radi o najobičnijim nakupcima bez imalo kulture u ophođenju prema mušterijama.
  Da sam rekao da su juče sišli sa brda verovatno bi se setili svoga seoceta iza sedam gora.
  Nemojte da se opterećujete etno i geografskim detaljima, gricnite po sendvič, pronađite neki infrastrukturni zahvat na lokalu, pa udarite u hvalospeve. To vam bar ide od ruke.
  Ili možete pokušati da se pronađete u pijačnom barometru ako znate o čemu se radi.

 6. Saha kaže:

  @Metuzalem
  Ima neka druga fora sem tog sendviča? Ili ste toliko pametni* da umete samo “copy/paste” ?
  Rođen sam u Subotici, nisam član ni simpatizer nijedne stranke. Što se tiče seoceta i brda zapitaj se odakle su tvoji koreni, jer sigurno nisu od vajkada ovde, pa ćeš osetiti malo sramote zbog onoga što pišeš

OSTAVITE KOMENTAR