Lalika skupio 4.000 knjiga

Svima su bitne brojke, ali za pravog kolekcionara je važnije da ima pet vrednih stvari nego stotine beznačajnih, poručuje Ljudevit Vujković Lamić, zvani Lalika.

lalika

Ovaj Subotičanin ima oko 4.000 knjiga, stotine dokumenata, časopisa i vrednih zapisa, od čega najviše iz istorije Subotice, a u bogatoj kolekciji službenika u penziji moguće je naći i podatke kojih nema čak ni u Istorijskom arhivu.

Poređane na policama u dva reda, fiokama i ormanima, knjige zauzimaju najveći deo prostora u njegovoj kući.

– Često ljudima koji traže podatke u arhivu poruče da ako nemaju oni to što im treba, sigurno ima Lalika. Kada sam krečio, biblioteku sam izneo u dvorište i izračunao sam da imam osam kubika knjiga. Nisam sve pročitao, ali ih po potrebi prelistavam. Uvek otkrijem nešto novo, recimo, obratio mi se čovek koji hoće da snima film o subotičkom naselju Ker. Zahvaljujući njemu, a što potvrđuje i moja dokumentacija, pronašli smo podatak da se Ker pominje još 1193. godine, znači 200 godina pre Subotice – priča strastveni kolekcionar.

mali moco

Osim istorije Subotice, ima puno beletristike i sportske literature, a najstarija knjiga u njegovoj biblioteci je „Život kraljice majke Božije“ iz 1773. godine koju je od njegovog oca htela da kupi Biskupija, ali ju je ipak on nasledio i zato nema cenu.

– Najviše knjiga sam nasledio od oca, a većinu sam kupio devedesetih godina prošlog veka, u vreme inflacije. Sada ih čak i dobijam od kulturnih institucija. Dokumenta, svedočanstva, zapise isto dobijem ili kupim. I poštanske marke su moja velika strast – kaže Lalika, član Društva filatelista od 1950. godine.

Svoju dokumentaciju Ljudevit će pokloniti Istorijskom arhivu, ali knjige, markice, značke, medalje i drugi predmeti ostaju njegovoj deci i unucima.

– Poput knjiga i poštanske marke šire znanje i treba ih znati čitati. Na svakoj možete uvideti vrstu umetnosti, koja je zemlja, kontinent u pitanju, ko je na slici. Studenti, doktori, magistri kojima sam pomogao pominju me u radovima. Za mene je veliko priznanje kada navedu da su podaci iz moje arhive – objašnjava Lalika, čiji je hobi, kako kaže, ne lično, već opšte dobro.

Novac, kalendari, medalje, novine…

Knjige i filatelija su deo bogate Lalikine kolekcije, a posvećen je i sakupljanju starih novčića, papirnog novca Jugoslavije, kalendara, novina, geografskih karata, razglednica, medalja, hemijskih i grafitnih olovaka, plakata, slika…

 

BLIC

 KOMENTARI

  1. Pere kaže:

    Otkad „Lalika“? Mnogo je poznatiji kao „MOCA“!!!

  2. Anonimni kaže:

    LALIKA tako je njega zvala mama MARTA, dok je MOCO nasledio od svog oca
    dugo je bio MALI MOCA. Govori nekoliko jezika iz toga dolazi da ga Madjari nazivaju
    LALIKA, dok na s.h. jeziku je MOCA.

OSTAVITE KOMENTAR

35 + = 41

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: