Lečenje za Aleksu umesto garderobe

Subotičku javnost je dirnula odluka palićkih maturanata, odnosno VIII 1 odeljenja osnovne škole „Miroslav Antić“, da umesto na kupovinu maturske garderobe novac potroše u plemenitije svrhe.

 

Oni su tu sumu, predviđenu inače za svečane haljine i odela, poklonili devetogodišnjem Subotičaninu Aleksi Čoviću, obolelom od teške Patenove bolesti. Na ovaj gest, kaže profesorica Mira Mijić, razredni starešina VIII jedan odeljenja, inspirisala ih je slična humanitarna akcija maturanata pirotske gimnazije.

 

„Ja sam svojoj deci ispričala o tome, i njih je sve to jako zainteresovalo. Jednoga dana su se pojavili kod mene i rekli: Razredna, i mi želimo da nešto slično učinimo. Oni su tu odluku doneli samostalno, organizovali su čak i tajno glasanje, i tako je prikupljen novac koji smo želeli da uručimo onome kome je on veoma potreban. U prvom momentu nismo znali ko bi to mogao biti, jer je danas mnogima potrebna takva vrsta pomoći, i teško je stavljati humanost na vagu. Onda smo na novosadskom sajtu „Život“ saznali za teško obolelu decu, među kojima je bio i naš sugrađanin Aleksa Čović, i odlučili da njemu poklonimo celu sumu. To je doduše veoma mali iznos za njegovo izuzetno skupo lečenje, kaže profesorica Mijić.

 

Deca su za svoj plan dobili i saglasnost roditelja, a priključio im se i deo kolektiva, kao i rukovodstvo škole. Svoju pomoć je poslala i njihova donedavna drugarica uz razreda Danica Brcan, koja je nastavila školovanje u Budimpešti. Novac je uručen u poslednji čas, jer se mali Aleksa već spremao na put u Kinu, na specijalnu terapiju hormonskim ćelijama.

 

Nakon svega, učenici VIII jedan veruju da su dobro izvagali i shvatili da je pomoći drugome bolji osećaj od kupovine maturskih toaleta.

 

„Kad bi bilo ko od nas bio tako bolestan, bilo bi vrlo bitno da na ovaj način pokažemo koliko nam je stalo jedni do drugih“, kaže učenica VIII jedan Rahela Mesaroš. Andrej Knežević navodi da su i oni sami svesni koliko je kod nas takav postupak retkost. Na pitanje da li im je žao maturskih haljina i odela koje neće kupiti, jednoglasno odgovaraju da nije, jer su učinili jedno dobro delo, i „po tome će biti drugačiji od ostalih“, a ne po garderobi.

 

Profesorica Mira Mijić se nada da će se i drugi učenici i druge škole ugledati na njih, i da će to postati neka tradicija.

 

Opasna Patenova bolest

 

Aleksa Čović je jedno od osmoro dece u Srbiji koja su obolela od ove teške i neizlečive bolesti. Patenova bolest se obično pojavljuje posle treće godine života, kada deca postepeno gube sposobnost govora, slabi im vid, imaju epileptične napade, i slabe im opšte fizičke i mentalne sposobnosti. U svim slučajevima bolest je smrtonosna, a obolela dece ne dožive više od 12 godina. Terapije su izuzetno skupe, a takođe i istraživanje u nalaženju efikasnog leka, koje zbog toga veoma sporo ide. Lečenja koje se primenjuju kod Patenove bolesti ima efekat umanjenja tegoba i bolova kod obolelih, i taj efekat traje oko šest meseci, kada se terapija mora ponoviti.

 

V. Laloš, DanasKOMENTARI

 1. kerski deran kaže:

  Ova su deca u školi  naučila i više nego što su im nastavnici pričali…

  postali su LJUDI !!!

   

  SVAKA ČAST !!!

 2. snezana kaže:

  SVAKA ČAST SAMO TAKO I NASTAVITE
   

 3. bonnie kaže:

  Evo, ne trebamo citati svetsku stampu, imamo divne vesti i tu u komsiluku. Mislim, da su ta deca iz humanosti polozila i veliku maturu! Svaka im cast! A oboleloj decici zelim, da sto pre nadju lek !

 4. freelancer kaže:

  BRAVO KLINCI! Ovakve vesti nas još podsećaju da nismo “fijuknuli” skroz. BRAVO Palićani moji. Ponosim se vama 🙂

OSTAVITE KOMENTAR