Libijci u poseti Subotici

Sedmočlana delegacija iz Libije u okviru studijske posete Stalnoj konferenciji gradova i opština, posetila je Suboticu. Cilj posete je da se upoznaju sa radom lokalne samouprave i procesom decentralizacije. Poseta je organizovana u okviru EU projekta za podršku lokalnoj administraciji u Libiji, a iskustvo Srbije može da pomogne Libiji u razvoju lokalne samouprave i približavanju ovog nivoa vlasti građanima. Članovi delegacije bili su u prilici da se upoznaju sa radom Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, a obišli su i Industrijsku zonu.

 

libijci

Nakon 40 godina diktature u ovoj zemlji, Libija je krenula putem tranzicije, i ova poseta dobra je prilika za upoznavanje sa modelom decentralizacije lokalne samouprave u našoj zemlji, i mogućnošću uvođenja iste i u libijske gradove, koja će biti prilagođena potrebama građana, kako bi se stvorila stabilna politička situacija i okruženje, rekao je Ali Erdžani iz Libije.

 

Delegaciju iz Libije čini sedam predstavnika lokalnih skupština iz četiri libijska grada – Bengazi, Misurata, Zavija i Seba.

 

– Veoma su nam bitna znanja koja možemo da dobijemo od Srbije po pitanju formiranja lokalnih samouprava, pošto mi ne poznajemo taj konceprt. Cilj je da izgradimo zemlju na novom konceptu i sa novim idejama o tome kako da zastupamo građane – ističe Ali Erdžani.

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Radmilo Todosijević, član Gradskog veća Milan Vučković i predstavnici Kancelarije za LER u Plavoj sali razgovarali su sa predstavnicima Libije. Gradonačelnik je istakao da mu je drago da su ugostili delegaciju iz Libije i da su mogli da im prenesu svoja znanja o funkcionisanju demokratske loklane samouprave.

 

Studijsku posetu delegacije iz Libije, u periodu od 25. do 29. novembra, organizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa francuskom organizacijom ACTED, koja sprovodi projekat podrške razvoju civlinog drustva u Libiji, a koji se finansira iz sredstava EU .

 KOMENTARI

 1. Kist kaže:

  Da li im je Jene objasnio kako se trguje glasovima i voljom birača, pošto im sigurno ni taj koncept nije poznat.

   

  Možda ih posavetuje da u predizbornoj kampanji iskoriste mogućnost laganja i primerice kažu da je bazen bušan. Mislim, Jene je pun iskustva, može se od njega štošta naučiti.

 2. kalimero kaže:

  To Jane Srbine!!!!

 3. tomas kaže:

  Kakva vlast takva i delegacija u poseti.Pa ko ce da dodje kod ovih? Izgledaju ko muppet show:)

 4. zorandjala kaže:

  ovaj tu sastrane sa naocarima mi puno lici na onog seseljovog koji je sa vojom bio kod gadafija.

 5. Hopper kaže:

  Ako će od ovih učiti kako se vodi lokalna samouprava a pogotovo o demokraciji ,onda već sada im je kasno-Gadafi im je bio veči demokrata nego ovi novi na vlasti u Subotici.

OSTAVITE KOMENTAR