LSV održao sednicu Glavnog odbora u Subotici

U Subotici je održana svečana sednica Glavnog odbora LSV povodom 23 godine rada i postojanja. Lider stranke Nenad Čanak je istakao da Vojvodini uskraćen novac za dva budžeta. Čanak objašnjava da nidu zadovoljni stanjem u društvu i da u proteklih 23 godine bavili su se položajem Vojvodine ko je “nedopustivo loš”.

 

– U narednom periodu LSV će da intezivira svoje delovanje. Sada vlada euforija oko datuma za pregovore za EU, lako je ići prema EU kada nema opozicije, ili su vladajuće strukture promenile mišljenje za EU.Sa druge strane, bezbedosna situacija u Vojodini je veoma loša.  Međutim, Vojvodina je ponovo nerazvijeni region i samo je razvijen Beograd, a maćehinski odnos Srbije prema Vojvodini se vidi i u odnosu prema RTV Vojvodina- rekao je lider LSV, Nenad Čanak.


KOMENTARI

 1. Long Dong Silver kaže:

  Kakav je ovo lik…pfff..ali idemo redom sta smo (sta je ON) rekao..radio…

  1. My Way  & Karleusa

  2. Veliki Brat…u picku materinu!

  3. Neki klarviski duet…ono sto znaci ljubav ili tako nesto..verovatno sa Karleusom

  Salu na stranu!!!!..e sada…vid ovako! GDE TI JE PROGRAMSKA DEKLARACIJA ZVANA : “VOJVODINA REPUBLIKA, PUT MIRA, RAZVOJA I STABILNOSTI” !????

  Neeemaaa…e zato sada slavi rodjendan i krkaj (viski od 2 dl se podrazumeva u dozi)…kraj LSV-a…svi pametni i radni otisli…ende…pa se sada slepaj sa ko zna kime na sledecim izborima ( Ceda te nece-sam prelazi cenzus, Djilas te nece 100% znam, mozes da se samougasis)!…

  Da, a Vojvodinu prepusti onima koji su verovali u gore pomenutu deklaraciju!

  Ima nas jos…a ti krkaj i dalje i slepaj svoja 5 mandata po skupstinama APV i RS…SRAM TE BILO!

   

 2. Beli kaže:

  Mislim da mu ipak bolje pristaje ime Nenad  Čabar -da prostite . Može on i bolje , ali je uglavnom ugožen i devastiran a bogami ponekad  i pokraden. Ruku na srce , ipak je neostvareni laureat političke estrade. Tamo gde se on pojavi , precizni mu vokabular pripomogne da napravi neko sr… koje se “daleko ćuje” !
  Priznajem , nekad mi je bio favorit . 

 3. Koti kaže:

  Beli:

  Mislim da mu ipak bolje pristaje ime Nenad  Čabar -da prostite .

  Cemu omalovazavanje i vredjanje?

 4. Beli kaže:

  Zato g.Koti što me je jedan intelektualac njegovog kova jenostavno jako razočarao. Jedino još verujem da će g. Kostreš moći nekako doći do izražaja glede senke pomenutog ,koja je sve veća. Možda nisam izabrao naj prikladnije reči , ali nisam smeo onoliko grubo koliko zaslužuje. Ipak je ovo javni forum. 
  Ovo nije omalovažavanje niti vređanje , nego jednostavno iznošenje tužne istine o LSV koja je nekad pružala neku nadu da će se čuti glas Vojvođana tamo gde treba !!!

 5. Koti kaže:

  Razumem razocarao je on mnoge i mnogi su se razocarali u mnoge druge politicare pa se opet biraju reci.

 6. Long Dong Silver kaže:

  Beli:

  Zato g.Koti što me je jedan intelektualac njegovog kova jenostavno jako razočarao. Jedino još verujem da će g. Kostreš moći nekako doći do izražaja glede senke pomenutog ,koja je sve veća. Možda nisam izabrao naj prikladnije reči , ali nisam smeo onoliko grubo koliko zaslužuje. Ipak je ovo javni forum. 

   

  Ovo nije omalovažavanje niti vređanje , nego jednostavno iznošenje tužne istine o LSV koja je nekad pružala neku nadu da će se čuti glas Vojvođana tamo gde treba !!!

  Beli…nema tuge!!! Zaboravi na LSV…sjebali su se na programu,na principima ,na ljudima koji su bili osnivaci stranke..cak i u subotici…doslednosti,naprosto…prodali se!.

  Idemo dalje!

  “REPUBLIKA VOJVODINA”! Siempre…

 7. Beli kaže:

  Pohlepni  diktatori iz Beograda će  nas  naterati da stvarno ozbiljnije počnemo razmišljati o tome hoće li naša deca osim njihovih kredita , još ponešto naslediti. 
  Prosto nas teraju na drastične krake gde će morati ozbiljno da nas shvate. 

 8. Long Dong Silver kaže:

  Beli:

  Pohlepni  diktatori iz Beograda će  nas  naterati da stvarno ozbiljnije počnemo razmišljati o tome hoće li naša deca osim njihovih kredita , još ponešto naslediti. 

   

  Prosto nas teraju na drastične krake gde će morati ozbiljno da nas shvate. 

   

   

   

   

   

   

   

  Evo saborce moj!!!Beli..i zaista vise necu..ko shvati..eh…reči moga dragoga prijatelja prof.dr sci. Mise Ilica.. i ovime, naravno zatvaram raspravu!

  QUO VADIS VOJVODINO?

   

  1.      Srbija odavno nema autonomnu unutrašnju i spoljnu politiku. Njena je pozicija snishodljivo submisivna u odnosu na EU, a koketno submisivna u odnosu na Rusiju. Niti jedan untardržavni, ili spoljnopolitički potez ne donosi se bez saglasnosti sa Briselskom administracijom. Što smo, naravno, zaslužili. Pravo na suverenu politiku Srbija je izgubila 1999. NATO intervencijom i vojničkim porazom (Kumanovski sporazum).

  2.      Pokazalo se da Briselu uopšte nije važno ko personalno, ideološki ili partijski dolazi na vlast. Niti su bitni “programi”. Još manje njihovo “ostvarivanje”. Brisel, naravno ne učestvuje na izborima u Srbiji, kao što ni ne živi u Srbiji. Međutim, dokle god izabrana vlast u Srbiji (na više ili manje regularnim izborima) ostvaruje dogovorenu evropsku politiku – ta vlast ima EU podršku. Makar bila i radikalsko-naprednjačka i SPS-ovska. S tim u vezi, politička apatija građana i nepoverenje u reprezentativnu demokratiju u Srbiji je danas na najvišem nivou. Svi su shvatili: partije su biroi za zapošljavanje, a politika se vodi na nekom drugom mestu. Zato se prodaju glasovi za 2000. dinara. Bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Ideja Vojvodine kao politička tema izbora jeste apstraktna, nelukrativna, pa samim “teško razumljiva”, pogotovo kada se daje u razblaženom obliku.

  3.      Evropska politika (u ovom trenutku) svodi se prema Srbiji na nekoliko ključnih zahteva: održavanje mira u zemlji i na granicama Srbije (posebno sa Kosovom), obezbeđivanje i zaštita osnovnih ljudskih i kolektivnih prava svim građanima bez obzira na etničku pripadnost (do juče naroda “neprijateljskih” susednih država), a sve to kroz institucije – pravne države. Svako zaostajanje u ispunjavanju ovih zahteva EU vodiće Srbiju u gubitak vremena. EU ima vremena, a kako izgleda ima ga i Srbija. Jedino ljudsko vreme (naše) protiče brže od politički željenog. EU je za sada, do pregovora – rekla: borba protiv korupcije, kažnjavanje pljačke javnog novca (i novca EU dobijenog na različite načine u proteklih 12 godina), održavanje javnog reda i mira, ostvarivanje privida medijskih sloboda.  Srbija to mora da reši. U ovom ili onom sastavu republičke vlasti.

  4.      Pitanje unutrašnje organizacije države Srbije na putu ka EU – nije na dnevnom redu i to će biti tako dokle god se ne uspostavi pravna država, sa rešenim sudstvom, tužilaštvom, evropskim zakonima, da bi se tek onda u takvoj (uobličenoj do granica izdržljivosti srpskog društva) mogao otvoriti dijalog o ustavnom pitanju.

  5.      Vojvodina je unutrašnje pitanje Srbije, da ponovim, koje nije na dnevnom redu, osim ako problematika u njoj ne uđe u okvire gore navedenih zahteva: mir, granice, ljudska prava, pravna država. Zato je EU prihvatila važeći Ustav (jer nije došlo do, recimo, oružane pobune), kao što je i prihvatila Statut AP Vojvodine (i odluku Ustavnog suda o njemu) jer niko nije protestno izašao iz vojvođanskog skupštinskog saziva npr. Tako će se EU ponašati prema Vojvodini, biti dokle god u njoj ima politikanata koje će pristati da primaju platu u baš ovakvoj Skupštini i ovakvoj “Vladi” Vojvodine. U tom smislu, mi danas nemamo nikakvih mogućnosti za realno političko delovanje. Da budem precizan: mi se ovde bavimo poslom koji se opisuje u političkim rečnicima kao “political advocacy” (političko zagovaranje) ili preciznije kao “legislative advocacy” (proces zagovaranja zakonskih rešenja na nivou države ili federacije koje vode promenama političkog sistema). Još uvek smo daleko od “lobby group” (lobiranja) jer to podrazumeva direktan kontakt sa onima koji donose odluke o zakonima. Razmislite, sa kojim se direktnim akterom u javnom i političkom živvotu danas (ili sutra) može stupiti u razgovor o “Vojvodini republici”?

  6.      Srbija možda može biti tajkunska (Đilas, Šaper, Karić, Mišković, Beko, Kostić), ali Vojvodina ne može. To je kroz istoriju nekoliko puta dokazano. Uvek kada se neko jako obogati od vojvođanske zemlje, a na račun onih koji je rade, uvek se to završi ustancima i krvlju a onda – tzv. “agrarnom reformom”. Preraspodelom i ispravljanjem nepravde: nije zemlja onoga koji je gazda, nego je zemlja onoga koji je radi. Zato je Vojvodina uvek na levoj strani, zemlja koja mora da se radi i uradi. Otuda sela i gradovi u njoj. Suviše ih još ima da bi se mogli preorati (što je krupni kapital u SAD već radio).

  7.      Vojvodina mora da govori kroz radnike i seljake, a njena inteligencija da brani generacije koje će nas naslediti. Vojvodina mora postati zemlja znanja i društvo znanja, a ne kolonija i pustoš. Zato su interesi onih koji Vojvodinom vladaju, prodajući je (prestoni Beograd i njegova elita, vlasnici Fidelinke npr.), dakle ti interesi su suprotni od interesa nas koji smo ovde u kolonijalnom ropstvu. Dokle to traje, mi ne smemo niti u jednom slučaju da razgovaramo i tražimo prijatelje u Beogradu, jer čak i kada bismo ih imali, i kada bi nam oni pomogli (kao što smo mi njima jednom davno) taj obračun i antikolonijalni rat Vojvodina mora isterati sama i pobediti, ili je neće biti. Ne trebaju nama u Vojvodini ni njihove puške, ni MIG-ovi, ni političari, ni pamet. Da nastavim: ni njihovi mediji, ni porezi ni putevi, jer to moramo sami.

  8.      Zato mi danas imamo samo dve adrese kojima se obraćamo: građanima Vojvodine i građanima EU. Da obrazložimo naša zahtevanja, da ukažemo na kršenje osnovnih ljudskih prava, na kršenje prava lokalnih samouprava, rudne rente, otpuštenih radnika iz NIS-a, na zagađivanje zemlje, vazduha, voda, na kradju para za navodnjavanje i odbrane od poplava, a naročito da demaskiramo i javno žigošemo one “naše” koji su nas obrukali i opljačkali: na lopove u Vojvodini, a tu pre svega mislim na političke kriminalce (Razvojna banka Vojvodine, Fond za razvoj Vojvodine, Tesla banka u Zagrebu, krađe u izvođenju puteva u pokrajini i gradu Novom Sadu, krađe u javnim i komunalnim preduzećima, NS Toplana, Parking servis, ZIG, Urbis, Informatika itd.,) pa potom da se obračunamo sa fašistima i nacional-fašistima, na one koji udaraju po slabijima, da bojkotujemo one koji se nemoralno ponašaju prljajući svetlu političku tradiciju Vojvodine, da se odreknemo nagodbenjaštva. Samo tako ćemo početi da zadobijamo poverenje i naših građana i građana EU. Samo tako će Beograd ustuknuti. Nikako drugačije. Sve dok jednog dana ne stigne inicijativa od strane EU: Vojvodinu dati građanima Vojvodine.

  9.      Zato danas odbijam svako “zaključivanje” koje hoće da stavi mene (nas), LDP i SVM pod najmanji zajednički imenitelj. Jer njega nema. Odbijam da učestvujem u bacanju prašine u oči “svevojvođanskim” “razgovorima” LDP-a o “preokretnoj autonomiji Vojvodine”, jer se ta stranka mnogo “preokretala”, a “autonomija” je dvadesetovekovna ideja koja je istrošena. Odbijam da dam podršku iznuđenim “deklaracijama” u kojima SVM kalkuliše između Viktora Orbana i Tomislava Nikolića, jer “mora” u cilju svoje “manjinske” politike. Ta politika će dugoročno odvesti sve mlade Mađare van Vojvodine, pa čak i Mađarske, a nas koji ne pristajemo da ostanemo samo etničko svojstvo, koje smo rodjenjem dobili u Vojvodini, nego želimo da svojim razumskim opredeljenjem budemo građani te Vojvodine, dakle, takva politika SVM-a nas ponižava.

  10.  Ono što vidim kao rešenje jeste razlomačka crta između “muljanja” i neprincipijelne politike i neprincipijelnog političkog ponašanja, nasuprot istinskog zalaganja za Vojvodinu kao federalnu jedinicu (Republiku) bez kalkulisanja, uz prikupljanje potpisa, izlaska na trgove, javne tribine, saopštenja u medijima, onako kako u svoj svojoj skromnosti radi Vojvođanska partija. Zato joj pomažem. Od danas učestvujem samo u operativim sastancima koji će rezultovati konkretnim akcijama izvedenim da se pojača građanski pritisak na kriminal u Vojvodini i kolonijalnu politiku Beograda, kao i akcijama obaveštavanja institucija EU o stanju u Vojvodini. Svakom ko sa institucionalnog nivoa Vojvodine bude govorio da je u Vojvodini sve dobro (ili bolje nego u drugim krajevima Srbije) reći ću da laže i da radi protiv Vojvodine. Ili protiv mene i moje dece.

  I


 9. Beli kaže:

  G. Koti , da li je , po vašem ukusu , g. Silver dovoljno biranim rečima iskazao svoja a bogami i moja razmišljanja ili je i ovo , po vama vređanje ? 

OSTAVITE KOMENTAR