Ludaš: Radnici NISa od meštana traže u zakup zemljište

Pojedini meštani sela Šupljak, u blizini Subotice, na severu Vojvodine, navode da ih radnici Naftne industrije Srbije (NIS) obilaze ovih dana tražeći u zakup zemljište zbog budućih probnih bušenja nafte na tom području.

“Nas koji ovde stanujemo niko o tome nije pitao”, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) meštanka Šupljaka Tereza Vašarheđi.

Prema njenim rečima, prošle nedelje je primila poziv iz NIS-a, a predstavnici kompanije su joj rekli da žele da dođu kod nje i zatraže u zakup jedno parče njene zemlje, navodeći da i bez njenog potpisa neće biti prepreka za probna bušenja na tom delu.

Iz kompanije NIS su potvrdili za RSE da vode pregovore sa lokalnim stanovništvom oko rešavanja imovinskih pitanja za potrebe geoloških istraživanja. U toj kompaniji navode da su dosadašnji pregovori sa građanima bili uspešni.

Zašto niko neće da nas zaštiti?’

Prema rečima Tereze Vašarheđi, meštanke mesne zajednice Šupljak, niko nije prethodno obavestio o namerama kompanije NIS, niti je bilo ko zatražio njihovo mišljenje vezano za radove koji bi se odvijali neposredno u blizini njihovih kuća i zaštićene zone.

“Ludaško jezero je na listi Ramsarske konvencije, i kada hoćemo čamcima na jezero – ne smemo. Ne smemo ovo, ne smemo ono. Ne smemo prskati kukuruz pored jezera – ne smemo ništa. A, sad – oni (NIS) to smeju? Gde su stručnjaci? Zašto niko neće da nas zaštiti?”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, predstavnici NIS-a su već obavili razgovore sa nekim od njenih komšija, te da su pojedini pristali da daju u zakup svoje zemljište. Kako je rekla, većina njih koji su pristali na ovom području ne živi, već samo ima vikendice.

Šta su odgovorili u NIS-u?

U odgovoru kompanija NIS za RSE navodi se da kompanija obavlja pregovore za nove lokacije rudarskih objekata sa vlasnicima nekretnina radi pribavljanja dokaza o rešenim imovinsko-pravnim odnosima.

Kako se ocenjuje, dosadašnji pregovori pretežno su bili uspešni, odnosno kompanija je sa vlasnicima uspevala da usaglasi bitne elemente pravnih poslova na osnovu kojih je stekla dokaze o rešenim imovinsko-pravnim odnosima za potrebe geoloških istraživanja.

 

Vidi ceo tekst na: Slobodna EvropaKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Ovi iz NIS-a su ovde izgleda nešto veliko nanjušili.
  Sad ćemo malo da budemo Texas.
  Samo ne mi, već Rusi.

 2. Indijanac kaže:

  A sta ako se NATO bomba bacena 1999.godine u Palickom jezeru aktivira od silnih vibracija, pa se jezero probusi i voda iz nje izcuri u zemlju?

 3. zig zigi kaže:

  samo je pitanje vremena kad ce ovi iz nisa da izazvaju ekolosku katastrofu. I onda ode palic sa okolinom u tri lepe. i naravno ko i uvek niko nece odgovarati.
  Treba ovaj nis i ruse oterati odavde pre nego sto naprave jos vecu stetu.
  Podrska za ljude koji svakodnevno trpe maltretiranje od strane nisa.

 4. Ручная Граната Дьяконова образца 33 года kaže:

  Rusi imaju iskustvo sa unistavanjem Palica. Rucnim bombama su 1944 god.lovili ribu u jezeru. Bace vise granata u jezero, pokupe par vecih primeraka,a ostatak ribljeg fonda je posle trebao vise godina da se oporavi.

 5. Burazer kaže:

  Busi hahaha busi hahaha,decooo oooo decooo!!!

 6. I.S. kaže:

  @ručna granata-Ej, nije to ništa. Nešto malo pre nego što su ti Rusi došli, šta ste sve vi “kulturni” po Bačkoj bacali u reke. I to zaleđene. U Dunav, pod led. U Tisu, pod led. Komšije svoje ste bacali, njima riblji fond da tovite.
  Ih, bacali Rusi granate, to je ništa. Vi ste cele porodice bacali.

 7. Fosan weng chun kaže:

  Sad cemo biti seici ..lova radi
  Busi busi hahshaaaa/poznato.

 8. Ledenjak kaže:

  Kao da će vas pitati za zemlju Ima, bre da vam je dekretom oduzmu, kao zemlju za željeznicu Ubaciće vam rešenje sa zaostatkom i onda naravno rok žalbe je prošao Prepisaće na sebe , možda će vam dati neku crkavicu i gotova priča Ako se neko bude bunio može mu se svašta desiti

 9. nik kaže:

  Pitajte Peru tj. Istinu kako to da se nije izjasnio po ovom pitanju otimanja zemlje? Pola odgovora cu vam dati ja, Pera Istina ima finansijsku korist od kompanije nis NIS. U kom svojstvu ima tu korist procenite sami.

 10. Ivan Sokolović kaže:

  To isto su uradili (NIS) i u Deliblatskoj peščari koja je takođe zaštićeni rezervat prirode. Devastirali su dobar deo pošumljenog dela, buldožerima probili puteve za svoje potrebe, naravno bezobzirno uništili rastinje i planinarske pešačke staze. Nama pkaninarima takođe ne dozvoljavaju iz JP LudošPalić da priđemo jezeru, samo na malom delu kod Sunjog čarde i Vizitorskog centra. A sad ovo može bez problema

 11. subotičanka kaže:

  Pa dobro ,u zakup! I onda ,čija će biti nafta ili gas? Njihova ,podrazumeva se a vi vlasnici pa sta vas briga u kom stanju će vam vratiti zemljiste i koliki je to zakup! Porez lepo da platite i ćutite a kada sve unište e onda ste vi već bogu na istinu stigli! Lopovska posla! Ima li uopste zakona i pravde za male ,velike ljude koji nikoga ne diraju a smetaju! Interesi! A baš sam se pitala koji je cilj svih ovih previranja poslednjih godina ! Gas,nafra,lekovita voda!
  Virange su skidali i moj ujak od 3 godine je plakao …sramota!

OSTAVITE KOMENTAR