Mačevaoci na stazama stare slave

Ovaj aristokratski sport u Subotici, posle 20 godina pauze, nastavlja stazom uspeha, kom je uvek i išao, još od vremena plemenitog Lajoša Vermeša.

 

Samo za godinu dana od ponovnog uspostavljanja Mačevalačkog kluba Spartak, pod vođstvom starog asa Lazara Jaramazovića, pioniri su došli u vlasništvo prva tri mesta na prvenstvu države u disciplini „sablja“ a ekipno 3. mesto. Na „Kupu Pobednika“ u Beogradu, u seniorskoj konkurenciji, Bojana Kljajić je druga a Arelena Petrik treća.

 

U tih godinu dana, uzeli su učešće na nekoliko domaćih i međunarodnih takmičenja.

 

Martin Nimčević
Slika

Treninzi za sve uzraste su u Hali sportova i OŠ Sonja Marinković. Sablja, mač i floret – dečaci i devojčice. Informacije na telefon : 062 215 002

Slika

Mačevanje kao sportska disciplina u Subotici, prvi put je viđena u voćnjacima Kertvaroša 1878. godine, gde je priređena prva javna atletska predstava. Ova sportska veština je prisutna na palićkim Olimpijskim igrama a 1900. godine, Lajoš Vermeš i Nikola Matković, demonstriraju mačevanje u Beogradu i podučavaju kralja Aleksandra Obrenovića.

Slika

Između dva rata postoji nekoliko klubova u gradu i više državnih prvaka. Stevan Singer, Franjo Ferlih, Tibor Ladanj, članovi jevrejskog sportskog društva HAKOAH, smenjuju se na tronu prvaka Jugoslavije tridesetih. 1930. godine, prvenstvo Jugoslavije se održava na Paliću.

 

Prvak Jugoslavije u floretu 1931. godine, Eugen Jakobčić, posle rata obnavlja ovaj sport u Subotici.
Nastavlja se niz uspeha u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji a reprezentacija je nezamisliva bez Subotičana.

 

Ekipni prvaci 1985. i 1987. g.
Slika

Mačevalački klub je „uspavan“ početkom krize u zemlji, sve do prošle godine. Šampion iz sedamdesetih i trofejni trener iz osamdesetih, Lazar Jaramazović, premostio je „rupu“ od gotovo 20 godina i vratio mačevanje u grad sportova.

 

Lazar Jaramazović

SlikaKOMENTARI

  1. Bato kaže:

    Vi ste super

  2. Gornjak kaže:

    Jedna lepa i po meni viteška sportska disciplina. Još nešto što je lepo u svoj priči je da su naši pokojni sugrađani bili instruktori samom kralju,što nije za potcenjivanje uzimajući u obzir da cela tadašnja država očigledno nije imala pojma o ovom sportu. I veoma je pohvalno da se mladi okreću sportu, zato samo napred i bez osvrtanja na kojekakve kritike i nebitne stvari. Želim Vam mačevaoci uspeh u radu i svako dobro. Lazare Vama želim da onu rupu od dvadeset godina premostite tako da se podmladite za toliko godina 🙂 što verujem uz ovoliku omladinu neće biti prepreka.

  3. branislav bato kaže:

    najbolji ste samo napred

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: