Mađarska: Glasa 13.500 iz Srbije

92Oko 13.500 građana Srbije koji su ostvarili pravo na dvojno mađarsko državljanstvo, prijavilo se za učešće na predstojećim parlamentarnim izborima u Mađarskoj.

 

budimpest

Prema najnovijim informacijama Nacionalne kancelarije za izbore u Budimpešti, iz redova mađarskih dvojnih državljana bez stalne adrese u Mađarskoj već ima više od pedeset hiljada registrovanih potencijalnih birača na parlamentarnim izborima koji se održavaju 2014.

 

Budimpeštanski list “Nepsabadšag” analizira realnost prognoze da će sa svojim glasovima na ovim izborima u Mađarskoj po novim pravilima učestvovati oko pola miliona Mađara iz susednih zemalja i celog sveta, uz konstataciju da se ostvarivanje ovog predviđanja ne može isključiti.

 

Kako podseća portal “Vojvodina danas”, mađarski državljani bez stalne adrese mogli su da se od 1. avgusta registruju za izbore popunjavanjem formulara koji je trebalo da bude prosleđen poštanskim putem, a od novembra to mogu da učine i elektronskim putem.

 

Veća zainteresovanost je zabeležena u septembru i broj registrovanih birača van matice naglo je porastao i sada već ima više od 51 hiljade birača. Najviše prijavljenih je iz Rumunije, oko 22 hiljade, ali 13,5 hiljada registrovanih iz Srbije, prenosi ovaj portal.

 

Registrovanih birača ima i u SAD, Bosni i Hercegovini, Švajcarskoj, Alžiru, Južnoj Africi, Japanu, Novom Zelandu, dok u Australiji i Južnoj Americi – gde živi značajan broj mađarskih emigranata – jedva ima oko sto registrovanih.

 

Prema kalkulaciji organizacije za društvena istraživanja “Political Capital”, rezultate parlamentarnih izbora u Mađarskoj neće odrediti Mađari van matice.

 

Naime, kako piše „Vojvodina danas”, u slučaju 300.000 glasača iz redova dvojnih državljana, koji po zakonu mogu da glasaju samo na partijske liste, kada bi svi glasali za vladajući Fides Viktora Orbana, i u tom slučaju u parlamentu, od 199 poslanika, njihovi glasovi bi doneli samo dva mandata.

 

Da bi glasali na parlamentarnim izborima u Mađarskoj i time ostvarili svoja građanska prava, dvojni državljani Mađarske mogu putem pisma ili internetskom registracijom da se upišu u centralni registar birača.

 

U prijavi dvojni državljani bez adrese u Mađarskoj treba da se pozovu na broj dokumenta o mađarskom državljanstvu i na lični broj, odnosno na svoje lične podatke, dok će glasanje dvojnim državljanima biti omogućeno putem pisma.

 

Otkako je Mađarska početkom 2011. pojednostavila proceduru za sticanje državljanstva te zemlje, oko 100.000 Mađara iz Srbije, odnosno Vojvodine, zatražilo je dvojno državljanstvo. Gotovo dve trećine podnosilaca zahteva već je steklo državljanstvo.

 

Osnovni uslov za sticanje dvojnog mađarskog državljanstva je poznavanje mađarskog jezika i da je neko od predaka bio državljanin Mađarske.

 

B92KOMENTARI

 1. đurđevdan kaže:

  🙁

   

 2. mica kaže:

  Trenutna politicka moc Madjara van Madjarske je mala i svodi se na dva poslanika. Sto ne znači da će tako biti i 2018. godine kada se očekuje da će politički akteri u Mađarskoj mnogo više pažnje posvećivati Mađarima van matice. 

 3. Mister No kaže:

  @ mica

  Izvini ali nije mi baš najjasnije na koja dva poslanika misliš ?

 4. Mister No kaže:

   

  Mister No: @ mica Izvini ali nije mi baš najjasnije na koja dva poslanika misliš ?

  Nemoj da se ljutiš ali mislim da Ti je misao nedorečena.Nije navedeno ko su i u kojem parlamentu su poslanici na koje misliš.Što se tiče zemalja mađarske dijaspore ( Rumunija , Slovačka ) ne znam kolika je politička snaga Mađara u navedenim zemljama.Što se tiče srbijanske skupštine Mađari sa dva ili tri mesta koja drže važe za najjaču manjinsku političku struju.Svojevremeno je Jožef  Kasa iskoristio ovaj mehanizam prihvativši Miloševićevu ponudu za partnerstvo tj. Kasa ( VMSZ ) mu je bio podrška sa kojom je mogao da donosi odluke.Pre nego što je postao predsednik Nikolić je dolazio u Suboticu na pregovore sa VMSZ-om jer su oni po njemu važan strateški politički partner.Da ne navodim dalje primere.Što se tiče brige Mađarske za dijasporu mislim da je ona sada na vrhu u odnosu na protekli period i neke druge vlade.Za vreme komunizma dijaspora je u Mađarskoj bila osetljiva tabu tema .Socijalisti Mađarske su se prema dijaspori odnosili kao maćeha prema tuđoj deci.Verujem da je u pozadini Orbanove brige za sunarodnike preko granice lični politički interes ali mislim da je to što radi mnogo više nego što je iko pre njega uradio po ovom pitanju.

OSTAVITE KOMENTAR