Mađarski nacionalni savet osniva telo za praćenje medija

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine oformiće stručno telo čiji rad će biti u službi jačanja informisanja „koje je u mađarskom duhu i koje je u službi izgradnje zajednice“.

 

Kako je za današnji “Mađar so” izjavila savetnica za oblast informisanja u savetu Mađara Eržebet Zita Šimon, “nije reč o cenzorskom telu koje će se isključivo baviti sadržajima objavljenim u medijima”.

 

“Nije mu zadatak da prati s kim, čime i na koji način se bave mediji, nego će medijske kuće posmatrati u mnogo širem smislu. Obraćaće pažnju i na to kojim metodama i u kakvim uslovima rade i zapošljavaju saradnike, da li postoje uslovi koji su nezaobilazni za savremeno novinarstvo i funkcionisanje javnog medija”, rekla je Eržebet Zita Šimon.

 

Osnivanje tog tela, prema njenim rečim, predviđeno je Medijskom strategijom vojvođanskih Mađara i ono bi pratilo položaj prvenstveno onih medija u kojima je Nacionalni savet Mađara osnivač ili suosnivač.

 

“Pripremali bi izveštaje i ukazali na eventualne nepravilnosti i pokušali da ih preduprede putem pravila koja bi sami prihvatili. Nadzirali bi zadatke koji se odnose na napore za zadovoljavanje interesa zajednice, na tehničku obnovu, na odgovarajuće uslove rada, na kontinuirano stručno osposobljavanje saradnika, kao i nastalno osavremenjavanje”, rekla je Eržebet Zita Šimon za „Mađar so“.

 

Ona je dodala da se nadzor odnosi i na medijski sadržaj, “ali ne u toj meri kao što neki strepe”.

 

Kako prenosi ovaj list, medijskom strategijom vojvođanskiih Mađara navedeno je da će poštovanje formulisanih smernica nadzirati stručno telo imenovano od strane Nacionalnog saveta Mađara.

 

Telo će imati devet članova, od kojih bi trećina bila izabrana na predlog štampanih medija, trećina na predlog elektronskih medija, a trećinu bi delegirao sam savet.

 

Ukoliko nacionalni savet na sednici početkom decembra bude imenovao to telo, konstitutivna sednica može biti odmah sazvana, a nakon toga započeta izrada odgovarajućih akata i definisanje sistema rada novog tela.

 

Izvor: TanjugKOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Hhahaha… Ovo me podseća na Politbiro, agitprop družina, “drug Berija” 😀 Kako će se zvati telo? Politički komesar za informisanje? Ma daaaaaj….

  Kada je ono pre nekoliko godina počelo “zavodjenje reda” u medijskom prostoru (a u cilju centralizovanja i lakšeg kontrolisanja medija) i raspodela frekvencija (hajde setite se sredine prošle decenije), počela je “igranka” i u Subotici… Prvo se isistiralo na razdvajanju programa na srpski i madjarski, sa dve zasebne frekvencije na Radio Subotici. Hajde malo, setite se, KO je to insistirao? Posle propalog pokušaja okupacije istog medija, a u osvit dodele frekvencija za region, GLE! nikla RTV Panon. Ko je osnovao? Ko je bio glodur? Čija je to žena? Povr svih bezobrazluka htela je POKRAJINSKU frekvenciju! Kada joj je Karadžić (potpredsednik RRA, na moje oči, rekao: “Pa gospodjo, imate drugi program Radio televizije Vojvodine, zvrji prazan. U čemu je problem?”, dotična je pozelenela (mislim, bilo je mnogo gore, ali nepriliči da napišem). Dakle, diferenciranje, izolovanje, GETOIZACIJA medija (po nacionalnoj osnovi), počelo je odavno. Zašto? Sa kojim ciljem?

  Imao sam sreću da nekoliko godina radim u mediju koji je bio dvojezičan. RAVNOPRAVNO. Čak se i program emitovao dvojezično u isto vreme. Jedan priča na madjarskom, drugi odgovara na srpskom pa u krug. I funkcionisalo je savršeno. Nikom nije padalo na PAMET, hajmo sad “srpski” program pa ćemo posle “madjarski” program… 

  Da se razumemo, ne aludiram niti prejudiciram da su za to krivi Madjari (samo). Neću da grešim dušu, pokojni je, ali KO ono beše glodur u Radio Subotici, srpski program? Ko je bio direktor? A kao, “voleli su se”…  E pa, zbog “rodoljubivih” (neću napisati nešto drugo) ispada par pojedinaca, nastanu velika *****. Isto kao i onaj nesretnik, koji je pustio zlog duha iz boce 24. aprila 1987. u Kosovo Polju. I gde smo sad? 

 2. Vox kaže:

  Osvrnuću se samo na tvoju poslednju rečenicu iako nema veze (a u suštini i ima) s prethodno iznesenim stavovima o informisanju sa kojima se uglavnom slažem. “Isto kao i onaj nesretnik, koji je pustio zlog duha iz boce 24. aprila 1987. u Kosovo Polju”, pišeš. Bez namere da branim tog “nesretnika” samo ću da ti osvežim pamćenje ko je zapravo pustio “zlog duha iz boce” – seti se zato kako je došlo do tog događaja sa poentom “Niko ne sme da vas bije”! Da li su Srbi sa Kosova krenuli za Beograd pre toga da se žale na šiptarski teror (koji je postojao, nemoj reći da nije)? Jesu. Da li ih je na tom putu prebila policija? Jeste. Čija je to bila policija? Pa ako govorimo da je posle postojala “Miloševićeva policija”, onda je, pošto je tada predsednik bio Ivan Stambolić, to bila “Stambolićeva policija”! Da li je dotični, Stambolić, imao petlju da posle toga ode na Kosovo i pojavi se pred Srbima? Nije. Da li je umesto toga poslao svog “aparatčika”, gotovo anonimusa Slobodana Miloševića? Jeste. Da li se u narodu željnom pravde na Kosovu i prekida terora on uzdigao do herojskih visina tom rečenicom “Niko ne sme da vas bije!”, a potom i u Srbiji? Jeste. (Šta je trebalo, po tebi, da im kaže? Možda da ih neće štititi od Šiptara, da će ih policija i dalje tući ako pokušaju da se žale?)  Ostalo je, VIII sednica i drugo, istorija o kojoj možemo nagvaždati ovako i onako, ali pitanje je – ko je onda pustio “zlog duha iz boce?” Molim te da mi na to odgovoriš kada si tako pametan da tvrdiš glupost koju si u poslednjoj rečenici vrlo podmuklo provukao. 

 3. rade kaže:

  Sve dok država dopušta ostvarivanje stranih interesa na uštrb sopstvenih, dobro ne može da bude. Jedan deo nacionalnih manjina deklarativno je za suživot. Na deklarativnom to i prestaje. 

  Globalno, Amerika sprovodi pokoravanje Evrope. U tome joj se neke evropske države i narodi pridružuju pokoravajući sami sebe. Oni samosvesni se tome suprotstavljaju. Istorija se ciklično ponavlja.

  Lokalno, u SVM postoje dve struje: jedna verna DS i druga željna raskida saradnje sa DS. S obzirom da prva sve više slabi, jedan od uzaludnih poteza je pokušaj držanja pod kontrolom medija. Uzaludan jer je i DS pokušala da, nameštenim istraživanjima o slušanosti/gledanosti koji su poslužili za nameštene konkurse za dodelu frekvencija na kojima je izabrala poslušničke medije, vlada propagandom. U jednom se z…bala. Frekvencije je dodelila medijima koji nikada nisu imali gledanost/slušanost jer su bili nesposobni da je stvore. Oni koji su gledanost/slušanost imali bili su smetnja bivšoj vlasti jer su uživali poverenje javnosti zbog istinitog izveštavanja.

  Sve dok mediji dopuštaju da ih političari vode, kreiraju, upravljaju njima… nikom dobro biti neće. Cinična je izjava novinara, urednika i vlasnika medija da je bivša vlast kriva za katastrofalno stanje u medijima. Krivi su oni sami jer su dopustili da političari stvari vode u tom smeru. 

 4. freelancer kaže:

  @Vox… U pravu si. Tvoj stav je apsolutno ispravan. Tu nema zbora…

  Generalno, mnogo toga nije postavljeno kako treba u ovoj državi. Ja jesam apsolutno ZA da se omogući svakoj manjinskoj zajednici da se ostvari, da očuva svoj identitet, ali kada to ide na štetu VEĆINE, da ne kažem onoga ČIJA je država, onda tu stvarno nešto ne štima…

  Apropos Slobodana Miloševića… Zasro je brate, hajde da se ne lažemo… Sve to ima i pozadinu. Prvo, uopšte OSNIVANJE Jugoslavije, kao takve, je bio promašaj. Po nekim dokumentima, ondašnji mladjani kralj Aleksandar Karadjordjević je bio DEBELO svestan toga. Svašta je probano. Čak i uvodjenje one šestojanuarske diktature, pa (knez Pavle) dodeljivanje hrvatske banovine, samo da sranja ne bude. I opet je bilo. Kasnije, Broz je, ako ništa drugo, uspeo da očuva MIR na ovim prostorima i to 50 godina, što je priznaćeš fenomen. Ovde se vazda pičilo zbog nečega. Debelo je on bio svestan da Juga neće opstati posle njega. I…? Donet je Ustav iz 1974. kao pretpostavka buduće konfederalne države. Kao jedine mogućnosti da ostanemo “na gomili”, a da se ne poubijamo izmedju sebe. E, to se pokazalo kao greška. Šiptarima je zinulo dupe i pomislili su da mogu konačno da imaju samo “svoju” državu (za šta su uvek težili, od kako su se ispileli). Pa su bile one demonstracije 1981. Jako dobro ih pamtim. “Kosovo republika”, separatisti, iredenta i ostalo… I tako su nastavili da zajebavaju ostatak Juge do proleća 1987.  Srbi JESU tamo bila j**** stranka, i Slobodan Milošević je POSLAT, kao šef partije ondašnje SR Srbije, da vidi o čemu se radi i smiri tenzije. Posle održanog govora u sali Doma kulture (koji je primljen mlako i sa podsmehom), izbio je cirkus napolju, ispred. SM se tada us*o od straha i iz samo njemu znanih razloga krenuo sa tom nacionalističkom pričom. Ona se kasnije i nastavila, smenom Stambolića, onim nesretnim Dragišom Todorovićem (8. sednica), Gazimestanom (dve godine kasnije), a sve je to kasnije (po III Njutnovom zakonu – akcije i reakcije) izazvalo budjenje nacionalizma i u ostalim republikama, što su ionako jedva čekali. I onda je bio pičvajz. Budući da je S.M. ipak bio prvi koji je javno pustio tog “zlog duha” iz boce, danas smo mi krivi za sve, za 4 rata, za kojekakve “genocide”, “zločine” i šta ti ja znam… Da je bio pametniji, da je pustio da to (što je on uradio) urade Tudjman, na primer, ili Kučan, drugačija bi nam pozicija bila danas… Ovako… Tek možda deca moje i tvoje dece će uspeti da se izbore za to da nismo “bad gys’s” i da smo normalni…

 5. freelancer kaže:

  rade:

  Sve dok država dopušta ostvarivanje stranih interesa na uštrb sopstvenih, dobro ne može da bude. Jedan deo nacionalnih manjina deklarativno je za suživot. Na deklarativnom to i prestaje. 

  Globalno, Amerika sprovodi pokoravanje Evrope. U tome joj se neke evropske države i narodi pridružuju pokoravajući sami sebe. Oni samosvesni se tome suprotstavljaju. Istorija se ciklično ponavlja.

  Lokalno, u SVM postoje dve struje: jedna verna DS i druga željna raskida saradnje sa DS. S obzirom da prva sve više slabi, jedan od uzaludnih poteza je pokušaj držanja pod kontrolom medija. Uzaludan jer je i DS pokušala da, nameštenim istraživanjima o slušanosti/gledanosti koji su poslužili za nameštene konkurse za dodelu frekvencija na kojima je izabrala poslušničke medije, vlada propagandom. U jednom se z…bala. Frekvencije je dodelila medijima koji nikada nisu imali gledanost/slušanost jer su bili nesposobni da je stvore. Oni koji su gledanost/slušanost imali bili su smetnja bivšoj vlasti jer su uživali poverenje javnosti zbog istinitog izveštavanja.

  Sve dok mediji dopuštaju da ih političari vode, kreiraju, upravljaju njima… nikom dobro biti neće. Cinična je izjava novinara, urednika i vlasnika medija da je bivša vlast kriva za katastrofalno stanje u medijima. Krivi su oni sami jer su dopustili da političari stvari vode u tom smeru. 

  Svaka šast Rade…

  Bio sam glodur jedne radio stanice. Vlasnik je bio jedan predivan Čovek, nadasve POŠTEN. 6-7 ljudi je bilo zaposleno, osiguranje, penziono, plata na vreme U MINUT i to vrlo korektna… Džaba… Nismo dobili frekvenciju. Gazda me je pitao: “Šta misliš? Da li da platimo?” (kada su otvoreno tražili, RRA). Rekao sam, NE, mada sam znao da to znači samoubistvo, kraj, gašenje. Jedan poznati “tatin” djilkoš je platio 25.000 evra… I dobio je našu frekvenciju. Dobili su još neki… Mi smo bili apolitični, neutralni… GREŠKA!

 6. Vox kaže:

  freelancer:

  @Vox… U pravu si. Tvoj stav je apsolutno ispravan. Tu nema zbora…

   

  Generalno, mnogo toga nije postavljeno kako treba u ovoj državi. Ja jesam apsolutno ZA da se omogući svakoj manjinskoj zajednici da se ostvari, da očuva svoj identitet, ali kada to ide na štetu VEĆINE, da ne kažem onoga ČIJA je država, onda tu stvarno nešto ne štima…

   

  Apropos Slobodana Miloševića… Zasro je brate, hajde da se ne lažemo… Sve to ima i pozadinu. Prvo, uopšte OSNIVANJE Jugoslavije, kao takve, je bio promašaj. Po nekim dokumentima, ondašnji mladjani kralj Aleksandar Karadjordjević je bio DEBELO svestan toga. Svašta je probano. Čak i uvodjenje one šestojanuarske diktature, pa (knez Pavle) dodeljivanje hrvatske banovine, samo da sranja ne bude. I opet je bilo. Kasnije, Broz je, ako ništa drugo, uspeo da očuva MIR na ovim prostorima i to 50 godina, što je priznaćeš fenomen. Ovde se vazda pičilo zbog nečega. Debelo je on bio svestan da Juga neće opstati posle njega. I…? Donet je Ustav iz 1974. kao pretpostavka buduće konfederalne države. Kao jedine mogućnosti da ostanemo „na gomili“, a da se ne poubijamo izmedju sebe. E, to se pokazalo kao greška. Šiptarima je zinulo dupe i pomislili su da mogu konačno da imaju samo „svoju“ državu (za šta su uvek težili, od kako su se ispileli). Pa su bile one demonstracije 1981. Jako dobro ih pamtim. „Kosovo republika“, separatisti, iredenta i ostalo… I tako su nastavili da zajebavaju ostatak Juge do proleća 1987.  Srbi JESU tamo bila j**** stranka, i Slobodan Milošević je POSLAT, kao šef partije ondašnje SR Srbije, da vidi o čemu se radi i smiri tenzije. Posle održanog govora u sali Doma kulture (koji je primljen mlako i sa podsmehom), izbio je cirkus napolju, ispred. SM se tada us*o od straha i iz samo njemu znanih razloga krenuo sa tom nacionalističkom pričom. Ona se kasnije i nastavila, smenom Stambolića, onim nesretnim Dragišom Todorovićem (8. sednica), Gazimestanom (dve godine kasnije), a sve je to kasnije (po III Njutnovom zakonu – akcije i reakcije) izazvalo budjenje nacionalizma i u ostalim republikama, što su ionako jedva čekali. I onda je bio pičvajz. Budući da je S.M. ipak bio prvi koji je javno pustio tog „zlog duha“ iz boce, danas smo mi krivi za sve, za 4 rata, za kojekakve „genocide“, „zločine“ i šta ti ja znam… Da je bio pametniji, da je pustio da to (što je on uradio) urade Tudjman, na primer, ili Kučan, drugačija bi nam pozicija bila danas… Ovako… Tek možda deca moje i tvoje dece će uspeti da se izbore za to da nismo „bad gys’s“ i da smo normalni…

  Vidiš, Freelanceru, opet nisi u pravu, opet izvrćeš stvari, opet govoriš o “zlom duhu” koji je pustio SM, a ja te lepo pitam koji je to srpski “nacionalizam” izazvao druge “nacionalizme”? (Inače, stavio sam “nacionalizam” pod znake navoda, jer definicija nacionaliste je čovek koji voli svoj narod i poštuje druge, pa je upotreba te reči u ovom kontekstu apsurdna!) Pričaš bajku o SM koji se “usro” pa prešao u “nacionalizam”, kao da je odbrana Srba na Kosovu od šiptarskog terora mogao da bude bilo kakav “nacionalistički” čin, je li, pa da bude povod drugima da dignu rep i odgovore svojim “nacionalizmom”! 

  Naravno da su pre toga postojali i “nacionalizmi” drugih, nemoj sada da se lažemo – došao Sloba pa probudio “srpski nacionalizam”, a onda ostali nisu imali kud pa morali od njega da se brane! Hajde, molim te! Još 1987. godine kod Toronta u Kanadi Tuđman, koji je tek izašao iz zatvora (a avionsku kartu za Toronto doneli su mu ljudi iz hrvatske službe bezbednosti po nalogu Mike Šiljka!), održao je sastanak sa Gojkom Šuškom i predstavnicima ustaške emigracije. Doneto je samo par zaključaka, vrlo kratkih: Nezavisna država Hrvatska, Hrvatska uređena kao zapadna demokratija i ETNIČKI ČISTA Hrvatska! Dakle, da je Hrvatska htela konfederaciju, to okači mačku na rep, a pored nezavisnosti nije u isto vreme mogla da ostvari uporedo ostala dva zaključka: zapadna demokratija ne podrazumeva ETNIČKO ČIŠĆENJE. Dakle, prvo je trebalo OČISTITI (zna se od koga) pa onda uvesti zapadnu demokratiju, što se i dogodilo. Misliš da su Hrvati krenuli sa samostalnošću i zapadnom demokratijom (u smislu da ne diraju Srbe i njihovu imovinu), da bi se Srbi bunili? Da njih 90 odsto ne bi ostalo da živi u prosperitetnoj zapadno orijentisanoj zemlji? Šta bi im falilo? Ovako, lepo je Tuđman rekao i potvrdio ovo što pišem, za Božić 1992. u govoru koji je održao kod spomenika Banu Jelačiću: “Da smo hteli, mi smo mogli da izbegnemo rat, ali mi to nismo hteli!”. Pa sad ti vidi, ko je “nacionalista” i otkuda “nacionalizam”. Inače, još su 1987. godine novine bile pune izveštaja o tome kako slovenački carinici na granici isključivo i samo maltretiraju srpske putnike, itd. itd. a da ne pominjem koliko su Hrvatska i Slovenija bar od početka 80-tih zakuvavale stanje na Kosovu. Mnogo pre poznatih “banana” onaj novac što su izdvajale sve republike za nerazvijene, Hrvati i Slovenci odbijali su da uplate Srbiji za Kosovo, nego su ga davali direktno u ruke Bakaliju, Nimaniju i Fadilju Hodži. A taj novac onda je išao za otkup srpskih kuća, prvo po basnoslovnoj ceni, ubrzo, kada bi se osetili brojčano jakim, Šiptari su počinjali da plaćaju ispod cene, a potom nisu ni plaćali nego su terali ljude koji su bili srećni da izvuku živu glavu. Kad nisu hteli da odu, onda su tukli i ubijali. Toliko o “srpskom nacionalizmu” i “zlom duhu” SM. Pokušaj da kažeš da nisam u pravu.

  Dugačka je priča o grešci zvanoj stvaranje Jugoslavije, ustupcima Aleksandra i Pavla, kako si lepo primetio, da se sačuva mir, a potom Tita, ali njima ništa nije vredelo. Slovenci su ulazeći u Jugoslaviju posle WW2 otvoreno rekli da će “Jugoslavija biti konj na kojem će ujahati u svoju državu”. A, kojeg li apsurda, sve vreme te Jugoslavije, najveći bauk bio je “srpski nacionalizam”. Šio mi ga Đuro!

  Inače, kada navodiš podatke, onda prvo razmisli i preračunaj, jer nije mogao Tito da čuva mir 50 godina, pošto je vladao “svega” 35, i to podeljeno na tri države: DFJ, FNRJ i SFRJ. Koja je razlika? Pa, recimo, do SFRJ nije postojala ni Republika BiH, pogledaj grb sa pet baklji, tek onda je dodata šesta. Posle 1980. Tito nije mogao da čuva mir, bar mi se tako čini!

  Ajd sad malo opet o “nacionalizmu”, za koji su, naravno, Srbi krivi. Znaš onu krpu koju zovu “vojvođanska zastava” sa tri zvezdice: Srem, Banat i Bačka. A gde je četvrta? BARANJA. Baranja je kao deo Vojvodine ušla u Srbiju a preko nje u Kraljevinu SHS, potonju Jugoslaviju. Je l tako? Jeste. I šta bi? Nikada nije bila deo “lijepe njihove” sve do pred sam rat, kada su je, opet kao ustupak Mačeku i Hrvatima, stavili u Banovinu Hrvatsku. Iako su živeli u njoj preko 50 odsto Folksdojčeri, a drugih 50 odsto delili Srbi, Hrvati i ostali! Baranja je bila u Vojvodini, a Vojvodina u Srbiji. Onda isteraju Nemce posle rata i dvojac Tito-Đilas nacrta Baranju Hrvatskoj. Onda 90-tih dođu Srbi pa “okupiraju” SVOJU Baranju. Eeeeeeeee, može i tako da se gleda, zar ne? Hajde, “vojvodineri”, ako vam je do stvaranja države Vojvodine, kako ćete bez Baranje? Lepo u ZGB, kuc-kuc: skupljamo dobrovoljni prilog, mi došli da nam date Baranju, a pošto ste vi demokrate i niste nacionalisti kao fuj Srbi, očekujemo da nam iziđete u susret! 

  Dakle, sve u svemu, nije SM prvi ništa pustio, pa čak ni tog “duha iz boce”, taj duh nikada i nije bio u boci. 

   

 7. freelancer kaže:

  @Vox… Moram priznati da si opet u pravu…

  Argumenti su ti utemeljeni. Sad, šta je prvo postalo, kokoška ili jaje, tako bi bila i dilema ko je prvi počeo cirkus od kojeg smo. realno. svi ztgubili.  Da, ima neke istine u tvojoj priči… Svaka medalja ima dve strane… Ništa… Ne sporim niti jednu tvoju reč…

OSTAVITE KOMENTAR