Mađarski pogled na Prvi svetski rat

Prvi svetski rat se u Mađarskoj tumači kroz Trijanonski ugovor kojim je toj zemlji oduzeto dve trećine teritorije.

 

U Mađarskoj se to smatra istorijskom nepravdom. O tome razgovaramo sa istoričarem Kristijanom Unvarijem.

budimpesta

Izgleda da je Mađarska zemlja u kojoj su najživlja sećanja i posledice Prvog svetskog rata. Nakon Trijanonskog sporazuma Mađarska je izgubila dve trećine teritorije… Danas je zemlja "oblepljena" spomen-pločama, "Trijanonska tragedija" se diskretno provlači kroz retoriku vladajuće elite. Kako gledate na to?

 

To me ne raduje, ali je današnji odnos prema Trijanonskom ugovoru u Mađarskoj logična posledica posleratne politike susednih država. Slovačka, Srbija i Rumunija su posle 1920. imale nacionalističku politiku baš onakvu kakvu je Mađarska vodila od 1867. godine. To je politika koja je pre 96 godina i dovela zemlju do takvog mirovnog diktata.

 

Da li je Trijanonski mir bio toliko nepravedan? Da li bi tadašnje zapadne pobednice zaista trebalo da se izvinjavaju Mađarskoj, kako traže pojedini političari vladajuće konzervativne stranke Fides?

 

Trijanon jeste bio nepravedan mirovni ugovor, najnepravedniji od svih koji su sklopljeni posle Prvog svetskog rata. Bilo bi lepo kada bi se pobednice izvinile – pre svih Francuska koja je progurala to ludilo uprkos oklevanju saveznika. Drugi su se indirektno izvinili. SAD su iz protesta napustile mirovne pregovore. Treba reći da izvinjenje danas ne bi rešilo nijedan od problema. Pravo na samoopredeljenje mađarske manjine i dalje bi bilo zapostavljano, Mađari u Slovačkoj i Rumuniji ostali bi građani drugog reda, jer ustavi tih zemalja govore o nacionalnim državama u kojima su manjine poput privremenih gostiju. Poslednji događaji u Slovačkoj i Rumuniji upravo pokazuju da većina pokušava da suzbije mađarsku manjinu, recimo prekrajanjem izbornih jedinica ili jedinica lokalne samouprave, tako da ni u jednoj jedinici manjinski narod nema većinu.

trianon1

Da li su i obični građani u Mađarskoj i dalje zainteresovani za posledice Prvog rata ili takav utisak nastaje tek zbog retorike vlasti?

 

To je teško proceniti. U svakom slučaju vlada Viktora Orbana ne pokušava da se obrati svim biračima, nego cilja glasače desničarske stranke Jobik. Za tu grupu su teme poput Velike Mađarske i Trijanona veoma važne. Verujem da Jobik čak i u Budimpešti ima 30 odsto potencijalnih birača. Ipak, mnogi ne glasaju za njih jer im Fides spretnije nudi potpuno iste teme i istu retoriku. Sigurno je da je pitanje Trijanonskog ugovora efektnije među gradskim stanovništvom. U ruralnim predelima, recimo na istoku Mađarske, time se ne mogu dobiti glasovi.

 

Koliko je javnost svesna razloga koji su doveli do Trijanona, recimo agresivne mađarizacije koja je sprovođena od 1867. godine?

 

Istoriografija u Mađarskoj je već decenijama složna što se tiče uzroka i te pozicije su kompatibilne sa pozicijama istoričara u recimo Francuskoj ili Nemačkoj. Ali u Mađarskoj postoji i neka vrsta naučnog podzemlja koju poslednjih godina vlast sve više podržava. Ovi pseudonaučnici međutim nemaju ništa zajedničko sa ozbiljnim istoričarima, osim što se navodno bave istom profesijom.

 

Šta biste Vi, kao istoričar, poručili mađarskoj javnosti kada je u pitanju odnos prema Prvom svetskom ratu i Trijanonskom ugovoru?

 

To nije pitanje za jednog istoričara jer uveliko gazi u teren političara. Svakako bi bilo bolje kada bi mađarska politika smanjila dozu demagogije kada se govori o Trijanonu. Dobro bi bilo i kada bi nemačke institucije, na primer fondacija "Konrad Adenauer", prekinule kontakte sa mađarskim institucijama koje gaje demagoški pristup istoriji. Tu pre svega mislim na budimpeštanski muzej "Kuća terora" u kojem su prikazani komunistički i fašistički zločini. U tom muzeju se sve što se može podvesti pod antikomunizam paušalno glorifikuje, dok se o antifašizmu i ne govori. Masovnim ubicama iz Drugog svetskog rata se odaje počast kao nevinim žrtvama. Uopšte, žrtve i počinioci iz vremena diktatura predstavljeni su kao dve potpuno odvojene grupe – prelaz između tih kategorija nije dočaran. Nažalost, mnoge žrtve su istovremeno bile i dželati, i obratno.

 

Kakvo je u mađarskoj istoriografiji zvanično tumačenje povoda za početak Prvog svetskog rata? Da li se uzima u razmatranje knjiga Kristofera Klarka "Mesečari"?

 

Zvanično tumačenje, odnosno pogled koji nudi većina istoričara, jednako je kompleksno kao tumačenje Kristofera Klarka, čija knjiga ove godine izlazi i na mađarskom jeziku. Nažalost, diskusija o toj knjizi – koja je na neki način tipično nemačka debata – ne stiže do Mađarske. Manje se u Mađarskoj debatuje o direktnim povodima za rat, na posletku mađarska elita nije taj rat ni želela, to je nedvosmisleno dokazano. Diskusije i dalje traju o mađarskoj politici prema manjinama pre rata jer je ta politika jedan od razloga za onakav Trijanonski sporazum.

 

Šta mladi ljudi u školama i na univerzitetima uče o Velikom ratu?

 

Na to pitanje je teško uopšteno odgovoriti jer su do sada škole imale veliki prostor u samostalnom izboru udžbenika i nastavnog materijala. Od sledeće godine će postojati jedinstveni udžbenici, ali je teško proceniti kuda će tako centralizovana nastava voditi.
U Nemačkoj se više niko ne zanosi revizijom granica prema istoku ili kada su u pitanju Alzas i Lorena u Francuskoj.

 

Da li u Mađarskoj postoji realna opasnost da se sa susednim zemljama uđe u konflikte oko granica?

 

Poređenje sa Alzasom i Lorenom pokazuje koliko su razlike drastične. Te dve oblasti su pripadale Nemačkom carstvu tek nekoliko decenija i tamošnje nemačko stanovništvo je tokom istorije steklo jasan regionalni i lokalni identitet. Nasuprot tome, oblasti koje su Trijanonskim sporazumom odsečene pripadale su Mađarskoj hiljadu godina, i tamošnje mađarsko stanovništvo nije imalo tako jak regionalni identitet. Iako danas revizija granica deluje potpuno nerealno, između Mađarske i komšijskih zemalja – posebno Slovačke, Srbije i Rumunije – postoje konflikti zbog zahteva mađarske manjine za autonomijom. Mađarska podržava tu autonomiju, dok je Slovačka, Srbija i Rumunija odbijaju. Zbog toga odnos Mađarske sa susedima može da se pogorša.

 

 

Keno Ferzek | Dojče vele

 

Kristijan Unvari (rođen 1969. u Budimpešti) jedan je od najpoznatijih istoričara Mađarske. Bavi se pre svega istorijom zemlje u 20. veku i objavljuje eseje koji izazivaju mnogo pažnje, recimo o odnosu mađarskog društva prema holokaustu ili komunističkim tajnim službama. Više njegovih knjiga spada u bestselere u Mađarskoj, među njima su "Opsada Budimpešte" (1998) i "Bilans Hortijevog režima. Diskriminacija, socijalna politika i antisemitizam u Mađarskoj" (2012).



KOMENTARI

 1. abc kaže:

  CITIRAM..

   "SAD su iz protesta napustile mirovne pregovore."

 2. kix kaže:

  Objektív hozzá állás! Kicsit meg is lepődtem, hogy ez az oldal képes ilyet leközölni. Gratulálok!

  Egy igen fontos szám kimaradt, amit hajlamos a mai magyar ember elfelejteni.  BUDA (mai konteksztusban Budapest)  másfél évszázadig, azaz kb 150 évig volt TÖRÖK kézen! Az értelmezését ennek a számnak, az egyéni fantáziára bízom…

 3. Bohrer kaže:

  Jo a lekozolt iras ,mindenfelekepen valaszt ad a dilemara Magyarorszag tenyleges teruleterol. Ez jo mert egyes magyarelenes kirohanasok meg akarjak kerdojelezni 1000 eves teruletet Magyarorszagnak. Egyidejuleg a maguk tortenelmet alig 100 ev tavlatabol a magyarokra akarjak kenyszeriteni. Jo a lekozolt kep is ,ugyanis vizualisan latni lehet a teruletek eroszakos elszakitasat ,e kep remelem kicsit kitagitja az elmejet azoknak akik meg mindig almodoznak hogy nem Magyarorszag teruleten elnek mert anak idejen eroszakosan mas orszagokhoz csatoltak oket. Mindenfelekepen dicseretremelto a lekozolt iras.

 4. palićanka kaže:

  Nije Unvari nego Ungvari (Ungváry)

   

 5. pera kojot kaže:

  Hahah koji diletanti , nagradno pitanje od 1.000.000 $ imena jednog madjarskog kralja koji je vladao ovim prostorima od mohacke bitke do 11.11.1918? Naravno ni jedan jer su ovim prostorima u to vreme vladali turski sultani ili austrijski carevi!!!! Prema tome jedino ko moze da kuka je Austrija!!! Ne znam gde Madjari uce istoriju ali znam da su moji preci kad su 1914 isli u Veliki rat(I. svetski) da su davali zakletvu Austrijskom caru, a ne madjarskom kralju.Da je ovo bila neka kvazi drzava Madjarska onda bi se sigurno zaklinjali Madjarskom kralju ili caru sta je vec ,a ne Austrijskom.Znam da ce mnoge istina zaboleti ali to je tako,neka malo procitaju udzbenike istorije i obidju arhive po Pesti i Becu.

 6. subotičanin kaže:

   

  pera kojot:

  Hahah koji diletanti , nagradno pitanje od 1.000.000 $ imena jednog madjarskog kralja koji je vladao ovim prostorima od mohacke bitke do 11.11.1918? Naravno ni jedan jer su ovim prostorima u to vreme vladali turski sultani ili austrijski carevi!!!! Prema tome jedino ko moze da kuka je Austrija!!! Ne znam gde Madjari uce istoriju ali znam da su moji preci kad su 1914 isli u Veliki rat(I. svetski) da su davali zakletvu Austrijskom caru, a ne madjarskom kralju.Da je ovo bila neka kvazi drzava Madjarska onda bi se sigurno zaklinjali Madjarskom kralju ili caru sta je vec ,a ne Austrijskom.Znam da ce mnoge istina zaboleti ali to je tako,neka malo procitaju udzbenike istorije i obidju arhive po Pesti i Becu.

   

   

  Nisu dali zakletvu austrijskom nego austrougarskom caru. Mađari su se za svoju ravnopravnost u nekadašnjoj Austriji izborili 1867. i promenili ime Austrija u Austro-Ugarska ili Osztrak-Magyar monarchia.

 7. zorandjala kaže:

  MOLIM DA mi neko kaze koji je madjarski vladar imao madjarski za sluzbeni jezik na dvoru i drzavi. 

 8. pera kojot kaže:

  @ suboticanin

  Austro – Ugarska je bila drzava, a vladar je nosio titulu Cara Austrijea ne cara Austro -Ugarske i naravno ostalih porobljeni zemalja,medju kojima i Ceska, Madjarska i Hrvatska …, procitaj ne lupetaj!!Isto takvu je autonomiju imala Hrv atska u sklopu Madjarske( do pada iste pod tursku vlast) pa cak i vecu jer nisu bili obavezni da u Saboru upotrebljavaju madjarski jezik ,a u madjarskom saboru su bili obavezni da znaju nemacki ( da ne nabrajam ostale razlike)i da jos mala napomena ko je bio Stevan Supljikac i kojom je teritorijom upravljao i kome je bio podredjen???

 9. Anonimni kaže:

   

  zorandjala:

  MOLIM DA mi neko kaze koji je madjarski vladar imao madjarski za sluzbeni jezik na dvoru i drzavi. 

   

   

  Ovde napišite odgovor…http://www.katolikus.hu/szentek2/DATUM/00000030.HTM

 10. kix kaže:

  @zorandjala

  Srbi u Republici Srpskoj govore istim jezikom kao i Bosanci, ipak im ne odgovara situacija….Razmislite malo!

  Teljesen felesleges olyanokkal vitatkozni, akik ezt képtelenek lesznek vagy nem akarják felfogni.
  Az első, legfontosabb lépés a gondolkodásmód lecserélése lenne. Számomra nem az a legszomorúbb,hogy fogyunk, vagy,hogy itt, ennek az országnak a keretein belül élünk, hanem AZ,hogy az itteni magyarok ezt teljesen elfogadják, nem is érdekli őket a probléma, sőt, még dicsőítik is a helyzetet. Bezzeg, milyen menő játszani manapság a "többségi nemzet" fiát és lányát, már a magyar fiatalok körében is. 10 emberből lehet ,hogy valójában 4 magyar, de csak 3 tud magyarul, és 1 hajlandó megszólalni ezen a csodálatos nyelven. Ide jutottunk! Számatalan példát tudnék felhozni!  Nem okolhatunk senkit, mert mi vagyunk a legnagyobb bűnösök ezen a téren!

  A szerb nemzetiségű embereket ezért tisztelem! Mindig kiállnak nemzeti érdekeik mellett! Tanulhatnánk tőlük!
   

 11. Aleksa kaže:

  Pera Kojot

  Izgleda da ste Vi ipak suvise malo udzbenika proucili inace biste znali da su u Madjarskoj vladali madjarski kraljevi do 1699. Nakon 1699 godine na vlast dolaze Habsburgovci, 1830.godine je austrijski car Ferdinand V krunisan je za madjarskog kralja, pa nakon toga Franja Josip, a zadnji austrijski car i krunisani madjarski kralj je bio Karlo IV koji je abdicirao 1918 godine.

  Zorandjala

  Magyarski jezik kao zvanicni jezik u Madjarskoj je uveden 1844 godine, do tada je koristen latinski jezik,kojim je govorila vladajuca klasa, dok je obican narod govorio madjarskim jezikom.

   

 12. Bohrer kaže:

   

  zorandjala:

  MOLIM DA mi neko kaze koji je madjarski vladar imao madjarski za sluzbeni jezik na dvoru i drzavi. 

   

   

  .Dobro ti kaže pera kojot pogledaj malo bolje arhive u Peštu i Beču.

 13. K und K kaže:

  @ pera kojote    Evo , da nemorate puno hodati po skupim arhivama, reći ću vam najtačniju činjenicu iz sopstvenog iskustva po pitanju upotrebe jezika zadnjeg mađarskog vladara: Moj priljatelj Otto von Habsburg bio je zadnji i mađarski kralj i izvrsno je znao pisati i govoriti mađarski, a o vođenju politike da i ne govorim!

 14. HUNta kaže:

   

  pera kojot:

  Hahah koji diletanti , nagradno pitanje od 1.000.000 $ imena jednog madjarskog kralja koji je vladao ovim prostorima od mohacke bitke do 11.11.1918? Naravno ni jedan jer su ovim prostorima u to vreme vladali turski sultani ili austrijski carevi!!!! Prema tome jedino ko moze da kuka je Austrija!!! Ne znam gde Madjari uce istoriju ali znam da su moji preci kad su 1914 isli u Veliki rat(I. svetski) da su davali zakletvu Austrijskom caru, a ne madjarskom kralju.Da je ovo bila neka kvazi drzava Madjarska onda bi se sigurno zaklinjali Madjarskom kralju ili caru sta je vec ,a ne Austrijskom.Znam da ce mnoge istina zaboleti ali to je tako,neka malo procitaju udzbenike istorije i obidju arhive po Pesti i Becu.

   

   

  Dodatno pitanje za vas – ime srpskog kralja izmedju 1400-1800 koji nije bio turski ili madjarski vazal i koji je uopšte krunisan i bio kralj u pravom smislu reči?

 15. Grumpy kaže:

  Ne znam zasto se palite toliko. Koga zabole patka za to. Dajte ljudu zivite malo – ne bauljajte po istoriji toliko… Pozdrav!

 16. subotičanin kaže:

   

  pera kojot:

  @ suboticanin

  Austro – Ugarska je bila drzava, a vladar je nosio titulu Cara Austrijea ne cara Austro -Ugarske i naravno ostalih porobljeni zemalja,medju kojima i Ceska, Madjarska i Hrvatska …, procitaj ne lupetaj!!Isto takvu je autonomiju imala Hrv atska u sklopu Madjarske( do pada iste pod tursku vlast) pa cak i vecu jer nisu bili obavezni da u Saboru upotrebljavaju madjarski jezik ,a u madjarskom saboru su bili obavezni da znaju nemacki ( da ne nabrajam ostale razlike)i da jos mala napomena ko je bio Stevan Supljikac i kojom je teritorijom upravljao i kome je bio podredjen???

   

   

  Pa izgleda da bi gosn Pera kojot trebao malo više da se udubi u istoriju i Austrije i Mađarske a bogami i Srbije pre nego što počne da omalovažava druge komentatore. Iz njegovog komentara bi mogao da shvatim da baš nije ljubitelj drugih nacija.

 17. asd kaže:

  @HUNta
  Jó kérdés 😀

  Úgy szokták volt mondani, hogy az utolsó ember, aki igazán hitt Nagy-Magyarországban (ami nem "nagy", hanem eredeti,valódi) és annak feltámasztásában, az Vitéz Nagybányai Horthy Miklós volt. Tegyük most félre a sok sok mende-mondát a deportálásokról, irtogatásokról. Annak ehhez semmi köze. És nem is sok alapja van!
  Tehát: Horthy volt az utolsó államférfi, aki hitt és igazán azon tevékenykedett,hogy vissza álljon a régi rend. 5-6 év alatt sikerült olyan mértékben felszerelni a Honvédséget, hogy az ütőképesség vált közép-európai viszonylatban.Természetesen ez azt követte,hogy a teljes lefegyvezés után, ami Trianont követte, ilyen-olyan kevésbé feltűnő eszközökkel és az antant háta mögött némi előkészületeket végrehajtottak. Az iskolálban intenzíven oktatták a történelmet, honismeretet, hazaszeretetre nevelték a fiatalokat, és a Levente (cserkész) mozgalmat igen komolyan megszerveszték. Ezek a jól nevelt fiatalok a harmincas évek végére felnőtté, fegyverképessé váltak, és miután ismét szabad kezet kaptunk a fegyverkezésben, volt mire alapozni. Az elterjedt vélemény az, hogy 3-4 év  további kellett volna a Magyar Királyságnak, hogy harcra kész legyen, és az 1939-es háború korai volt.  Horthy kényszerből állt Hitler mellé, mivel ő garantálta a magyaroknak az eredeti határok vissza állitását (egy részét). Kérdés, hogy ezt be tartotta-e volna. Véleményem szerint nem. Nem is fontos.
  Ő az, aki utoljára mert ebben hinni, és tenni ezért!
  Ezt követően 50 évnyi SZÉGYEN jött, kommunista terror formájában. Mindent ami érték, kiírtottak az emberekből. Ahogyan itt, úgy Magyaroszágon is.  Ezért tekintem én ezt a periódust az igazi trianonnak.  1920-ban csak papíron szakitottak szét bennünket, de 1945-től a kommunista ideológia szellemileg, lelkileg is el lehetetlenítette, széttiporta, térdre kényszerítette a magyarságot.
  A mai "vezetőkről" inkább nem nyilatkoznék. Ők azok, akik az utolsó kegyelem döféseket leadják. Köszönjük meg nekik.

 18. kix kaže:

   

  Grumpy:

  Ne znam zasto se palite toliko. Koga zabole patka za to. Dajte ljudu zivite malo – ne bauljajte po istoriji toliko… Pozdrav!

   

   

  A sta mislis o tome, da neki mozda vole istoriju ili politiku? Ja recimo ne volim fudbal i slicne stvari, ali umesto tih sportova uzivam u citanju knjiga. To, sto se ovde malo "svadjamo" ne znaci de cemo se sutra ratovati na ulici ili bacati bombe. I ovo je neka vrsta igre 🙂 

 19. HUNta kaže:

   

  zorandjala:

  MOLIM DA mi neko kaze koji je madjarski vladar imao madjarski za sluzbeni jezik na dvoru i drzavi. 

   

   

   A vaš prestolonaslednik priča srpski ko da je iz Čantavira….

 20. K und K kaže:

  C,c,c…@ pera kojote čakam onih obećanih 1.000.000.$ garant mi je ova internet stranica https://www.gradsubotica.co.rs i ovaj forum.

 21. pravdoljub kaže:

   

  zorandjala: MOLIM DA mi neko kaze koji je madjarski vladar imao madjarski za sluzbeni jezik na dvoru i drzavi.   

    Mislis li prijatelju, da neko zna?

 22. vokille kaže:

  Za one koji se prepiru… I Srbija i Mađarska su bile duže vreme pod tuđinskom vlasti. Srpsko vazalstvo počinje 1389. Ugarsko počinje od 1527. Prva je postala nezavisna 1878. dok je druga od 1920. Franjo Jožef je bio titulom Ugarski kralj, ali Habzburci su imali dosta titula, od 1690. nose titulu i sprskih kraljeva, pošto je Lepold prihvatio proglas Arsenija Čarnojevića da bude srpski kralj. I u austrougarskoj monarhiji, premda su je službeno činila dva ustavotvorna naroda, ipak su se glavne odluke i spoljna politika sprovodili u Beču, Sabor u Budimpešti je imao ograničene mogućnosti, više vezane za ekonomski razvoj i obrazovnu politiku.
  Može ovo slobodno da postane Mađarska, samo da izbegnemo da nas stavljaju u isti koš sa ovim čudesima!

  http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/452589/Kraljica-silikona-zaljubljena-u-Kristijana-Golubovica-on-je-izbegava-Nisam-u-fazonu-da-imam-pored-sebe-totalno-vestacko-bice 

 23. pera kojot kaže:

  @ Aleksa i K und K

  Ovo je zvanicna njegova titula i tu se NIGDE ne spominje AUSTRO-UGARSKA

  po milosti Božjoj car Austrije,

  kralj Ugarske i Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije, Galicije, Lodomerije i Ilirije;

  kralj Jeruzalema

  nadvojvoda Austrije;

  veliki vojvoda Toskane i Krakova;

  vojvoda Lorene, Salzburga, Štajerske, Koruške, Kranjske i Bukovine;

  veliki knez Transilvanije, markgrof Moravske;

  vojvoda Gornje i Donje Šleske, Modene, Parme, Piacenze i Guastalle, Auschwitza i Zatora, Tešina, Furlanije, Dubrovnika i Zadra;

  pokneženi grof Habsburga i Tirola, Kyburga, Gorice i Gradiške;

  knez Tridenta i Brixena;

  markgrof Gornje i Donje Lužice i u Istri;

  grof Hohenemsa, Feldkircha, Bregenza, Sonnenberga ;

  gospodar Trsta, Kotora i nad Slovenskom krajinom;

  veliki vojvoda srpskoga vojvodstva,

  Naravno dobices je cim kazes njegovo ime a da nije bio Austrijski car, procitaj jos jednom pitanje koje glasi:

  " nagradno pitanje od 1.000.000 $ imena jednog madjarskog kralja koji je vladao ovim prostorima od mohacke bitke do 11.11.1918? Naravno ni jedan jer su ovim prostorima u to vreme vladali turski sultani ili austrijski carevi!!!"

   

   

   

   

 24. pera kojot kaže:

  @ suboticanin

  ja ne vidim cime sam omalovazavao druge nacije,narode ili narodnosti, samo sam izneo istorijske cinjenice , a to sto nekoga boli istina ja se onda DUBOKO izvinjavam onome koga boli istina!!!!

 25. pera kojot kaže:

  @ Aleksa

  kas si procitao toliko puno knjiga onda mi daj odgovor na ovo sasvim jednostavno pitanje!!!

 26. pera kojot kaže:

  @HUNta

  bolje da promesnis nik u Maksim,niko ne spominje  da je Srbija u to vreme bila kraljevina!!!! Ali cisto da ti otvorim oci da ne ostanes slep pored njih  da znas poslednji srpski kralj je bio Marko Mrnjavcevic(poginuo na Rovinama 1395)  poznatiji u narodu kao Kraljevic Marko i posle njegove smrti pa sve do kralja Milana(krunisan 1882) Srbija nema kralja niti je bila kraljevina!!!

 27. K und K kaže:

  @ Kojote ,ovoliko gluposti ni na googlu se ne može pronaci ,šteta da si toliko vremena proveo na prepisivanju razne nebuloze. Javi se srpskim akademicima ,primic te sigurno u svoje redove.

 28. HUNta kaže:

   

  pera kojot:

  @HUNta

  bolje da promesnis nik u Maksim,niko ne spominje  da je Srbija u to vreme bila kraljevina!!!! Ali cisto da ti otvorim oci da ne ostanes slep pored njih  da znas poslednji srpski kralj je bio Marko Mrnjavcevic(poginuo na Rovinama 1395)  poznatiji u narodu kao Kraljevic Marko i posle njegove smrti pa sve do kralja Milana(krunisan 1882) Srbija nema kralja niti je bila kraljevina!!!

   

   

  Ti si počeo sa pitanjima/provokacijama vezanim za naše kraljeva, pa sam hteo sam da se nadovežem da vi niste ni imali kraljeve, nego neke manje despote/vazale koji se bili manje-više kao današnji tajkuni (jel poznato?). A ako dođeš opet o tome da naši kraljevi  nisu bili etnički Madjari, moraćeš malo da proširiš svoja znanja jer kraljevske dinastije jednostavno nisu tako funkcionisale, mada to bi znao ako bilo nekog većeg kontinuiteta Srpskih kraljeva. Naprimer, prethodnici engleske kraljice (pa i ona sama) po tebi bila bi Nemci na Britanskom prestolu jer pripadaju familji Saks-Koburg i Gota i dinastije Hanover, tek su 1917 promenili ime u Windzor. Zamisli, moćni Britanci su jedno vreme imali kralja koji jedva pričao engleski…mada to i nije neka velika stvar ako samo malo saslušamo vašeg prestolonaslednika.

   

 29. HUNta kaže:

   

  pera kojot:

  @ Aleksa i K und K

  Ovo je zvanicna njegova titula i tu se NIGDE ne spominje AUSTRO-UGARSKA

  po milosti Božjoj car Austrije,

  kralj Ugarske i Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije, Galicije, Lodomerije i Ilirije;

  kralj Jeruzalema

  nadvojvoda Austrije;

  veliki vojvoda Toskane i Krakova;

  vojvoda Lorene, Salzburga, Štajerske, Koruške, Kranjske i Bukovine;

  veliki knez Transilvanije, markgrof Moravske;

  vojvoda Gornje i Donje Šleske, Modene, Parme, Piacenze i Guastalle, Auschwitza i Zatora, Tešina, Furlanije, Dubrovnika i Zadra;

  pokneženi grof Habsburga i Tirola, Kyburga, Gorice i Gradiške;

  knez Tridenta i Brixena;

  markgrof Gornje i Donje Lužice i u Istri;

  grof Hohenemsa, Feldkircha, Bregenza, Sonnenberga ;

  gospodar Trsta, Kotora i nad Slovenskom krajinom;

  veliki vojvoda srpskoga vojvodstva,

  Naravno dobices je cim kazes njegovo ime a da nije bio Austrijski car, procitaj jos jednom pitanje koje glasi:

  " nagradno pitanje od 1.000.000 $ imena jednog madjarskog kralja koji je vladao ovim prostorima od mohacke bitke do 11.11.1918? Naravno ni jedan jer su ovim prostorima u to vreme vladali turski sultani ili austrijski carevi!!!"

   

   

  Pa bilo koji kralj koji je vladao posle 1526 – spisak koji se naveo sadrži titulu kralja Ugarske, znači svi koji su nosili ovu titule bili su madjarski kraljevi. Šta tu nije jasno?

 30. Svedok kaže:

  Kojote nemoj se ljutiti ali stvarno si se zaleteo u beton 🙂

  Nije bilo potrebe da bude po naciji kako ti zamišljaš Mađar. Kao što ni Srbiji nisu morali da budu vladari Srbi već je car najveći Tito bio Hrvat 😉 JBG tako je. Pare spremi bolje nego što se vadiš na jezičke finese. Položaj Mađarske nije bio isti kao i npr. Češke. Što više se koprcaš to gore po tebe jer manje ima smisla. Prvo je bila jezička zvrčka ali sad već padaš duboko. Da je tako kako ti kažeš ne bi se sad govorilo o Trijanonu vezano baš za Mađarsku i da je bilo kao Češka ne bi bila manja posle rata već bi ostala ista ili čak i narasla po teritoriji.

  http://www.wien-vienna.com/austrohungary.php

   

   

 31. Bunjo kaže:

  Da li znate koje godine je Subotica dobla status slobodnog grada? Ako ne znate, to je bilo 1789.godine. A da li znate ko nam je dao taj status? Marija Terezija, Austrijska carica. Beč nam je dao taj status a ne Budimpešta. Budimpešta se tu ništa nije pitala. Mađarska kao država tada praktično nije ni postojala. 1910 godine 70% stanovnika Subotice su bili Bunjevci. A većinski narod u Vojvodini 1918 su bili Nemci! Svidelo se to nekome ili ne ali to je istorijska činjenica. Tako da Vojvodina apsolutno nije ni trebala da bude Mađarska, možda Austrija ali to sada nije više ni bitno. A oni iz Jobika treba da malo uče noviju istoriju, kraj 20-og veka i da vide kako je prošo Šešelj i njegova ideja Karlobag-Karlovac-Vivo…

 32. HUNta kaže:

   

  Bunjo:

  Da li znate koje godine je Subotica dobla status slobodnog grada? Ako ne znate, to je bilo 1789.godine. A da li znate ko nam je dao taj status? Marija Terezija, Austrijska carica. Beč nam je dao taj status a ne Budimpešta. Budimpešta se tu ništa nije pitala. Mađarska kao država tada praktično nije ni postojala. 1910 godine 70% stanovnika Subotice su bili Bunjevci. A većinski narod u Vojvodini 1918 su bili Nemci! Svidelo se to nekome ili ne ali to je istorijska činjenica. Tako da Vojvodina apsolutno nije ni trebala da bude Mađarska, možda Austrija ali to sada nije više ni bitno. A oni iz Jobika treba da malo uče noviju istoriju, kraj 20-og veka i da vide kako je prošo Šešelj i njegova ideja Karlobag-Karlovac-Vivo…

   

   

  Ako je Madjarski kralj/kraljica imao sedište u Beču, normalno da je odluku doneo tamo. Vezano za Suboticu kao nemadjarski grad, molim neka objašnjenja. Posle prvog i drugog svetskog rata ogroman broj Madjara je napustio grad (kao i izmedju dva rata). Potom ekonomska emigracija tokom šezdesetih je uzela svoj danak kao i emigracija tokom devedesetih. Tokom ovih vremena dogodilo se tri kolonizacije s namerom da se promeni etnički sastav i da se poveća udeo nemadjarskog stanovništva. Pored toga slab natalitet i asimilacija isto uzeo veliki danak Madjarskom stanovništu. I pored navedenih fakata još pred nekoliko godina smo još uvek imali relativnu većinu u gradu. Kako je ovo moguće pored 70% bunjevaca?

 33. Svedok kaže:

  @Bunjo

  Većinski narod 1918. Nemci kažeš. Izvor ti je lično sećanje ili nešto drugo.

  Banat, Bačka i Baranja 1918.

  Stanovništvo:

  Iako su Srbi, Bunjevci i drugi Sloveni naseljavali veći deo pokrajine, oni su živeli pomešano sa Rumunima, Mađarima i Nemcima, tako da je etnički sastav ove teritorije bio veoma složen. Posle uspostavljanja konačnih državnih granica na mirovnoj konferenciji, u delovima Banata, Bačke i Baranje koji su priznati kao deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, živelo je 1.365.596 stanovnika, od kojih 29% Srba, 27,7% Mađara, 23,8%Nemaca, kao i pripadnici drugih naroda.

  http://sh.wikipedia.org/wiki/Banat,_Bačka_i_Baranja

   

  Teško je porediti nešto iz 1789. sa nečim što je trajalo od 1867-1918. Naravno da nije ista država i vladar.

 34. stormwatch kaže:

  @svedok

   

  Samo si skocio u usta sebi sa ovim procentima i dokazao da je Vojvodina otcepljena od matice na perfidan i podmukao nacin tako sto to nije bila volja vecine koju su cinili Nemci i Madjari nego manjine. laugh

 35. pera kojot kaže:

  @ HUNta

  Drago mi je da si shvatio da je Madjarska bila deo Austrijskog Carstva a ne samostalna drzava kako neki kvazi istoricari pokusavaju dokazati ili mozda zelis reci da je bila samostalna kao npr. Hrvatska ili Jerusalim jer i njihove titule nosi Austrijski car???

  @ Svedok

  Kad se vec gadjas vikipediom evo podataka iz iste

  Према попису из 1720. године, Суботица је имала 264 дома са више од 2.200 житеља. Становништво су углавном чинили Буњевци и Срби, а у попису је забележен податак да у граду живе само 2 Мађара, од којих је један био граничар, а други ковач

  1778. године, број становника Суботице износио је 21.471, од којих су 17.043 (79,38%) били Буњевци и Срби.

  Према Буњевачком календару за 1868. годину, Суботица је имала 63.000 становника, а етнички састав града изгледао је овако: [4]

  Буњевци = 50.000 (79,37%)

  Мађари = 6.000 (9,52%)

  Срби = 3.500 (5,56%)

  Јевреји = 1.300 (2,06%)

  остали (укључујући Дунавске Швабе (Немце), итд.

  http://www.sr.wikipedia.org/sr-el/Demografska istorija Subotice

  Tu ces naci koji narod je bio najbrojni u Subotici u to vreme ,a NE kojim se jezikom govorilo

   

 36. pera kojot kaže:

  @ Svedok

  I sto se tice tvog izvora mala digresija i Maglai govori srpski i Kasa i Pastor i Korhec pa cak i Vi i HUNta pa niste Srbi!! Zato ne mesaj jezik kojim se govori od naroda kojem neko pripada!!Primetio si da posle 1868 do 1918 namerno nije vrsen popis po nacionalnom pripadanju,a zasto MISLITE O TOME 😉

 37. Stipan Sveti kaže:

  Dragi moji sugradjani, Kojoti, @Svedici i još koje-kakvi polupismeni kulturno dozlaboga nekulturni tromozgani…. Slušajte vi Stipana, i nećete dobro proći….smiley Kad bi ja vama reko pravu istinu, ko je kad i kako dospeo na ove prostore, da mi zagadjuje Grad, svojim glupim  falsifikatima, koje nazivate istorijom, i ko je i na koji način se dočepao ove njive od Zemuna pa do Horgoša, a to znate od koga je to oteto…..krstili bi ste se i desnom i levom rukom, a i noge bi vam se ukrstile. Blage veze nemate a TRABUNJATE. Bolje uzmite ašov u šake, i prekopajte baštu… radite nešto korisno za sebe… pomagajte i komšiji kad sam ne stigne, a možda će vas i komšinica pozvati na kaficu.Nek vas ljubi onaj Stipan…cvećar u penziji…. smiley

 38. sokak do sokaka kaže:

  Oj… @Pero Kojote,

  Moj je deda rođen 1904. u Subotici  u Kraljevini Mađarskoj. Moj je tast rođen u Subotici 1908. godine u Kraljevini Mađarskoj. Pa sad ti vidi… ko je kojim jezikom govorio, manje je važno.

  Ono što niko od vas neće da kaže je da je Austrijska carevina bila sastavljena duži period pred Prvi svetski rat od dve kraljevine: Kraljevine Hrvatske i Kraljevine Mađarske. Prema tome, unutar carstva, dosta godina je Mađarska opstajala kao kraljevina, a Hrvatska isto tako – istina s kraćim periodom. Funkcionirale su te tri države i kao trojna, ali i kao dvojna kraljevina, u vreme kada je Hrvatska bila banovina. Srbija je u to vreme bila turski prirepak ili boje reći Beogradski pašaluk. Ne bi ni jezik a ni pravopis imala da nije bilo Austrije. Nije ni čudo da joj ljubite skute a Mađarsku kudite. Istina, i mađarski pravopis nije izradio i napisao Mađar – već Hrvat! Ali, to sada nije važno, osim možda za samozvane lingviste.

   

  Nego, ne skreći temu: dužan si @ K und K milionče. Ali i još ponekima ovde: dali su ti uvid u prave istorijske činjenice. Naravno, ako još uvek znaš šta znači prava muška reč.

  Savet: ne razbacuj se neoprezno novcima kao do sada, jer još puno moraš učiti…i pusti ljude da pišu i govore – svako ima pravo na svoje mišljenje na svom maternjem jeziku.

 39. HUNta kaže:

   

  pera kojot:

  @ Svedok

  I sto se tice tvog izvora mala digresija i Maglai govori srpski i Kasa i Pastor i Korhec pa cak i Vi i HUNta pa niste Srbi!! Zato ne mesaj jezik kojim se govori od naroda kojem neko pripada!!Primetio si da posle 1868 do 1918 namerno nije vrsen popis po nacionalnom pripadanju,a zasto MISLITE O TOME ;)

   

   

  Niko tu ništa nije mešao…Pogledaj malo statistiku, naprimer ovu:

  Подаци из 1948. године:

  Мађари = 51.716 (46,10%)

  Подаци из 1953. године:

  Мађари = 32.194 (или 50,6%)

  Подаци из 1961. године:

  Мађари = 37.529 (50,02%)

  Srpski izvor

  E sad gde je ta masovna bunjevačka nadmoć ili i u tim posleratnim vremenima se još uvek brojao samo po kojoj jezik se govori i ne po nacionalom pripadanju? wow! Nekako tvoja priča nije logična. Citiram svoj pređašnji komentar: Posle prvog i drugog svetskog rata ogroman broj Madjara je napustio grad (kao i izmedju dva rata). Potom ekonomska emigracija tokom šezdesetih je uzela svoj danak kao i emigracija tokom devedesetih. Tokom ovih vremena dogodilo se tri kolonizacije s namerom da se promeni etnički sastav i da se poveća udeo nemadjarskog stanovništva. Pored toga slab natalitet i asimilacija isto uzeo veliki danak Madjarskom stanovništu. I pored navedenih fakata još pred nekoliko godina smo još uvek imali relativnu većinu u gradu. Posle sto godina !!! Molim tvoj racionalan odgovor na ovo!

  Jednostavnije bi bilo reći Vojvodina je ratni plen koji su dali Francuzi i ostale velesile i nikakvog etničkog argumenta tu nije bilo.

 40. HUNta kaže:

   

  pera kojot:

  @ HUNta

  Drago mi je da si shvatio da je Madjarska bila deo Austrijskog Carstva a ne samostalna drzava kako neki kvazi istoricari pokusavaju dokazati ili mozda zelis reci da je bila samostalna kao npr. Hrvatska ili Jerusalim jer i njihove titule nosi Austrijski car???

  @ Svedok

  Kad se vec gadjas vikipediom evo podataka iz iste

  Према попису из 1720. године, Суботица је имала 264 дома са више од 2.200 житеља. Становништво су углавном чинили Буњевци и Срби, а у попису је забележен податак да у граду живе само 2 Мађара, од којих је један био граничар, а други ковач

  1778. године, број становника Суботице износио је 21.471, од којих су 17.043 (79,38%) били Буњевци и Срби.

  Према Буњевачком календару за 1868. годину, Суботица је имала 63.000 становника, а етнички састав града изгледао је овако: [4]

  Буњевци = 50.000 (79,37%)

  Мађари = 6.000 (9,52%)

  Срби = 3.500 (5,56%)

  Јевреји = 1.300 (2,06%)

  остали (укључујући Дунавске Швабе (Немце), итд.

  http://www.sr.wikipedia.org/sr-el/Demografska istorija Subotice

  Tu ces naci koji narod je bio najbrojni u Subotici u to vreme ,a NE kojim se jezikom govorilo

   

   

  Ako idemo u prošlost ajmo do osnivanja grada Subotica a može još pre. Znaš li koje osnovao grad? Ni car Dušan a ni Kraljević Marko, već veliki madjarski kralj IV. Béla. Ni ulicu nije zaslužio da ima, a šta bi mogao da bude razlog za to? Ne spada u koncepciju – Subotica srpski grad. Grad je osnovan u 13. veku i zvala se Zabatka. Da li znaš srpsko ime Szabadke iz 14 ili 15 veka? Ne, jel? Srpskog ili bunjevačkog stanovništva ni u blizini nije bilo, oni su došli tek posle turske najezde, a za to si već pokazao statistiku.

  Inače najednostavniji dokaz da je ovo bilo Madjarsko i za vreme Marije Terezije treba pogledati deo pisma o oslobodjenju.Gore se može videti Madjarski grb i pored Bogorodica (Boldogasszony anyánk) zaštitnik Madjarske Kraljevine.

  Inače nekoliko interesantnih stvari o Subotici koje sigurno ne znaš s obzirom iz koje perspektive gledaš na grad. Ime deo grada Ker, je u stvari ime jednog Madjarskog plemena koji je živeo tu. Jasi bara – Jasi su bili pleme koji su bili u savezu sa Madjarskim plemenima koji su živeli tu….

   

 41. Anonimni kaže:

   

  Svedok:

  @Bunjo

  Većinski narod 1918. Nemci kažeš. Izvor ti je lično sećanje ili nešto drugo.

  Banat, Bačka i Baranja 1918.

  Stanovništvo:

  Iako su Srbi, Bunjevci i drugi Sloveni naseljavali veći deo pokrajine, oni su živeli pomešano sa Rumunima, Mađarima i Nemcima, tako da je etnički sastav ove teritorije bio veoma složen. Posle uspostavljanja konačnih državnih granica na mirovnoj konferenciji, u delovima Banata, Bačke i Baranje koji su priznati kao deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, živelo je 1.365.596 stanovnika, od kojih 29% Srba, 27,7% Mađara, 23,8%Nemaca, kao i pripadnici drugih naroda.

  http://sh.wikipedia.org/wiki/Banat,_Bačka_i_Baranja

  Teško je porediti nešto iz 1789. sa nečim što je trajalo od 1867-1918. Naravno da nije ista država i vladar.

   

   

  Ovde napišite odgovor…Kažeš da je u Vojvodini živelo oko 1.365.000 stanovnika raznih nacija. Verujem da je to tačno a ne znam da li znaš da je iz Vojvodine 1945 proterano više od 500.000 Nemaca. To mi zvuči malo višeod onih tvojih 23%. Plus toga i dan danas dobar deo Mađara u Senti, Adi, Molu… su nemačkog porekla ali su se pomađarili da bi se spasili od proterivanja. Pogledaj samo prezimena Mađara u tim mestima. Znam da mnogi žele da prekroje istoriju ali neke činjenice se nikako ne mogu osporiti.

 42. pera kojot kaže:

  @HUNta 

  I Pestu su osnovali Rimljani ili ako ako cemo preciznije bila je prvobitno keltsko naselje,pa sad nema ni jednog tamo!!

  @ sokak do sokaka,svedok, Sveti Stipan,HUNta i ostali demagozi

  puno prazne price ni o cemu, a jos mi niste dali tako jednostavan odgovor na pitanje??

  Ime jednog madjarskog kralja koji je vladao ovim prostorima od mohacke bitke do 11.11.1918 a da nije bio turski sutan ili austrijski car!!!!

  Ako znate odgovor molim vas otvorite mi oci,prosvetlite me ,a ako ne znate pokrite se usima i da prekinemo ovaj divan!!!

 43. HUNta kaže:

   

  pera kojot:

  @HUNta 

  I Pestu su osnovali Rimljani ili ako ako cemo preciznije bila je prvobitno keltsko naselje,pa sad nema ni jednog tamo!!

  @ sokak do sokaka,svedok, Sveti Stipan,HUNta i ostali demagozi

  puno prazne price ni o cemu, a jos mi niste dali tako jednostavan odgovor na pitanje??

  Ime jednog madjarskog kralja koji je vladao ovim prostorima od mohacke bitke do 11.11.1918 a da nije bio turski sutan ili austrijski car!!!!

  Ako znate odgovor molim vas otvorite mi oci,prosvetlite me ,a ako ne znate pokrite se usima i da prekinemo ovaj divan!!!

   

   

  Pa naprimer – Szapolyai János 1526-1540

                                  I. Miksa 1564-1576

            Nijedan nije bio Austrijski car….

   

 44. sokak do sokaka kaže:

   

  pera kojot:

  @HUNta 

  I Pestu su osnovali Rimljani ili ako ako cemo preciznije bila je prvobitno keltsko naselje,pa sad nema ni jednog tamo!!

  @ sokak do sokaka,svedok, Sveti Stipan,HUNta i ostali demagozi

  puno prazne price ni o cemu, a jos mi niste dali tako jednostavan odgovor na pitanje??

  Ime jednog madjarskog kralja koji je vladao ovim prostorima od mohacke bitke do 11.11.1918 a da nije bio turski sutan ili austrijski car!!!!

  Ako znate odgovor molim vas otvorite mi oci,prosvetlite me ,a ako ne znate pokrite se usima i da prekinemo ovaj divan!!!

   

   

   Odgovor :  pero kojot

 45. pera kojot kaže:

  jedan se pokrio uzima idemo dalje jos se ceka ime???

 46. HUNta kaže:

   

  pera kojot:

  jedan se pokrio uzima idemo dalje jos se ceka ime???

   

   

  Mada i ja očekujem odgovor za ovo dole…( statistika u originalmom komentaru)

  E sad gde je ta masovna bunjevačka nadmoć ili i u tim posleratnim vremenima se još uvek brojao samo po kojoj jezik se govori i ne po nacionalom pripadanju? wow! Nekako tvoja priča nije logična. Citiram svoj pređašnji komentar: Posle prvog i drugog svetskog rata ogroman broj Madjara je napustio grad (kao i izmedju dva rata). Potom ekonomska emigracija tokom šezdesetih je uzela svoj danak kao i emigracija tokom devedesetih. Tokom ovih vremena dogodilo se tri kolonizacije s namerom da se promeni etnički sastav i da se poveća udeo nemadjarskog stanovništva. Pored toga slab natalitet i asimilacija isto uzeo veliki danak Madjarskom stanovništu. I pored navedenih fakata još pred nekoliko godina smo još uvek imali relativnu većinu u gradu. Posle sto godina !!! Molim tvoj racionalan odgovor na ovo!

 47. Bohrer kaže:

   

  pera kojot:

  jedan se pokrio uzima idemo dalje jos se ceka ime???

   

  Sokat tevedsz a helyesirasban ,othonrol irsz vagy az elmegyogyintezetbol?

 48. pera kojot kaže:

  @ HUNta

  Nemoj da sramtis madjarsku istoriju!!! Posle mohacke bitke ovi prostori podpadaju pod tursku vlast,a Ivan Zapolja vlada teritorijom  oko  Erdelja i Transilvanije, pa dalje na istok,znaci ne ovim prostorima!!! Takodje i njegov naslednik Maksimilijan car svetog rimskog carstva . Sramota je ne znati madjarsku istoriju za nekog ko zeli da kad naraste bude veliki Madjar wink

 49. HUNta kaže:

   

  pera kojot:

  @ HUNta

  Nemoj da sramtis madjarsku istoriju!!! Posle mohacke bitke ovi prostori podpadaju pod tursku vlast,a Ivan Zapolja vlada teritorijom  oko  Erdelja i Transilvanije, pa dalje na istok,znaci ne ovim prostorima!!! Takodje i njegov naslednik Maksimilijan car svetog rimskog carstva . Sramota je ne znati madjarsku istoriju za nekog ko zeli da kad naraste bude veliki Madjar wink

   

  Turci posle mohačke bitke napuštaju Madjarsku i ne vracaju se u kao okupatori. Ovaj deo pada pod Tursku imperiju definitivno posle pada Bude u 1541. Znači de facto Szapolyai János vlada ovim prostorima…

 50. HUNta kaže:

   

  pera kojot:

  @ HUNta

  Nemoj da sramtis madjarsku istoriju!!! Posle mohacke bitke ovi prostori podpadaju pod tursku vlast,a Ivan Zapolja vlada teritorijom  oko  Erdelja i Transilvanije, pa dalje na istok,znaci ne ovim prostorima!!! Takodje i njegov naslednik Maksimilijan car svetog rimskog carstva . Sramota je ne znati madjarsku istoriju za nekog ko zeli da kad naraste bude veliki Madjar wink

   

   

  Vezano za Miksu – jel bio austrijski car? Nije. Stvari su komplikovaniji nego što ti tvojim jednodimenzionalnim razmišljanjem možeš da shvatiš…

 51. HUNta kaže:

  I Pestu su osnovali Rimljani ili ako ako cemo preciznije bila je prvobitno keltsko naselje,pa sad nema ni jednog tamo!!

  Šta si hteo ovim da kažeš? Suboticu smo osnovali mi i još smo tu. Hiljadu godina smo tu na svome!

 52. Bohrer kaže:

  @ HUNta kar a betegelmejuvel vitatkoznunk ,o ugyanis gyogyithatatlan betegsegben szenved,es ez tipikus rajuk…

 53. pera kojot kaže:

  @ HUNta

  1.Sto se tice asimilacije najbolji primeri su ti Aleksandar Petrovic i Kosut ,prvom je otac Srbim majka Slovakinja,a drugom je otac Slovak majka Nemica!!! Toliko o asimilicaji Madjara!!

  2.kao sto svaki Suboticanin koji ima bar tri generacije u Subotici zna da Turci vladaju ovim prostorima do 1686!!!

  3.Maksimilijan NIKADA nije vladao ovim prostorima!!!!!

  4. To niko ne spori na ste tu!!!

  Samo zelim da ti otvorim oci da Madjarska u to vremen kao samostalna drzava nije postojala

   

   

   

 54. HUNta kaže:

  @pera kojot

  Što se tiče suvereniteta nakon mohačke bitke jasno sam ukazao u mom pređašnjem komentaru da je postojala još jedno vreme . Što se tiče Makse moram priznat ovo je bila mala klopka u našoj debati. Tvoje pitanje je bio vezan za pojam austrijskog cara. Svako ko iole zna istoriju (tu mislim na neko duboko znanje, a ne ono surfovanje na WP) da titula austrijskog cara tek se poljavjuje kasnije. Bilo je sjajno videti kako si odmah Miksu pogledao na WP i otkrio da je bio car svetog rimskog carstva.

  Znao sam da nemaš pojma a tome jer si forsirao titulu austrijskog cara. Inače, nisam hteo da ulazim u neke tvoje greške kao naprimer "Ivan Zapolja vlada teritorijom  oko  Erdelja i Transilvanije" – to je totalno jedno te isto. Vidi se da nemaš neko duboko znanje, mislim imaš neke mrvice ali nemaš neku sliku u globalu i nešto vidiš pa trčiš na WP pa onda sakupiš neke delimične informacije i onda po tome sudiš po nekim tvojim stereotipima. Kad si imao manjak argumenata, malo si vredjao ali to više govori o tebi,  i o tome neću više od ove rečenice.
  Što si tiče asimilacije opet ne razumem šta si hteo time da kažeš vezano za moje pitanje. Ti si samo nešto konstatovao kao kad bi ja rekao Zemlja se okreće oko Sunca i gotovo.Asimilacija je dvostrana i uvek vuče na stranu države koja vlada. Baš zato ne razumem gde je nestalo onih 70% Bunjevaca o kojim pričaš. Ne verujem da su se oni asimilovali u Madjare posle kad je Vojvodina prisjedinjena sa SHS kraljevstvom 1921, bilo bi čudno jel?
  Pošto nastavljam da te prosvetljujem (to si sam tražio) jedna interesantna legenda iz duge historije Madjarskih kraljeva. Sigurno si video krivi krst na Madjarskoj kruni. Mnogi Srbi mogu to da vide na svojim dokumentima kojim dobijaju nazad svoja stara državljanstva. Navodno je iskrivljen kad je Szapolyai Janos krunisan posle Mohačke bitke. To je tumačeno kao Božji znak jer su smatrali da je Janoš izdao Madjarsko Kraljevstvo jer nije došao na Mohačku bitku. Prava priča je mnogo jednostavnija, krst se iskrivio tokom jedne popravke koja se desila mnogo vekova kasnije.
  "Samo zelim da ti otvorim oci da Madjarska u to vreme kao samostalna drzava nije postojala". Evo mape vezano za 16 i 17 vek. Možeš da vidiš da postoji Madjarska država. Verujem da pričaš jezik pa ćeš shvatiti legendu mape. Pogledaj Srbiju, ona ne postoji ali za Madjarsku ne možeš reći da ne postoji.

 55. Svedok kaže:

  @pera kojot

  To šta sam ja po naciji ne menja da ti nisi u pravu. Btw. ni za to nisi u pravu 🙂 Ofrlje nisko i sa željom da uvrediš ali ni za to baš nisi sposoban kao ni da razumeš čak ni ono što sam navodiš kao argument.

  Tumačiš i razvlačiš pa menjaš stav i poziciju. Ti si rekao jedno na početku a to nije tačno. Takođe i sad teraš dalje. Ako se vratimo na tekst a sa tim si počeo i držimo se tog perioda mi nismo bili ovde deo Mađarske nismo bili ni deo Austrije kako ti voliš da predstaviš. Dvojna monarhija je bila i tako se naziva u svim izvorima koje normalan svet smatra tačnim. Znači o tome da li je mađarski ili austrijski dalja rasprava je besmislena. Za svakog normalnog ili inteligentnog. Za kafansku ludu i razgovor na tom nivou nije ali to ćeš morati sam sa sobom dalje a izgleda se tako i zabavljaš najviše.

  O onima koji kad vide broj izvrću svoj iskaz i razvlače priču. Tako je kako je a sad što neko iz nekog razloga želi da je bilo drugačije nisam ja kriv. O tome da li je većina ili manjina odlučivala 1918. ja se nisam izjašnjavao ali ovako prosto rečeno odlučili su topovi i sila kao i uvek.

 56. Bohrer kaže:

  @ svedok  " odlučivali su topovi i sila kao uvek "-da dodamo : i politika mafijaša , a to ne znači da ove teritorije ne pripadaju Mađarskoj… pa zar komunistički mafijaši nisu oduzimali tuđu imovinu ,a danas ta imovina treba da se vrati zakonskim vlasnicima ,tako će to biti i sa nasilno oduzetim teritorijama . Kosovo su već vratili pravim vlasnicima.

 57. pera kojot kaže:

  @ HUNta

 58. pera kojot kaže:

  kad se vec gadjamo kartama, samo ja nisam isekao deo legende kao ti pa ne vidim sta je obojeno kojim bojama , a cak i na toj tvojoj karti se lepo vidi da je podrucje danasnje Backe izvan tih tvojih granica!!!

 59. HUNta kaže:

  @pera kojot

  Ne gadjamo se kartama, već diskutujemo. Bilo bi mi žao ako tako shvatiš…

  Mapa za koji sam dao link se ticalo tvoje rečenice "Samo zelim da ti otvorim oci da Madjarska u to vreme kao samostalna drzava nije postojala". Sad ako ti nisi najbolje formulisao svoje misli, uvek ima prostora sa ispravku, zato smo tu. Naravno, mapa pokazuje jedan momenat kada nema Madjarska kruna jurisdikciju, ali opet da se nadovezujem na tvoju rečenicu – država itekako postolji.

  U svojom opširnom odgovorima postavio sam nekoliko ideja, misli koji se vezuju za osnovni nit ovo diskusije. Žao mi je što ne odgovaraš na te uzbudljive ideje, jer iako mislim da ti drugačije shvataš naš "razgovor", mene interesuje tvoje vidjenje, naravno ako to formulišeš u nekoj primerenoj, inetelektualnoj formi. I naravno, bez nekih vredanja…

   

 60. Bence kaže:

   

  pera kojot:

  kad se vec gadjamo kartama, samo ja nisam isekao deo legende kao ti pa ne vidim sta je obojeno kojim bojama , a cak i na toj tvojoj karti se lepo vidi da je podrucje danasnje Backe izvan tih tvojih granica!!

  Ali nije bio deo Srbije kako Kojot to želi nama prikazati…

 61. pera kojot kaže:

  @Bence

  Zao mi je sto nisi razumeo diskusiju ali tu se NIGDE NE SPOMINJE da je bila deo Srbija!!!! Diskusija se vodi oko toga da su ovim prostorima vladali od Mohaca pa do kraja I Sv. rata vladali turski sultani i austrijski carevi i da Madjarska nije postojala kao samostalna drzava vec da je bila teritorija pod vlascu austrijskog cara!!!! Zato te molim lepo CITAJ!!!!

 62. HUNta kaže:

   

  pera kojot:

  @Bence

  Zao mi je sto nisi razumeo diskusiju ali tu se NIGDE NE SPOMINJE da je bila deo Srbija!!!! Diskusija se vodi oko toga da su ovim prostorima vladali od Mohaca pa do kraja I Sv. rata vladali turski sultani i austrijski carevi i da Madjarska nije postojala kao samostalna drzava vec da je bila teritorija pod vlascu austrijskog cara!!!! Zato te molim lepo CITAJ!!!!

   

   

  @pera kojot

  Nemoj sad tako da ograničavaš okvire ove diskusije. I ti si ubacivao razna dodatna podpitanja  (70% Bunjevaca) mada uglavnom kada je nestajalo argumenata sa tvoje strane jednostavno si odbijao da dalje sudeluješ već si ignorisao i vređao. Jedino ti mogu preporučiti – Aequam, memento rebus in arduis servare mentem. (Horatius)

  E sad mislim da je došlo vreme za preciziranje tvoje zadate teme jer sam na neke greške već više puta ukazao tokom diskusije. Naprimer – pojam Austrijskog cara (ne bih da se ponavljam, seti se Mikse i Svetog rimskog Carstva). Zatim definiši pojam samostalnosti, jer samo pitanje nacionalnosti vladara ne znači ništa. Ovu misao sam potkrepio argumentima (seti se Engleske kraljice), nisi imao prigovor, verujem da si prihvatio argument.

  Na mapi sa kojim sam te "gađao" (kako bi ti to rekao) jasno se vidi da postoji Madjarska kraljevina, nije okupirana ili anektirana Austriji ( to sa Austrijom je inače malo kompikovanije, i ovako baš istorijski nije najadekvatnije za to vreme ali ovako sam napisao jer ti to tako shvataš). To vreme imala je svoju vojsku, novac i samostalnu upravu – znači sledeće podtematika – šta je samostalnost?

  Mislim da bi korektna forma pitanja bilo ( mada je ovo samo "skica" i predlog ) samostalna Madjarska država od 1541 do 1699 na ovim prostorima. Samo kao podsetnik na tvoj odgovor pogledaj link sa deom od pisma Marije Terezije prilikom oslobodjenja grada Subotice – poljavljue se Madjarski grb i pored Bogorodica (Boldogasszony anyánk) zaštitnik Madjarske Kraljevine. Nikakav Austrijski simbol ( e za to vreme već se može upotrebiti pojam Austrija).

  Isto tako još uvek očekujem tvoje odgovore na neka moja pitanja, naravno u nekoj široj i intelektualnoj formi a ne u rečenici ili dve.

 63. zorandjala kaže:

  O cemu vi pricate I sad bi bili nepismeni da vas solunska braca Ciril i Metod nisu teskom mukom opismenjavali u devetom veku dok su u dokolici setali oko blatnog jezera .LJudi citajte istoriju od pocetka a ne samo delove koji vama odgovaraju Pisali ste glagoljicu dok vam kasnije papa nije naredijo da ucite latinski.

 64. vokille kaže:

  Od 1526. kako je Bela poginuo na bojnom polju ( umro je jezivo, davljenjem u živom blatu, sa konjem i oklopom na njemu), Mađarska kao samostalna država nije postojala. Pojavilo se više pretendenata, poput Jovana Zapolje (koji je prihvatio tursko vazalstvo) i samoproklamovanog cara Jovana Nenada. Ovaj nije nikad imao službeno carsku titulu, ma ni kraljevsku, jer ga ni pravoslavni patrijarh ni papa nisu priznali za cara. Sulejman se mudro iskoristio sa svim tim previranjima i 1541. je zauzeo Budim. Turci nikad nisu munjevito osvajali neku teritoriju. Oni su tokom godina pljačkali, uništavali infrastrukturu i terali autohtono stanovništvo, da bi sebi olakšali.  1527. je Karlo V nagovorio ostatak ugarskog plemstva da proglase njegovog brata, Ferdinanda, za Ugarskog kralja. I od tada, mađarska samostalnost je bila ograničena, nešto je proširena 1867. u Monarhiji, ali je Habzburgovac bio i dalje kralj, iz Beča se vodila spoljna politika, ako je Beč odlučio da objavi rat nekome, Sabor nije mogao da postavi veto na tu odluku. Kovala  je svoj novac, i delimičnu samoupravu, ali vojska je bila na raspolaganju Beču, ali ne Budimpešti. 
  Od 1541. do 1699. ovo je sve bilo Otomaska imperija (tj. do nešto ranije, mislim da su nas 1685. oslobodili) . Na mestu današnje Džamije, nekada je bilo muslimansko groblje. Pored toga, bilo je i par džamija po gradu, ali te nisu očuvane. Jedan od retkih objekata takvog tipa, iz vremena turske okupacije ovih prostora je džamija u Pečuju, danas muzej. 
  Ono što treba očekivati kroz 100 godina (ako se ljudska vrsta ne pobije nuklearkama) je da će sve ovo postati deo neke panevropske države (ili čak evroazijske), granice će uskoro početi da se brišu. Nažalost, mali narodi će u toj globalizaciji (Mađari, Srbi, Hrvati, Rusini…) izgubiti veći deo svog kulturnog identiteta. 

 65. zorandjala kaže:

   

  vokille:

  Od 1526. kako je Bela poginuo na bojnom polju ( umro je jezivo, davljenjem u živom blatu, sa konjem i oklopom na njemu), Mađarska kao samostalna država nije postojala. Pojavilo se više pretendenata, poput Jovana Zapolje (koji je prihvatio tursko vazalstvo) i samoproklamovanog cara Jovana Nenada. Ovaj nije nikad imao službeno carsku titulu, ma ni kraljevsku, jer ga ni pravoslavni patrijarh ni papa nisu priznali za cara. Sulejman se mudro iskoristio sa svim tim previranjima i 1541. je zauzeo Budim. Turci nikad nisu munjevito osvajali neku teritoriju. Oni su tokom godina pljačkali, uništavali infrastrukturu i terali autohtono stanovništvo, da bi sebi olakšali.  1527. je Karlo V nagovorio ostatak ugarskog plemstva da proglase njegovog brata, Ferdinanda, za Ugarskog kralja. I od tada, mađarska samostalnost je bila ograničena, nešto je proširena 1867. u Monarhiji, ali je Habzburgovac bio i dalje kralj, iz Beča se vodila spoljna politika, ako je Beč odlučio da objavi rat nekome, Sabor nije mogao da postavi veto na tu odluku. Kovala  je svoj novac, i delimičnu samoupravu, ali vojska je bila na raspolaganju Beču, ali ne Budimpešti. 
  Od 1541. do 1699. ovo je sve bilo Otomaska imperija (tj. do nešto ranije, mislim da su nas 1685. oslobodili) . Na mestu današnje Džamije, nekada je bilo muslimansko groblje. Pored toga, bilo je i par džamija po gradu, ali te nisu očuvane. Jedan od retkih objekata takvog tipa, iz vremena turske okupacije ovih prostora je džamija u Pečuju, danas muzej. 
  Ono što treba očekivati kroz 100 godina (ako se ljudska vrsta ne pobije nuklearkama) je da će sve ovo postati deo neke panevropske države (ili čak evroazijske), granice će uskoro početi da se brišu. Nažalost, mali narodi će u toj globalizaciji (Mađari, Srbi, Hrvati, Rusini…) izgubiti veći deo svog kulturnog identiteta. 

   

   

  Ovde napišite odgovor…Bela se udavio u potoku Koji nije bio siri od deset metara i dubok oko jedan metar u madjarskoj ni danas nema nigde zivog blata .udavio se jer mu je oklop bio tezak i jer u strahu nije znao da stane na noge. jedino priznajem da su muke bile teske.

 66. zorandjala kaže:

  Vidi se kako boli istina .Braca solunjani su na putu kod pape zadrzali se jedno vreme kod blatnog jezera gde su nekolicinu opismenila a zatim nastavili u rim gde je papa dao blagoslov da se crkvenosluzenja sem svetskim jevrejskim grckim i latinskim mogu sluziti i na drugim jezicima.i koristiti glagoljica.A ovej jadni Bela nije ni bio madjar nego letonac i nije poginuo nego se udavio sto je velika razlika i ne u borbi nego u bezanju.Mada sam misljenja da to treba ostaviti iza nas i ziveti danas samo ove provokatore kao primer bauer[seljak]treba ignorisati.

 67. HUNta kaže:

   

  zorandjala:

  Vidi se kako boli istina .Braca solunjani su na putu kod pape zadrzali se jedno vreme kod blatnog jezera gde su nekolicinu opismenila a zatim nastavili u rim gde je papa dao blagoslov da se crkvenosluzenja sem svetskim jevrejskim grckim i latinskim mogu sluziti i na drugim jezicima.i koristiti glagoljica.A ovej jadni Bela nije ni bio madjar nego letonac i nije poginuo nego se udavio sto je velika razlika i ne u borbi nego u bezanju.Mada sam misljenja da to treba ostaviti iza nas i ziveti danas samo ove provokatore kao primer bauer[seljak]treba ignorisati.

   

   

  Na ove "komentare" i nisam hteo da odgovorim jer su takve nebuloze od strane polupismenog čoveka koji očigledno nema nikakve predznanje već je neke mrvice negde pokupio i dešifrovao na svoj način. Jednostavno neke stvari su tako pogešno napisane….a i sam stil puno govori o piscu.

  Kao prvo, Madjarski kralj se zvao II. Lajos . Bio je član dinastije Jagelon koja je bila Poljska dinastija koja je imala Litvanska korenaKakve to veze ima – vaš prestolonaslednik ne priča srpski i ? Bez obzira na to – srpski je prestolonaslednik.

  U Madjarskoj nigde živog blata – da si sa ovih prostora znao bio da ovaj deo pannonske nizije bio je pun močvara (čak je jedno vreme zbog toga malarija bila rasprostranjena) i da se teškim radom ostvarilo isušivanje istog. Tu imaš izvor .

  (inače svugde sam dao srpski izvor da ti bude lakše)

  Opšte ne razumem kako je upao u ovu diskusiju Ciril i Metod. Pa ako nema ove dvojice Grka (ili po nekim izvorima Cincara) i vi biste bili nepismeni, po tvojoj logici. I sad šta? Kažeš "LJudi citajte istoriju od pocetka a ne samo delove koji vama odgovaraju " i uskočio si sebi u usta jer si ti izvadio neki deo istorije koji tebi izgleda odgovara. Ako treba da čitamo/diskutujemo od početka onda to definitivno nije Ciril i Metod (ne razumem zašto shvataš to kao neki početek). Po tvojoj logice moramo nazad onda do Egipćana ili Mezopotamije.

  Inače hvala i poštovanje za Vokillu na lepom i argumentovanom napisanom odgovoru, jer sam izgubio nadu da se može neki normalan razgovor da se vodi. S nekim stvarima ne bih se složio ali uglavnom manje više lep odgovor. Ono što @pera kojot i @zorandjala tu izvode u njihovim odgorima i demonstriraju neznanje i nikakav stil pisanja/argumentovanja je samo tužno ogledalo našeg društva i obrazovnog sistema.

 68. zorandjala kaže:

  hunTA mislis li da se istina moze pisati i na zidu i da kod pisanja treba gledati sta a ne kako se pise.Ti stvarno lepo pises stil ti je ko u puskina ali krivotvoris brate previse i obican si provokator sto se vidi iz hunTE stidis se svog imena ili mislis da si ovako veci .

 69. zorandjala kaže:

   

  HUNta:

  zorandjala:

  Vidi se kako boli istina .Braca solunjani su na putu kod pape zadrzali se jedno vreme kod blatnog jezera gde su nekolicinu opismenila a zatim nastavili u rim gde je papa dao blagoslov da se crkvenosluzenja sem svetskim jevrejskim grckim i latinskim mogu sluziti i na drugim jezicima.i koristiti glagoljica.A ovej jadni Bela nije ni bio madjar nego letonac i nije poginuo nego se udavio sto je velika razlika i ne u borbi nego u bezanju.Mada sam misljenja da to treba ostaviti iza nas i ziveti danas samo ove provokatore kao primer bauer[seljak]treba ignorisati.

  Na ove "komentare" i nisam hteo da odgovorim jer su takve nebuloze od strane polupismenog čoveka koji očigledno nema nikakve predznanje već je neke mrvice negde pokupio i dešifrovao na svoj način. Jednostavno neke stvari su tako pogešno napisane….a i sam stil puno govori o piscu.

  Kao prvo, Madjarski kralj se zvao II. Lajos . Bio je član dinastije Jagelon koja je bila Poljska dinastija koja je imala Litvanska korenaKakve to veze ima – vaš prestolonaslednik ne priča srpski i ? Bez obzira na to – srpski je prestolonaslednik.

  U Madjarskoj nigde živog blata – da si sa ovih prostora znao bio da ovaj deo pannonske nizije bio je pun močvara (čak je jedno vreme zbog toga malarija bila rasprostranjena) i da se teškim radom ostvarilo isušivanje istog. Tu imaš izvor .

  (inače svugde sam dao srpski izvor da ti bude lakše)

  Opšte ne razumem kako je upao u ovu diskusiju Ciril i Metod. Pa ako nema ove dvojice Grka (ili po nekim izvorima Cincara) i vi biste bili nepismeni, po tvojoj logici. I sad šta? Kažeš "LJudi citajte istoriju od pocetka a ne samo delove koji vama odgovaraju " i uskočio si sebi u usta jer si ti izvadio neki deo istorije koji tebi izgleda odgovara. Ako treba da čitamo/diskutujemo od početka onda to definitivno nije Ciril i Metod (ne razumem zašto shvataš to kao neki početek). Po tvojoj logice moramo nazad onda do Egipćana ili Mezopotamije.

  Inače hvala i poštovanje za Vokillu na lepom i argumentovanom napisanom odgovoru, jer sam izgubio nadu da se može neki normalan razgovor da se vodi. S nekim stvarima ne bih se složio ali uglavnom manje više lep odgovor. Ono što @pera kojot i @zorandjala tu izvode u njihovim odgorima i demonstriraju neznanje i nikakav stil pisanja/argumentovanja je samo tužno ogledalo našeg društva i obrazovnog sistema.

   

   

  Ovde napišite odgovor…Lajos ll je bio litvanac. Nas i tvoj prestolonaslednik je srbin.Lajos se udavio u potoku a ne u mocvari. Ciril i Metod su tu jre to su i vasi koreni pismenosti u 9 vek.Ivasa pismenost kao i nasa pocinje glagoljicom.Netreba da se vracas na vincansku kulturu nago do brace solunjana jel tu su pocetci i moji i tvoji.Sluge smo bili i ti i ja jel vladao je neko treci.Uzmi se u pamet i razmisli kakve koristi imas od imena drzave koja ustvari pripada nekom trecem.

 70. HUNta kaže:

   

  zorandjala:

  hunTA mislis li da se istina moze pisati i na zidu i da kod pisanja treba gledati sta a ne kako se pise.Ti stvarno lepo pises stil ti je ko u puskina ali krivotvoris brate previse i obican si provokator sto se vidi iz hunTE stidis se svog imena ili mislis da si ovako veci .

   

   

  Kao se nešto može nazvati krivotvorenjem nešto što sam poduprio izvorima. Dosad od tebe nikakve izvore nisam video. Ja ovu diskusiju nisam počeo, već sam pristupio na krajnje kulturan i analitičan način, bez da sam ikoga uvredio što se ne može reći na neke druge.

 71. HUNta kaže:

   

  zorandjala:

  HUNta:

  zorandjala:

  Vidi se kako boli istina .Braca solunjani su na putu kod pape zadrzali se jedno vreme kod blatnog jezera gde su nekolicinu opismenila a zatim nastavili u rim gde je papa dao blagoslov da se crkvenosluzenja sem svetskim jevrejskim grckim i latinskim mogu sluziti i na drugim jezicima.i koristiti glagoljica.A ovej jadni Bela nije ni bio madjar nego letonac i nije poginuo nego se udavio sto je velika razlika i ne u borbi nego u bezanju.Mada sam misljenja da to treba ostaviti iza nas i ziveti danas samo ove provokatore kao primer bauer[seljak]treba ignorisati.

  Na ove "komentare" i nisam hteo da odgovorim jer su takve nebuloze od strane polupismenog čoveka koji očigledno nema nikakve predznanje već je neke mrvice negde pokupio i dešifrovao na svoj način. Jednostavno neke stvari su tako pogešno napisane….a i sam stil puno govori o piscu.

  Kao prvo, Madjarski kralj se zvao II. Lajos . Bio je član dinastije Jagelon koja je bila Poljska dinastija koja je imala Litvanska korenaKakve to veze ima – vaš prestolonaslednik ne priča srpski i ? Bez obzira na to – srpski je prestolonaslednik.

  U Madjarskoj nigde živog blata – da si sa ovih prostora znao bio da ovaj deo pannonske nizije bio je pun močvara (čak je jedno vreme zbog toga malarija bila rasprostranjena) i da se teškim radom ostvarilo isušivanje istog. Tu imaš izvor .

  (inače svugde sam dao srpski izvor da ti bude lakše)

  Opšte ne razumem kako je upao u ovu diskusiju Ciril i Metod. Pa ako nema ove dvojice Grka (ili po nekim izvorima Cincara) i vi biste bili nepismeni, po tvojoj logici. I sad šta? Kažeš "LJudi citajte istoriju od pocetka a ne samo delove koji vama odgovaraju " i uskočio si sebi u usta jer si ti izvadio neki deo istorije koji tebi izgleda odgovara. Ako treba da čitamo/diskutujemo od početka onda to definitivno nije Ciril i Metod (ne razumem zašto shvataš to kao neki početek). Po tvojoj logice moramo nazad onda do Egipćana ili Mezopotamije.

  Inače hvala i poštovanje za Vokillu na lepom i argumentovanom napisanom odgovoru, jer sam izgubio nadu da se može neki normalan razgovor da se vodi. S nekim stvarima ne bih se složio ali uglavnom manje više lep odgovor. Ono što @pera kojot i @zorandjala tu izvode u njihovim odgorima i demonstriraju neznanje i nikakav stil pisanja/argumentovanja je samo tužno ogledalo našeg društva i obrazovnog sistema.

  Ovde napišite odgovor…Lajos ll je bio litvanac. Nas i tvoj prestolonaslednik je srbin.Lajos se udavio u potoku a ne u mocvari. Ciril i Metod su tu jre to su i vasi koreni pismenosti u 9 vek.Ivasa pismenost kao i nasa pocinje glagoljicom.Netreba da se vracas na vincansku kulturu nago do brace solunjana jel tu su pocetci i moji i tvoji.Sluge smo bili i ti i ja jel vladao je neko treci.Uzmi se u pamet i razmisli kakve koristi imas od imena drzave koja ustvari pripada nekom trecem.

   

   

  II.Lajos ili Bela? Drago mi je što si prihvatio moju ispravku. Molim konkretan izvor da je on Litvanac, ja sam već dao svoj, gde to tamo tako ne stoji. Dobro pitanje – da li je Madjar neko ko je poreklom Poljak a priča Madjarski i Srbin ako veoma teško priča Srpski.

  Što se tiče vinčanske kulture to je bila tvoja ideja – "LJudi citajte istoriju od pocetka a ne samo delove koji vama odgovaraju ".

  Što se tiče informacija vezano za močvare Madjarskoj samo sam odgovorio na tvoju rečenicu "u madjarskoj ni danas nema nigde zivog blata" .

 72. zorandjala kaže:

  Lajosll iz kuce Jagello rodjen1jula 1506 u Budi Udavio se u potoku kod mohaca29 augusta 1526.nesto posle svog 20 rodendana  Familija Jagelon potice iz litvanije M.N muzej Nije znao madjarski jel mu to nije ni trebalo jel je sluzbeni jezik nasih suseda bio latinski .

 73. dr,no kaže:

   

  zorandjala:

  Lajosll iz kuce Jagello rodjen1jula 1506 u Budi Udavio se u potoku kod mohaca29 augusta 1526.nesto posle svog 20 rodendana  Familija Jagelon potice iz litvanije M.N muzej Nije znao madjarski jel mu to nije ni trebalo jel je sluzbeni jezik nasih suseda bio latinski

  @ zorandjala …svi vi nešto probate dokazivati,dok istovremeno tvoji sunarodnjaci stoje u red za mađarske dokumente :lične karte i  za putne isprave ,uče mađarski jezik , i dokumentima dokazuju da su im preci ,očevi ,praočevi i dede rođeni su kao Mađari na teritoriji koji je bio deo mađarske države. Jači dokaz mislimda vam i ne treba.

 74. HUNta kaže:

   

  zorandjala:

  Lajosll iz kuce Jagello rodjen1jula 1506 u Budi Udavio se u potoku kod mohaca29 augusta 1526.nesto posle svog 20 rodendana  Familija Jagelon potice iz litvanije M.N muzej Nije znao madjarski jel mu to nije ni trebalo jel je sluzbeni jezik nasih suseda bio latinski .

   

   

  Kao prvo – prihvatio si da se radi o II.Lajosu a ne Beli kako si ti tvrdio u svojim komentarima. Što se tiče njegovog znanja Madjarskog jezika pogledaj ovaj izvor . Pričao je Madjarski, Nemački, Latinski, Italijanski, Češki, Poljski a ne i Litvanski. Da li ti to nešto pokazuje? (Molim izvor da je bio Litvanac). Bio je jedan natprosečno inteligentna ličnost i velike je šteta što je umro rano prilikom bega iz Mohačke bitke. Mada takva bekstva se dešavalju – znamo za primer iz ne tako davne prošlosti kada je jedan kralj sa državnim zlatom pobegao u London i ostavio narod na cedilu. Nije ni pošao u boj, kako je II. Lajoš barem to uradio.

 75. zorandjala kaže:

  Dr NO ovo je vec drugi mnogo veci problem poremecai u shvatanju ljudskih vrednosti kancer drustva koji se nemoze leciti.Bilo je uvek poturica ,petokolonasa .domacih izdajnika i sl.Danas je to nesto cime se dice {cega se pametan stidi budala se dici} Kada neko predje iz stranke u stranku to se umesto izdaje smatra normalno,kada nekom ko ima maticnu drzavu daju drugo drzavljanstvo to je demokratski.cilj je prodati i guzicu za malo koristi.to su sad neke nove vrednosti.uopste se ne ponosim svojim sunarodnicima koji zbog para uzimaju druga drzavljanstva.cak ih se i stidim ima u ovoj zemlji posla ali za one koji hoce da rade.i nije ih sramota rada.

 76. xxx kaže:

  Vidim, mnogi nisu shvatili reci Ungvarija. Ungvari je malo pricao o tzv. Trianonu, mnogo vise je rekao o rezimu Viktora Orbana. I ima pravo kad kritikuje.

 77. xxx kaže:

  Madjari su se na mirovnim pregovorima ponasali krajnje nezrelo. Umesto da su trazili da zadrze teritorije sa vecinskim Madjarskim stanovnistvom (kao sto su Austrijanci trazili samo sa vecinskim stanovnistvom koji prica Nemacki, pa tako dobili i nekoliko gradova od Madjara :-)) oni (Madjari) su trazili da zadrze sve teritorije! Kao da pojma nisu imali da su izgubili jedan rat.

 78. uuuaaa kaže:

  zorandjala jeli  ti radis negde gde mozes porodicu da izdrzavas????dobra ti je plata??mozda si vest u varanju???pa si velik patriota?ja sam medju prvima dobio madjarski pasos,i nije me stid!!!puno sam radio kuci da bi izdrzavao porodicu ,pa sam jedva prezivljavao!!znas ni meni se neradi u inostranstvu, nego kuci mozda u jednoj fabrici u subotici gde je dobra plata gde policija,zdravstvo,politicari,rade posteno svoj posao!!!nikad me nije bilo sramota raditi ali me je velika sramota sto klincima nemogu kupit sta zele!!!!TO TI JE NAJVECA VREDNOST!!!!eto imam madjarski pasos radim u inostranstvu i sve ama bas sve sto pozelim mogu da priustim sebi i svojoj porodici!!

 79. zorandjala kaže:

  Nemoj biti iznenadjen sto nam mladi podlezu kriminalu to razmisljanjeKLINCIMA NEMOGU KUPITI STO ZELE TO JE NAJVECA VREDNOST,moja braca i ja smo odrastali posle rata 46 55godsta mislis dali je nas otac mogao za tih deset godina da kupi sve sto zelimo.Zeleli smo ono sto je mogloi zivi smo fala bogu i danas istina penzioneri posteno odradili svoje ,Jasam naprimer 35 godina radio u staroj Zorki i pogonu NPK.Svoju decu sam izveo na put da budu posteni gradjani ove zemlje a imam i sedam unucica to je najvece bogatstvo a ne ono materijalno koje tebe muci.UCI DECU DA BUDU POSTENI LJUDI A NE DA IMAJU SVE STO IM PADNE NA PAMET.Nemoj da se ljutis ali ja sam tako vaspitan a i svoju decu sam tako vaspitao.

 80. stormwatch kaže:

  Gospon laladjala, video bi ja vas da li bi ste pricali isto da nemate lebom da ranite tih 7 unucica, vi mnogo pričate a meni je odavno jasno da ste vi deo svakog sistema.

 81. uuuaaa kaže:

  hmmm zorandjala penzioner??znaci ceo zivot si proveo relativno dobro, posao ,plata uvek uredna, penziono placeno .staces to su bila druga vremena i nepricam ja da svojoj deci sve obezbedjujem da bi postali krimosi nego o sustini zivota koga nema u srbiji!pitaj decu svoju naravno ako nisu neki funcioneri kako im je u srbiji?ili dali bi mozda u nekoj drugoj drzavi bilo bolje?jeli dobijaju uredno platu dali im je penziono placeno kao tebi  u Titovo vreme?  opet ti kazem nije me sramota sto imam dvo drzavljanstvojer samo zbog ovog neradim nelegalne stvari nego zivim svoj posten zivot(kao ti u titovo vreme)a svoju decu vaspitam normalno!!!

 82. zorandjala kaže:

   

  stormwatch:

  Gospon laladjala, video bi ja vas da li bi ste pricali isto da nemate lebom da ranite tih 7 unucica, vi mnogo pričate a meni je odavno jasno da ste vi deo svakog sistema.

   

   

  Ovde napišite odgovor.slusaj ti antiprotivni ja nisam Donkihot nitiinkvizitor pa da kao ti jurim vetrenjace ili vestice/ Neinteresujeme ko gde vlada jel sam radio za sebe a ne za njega.Javodim brigu o svojoj porodici a ne o politici.Samo si ti opterecen tim sranjima ili si provokator pa dizes secer narodu.Cuti i zaradjuj tamo gde si trebace ti kad ostaris,ako nepuknes ranije..

 83. zorandjala kaže:

  UUUAAA  ajde molim te kad imo vremena odes u grad i pogledas oko sebe da vidis sta se vozi imali fica trabanta varburga davidis dali ima pocepanih gladnih koji mole sa dinar{sem profesionalaca}.pa kad sve to sagledas razmisli u kakvoj zemlji zivis.Bas bih voleo da cujem tvoj komentar.Pogledaj dali mladi ustaju starijima u gp.dali su prema tebi ljubaznina salterima pa kad sve vidis razmisli dali smo mi nevaspitani ili nevalja drzava./

 84. uuuaaa kaže:

  no comment!

   

 85. 2 puta xxxxx kaže:

   

  xxx:

  Madjari su se na mirovnim pregovorima ponasali krajnje nezrelo. Umesto da su trazili da zadrze teritorije sa vecinskim Madjarskim stanovnistvom (kao sto su Austrijanci trazili samo sa vecinskim stanovnistvom koji prica Nemacki, pa tako dobili i nekoliko gradova od Madjara :-)) oni (Madjari) su trazili da zadrze sve teritorije! Kao da pojma nisu imali da su izgubili jedan rat.

   

   

  Apsolutno se slažem sa tobom. Ima više primera za ovakve nezrela postupka. Na primer da je jedna zemlja više se koncentrisala na južnu pokrajinu a ne na nekakve krajine, možda bi ta pokrajina bila još uvek u sastavu te zemlje. Kao da ta zemlja nije imala pojma da teritoriju dobijaš/zadržavaš samo i ukoliko imaš dozvolu za to od velikih sila.

 86. Sergio kaže:

  Za Trianon nikako nisu odgovorne Srbija, Slovačka, Rumunija i Hrvatska. Mađari bi trebali nezadovoljstvo preusmeriti prema Engleskoj, Francuskoj i Rusiji. Upravo su te navedene velike sile diktirale svetsku politiku u ono vreme.

  Inače, čak i za vreme Austro-Ugarske, nije bilo prave jednakosti. Mađari su uvek bili narod broj dva u onosu na Austrijance koji su bili glavni.

  Ne verujem da će doći do revizije Trianona. Niti će Mađari dobiti stare teritorije, niti će Kosovo vratiti Srbiji. Ostaje samo mogućnost da se diplomatijom pokuša  poboljšati kvalitet života nacionalnim manjinama na bivšim teritorijama.

  Samo se nacionalisti "pale" na ove istorijske nepravde. Ostalo stanovništvo ima drugih problema (npr. kako da prežive za vreme ekon. krize).

  wink

   

OSTAVITE KOMENTAR