Mađarski pokret možda izlazi na izbore

Jedan od osnivača Mađarskog pokreta Tamaš Korhec izjavio je danas da je odluka Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da pokrene disciplinski postupak protiv devetoro odbornika te stranke u Subotici jer su najavili formiranje frakcije unutar odborničke grupe, napad na svaki pluralizam u okviru te stranke. Korhec je u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine ocenio da je reč o napadu na Mađarski pokret, te najavio da će „na ovaj ili onaj način“ taj Pokret da nastupi na sledećim lokalnim izborima.

tamas-korhec_660x330

„Mađarski pokret nije i neće postati politička stranka. Ali, potpuno je otvorena opcija da na ovaj ili onaj način Mađarski pokret nastupi na sledećim lokalnim izborima. Ako i dalje bude izostajao dijalog i ako se bude išlo na silu, razračunavanje i ovakav nastup onda se jača ta opcija da je sve izvesnije da moramo biti prisutni na izborima u proleće“, kazao je Korhec i dodao da o tome još uvek nije doneta zvanična odluka.

SVM je juče predložio da se povede disciplinski postupak protiv devetoro odbornika te stranke u Skupštini grada Subotice, jer su najavili formiranje frakcije unutar odborničke grupe SVM. Ta stranka je u saopštenju kritikovala i svog visokog funkcionera i gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija, zbog izjava u kojima je podržao stvaranje frakcije u odborničkoj grupi.

„Bez obzira što predsednik SVM često naglašava da je on neko kome je važna široka saglasnost i neko ko često istupa u ime cele mađarske zajednice, očigledno je da ne trpi ni najmanji pluralizam u okviru zajednice i da je spreman da se razračuna sa svakim ko u okviru stranke, a rekao bih i van nje, pokušava da zastupa nešto drugačije stavove i ima kritičko mišljenje“, kazao je Korhec.

On je ocenio da nije dobro što cela priča ne ide u pravcu dijaloga i mirnog dogovora oko najznačajnijih pitanja. On je istakao i da je većina odborničke grupe SVM u subotičkoj Skupštini podržala gradonačelnika Jenea Maglaija i platformu Mađarskog pokreta.

„Iz toga zaključujemo da je predsednik SVM na neki način objavio rat većini građana mađarske nacionalnosti u Subotici i da ako se ovako nastavi onda je to jedan trk u ponor SVM-a u Subotici i Vojvodini generalno“, ocenio je Korhec.

On je dodao i da su predstavnici Mađarskog pokreta zastupali dijalog i da takav stav i dalje zastupaju, ali i da je očigledno da su sami u tom naporu.

„Očigledno predsednik SVM misli da je sila najbolji način rešenja za pluralizam. Svako ko je stigao do ove tačke nužno je propao u političkom smislu i mislim da ako se ovako nastavi ni za koga neće biti dobro“, naveo je Korhec.

Na pitanje kako će odbornici nove frakcije u Skupštini Subotice ubuduće nastupati, Korhec je kazao da se o tome još uvek nije razgovaralo, te da ne treba ništa prejudicirati.

„O tome će odluku doneti ta poslanička grupa. Ali ako pogledamo primer narodnog poslanika Lasla Varge onda je ishod tog disciplinskog postupka sasvim izvestan. Svakako da će odbornici kao i Mađarski pokret razmotriti sve opcije kako dalje da nastupamo“, objasnio je on.

Upitan da li očekuje inicijativu za smenu Malglaija, Tamaš Korhec je istakao da u to nema uvid, ali i da ako „Ištvan Pastor ima snage da smeni Maglaija, on će učiniti sve da u tome i uspe“.

 

RTV

 KOMENTARI

  1. STeve kaže:

    Naravno da ce izaci na izbore.
    Ne rade valjda ovo sve besplatno, u iskrene, dobrotvorne svrhe?

  2. Moje ime kaže:

    Pa neka izađu na izbore. Šta smeta? Svet bolji način nije izmislio. Ako ne izađu oni, naći će se već neko drugi. Zar to nije smisao izbora da uvek imamo neku novu opciju? Jednog dana ćemo valjda pogoditi i izabrati one koji se razumeju u pravo, ekonomiju, socijalnu zaštitu…Druga nevolja je što je naš narod generalno amneziran pa većina zaokružuje na izborima svaku budalu koja priča najlepše bajke. Trenutno , zahvaljujući onima koji nisu izašli prošli put na izbore ,imamo vlast sačinjenu od naprednjačke „inteligencije“, nepismene, one koji nisu baš sasvim sami u glavi, zaostavštine raspadnutih nada nakon 5. oktobra, ratne huškače i prilepke koji se još skrivaju iza nacionalnih manjina , tvrdo se držeći za svoje meke stolice. Zato je bolje da na sledećim izborima imamo šta da biramo, pa kako kome bude.

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: