Mađarsko-srpski pregovori o „stvaranju subotičkog univerziteta“

Ta institucija bi nastala u saradnji segedinskog i novosadskog univerziteta.

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice je nakon susreta iza zatvorenih vrata sa ministrima pravde Srbije i Mađarske rekao da su „započeli pregovori o stvaranju subotičkog univerziteta“. Ta institucija bi nastala u saradnji segedinskog i novosadskog univerziteta. – izveštava RTV Panon (Pannon).

Nikola Selaković, ministar pravde Srbije je rekao da je cilj projekta da započne visokoškolsko obrazovanje na planu prava, ekonomije i međunarodnih odnosa i da bi se nastava odvijala na mađarskom, engledkom i srpskom. On je dodao da bi nastava bila namenjena građanima mađarske nacionalnosti i srpskog maternjeg jezika iz Subotice i okoline.

Gradonačelnik Maglai se u utorak sreo sa ministrima Selakovićem i Laslom Tročanjijem (Trócsányi László).KOMENTARI

 1. Mićko kaže:

  Super ! Baš te profesije traže na SIZ-u : pravnike i ekonomiste.

 2. Megille kaže:

  Maglai je zaboravio na svoje građane Hrvatskog porekla, Evo sad prilika da podnesete prijavu Evropskom savetu za ugrožavanja prava građana nesrpskog i nemađarskog porekla.

 3. djomla kaže:

  @Mićko

  verovatno zato što je to najjeftinije napraviti. Za to sem kancelarija realno ne treba ništa.

 4. vokille kaže:

  Konačno način da se otcepimo od finansijski nastrojenog univerziteta u Novom Sadu. Svi fakulteti na njemu, samo što vazduh ne naplate. Za zgradu rektorata bi sasvim odgovarala Žuta kuća. Međutim, koji stručnjaci će predavati kod nas, kad većina iz inžinjerskih disciplina beži odavde, identično je i u celoj Jugoslaviji i Mađarskoj, sve manje ima doktora inžinjerskih,medicinskih i prirodno-matematičkih disciplina. To su oblasti koje pokreću razvoj društva. Na Mašinskom u BGu većina će skoro u penziju, slično je i na Građevinskom i RGFu tamo. Nama su neophodni opšti inžinjerski fakultet (ne viša škola), sa elektro i mašinskim smerovima. Neophodan je i neki poljoprivredni fakultet. Proširenje domskog smeštaja isto nije na odmet, ova dva doma što imamo su taman. Što se tiče društvenih nauka, sasvim je dovoljan i Ekonomski koji imamo sada, mada sudeći po kvalitetu kadrova koji izlaze iz njega i koji tamo predaju, možda bi bilo pametnije da se ukine. Stanija je samo jedan od prestižnih studenata tog fakulteta. Građevinski ovde je još i ok. Dok ne prođe neko vreme, stvarno neće biti potrebni ni filozofski ni neki umetnički fakulteti. Već zamišljam prizor na subotičkom filozofskom spora katedre za bunjevački i hrvatski.

 5. mm kaže:

  Bez sudjelovanja Osiječkog Sveučilišta – rampa po protokolima EU!

 6. ivan kaže:

  Pocnite od toga da od Vise Tehnicke Skole napravite fakultet. To nebi trebalo da je previse komplikovano

 7. stormwatch kaže:

  NAPRED SUBOTICKI UNIVERZITET!

 8. informatics kaže:

  Treba VTS da bude fakultet, inzenjerske struke se traze, njihovi studenti postizu uspehe na takmicenjima i imaju nastavu na oba jezika a grad to ne uzima u obzir.

OSTAVITE KOMENTAR