Mađarski kulturni centar na Paliću predat kulturno-umetničkom društvu na upotrebu

Kulturni entuzijasti Palića konačno su dobili prostor za svoje aktivnosti. Dve godine od završetka radova i projekta u okviru kojeg je izgrađen, Mađarski kulturni centar na Paliću predat je na upotrebu lokalnom kulturno-umetničkom društvu.

Decenijski san građana Palića o prostoru za kulturne aktivnosti ostvaren je izgradnjom Doma kulture. Savremeno opremljen prostor površine od osam stotina kvadratnih metara predat je na korišćenje kulturno umetničkom društvu koje je bez prostora funkcionisalo punih petnaest godina.

„Mi smo poslednjih godina, više od decenije, puno radili da pokrenemo amaterski kulturni život na Paliću, pošto ranije toga nije bilo, sve je bilo u gradu, za sve je trebalo ići do grada, a sada već imamo grupe, razne sekcije u okviru društva koji će od sada, svoje probe i nastupe imati u ovoj zgradi“, istakla je predsednica ovog društva Ana Čisar Molnar.

Njoj je predsednik Skupštine Grada Subotica Balint Pastor simbolično uručio ugovor o zakupu između Grada Subotice i Mađarskog kulturno – umetničkog društva sa Palića na period od deset godina.

„U ovom objektu će biti veoma značajnih manifestacija već ove godine koji neće biti samo od lokalnog značaja, pa čak ni gradskog značaja, nego od regionalnog značaja. I u sferi turizma, i u sferi kulture, ali pre svega ovaj objekat treba da funkcioniše u interesu građana Palića“,  rekao je on.

Mađarski kulturni centar na Paliću vredan je oko milion evra.

„Mislim da je ovaj prelepi prostor izvanredan za kulturne sadržaje ovde na Paliću, ne samo za kulturno-umetničko društvo, nego mislim da za zadatak ima da upotpuni kompletan asortiman ili paletu ponude turističke destinacije Palić“ , smatra predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Centar je izgrađen zajedno sa Srpskim kulturnim centrom u Morahalomu u Mađarskoj, uz podršku Evropske unije u okviru tri miliona evra vrednog IPA projekta „Raznobojna saradnja“.

 

RTVKOMENTARI

 1. jovan kaže:

  Jedini problem što u Morahalomu nema srba…

  • Đorđe kaže:

   Kako nema, svi bazeni, svih 28, su puni nas Srba, drugi jezik se ni ne cuje tamo osim srpskog.
   I kada cujes da se u bazenima neko dere i urla, prepoznaces srpski jezik i znaj da smo to mi.
   Divljamo i sirimo kulturu, skacemo i prskamo, na jedan kilometar se zna ko smo.
   A mozemo mi navratiti tamo i u Srpski kulturni centar malo, pre ili posle kupanja u banji, pa ce onda i tamo biti Srba…

 2. Kultura ok ostalo stop kaže:

  Videcu i jedan i drugi

 3. Centar kaže:

  I gde je on ?

 4. jovan kaže:

  @ Đorđe ,Zajebaše nas naši pa ni more-Jadran više nemamo-pali smo na bazensko kupanje. Nekad sae govorilo : ,Mađarska ima mornaricu a nema more, Sada ni oni nemaju ni jedno a ni drugo.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 4 = 10

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: