Mađarski pokret zatražio je oslobađanje građana plaćanja takse za zamenu registarskih tablica

Mađarski pokret zatražio je oslobađanje građana plaćanja takse za zamenu registarskih tablica na motornim vozilima sa slovima Č, Ć, Š, Ž, DJ, Y i W.

Zahtev upućen ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću obrazložen je time što građani nisu krivi što im je Ministarstvo unutrašnjih poslova svojevremeno izdalo tablice sa tim slovima.

“Vlasnici vozila su registarske tablice već platili 2010. kada ih je aktuelni pravilnik, koji nije predvideo problem slova sa dijakritičkim znacima a što nikako nije greška građana, obavezao da menjaju svoje, već i tada isplaćene prethodne tablice”, naveo je Mađarski pokret.

Pokret je naveo da su građani sada prinuđeni da registarske tablice menjaju o svom trošku, što iznosi otprilike 3.500 dinara, iako nisu krivi što su dobili tablice koje sadrže te karaktere.

“Molimo da iskoristite svoj autoritet i nađete način da se građani oslobode ovog nameta, koji nažalost nije prvi da se plaća bez valjanog razloga”, piše u saopštenju.

„Sadašnje tablice predstavljaju imovinu vlasnika vozila, te stoga ne vidimo razlog zbog čega bi se one trebale menjati bilo kada. Iz tog razloga predlažemo da se član 29. Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila izmeni na način da se njime ne definiše rok  korišćenja tablica – ili pak da MUP zameni iste o svom trošku.

Sada, od početka 2018. godine, građani su prinuđeni da svoje registarske tablice menjaju o svom trošku (što iznosi otprilike 3.500,00 dinara), bez obzira što oni sami nisu krivi što su dobili upravo tablice koje sadrže gore navedene karaktere.

Poštovani g, Ministre, mi se najiskrenije nadamo da Vam je stalo do građana naše zemlje. Stoga Vas molimo da iskoristite svoj autoritet i nađete način da se građani oslobode ovog nameta, koji nažalost nije prvi da se plaća bez valjanog razloga. „KOMENTARI

 1. O ho kaže:

  Ovo je odličan potez,bravo za tekst.Svaka čast da neko misli i na građane. Ipak nismo zaboravljeni

 2. Husak Kata kaže:

  Baš je tako jer ja kao penzioner nemam za to

 3. Pera kaže:

  Podrska !

 4. Anonimni kaže:

  Od toga nema nista

 5. ludak kaže:

  svaka cast. Barem neko da nesto kaze o ovom problemu…

 6. u inat svima kaže:

  Madjarski pokret je zatrazio oslobadjanje od placanja takse …. cccc nesto se gadno valja iza brda!!!

 7. max kaže:

  Tablice se po zakonu menjaju svake sedme godine(sa bilo kojim karakterima) tako da ko ima tablice sa spornim karakterima ne treba sada da ih menja nego kada istekne sedam godina od preuzimanja tablica.Onda se svakako dobijaju nove tablice koje se placaju i vaze narenih sedam godina.

 8. JaPaja kaže:

  Ovaj tekst je sviranje zaista bezveze…

  Ako malo bolje pročitate informaciju MUP-a videćete da ovo obraćanje Mađarskog pokreta nema veze sa mozgom. Ako je cilj da se se uspale građani onda je bar prema reakciji dosadasnjih čitalaca na ovom forumu reagovanje soma na bućku.
  Informacija doslovce glasi :

  “Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate”

  Dakle tablice se ne menjaju pre isteka saobraćajne.

 9. Zar je bitno kaže:

  5700 din tablice, saobracajna, takse lopovluk vec sam odvojio od svoje dece,tako da mi je sad dzabe

OSTAVITE KOMENTAR