Maglai očekuje pomoć republike

Subotička lokalna samouprava ima velika očekivanja od nove republičke vlasti i nije slučajno da su u koalicioni sporazum Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara ušli subotički infrastrukturni projekti, ocenio je Maglai.

Maglai

Komentarišući objavljivanje koalicionog sporazuma SVM i SNS, u čijem tekstu se kao prioriteti navode neki od nezavršenih projekata u Subotici, Maglai je rekao da bi za Suboticu bilo od velikog značaja da konačno “stavi tačku“ na izgradnju obilaznice oko Subotice ili zgrade Narodnog pozorišta, uz druge bitne projekte za sam grad.

 

Maglai smatra da postoje realne šanse da se u naredne dve godine završi izgradnja obilaznice oko Subotice, a zgrada Narodnog pozorišta u naredne četiri godine.

 

“Ja sam ubeđen da će republička vlast pomoći u realizaciji ovih projekata, i u finansijskom delu i u drugim segmentima. Optimista sam da ćemo u sledećem periodu, ako bude političke stabilnosti na nivou republike i na nivou grada, najveći deo ovih projekata i realizovati“, rekao je Maglai Tanjugu.

 

Komentarišući najavljeno “stezanje kaiša“ u javnom sektoru, on je rekao da Subotica nije čekala republičku Vladu i da su u tom pravcu već ostvarene određene uštede.

 

Maglai je precizirao da su sve javne ustanove i preduzeća obavezane da smanje broj zaposlenih za pet procenata, dok je u samoj gradskoj upravi smanjen broj zaposlenih za više od 30, a mnogi rezovi učinjeni i u drugim oblastima, navodeći primere potrošnje goriva, korišćenja službenih automobila i nabavke softvera.

 

“Uradili smo ozbiljne uštede, mada, moram vam reći, ja lično još uvek nisam zadovoljan, zato što nas koče mnoge zakonske odredbe“, rekao je Maglai.

 

On je precizirao da ozbiljnije smanjivanje broja zaposlenih u javnom sektoru povlači i velike iznose za otpremnine.

 

Na osnovu toga, Maglai se nada da će biti donet novi Zakon o radu koji će smanjiti otpremnine za javne službenike, i da će tek tada moći da se načini “ozbiljniji iskorak“ na smanjenju broja zaposlenih.

 

Pored broja zaposlenih u javnom sektoru, za koji je ocenio da je prekomeran, Maglai takođe ističe problem strukture zaposlenih, odnosno neadekvatnog stručnog kadra, kako u samoj Gradskoj upravi, tako i u javnim preduzećima.

 

“Imamo zaposlene koji nemaju stručne kvalitete, a na nekim segmentima nam trebaju stručni ljudi, a ne možemo ih zaposliti zato što imamo zabranu zapošljavanja sa republičkog nivoa. Sa druge strane imamo veoma otežane uslove za otpuštanje zaposlenih ili smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru“, rekao je Maglai Tanjugu.KOMENTARI

 1. STeve kaže:

  Neadekvatni strucni kadar moze da radi ono za sta je strucan – da pomognu u ciscenju ulica, i sl. Pa ako im se ne svidja…

 2. Esteban kaže:

  Pozoriste (MOZDA) za CETIRI godine ? Dajte ljudi , pa ovi nas za*ebavaju !

 3. djomla kaže:

  Pozorište sasvim sigurno neće biti završeno za četiri godine. Optimalno je od 6 do 10.

  Kada kažem "završeno", mislim na potpuno funkcionalne sve tri scene, balsku dvoranu i svih prostorija unutar objekta.

  Pozorište za četiri godine može da bude "završeno" po subotičkim standardima u smislu završetka spoljašnjeg izgleda objekta, pojedinih prostorija i eventualno jedne dvorane. Naravno uz maksimalnu štednju na opremi i te jedne dvorane, golih zidova u većini druhig prostorija i nerazvedenih istalacija.

  Međutim, Maglai je već potrošio pola godine u fotelji gradonačelnika a da je malo šta konkretno uradio po tom pitanju. Tih 6 meseci je prošlo dok je trepnuo, a tako će brzo proći i ostale 3,5 godine.

 4. robes kaže:

  cista demogagija. SVM na celu sa Meglajiem nastavlja sa starom politikom necinjenja, i kretanja u uskom krugu gradske kuce. nema infrastrukturnih projekata, niti konkretne vizije sta uraditi. do sada sta je Maglai uradio: pljuvao protivnike, ofarbao zardinjere i otvorio disnotor u centru grada. uzas nad uzasima. 

OSTAVITE KOMENTAR