Maglai protiv interesa Hrvata

Koji su razlozi zbog kojih DSHV nije dao podršku gradskoj vladi prilikom izglasavanja budžeta ? Kako ih tumači prof. Tomislav Žigmanov u intervjuu za portal subotica.info, oni su uglavnom vezani za usko nacionalne interese ove narodne grupe.

113797

„Mogu samo pretpostaviti da su ljudi u DSHV-u, kao političkoj stranci jedne od nacionalnih zajednica koje žive u Subotici, na temelju racionalnog sagledavanja stanja i projekcija očekivanja, procijenili da prijedlog proračuna grada Subotice ne odgovara interesu birača koje predstavljaju te su odlučili biti suzdržani, bez obzira bili oni konzultirani ili ne! Recimo, kada je u pitanju Narodno kazalište, sredstva za dramu na hrvatskome nisu predviđena. Ili, kada je riječ o projektima komunalne infrastrukture u mjestima gdje pretežito žive Hrvati, gotovo da nema ozbiljnije financijske stavke. Ili najavljena podjela grada na više općina (Čantavir, Bajmak, Palić…) možda nije u interesu subotičkih Hrvata.“ – kaže Žigmanov za subotica.info

 

Ove tvrdnje opravdavaju bojazan onog dela subotičke javnosti koji smatra da nacionalnom ključu ne može biti mesta tamo gde se odlučuje o interesima građana koji u većini naselja žive zajedno ili su porodično izmešani.

 

Osim nacionalnih ideala na polju komunalne infrastrukture, gradonačelnik Maglai je stao na žulj Hrvatima i prilikom posete Predsednika Nikolića Subotici. Da podsetimo, tada je rekao obraćajući se Bunjevcima :

 

"Nacionalna zajednica Bunjevaca drži do sebe, čuva svoje običaje, kulturu i identitet. Bunjevci su primer da kroz teška istorijska iskušenja narod sebe može da očuva i ojača, ako je jedinstven i stalno neguje svest o samobitnosti."

 

O ovome Žigmanov kaže:

 

"Konkretno, ničim izazvan, a najmanje je on bio pozvan kao predstavnik mađarske političke stranke, stranke naroda koji su uvelike povijesno odgovorni za sudbinu bunjevačkih Hrvata, novi se gradonačelnik Jenő Maglai izjasnio o pitanju tko su oni. Kada se, s druge strane, pojavio na skupu bunjevačkih Hrvata, odlučio se za šutnju, to jest nije se htio obratiti. Možda su to bili valjani razlozi da se spram takvoga gradonačelnika onda iskaže sumnja stavom da se proračun ne podrži?"

 

Sve u svemu, pretpostavka da se u Subotici može doći do političkog jedinstva tako što će se pre toga izvršti nacionalne podele, već na samom početku se pokazala pogrešna. Možemo samo zamisliti kakve muke slede kada se, na primer, bude odlučivalo koja ulica ima biti asfaltirana. Zašto bi recimo, Hrvati bili za to ako u tom šoru žive Srbi i Mađari.

 

Ceo intervju možete videti na : http://www.subotica.info/2014/01/04/zigmanov-mozda-kazna-mozda-nagrada-za-dshv



KOMENTARI

 1. pauk kaže:

  Novci ne samo Vojvodjana su odavno u Beogradu… I na zalost ne samo novci…

  Da, trebalo je davno raskrstit s Srbijom i Beogradom. To se sada vidi ali nikad nije kasno. Sto se nije prije podne mozda moze poslepodne

  Dugacak je dan.

 2. Peter Sever kaže:

  Tako je. Trebalo je davno raskrstit sa Srbijom i Beogradom i odselit gde te srce vuče.

 3. pauk kaže:

  Meni Petere drago da ti lijepo u Belgradu, al ja nesto ne bih tamo. Meni lijepa ova nasa Szabadka, al bez Belgrada

 4. Peter Sever kaže:

  Mislio sam na tvoj Bečej.

 5. Anonimni kaže:

  Da se razumemo, ne samo da Hrvatima ne odgovara Jeno već ni Mađarima. Barem ne onima koji nisu dovoljno dobri Mađari.

 6. warrior kaže:

  Hrvati, svaka im cast i Bunjevci, ista cast nisu isto, te molim predstavnike Hrvata da ne govore u ime Bunjevaca. Nek brane i traze svoje, a mi Bunjevci, kad promenimo ove lazne, govorit cemo o svome. Hvala.

 7. Gospon kaže:

  Ovaj Maglaj je "mađarski Bajić".Kad bi se nekim čudom probudio izvan konteksta srbijanske politike – stid bi ga ubio.

 8. warrior kaže:

  Hrvati nisu Bunjevci i obratno. Bunjevci nisu Hrvati. Uz postovanje svima!

   

 9. Scaly kaže:

  Zašto o cijeloj ovoj temi šuti DSHV? Ovo o čemu govori Žigmanov je političko pitanje, pa neka se oglase hrvatski politički čelnici. To što je Žigmanova netko od njegovih uvlakača proglasio nekakvim 'dobrim poznavateljem i političkim analitičarem' regije, ne znači da svakoj rupi mora biti zakrpa. Pogotovu, jer se nikada nije otvoreno bavio politikom, već je politički delao iz 'zapećka' i to vrlo često po Hrvate destruktivno.

  Neka se fokusira na svoje brojne funkcije, a drugima prepusti njihove.

  Uostalom, mogao bi recimo, 'izanalizirati' jednom za svagda zašto je baš komunalna infrastruktura poštapalo političara na vlasti i političara pred izbore. Zar nije činjenično da svi građani daju svoj novac za poreze, razne dažbine, svi građani plaćaju komunalije, svi građani koji su živjeli u Subotici su  do dana današnjeg vlastitim sredstvima pomagali izgradnju infrastrukture. Svi građani – bili oni Mađari, Hrvati, Srbi…. daju svoj novac za tu izgradnju. Pa neka Žigmanov objasni zašto baš političari svoj immage pred izbore izgrađuju na obećanjima o širenju i poboljšanju infrastrukture? Jedostavno zato jer drugih argumenata nemaju, kao što nemaju niti namjeru održati bilo koje drugo obećanje – samo ono da će duboko zahvatiti u sredstva predviđena za poboljšanje infrastrukture – jer za to još jedino i ima novaca i učinjeno se najjasnije vidi! I to nije sve – obećanje će održati samo prema svojim biračima – nekima će izbetonirati ulicu, a neke će zaposliti kao kooperante ili radnike na tim radovima. Po tome, Maglaji radi samo ono što su radili i svi njegovi prethodnici – od posljednjeg Dulića… pa Kasze, i kroz dugi komunistički period…

  Ne, Žigmanov ne treba negodovati zbog takova Maglajieva stava, već zbog toga što  taj stav najavljuje veliko koruptivno žarište! Ali, dakako, nema za to hrabrosti pa je jednostavnije u nedogled se čudom čuditi… a ne reći ništa konstruktivno.

  Vidim da i neki Bunjevci ovdje nešto negoduju i svojataju bunjevštinu lošim srpskim jezikom. Ni Hrvate nitko nije pitao kada su im  uvrštavana prezimena u bunjevački prezimenjak nekakvoga Peića.

  Uostalom, Žigmanov je izjašnjeni Bunjevac pa govori u ime Hrvata…

  Iššš, kokoši…

 10. Spartak kaže:

  Dokle više sa nacionalističkim ispadima ovi ove nevole oni ove, a najviše se VOLE kada se ugrade i dobiju deo kolača. A napaćeni narod nek se brine o tome kako će da se preživi od cena i skupoće, dok se gospoda ( džabalebaroši ) koja se bavi profesionalno politikom bogati. Svi su isti samo su bajke i priče drugačije. Kada bi malo više kompletno svi radili svoj posao    ( pošteno ) svima bi bilo bolje, ali pošto živimo u vremenu i prostoru gde jesmo teško da će se nešto promeniti mislim na " BOLJE ". 

 11. Klempur kaže:

  Svako ko je iole politički pismen može prepoznati UCENJIVAČKI potencijal i ucenjivačke navike DSHV-a čiji su čelnici u LIČNOM INTERESU, a na štetu Subotice i njenih gađana, te navike lepo unovčavali i novce godinama unazad trpali u vlastite džepove…

  Svaka čast gradonačelniku što nije podlegao ucenama!!!!

  Lepše bi bilo da je dotični gospodin objasnio prave razloge zašto su "demokraciji verni" DSHV-ovci brzinom expresnog vlaka pretrčali u "bratski zagrljaj" mrskom im srbo-četničkom SNS-u. Ne misle valjda da su Subotičani toliki debili?

   

 12. warrior kaže:

  @ spartak

  Bolje da ovi nerade nista, manju ce stetu napraviti!

   

 13. Mr.Hr kaže:

   

  Gospon:

  Ovaj Maglaj je "mađarski Bajić".Kad bi se nekim čudom probudio izvan konteksta srbijanske politike – stid bi ga ubio.

   

   

  Ovde napišite odgovor…

   

  warrior:

  Hrvati nisu Bunjevci i obratno. Bunjevci nisu Hrvati. Uz postovanje svima!

   

   

  Ovde napišite odgovor…Poštovani, divanite samo u svoje ime, većina Bunjevaca JESU Hrvati. 

 14. pauk kaže:

  Bunjevci, rodom pretezno iz Dalmcije, a gde je Damlacija ako ne u Hrvatskoj. Ne secam se nikakve drzave Bunjevine ili tom slicno,a  mozda je i bila ko bi znao. Istorija cesto menja oblik i vlasnike

 15. Petar.SU kaže:

  Tema uvek ista! 😀 I ja cu se po ko zna koji put sloziti da su Bunjevci Hrvati. Jer ovi bunjevci nehrvati, koji su osnovali svoju stranku i svoj SAVIT i PRICIDNIKA su vise verni pravoslavnim popovima nego katolickim, u stranci su uclanjeni Srbi a njihovi predstavnici pisu cirilicom i govore Srpskim jezikom. Nemojte da shvatite da imam nesto protiv Srba, naravno da nemam, ali tako se ne brane interesi jednog novokomponovanog Bunjevackog naroda. Pozdrav za sve.

 16. Dobrostivi kaže:

  Trebalo bi pitati srpske akademike šta su po nacionalnosti bili Leonardo da Vinci i Imanuel Kant?Jer u vreme kad su oni živeli nije bila formirana italijanska država niti italijanska nacija,a ni nemačka.A Italijani  "svojataju" da Vincija.Strašno.Isto kao što i Nemci svojataju Imanuela Kanta,a zna se dobro da je on bio Rus protestantske vere koji je živeo u Kalinjingradu.Dakle,ne samo da Hrvati svojataju Bunjevce nego i Italijani Leonarda  da Vincija i Nemci Imanuela Kanta.Neko je ovde spomenuo "ženu s pameću poput kvočke"(Kujundžić-Ostojić) koja je pred predsednikom Nikolićem rekla da Bunjevci ne mogu biti Hrvati jer u vreme kad su oni došli iz Hrvatske nije postojala hrvatska država i nije bila formirana hrvatska nacija.Žena ima pravo.Bunjevci ne mogu biti Hrvati jer su otišli iz Hrvatske pre nego što je nastala ta država,ali onda po istoj logici MORAJU biti Hrvati svi pravoslavci koji danas žive u Hrvatskoj,jer je formirana hrvatska država.Verovatno hoće reći da se mora osnovati i Hrvatska pravoslavna crkva jer sada verska potrebe tamošnjih pravoslavaca zadovoljava crkva strane države.

 17. evgenije kaže:

  da se vratimo problematici gosp.Žigmanova……a,šta na ovo kaže DSHV?jalda je malko BLJAK u ustima???iskali ste-nate.niko se nije mišo u izbor novog koalicionog partnera.kazano je da su dogovor amenovali i Milanović i Karamarko pa sad nek oni urgiraju da vam bude bolje i lipše.al ako ništa drugo,čisto zbog mojeg ličnog kaprica i male zlobe,ovo vam dođe ko KETERING umisto oni sendviča prija 20 godina.

 18. Neša kaže:

  Svako ko gubi ima pravo da se ljuti. ALI ! Nema pravo da svoju ljutnju "opravdava" lažnim razlozima, zamajavanjem, demagogijom…

  Da se razumemo, propast ovog društva je zbog ljudi koji bi 'leba bez motike tj. primanja i privilegije o trošku države i građana a da istovremeno rade protiv interesa iste države i istih građana!

  Svakom takvom, BEZ OBZIRA NA NACIONALNU, VERSKU ILI DRUGU PRIPADNOST, trebalo bi dati SDO (za one koji nisu bili u vojsci to je suvi dnevni obrok) obezbediti im prevoz pa marš dalje od države i građana!

 19. Petar.SU kaže:

  @Dobrostivi,

  ja bih ti preporucio da pocnes da citas iz knjiga, a ne da citas po internetu ko je sta mislio.. Pozdrav.

 20. Mister No kaže:

  Hrvati jesu u nezavidnoj poziciji ali delimicno su sami krivi zbog toga.Unutar hrvatske zajednice ima mnogo medusobnih obracuna, za tako malu zajednicu to je veliki luksuz.Mala bara puno krokodila.

 21. dobrostivi kaže:

  Maglai se toliko oduševio Mirom Božjim koji ovih dana zrači iz okoline gradske kuće da uskoro pušta bradu.

OSTAVITE KOMENTAR