Maglai: Za godinu dana moći ćemo da se pohvalimo Palićkim jezerom

U proteklih godinu dana napravljen je ozbiljan iskorak u vezi rešavanja problematike Palićkog jezera, kaže gradonačelnik Subotice Jene Maglai koji je ubeđen da će se u sledećih godinu, do godinu i po videti konkretni rezultati.
Na prvomajskom druženju sa novinarima, Maglai je rekao da se neki od tih rezultata već sada vide, te da će se tek videti rezultati rada stručnjaka zaduženih kako za izradu novog Master plana razvoja turizma, tako i unapređenja ekološkog stanja jezera.

1 maj palic 2015_12

“Nadam se da ćemo za godinu dana, ili oni koji budu ovde za godinu dana, zaista imati čime da se pohvale”, rekao je on.

Gradonačelnik Subotice dodaje da su u prethodnom periodu obezbeđena sredstva sa republičkog nivoa za realizaciju projekata na Paliću, pa će tako do kraja godine Palić dobiti turistički info centar. Osim toga, kako je rekao, očekuje se odobrenje 30 miliona dinara za projekte biodiverziteta, još 40 miliona za projekte vezane za samo jezero i priobalje, a u planu je izgradnja šetališta oko omladinskog jezera i raskrsnice u njegovoj blizini.

On je naglasio da je pokrenuta i akcija „“Briga me za Palić! A tebe?”“, gde se građanima želi skrenuti pažnja na sadašnje stanje, planove i aktivnosti koji se tim povodom preduzimaju. “Smatram da samo svi zajednoako zapnemo da onda možemo da napravimo kvalitetno rešenje problema i da napravimo od Palića potencijal za razvoj, ne samo Palića i Subotice, nego i čitave regije”, smatra Maglai.

Tako su ispred Velike terase postavljeni panoi na kojima su, osim uzroka sadašnjeg stanja jezera i planova poboljšanja, prikazani i rezultati ankete o poznavanju Palićkog jezera koji pokazuju, sa jedne strane veliku zainteresovanost Subotičana za rešavanje ovog problema, a sa druge strane veoma malo poznavanje jezerima Palić i Ludaš. “Rezultati su vrlo iznenađujući, veoma malo znamo o Paliću, a svi mi mnogo pametujemo oko toga šta i kako bi se trebalo raditi oko Palića”, konstatovao je Maglai.

Druženju je prisustvovala i državna sekretarka u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Lukrecija Đeri, koja je podsetila na mondensku prošlost Palića i ocenila da Palić zaslužuje ponovo takav status.

On je istakla zadovoljstvo zbog izrade novog Master plana razvoja turizma i naglasila da je potrebno rešiti i određene imovinsko pravne-odnose, probleme biodiverziteta i zaštite voda pre ozbiljnijeg razvoja turizma.

“To su preduslovi da bi se mogao razvijati turizam. Upravo novi Master-plan i sve ono što lokalna samouprava i preduzeća Park Palić i Palić Ludaš rade doprineće tome da se revitalizuje celokupna ponuda Palića”, rekla je Đeri.

TanjugKOMENTARI

 1. Snima se kaže:

  Pohvalićemo se Palićkim jezerom tako što ćemo napraviti Turistički info centar? Mislio sam da će se pohvaliti izgraenom kanalizacijom, ili uređenjem i zaštitom Ludaša. Mislio sam da će se pohvaliti uređenjem Vikend naselja ili rešavanjem problema podzemnih voda koje su postale nadzemne. 

  Uzgred, da li taj Turistički info centar znači još zaposlenih? 

 2. De la Croix kaže:

  "On je naglasio da je pokrenuta i akcija „“Briga me za Palić! A tebe?”“, gde se građanima želi skrenuti pažnja na sadašnje stanje"

  Koja je ovo priča?! Sredstva uložena u kampanju se sigurno pravdaju pod – PODIZANJE SVESTI GRAĐANA. Kao, mi ne znamo šta se dešava sa Palićem pa će nas osvestiti.

  Mislim da treba što više info centara gde će putnici da se upućuju gde ima kupališta, banja i vodenih parkova (Moroholom, Mako…)

 3. Anonimni kaže:

  Jbmmu em je od diletant, em je okruzen "marketinskim strucnjacima". Prostacine i seljacine u invaziji na gradjane. 

 4. obavesteni. kaže:

  Maglai, gradonacelnik koji je izjavio da je gradnja banje i akvaparka na Palicu glupost. O cemu on uopste vise sme da prica?

 5. Anonimni kaže:

  Mislim da bi idealno ime za ovaj Master-plan bio "PALIĆ NA VODI"……Uvek sam se pitala šta rade turisti kada dođu u Suboticu ili na Palić…i onda sam shvatila odu na Morahalom,Aqua park u Segedinu,Mako…i naravno posete ZOO vrt na Paliću pošto je to jedino sa čime se Palić može pohvaliti.Možda kada bi napravili jedan park onako nostalgija..pa da se kao sećanje na stare dane turisti prošetaju vikend naseljem,pa da im pokažemo kako danas izgledaju kabine koje su se nekada plaćale suvim zlatom,pa termalni bazen,drveni mol…..a da ne spominjemo plaže i razne aktivnosti koje su se nekada davno dešavale na Paliću…i kada bolje razmislim za ovo stvarno sve i treba jedanTURIST- INFO CENTAR ..a da i uz ovo se sve još može i prepisati ono čudo od navodnjavanja što treba da platimo..

 6. Alred Kasa kaže:

  Dal je potrebno 30 miliona za sam projekat ???? 

 7. vox kaže:

  pa zuti su 8 godina sredjivali Palic……kako li vam je to samo promaklo.

 8. bac vranje kaže:

  @ vox

  a zeleni 28… kako ti je to promaklo?!?!?!?

 9. JAPAJA kaže:

  "30 miliona dinara za projekte biodiverziteta, još 40 miliona za projekte vezane za samo jezero i priobalje". Kao narod je stoka i neće uklaviriti da je  to već oproban način lopovluka partija na vlasti.  Magloviti , smisli neki drugi način, na projektima ste i vi i vaši prethodnici se nakrali para a ni jedan projekat nije zaživeo. Za sve imate po tri i više projekata plaćenih koje nikad niste sproveli. Ne pravite nas više majmunima. Dosta nam je vaš Palić na fekalijama.

 10. roki kaže:

  lako je Maglaiju sada…Posto sada ima firmu u Bajmoku za asfaltiranje puteva( naravno nije na njegovom imenu nego na pajtosa) sada ce da lova kaplje kao kisa….E Maglaiju…isti si kao ostali. 

OSTAVITE KOMENTAR