Malagurski: Šta je šokiralo Karlu del Ponte

Ako se dokumentarac „Težina lanaca” Borisa Malagurskog bavio razbijanjem Jugoslavije po scenariju Zapada, i time kako su nas stranci zavadili i uništili ratom, u „Težini lanaca 2” analizira se koji domaći i strani akteri su bili ključni za ekonomsku destrukciju naše zemlje.

Svetsku premijeru „Lanci 2” imali su u novembru u Johanesburgu, gde je najviše donacija sakupljeno za snimanje ovog dokumentarca, a kod nas će prva projekcija biti  održana u petak, 30. januara, u bioskopu Eurocinema (Otvoreni univerzitet), u dva termina – od 19 i 21,30 časova.

Boris-Malagurski

Malagurski, mladi reditelj i producent poznat po filmovima „Kosovo, možete li da zamislite”, „Beograd”, filma o Brisu Tatonu, i voditelj emisije „Revolucija” (za koju kaže da je upravo ukinuta, navodno zbog lošeg rejtinga), naglašava da se u novom ostvarenju pre svega bavi konceptom neoliberalizma od njegovih početaka.

Od Fridriha fon Hajaka, Ludviga fon Misesa, preko Miltona Fridmana i čikaške škole, preko svrgavanja Salvadora Aljendea u Čileu (Pinočeov vojni puč 1973. godine), pa do dešavanja u Britaniji sa Margaret Tačer, u Americi sa Reganom, i vašingtonskog konsenzusa. 

– Otpor neoliberalizmu u današnje vreme više nije stvar ideologije, već zdravog razuma. Film otvara debatu o tome koji ekonomski model bi bio povoljniji od ovog koji trenutno imamo – kaže Boris Malagurski. 

U filmu je intervjuisao Noama Čomskog, Olivera Stouna, Majkla Parentija, Karlu del Ponte, Dajanu Džonston, Sokoro Gomes, Jasminu Vujić, Miroslava Lazanskog, Vuka Jeremića, Branimira Brstinu… 

– Bivši direktor CIA Džejms Vulzi u filmu je priznao da su CIA i SAD mnogo puta grešili u prošlosti, i da danas neprestano greše. Karla del Ponte mi je rekla da UNMIK nije dostavljao potrebne dokaze o trgovini organima na Kosovu, jer OVK i NATO, kao saveznici u ratu, nisu mogli jedni protiv drugih da delaju. Govorila je o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima, koja je za nju bila apsolutni šok, jer smatra da je dokazana krivica Gotovine. Na pitanje da li je to bila politička presuda, smeškala se, i rekla: „Vi ste to rekli, ali i ja moram da kažem da jeste.” Malagurski, dodaje da se u filmu pojavljuje i Dija Nader de el Andari, otpravnica poslova ambasade Venecuele u Beogradu, koja priča kako je ova zemlja upela da se izbori protiv MMF-a, promeni Ustav koji su sačinile neoliberalne elite šezdesetih godina 20. veka, i pobunom vrati Čavesa na vlast… 

Naš sagovornik primećuje da se kult bunta kod nas izgubio.

– Svaka vlast kroz istoriju donosila je odluke u interesu naroda samo kada je bila u strahu od reakcije građana. U Francuskoj, kada vlast donese odluku koja se ne sviđa narodu, građani i sindikati se organizuje i vlada mora da povuče te svoje mere. Pobune uspevaju. Kod nas ljudi tvrde da ništa ne može da se promeni, i demonizuje se svaki pokušaj promene. Ako građanima smeta mera vlade, njihova reakcija je: „Dole Vlada!”, a ne: „Hajde da nateramo vladu da nešto promeni.” 

Malagurski ističe da ima mnogo razjedinjenih grupica koje dele iste probleme. Kaže da gej parada privlači pažnju, ali ne i štrajk radnika. – Oni jedni druge ne prepoznaju, a treba zajedno da budu u „Paradi obespravljenih”. Nisam video Sonju Biserko pred vladom da se bori i za ljudska prava otpuštenih radnika – primećuje reditelj. 

Intervjuisao je i Jelenu Milić, Sonju Biserko, Borku Pavićević, a zvao je i Natašu Kandić. Kada joj je postavio pitanje ko finansira Fond za humanitarno pravo, rekla je: – Vidite kakvi ste.

Hajde, doviđenja – i spustila slušalicu. Jelena Milić iz Centra za evroatlanske studije je naglasila da ovaj centar često optužuju da su NATO plaćenici, što njoj smeta, a onda je nabrajala finansijere (Fond braće Rokfeler, npr), i pomenula i NATO.

Uspešna, dugoročna rešenja Malagurski vidi u ulaganju u privredu i podizanju industrije, a ne ulasku u EU. Navodi primer Južne Koreje, i kaže da je ova zemlja ograničavala strane investicije, a Finska od 1930–1980. svako preduzeće sa više od 20 odsto stranog udela označavala je za opasnu kompaniju. 

– Sve bogate države radile su suprotno od onoga što nama preporučuju. Island se uspešno izborio sa krizom, nacionalizovali su banke i oprostili dugove građanima. Neoliberalizam zahteva da se sve privatizuje, i da se država ne meša u ekonomiju. Protiv sam privatizacije EPS-a i „Telekoma”. Stiče se utisak da preduzeća namerno gube novac da bi se našlo opravdanje za privatizaciju. U Parizu su dali privatnicima vodovod, a posle ga vratili u ruke grada. U Grčkoj su namerno sekli pare železnici, da bi je privatizovali. Zašto? Vidimo da i pored „Telenora” kao konkurencije, „Telekom” i dalje pravi profit – kaže reditelj. 

Po njegovom mišljenju, na globalnom planu Kina i zemlje Briksa će preuzimati primat, a imperija SAD je, kaže, najagresivnija kada je u padu i ubuduće neće moći da izvozi svoje probleme u druge države. 

– To se videlo i sa Sirijom, i oko Ukrajine ne ide im onako kako zamišljaju. Možda je pravi trenutak da i mi lobiramo za svoje interese. 

 

Premijera filma biće održana u petak, 30. januara, u bioskopu Eurocinema (Otvoreni univerzitet), u dva termina – od 19 i 21,30 časova. Na premijeri će biti prisutan i sam autor Boris Malagurski koji će se obratiti prisutnima. Karte su u prodaji u kafiću "Books&Coffee" koji se nalazi preko puta Otvorenog univerziteta i koštaju 200 dinara.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Je'l derane, jesi li i taticu pitao odakle pare za njegovu agenciju, koje ga strane drzave finansiraju?

  Covek dvadeset godina pise kretenske "projekte", prodaje maglu i uzima silne pare.

  I jesi  li sa gnusanjem odbio  te njegove pare, cim si postao punoletan?

  I ko ti je finansirao odlazak i boravak u fasisticko-imperijalno-neoliberalnoj Kanadi?

 2. Mister No kaže:

  Ima pravo Boris,glavni krivci za našu ekonomsku krizu su : CIA, SAD,OVK ( UCK ) NATO.Glavi srbijanski izvozni artikli bi bili šljiva i ovčetina da nema njih.CIA,VATIKAN i šiptarski teroristi ne daju srbijancima da sade šljivu,gaje ovce i navodnjavaju njive.

 3. I have a cunning plan kaže:

  Vi samo ne shvatate lukav plan Malagurskog, koji ce dovesti do kraja globalizacije.
  1)Infiltracija u vekovne srpske neprijatelje uzimanjem kanadskog i hrvatskog drzavljanstva
  2)Ekonomsko slabljenje zapada uzimanjem donacija i prodavanjem ulaznica i DVD-a gastarbajterima
  3)Skrivanje novcanih tokova od domacih neprijatelja izbegavanjem prijave prihoda iz inostranstva
  4)Razotkrivanje izdajnika i stranih placenika(slucaj direktorke tehnicke skole, forumasa sa Parapsihopatologije…)
  5)Jacanje morala naroda i narodnosti isticanjem pozitivnih primera i odbranom pravih vrednosti (slucaj odbrane od Brisa Tatona – kada je unezvereni francuski huligan napao mirnu grupicu gradjana koji su se, posle dobrotvornog rada u obliznjem gerontolskom centru, vracali kucama)
  6)Kraj NATO pakta i totalni krah SAD i EU

 4. Djuka kaže:

  vidis ti kolika je snaga pravde i istine, kad cak i hrvatski drzavljani prave pro-srpske filmove.

 5. ivan kaže:

  Realno covek je nasao odlicno trziste za svoje bljuvotine ,Srbi obozavaju teorije zavere, mitove legende i bajke. Valjda im nista drugo nije preostalo ,sve su unistili pa im je preostalo da zive u nekom imaginarnom svetu gde su oni predobri bezgresni divni ali eto niko ih nevoli zbog tih vrelina
   

 6. Bunjevac kaže:

  Deran se prijio bunike!

 7. Panonac kaže:

  Malagurski – objektivan kao fudbalski huligan.

 8. vokille kaže:

  Malagurski je većim delom  u pravu, ali stoje neke nelogičnosti. Ispada da je Taton hteo da premlati grupu nevinih i uplašenih navijača, i odakle se finansira za sva ta putovanja i filmove? Ako već insistira na finansijskoj transparentnosti, neka počne od sebe!

OSTAVITE KOMENTAR