Maloletnicima izlazak do 23h?

Gradonačelnik Subotice, Modest Dulić, podržao je inicijativu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa za izmenu Zakona o zaštiti potrošača prema kojoj mlađi od 18 godina ne mogu da borave u lokalima koji služe alkohol nakon 23 sata, bez pratnje roditelja ili staratelja.

– Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju na jedan od problema kojeg su svesni mnogi naši sugrađani, a pre svega roditelji dece adolescentskog uzrasta. Verujem da bi se uvođenjem ovog ograničenja u znatnoj meri uticalo na smanjenje problema alkoholizma među mladim osobama – istakao je Dulić.

 

Gradonačelnik napominje da je u našoj zemlji zabranjena prodaja alkohola maloletnim licima, ali da smo svesni činjenice da pojedini ugostitelji ne poštuju u potpunosti ovu zabranu. Stoga, smatra da je neophodno izvršiti izmene Zakona o zaštiti potrošača i mlađima od 18 godina ograničiti vreme boravka u objektima u kojima se služi alkohol.

 

– Podržavajući ovu inicijativu dajemo svoj doprinos zaštiti zdravlja i bezbednosti naših sugrađana, a pre svega mladih osoba – istakao je Modest Dulić.

 

Ako bi inicijativa bila usvojena, bez lične karte ugostitelji ne bi morali da primaju osobe za koje posumnjaju da su mlađe od osamnaest godina.

 

REAKCIJA MLADIH 

 

Ova inicijativa je u Beogradu izazvala prve reakcije mladih koji podsećaju da pre 22 časa nemaju gde da izađu, ali i da njihovi roditelji znaju gde su i kada se vraćaju kući.

 

“Naše vreme je takvo da izlazimo tek oko 22, 23 časa, jer pre toga nemamo gde da izađemo, klubovi ne rade”, kaže sedamnaestogodišnjak iz Beograda.

 

ZABRANA DA, ALI I ALTERNATIVA 

 

Psiholog Olga Lakićević ističe da maloletnici ne mogu da budu “orni za rad” ako ostaju napolju do kasno, ali da mora da postoji alternativa inicijativi da maloletnici ne mogu da budu u kafićima posle 23 sati.

 

– Mlađi od 18 godina ne treba da budu napolju posle 23 sata, jer ne mogu da budu orni za rad ako spavaju manje od osam sati dnevno – kazala je Lakićević.

 

Međutim, Ogla Lakićević je istakla da, kada se donose takve odluke, uvek bi trebalo da postoji alternativa, a ne samo zabrana.

 

– Sa druge strane, kada o inicijativi razmišljam kao profesionalac, onda moram da gledam šta se mladima nudi kao alternativa zabrani – istakla je Lakićević i dodala da kada nema alternative, postoji samo zabrana kojom se maloletnici okreću protiv zakonodavca.

 

– To su mladi koji su u pubertetu i koji ako imaju samo zabrane, neće hteti da saradjuju ni sa kim, pa ih tako samo okrećemo protiv sebe, bez alternative koja će im omogućiti da sami izaberu šta je najbolje za njih – navela je Olga Lakićević.


KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Konačno da je neko napisao da treba naci alternativu a ne samo zabranjivat

 2. Orlok Subutai kaže:

  Gradonačelnik napominje da je u našoj zemlji zabranjena prodaja alkohola maloletnim licima, ali da smo svesni činjenice da pojedini ugostitelji ne poštuju u potpunosti ovu zabranu. Stoga, smatra da je neophodno izvršiti izmene Zakona o zaštiti potrošača i mlađima od 18 godina ograničiti vreme boravka u objektima u kojima se služi alkohol.”

  Čekaj, čekaj… a čemu služi policija, komunalna, inspekcije i sve ostalo? Postoji zakon da maloletnicima ne sme služiti piće. Onda taj zakon ne uspevate da sprovedete pa uvodite novu zabranu pored postojeće zabrane kako bi se ispoštovala prva zabrana. Jesam se ja to jutros probudio u nekom Orvelovom romanu?

  Podržavam inicijativu da se smanji alkoholisanje kod maloletnika, ali vam je način sprovođenja te ideje baš, onako… glupav… Psihološkinja je u pravu 100%.

 3. shtrokavi kaže:

  @Orlok Subutai

  Ne branim policiju, inspekcije i tuzilastvo ali znamo svi u kakvoj drzavi zivimo i svi smo svesni da te institucije u 99% slucajeva imaju preca posla nego da vijaju svakoga ko ne proverava da li je lice punoletno. Daleko smo mi od organizovane drzave tako da su ovakvi potezi barem neki koraci ka ublazavanju problema.

  Na kraju krajeva je, po mom misljenju, drustvo zajedno sa kucnim vaspitanjem kao i skolstvo odgovorno za ovakve probleme. 

 4. Orlok Subutai kaže:

  Pa dobro, a koja je onda poenta da imamo 30 zakona, a da ni jedan ne primenjujemo? Kao panduri će početi sada da obilaze kafiće posle 11h i legitimišu, a do sada nisu… Bolje 1 zakon da primenimo, nego da imamo 30 koji se primenjuju na neke, na neke ponekad, a na neke nikada.

 5. KOMENTATOR kaže:

  Policija sluzi,samo kao sudski postar i sl. Sta god da ih pitas…”nije u njihovoj nadleznosti”.

  Komunalna je jos gora. U njihovoj nadleznosti nije,apsolutno nista!!!

  Komunalna policija je izmisljena kako bi se smaljio broj nezaposlenih,u globalu.

  Slazem se da maloletni nema sta da traze posle ponoci. 23h je ipak rano za vreme u kome zivimo,tj 21.vek

  Promovisite sportske aktivnosti,razne turnire,amaterskog tipa,koji ce se odrzavati u to doba. Tj do 22-23h. to bi privuklo dosta mladih. Kako takmicara,tako i navijaca. Postaviti standove za pice i grickalice. standove NE NAPLACIVATI,u vidu lokacije(tj zakupnine prostora).

  ovo je jedna od ideja!!!!

 6. Dragan kaže:

  Evo kako je u celom svetu:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Drinking_age 

 7. Мишко Гимназија во оноо kaže:

  ПУСТИ МИЋУ,ГАДАН ЈЕ У ПИЋУ
  ПУСТИ МИЋУ,ГАДАН ЈЕ У ПИЋУ

  КАД ПОПИЈЕ ТРИ
  КАД ПОПИЈЕ ТРИ

  ЧУДА НАПРАВИ  
                               Баја Мали Книнџа 

 8. bojana kaže:

  Deca od 16,17 godina, cak i mladji, nemaju sta da traze u gradu do 2,3,4… Imala sam i ja 17 godina pa sam smela da izlazim do 23h,a ako je stariji brat u istom lokalu onda do ponoci. I cenila sam i cekala svaki vikend i vise mi je znacio nego sada njima! Koliko god gneva ili negodovanja ova vest izazvala kod adolescenata, mislim da treba da se plan sprovede u delo!

 9. ....... kaže:

  Napokon!Deca nesmeju da budu posle 23 sata napolju !!! A klubovi lokali neka otvore ranije!I oni trebaju malo da nauce reda!ili ce im spasti prihod jer mnogo maloletnika ima napolju a trebat ce kuci u 23 sata!A sto se tice alkohola ili duvana?To bi trebala malo inspekcija da pogleda ponekad u prodavnicama jer i tamo maloletnicima daju……i ne samo opomenuti prodavnicu nego odma ih kaznit!!!

 10. Neša kaže:

  Biser Dragana Đilasa da mlađi od 18 godina ne mogu da borave u lokalima koji služe alkohol nakon 23 sata, bez pratnje roditelja ili staratelja! Pa oni će alkohol da piju van tih lokala, po ulicama, parkovima i javnim mestima gde će da galame, opijaju se, povraćaju i spavaju ubijeni od alkohola. Uh, i ja pišem gluposti. Ne samo da ĆE nego to godinama rade ali to “odgovorni drugovi” ne primećuju jer ne vode računa o interesu društva nego o svojim interesima!!!

 11. irma kaže:

  slazem se sa odlukom, ali nije samo odluka vazna nego i njeno sprovodjenje,zasto se alkohol uopste prodaje maloletnicima? o tome niko ne vodi racuna…

 12. joco1 kaže:

  Vrzino kolo. Nema ići nigne jer klubovi ne rade a klubovi ne rade jer nema gostiju pre. I šta sad? Deci je u 23 vreme za spavanje. Ako smatra da nije odnosno da je već dovoljno star, onda primeniti zakone kao za odrasle, odnosno ne može biti za provod i piće dovoljno star, a za svoje postupke maloletan.

 13. JimmyQ kaže:

  Joco, pogodio si kompletnu poentu. Svi smo mi bili tih godina i jako dobro pazili šta ćemo da radimo, ali su nas čekale žestoke kazne od strane roditelja. Sada već svi znamo da se roditelji drže nekih svetskih saveta kako sad ecom treba biti prijatelj, kako na decu ne smeš ni da vičeš a kamoli da ih udariš…Samo niko nije pogledao da u takvim državama roditelj ide u zatvor ako mu je maloletno dete napolju posle 23 sata, a maloletan si do 21. godine…da ti je socijalni radnik svaki dan u kći ako te neko prijavi npr. za alkoholizam a imaš u kući maloletno dete…da postoje jako strogi zakoni i za maloletnike i za njihove roditelje…

  Mi uvek uzmemo ešto što se nama sviđa i samo to primenimo, klasika… Ne vaspitavam dete nego se družim s njim, onda ga pustim napolje da radi šta hoće, bitno da se on meni vrati kući živ i zdrav…Ne razmišljaš o tome koliko dobrog si napravio da bi dete izraslo u normalnu odraslu osobu koja će znati prosperirati u životnu…bitno da te dete voli i da je u tvojoj kući mir…

OSTAVITE KOMENTAR