Manekenke i u kolicima

Nikada se ne predajem. Mladi koji imaju zdravstvene probleme ne smeju biti izolovani i moraju verovati u sebe, kaže Suzana Minić (25) iz Subotice.

645980_generalna-proba-modne-revije-modna-pista-ravnopravnosti220715rasfoto-biljana-vuckovic-009_ig

Suzana će na reviju „Modna pista ravnopravnosti“ večeras izaći u invalidskim kolicima. Ona je jedna od deset devojaka i dva mladića sa invaliditetom koji će učestvovati na modnoj reviji koju u nedelju organizuje Udruženje „Ravnopravnost u svemu“.

Nosiću haljinu iz svečane kolekcije i jednu opušteniju varijantu. Do šeste godine sam hodala, a tada su utvrdili da imam masno tkivo u kičmi. Doživela sam razne predrasude, kao mala od vršnjaka koji su me izbegavali i kasnije od odraslih. Dugo nisam mogla da se zaposlim, ali nisam odustajala nikada i sada radim – kaže Suzana.

645979_generalna-proba-modne-revije-modna-pista-ravnopravnosti220715rasfoto-biljana-vuckovic-010_ig
Osim devojaka sa invaliditetom, učestvovaće i deset manekenki.
Julijana Pap, majka Valentine Pap, devojke sa cerebralnom paralizom koja učestvuje na reviji, kaže da su pripreme za reviju počele pre pet meseci. Julijana Pap, koja je i predsednica Udruženja „Izida“ iz Feketića, kaže da za njihove članove učešće u reviji znači mnogo.

 
– Borimo se celog života da socijalizujemo osobe koje imaju smetnje u razvoju i zato su revija i druženje veliki korak. Suština je da ih sugrađani vide kao ravnopravne članove društva, u ovom slučaju rame uz rame sa profesionalnim manekenkama – kaže Papova.
645978_generalna-proba-modne-revije-modna-pista-ravnopravnosti220715rasfoto-biljana-vuckovic-011_f

Miroslav Manojlović je rođen sa umerenim smetnjama u razvoju. Po struci je fizioterapeut, a na generalnoj probi revije kaže da je presrećan što će učestvovati u njoj.

 
Bilo da su invalidi ili imaju psihičke i druge smetnje, ljudi ne smeju ostajati zatvoreni među četiri zida. Svako mora da nađe sebi priliku i uključi se u društvo. Nikada nisam mislio da ću biti maneken, ali se i to dogodilo. Život je čudo – kaže Miroslav.

 
Jedna od voditeljki je Nina Rukavina, glumica koja nema tri prsta na ruci.

 
– Svi treba da sledimo svoje snove. Ja sam svoje snove ostvarila time što sam upisala i završila glumu, ali ne stajem na tome. U ovom projektu sam nekoliko meseci i volela bih da revija postane tradicionalna, da nas svake godine bude više – kaže Nina.

645982_generalna-proba-modne-revije-modna-pista-ravnopravnosti220715rasfoto-biljana-vuckovic-004_ig

 

BLICKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 25 = 34

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: