Manje kupaca na subotičkoj “Mlečnoj pijaci”

Smanjen je broj kupaca na subotičkoj “Mlečnoj pijaci”. Situacija je bolja nego u vreme vanrednog stanja, ali je pojedinim prodavcima prodaja opala i za pedeset odsto. U Poslovnom udruženju “Pijace Srbije” ističu da im je i dalje prioritet bezbedna kupovina na pijacama.

Radnim danima je broj kupaca na Mlečnoj pijaci u Subotici manji i u redovnim okolnostima, ali zbog aktuelne situacije sa koronavirusom prodaja je dodatno opala. Kupci kažu da nisu pijacu zamenili prodavnicom, ali da redovno kupuju i u marketima.

Ištvan Bagi na svojoj tezgi prodaje mlečne proizvode već više od tri decenije. Goru godinu od ove, kaže ne pamti. Epidemija mu je prepolovila prodaju, pa mu skoro više isplativo da drži tezgu.

“Samo malo kupaca ima, samo malo. Više se ne isplati da dolazimo, ali moramo . Ako proizvodimo moramo da donesemo i da prodamo, ali jako teško ide pijaca”, objašnjava Ištvan Bagi.

Za prvih šest meseci ove godine promet poljoprivrednih proizvoda na pijacama je opao za 14 odsto. To je gotovo 3 milijarde dinara, kažu u Poslovnom udrženju “Pijace Srbije”. Pored toga u našoj zemlji je oko pet odsto prodavaca odustalo od zakupa tezge i prodaje na pijaci.

“Jedan značajan deo tog procenta se odnosi na one ljude koji naprosto, iz različitih razloga nisu mogli da se prilagode novonastalim uslovima. Tu pre svega mislim na staračka poljoprivredna gazdinstva, kojih je još uvek puno na pijacama, koja nisu uspela da se organizuju tako da rade naravno i u ovim uslovima, bitno otežanim u odnosnu na neke normalne”, ističe Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja “Pijace Srbije”.

Gotovo jedna četvrtina poljoprivrednih proizvoda u Srbiji proda se na tezgama širom naše zemlje. Procenjuje se da je zbog krize, izazvane koronavirusom, u proteklom periodu, ostalo neprodato, pre svega sezonske robe, u vrednosti između 700 i 800 miliona dinara.

RTVKOMENTARI

 1. Pitam Ja Vas kaže:

  Kako može da bude rentabilna pijaca kada su garagani toliko bofla robe naneli da se narod okrenuo marketima jer im je sigurnija kupovina..

 2. Medicinar kaže:

  @Pitam Ja Vas . Istina je epidemiloška situacija i moguće zaraze ne samo od covida ,već i od kolere i nehigijene na subotičkim pijacama katstrofalna. Kvalitet robe se meri sa švercovanim namirnicama iz Mađarske koji se prodaju na tezgama u nehigijenskim uslovima.
  Kako su mađari uveli strožu kontrolu na tržnice ne stiže razna poljprivredn roba iz susedne države. Ali na ovim destinacijama inspektora ni za lek…Zašto bi i bilo kada je prekogranična saradnja za šverc robe bez plaćanja poreza i prireza još uvek šljaka a bolnice se pune covid pacijentima eto koji su se zarazili jer ne drže distance ,ne peru ruke i ne nose rukavice a potom se još i druže. A na subitičkim tržnicama kao u srednjem veku. Kada su na mestu ispred bivše Standard konfekcije sahranjivali mrtve izazvano kolerom zbog nehigijene. Za one koji ne znaju ta mala kapelica je izdignuta na tom mestu gde se nalazi masovna grobnica za te preminule subotičane.

 3. Neven kaže:

  @Medicinar ,Zaboravio si one vodovodne cevi subotičkog javnog vodovoda od azbestcementih cevi …Time je spisak epidemiloškog stanja u Subotici duži…

 4. Trovach kaže:

  @Neven…Vodovodne cevi se nikada nisu pravile od azbesta (inace, stetan je ako se udahne), ali su se pravile kanalizacione. Pretpostavljam da to nisi pio, ali mnogo je komentatora koji jedu sadrzaj tih cevi kada govore o vodovodu.

 5. Neven kaže:

  @ Trovach Nažalost blage veze nemaš sa stvarnošću. Najveći deo javne vodovodne mreže u gradu Subotica je od azbestocementnih cevi. Raspitaj se u : JP Vodovod i Kanalizacija.
  Ovih dana mi je to potvrdio i jedan stručnjak-njihov radnik koji radi na hitnim intervencijama i na priključcima ,ali svako može sve ove navode da proveri kada se vrše rekonstrukcije i spajanje stare azbestcementnih cevi sa novim plastičnim cevima-postoje i fotografije snimljene na licu mesta…I na tvoje neznanje ,nažalost veći deo Subotičana pije tu vodu koja cirkuliše u tim azbestcementnim cevima i preko novih plastičnih cevi jer su u istom sustavu gradske javne mreže…Pa ti sad pravi sprdnju na račun građana Subotice u stilu kako ti je u odgovoru što si napisao…

 6. Croat kaže:

  trovach i ja sam mislio da je nemoguce da ima vodovodnih cevi od azbesta al eto nadjoh na netu da Beograd ima deo vodovodne mreze napravljene od njih tako da je lako moguce da je Neven u pravu.

 7. Dobra voda cesmovaca kaže:

  Vodovodne azbestnocementne cevi nisu opasne za potrosace. Ono sto cini azbest opasnim je azebstna prasina, azbestna vlakna i azbestne niti, koja se po pravilu javljaju prilikom obrade azbesta , secenja, lomljenja ili slicnog. Inhalacije takve prasine u pluca je vrlo stetna i opasna i moze da izazove rak. Voda za pice koja protice kroz azbestne cevi (makar one bile i ostecene) je ispravna za pice i ne prouzrokuje nikakve tegobe jer se sve sto bi eventualno imalo veze sa azbestnim krhotinama, preko probavnog trakta ponovo izbacuje. Azbest nije otrovan!!! Voda se pije, voda se ne inhalira. Svuda u Evropi su azbestnocementske cevi koristene prilikom izgradnje vodovoda. Tada se nije znalo za opasnost i stetnost azbestnih vlakana i prasine. Radnici koji su radili na polaganju takvih cevi su bili izlozeni eventualnim stetnim posledicama. Potrosaci vode ne. Azbestne cevi se vise ne ugradjuju u vodovodne mreze i vremenom ce biti svugde u svetu zamenjene drugim materijalima. Nema mesta za nekakvu paniku i momentalnu promenu azbestnih cevovoda.

 8. amacak kaže:

  ne spadam u one koji sve znaju pa sam i ja malo orao po netu. azbestno-cementne cevu su postavljane kao vodovodne ne samo u srbiji nego bar još u americi. generalno se ne smatraju velikim rizikom po zdravlje jer, kao što je trovach napisao, azbest postaje stvarno opasan tek kada se udiše.

  jedna konstrukcija na koju sam naišao navodi kao moguću opasnost da ako se cevi štete neka količina azbestnih vlakana može dospeti u vodu pa zatim u odeću kod pranja i onda postoji opasnost da se udahnu. prvo, to nije neka velika verovatnoća. drugo, od azbesta su se dokazano najviše razboljevali uglavnom radnici koji su ga na razne načine udisali u velikim količinama i na duži period. treće, mogući azbest u vodi koliki god da je rizik nema nikakve veze sa “epidemiološkim stanjem”.

 9. amacak kaže:

  “stina je epidemiloška situacija i moguće zaraze ne samo od covida ,već i od kolere i nehigijene na subotičkim pijacama katstrofalna.”

  i koliko smo imali slučajeva kolere u zadnje vreme?

 10. Subotica-Sombor-Baja kaže:

  Trovach-hahahhahaa!!!-ovo o azbestnim cevima si sročio i opiso onako pesnički. Ulepšo si mi dan..

 11. Neven kaže:

  @ amacak . Pa i zato subotičani više ne piju vodu iz Subotičkog javnog vodovoda jer je voda ‘previše’ ispravna… Leba ti konzumiraj samo tu vodu godinu dana pa da se čujemo na ovom forumu.. ako ti iz česme ponekad izmigolji po koji crveni crvić ,oni su domači u vodovodu a otprni su i na azbestno zagađenje..

 12. Neven kaže:

  @ Dobra voda cesmovaca ,Vidim da si znalac, pa me čudi da si u nizu zaboravio navesti i dobre stare rimske vodovode u nekim državama EU ,i akvadukte od pečene gline koje ipak nisu zamenili tako ‘dobrim’ azbestcementnim cevima .Očito da više veruju dobroj staroj glini. Ni guglanje na netu ne može ti pomoći.

 13. Dobra voda cesmovaca kaže:

  @ Neven

  Ako bi bio ljubazan da kazes u kojim Evropskim drzavama jos i danas koriste Rimske vodovode i gde postoji akvadukt, odnosno gde je napravljen jedan takav gradjevinski objekat od pecene gline. Zanimalo bi me ne samo mesto vec i vremenski period gradnje. Nije mi jasno kakvu konretnu pomoc meni u ovom slucaju moze dati guglanje po netu?

 14. Neven kaže:

  @ Dobra voda cesmovaca . Ti baš sve želiš na gotovo…Istražuj možda ti se posreći.

 15. bac Vranje kaže:

  @Dobra voda cesmovaca
  Bec korisrti deo rimskog vodovoda za snabdevanje grada! Jedan deo vode sto snabdeva Bec prolazi kroz deo starog rimskog vodovoda !

 16. Dobra voda cesmovaca kaže:

  @ Bac Vranje
  Koristiti delomicno trasu starog Rimskog vodovoda je jedno, a koristiti savremeni cevovod kroz tu trasu je nesto sasvim drugo. U Becu pitka voda ne protice kroz stare anticke kanale. Rimljani nisu imali cevovode.

 17. Dobra voda cesmovaca. kaže:

  @ Neven

  Sto ti ne bi malo istrazivao ? Mozda ti se posreci da necim potkrepis to sto ovde serviras. A sve dok ti se ne posreci, ti ostajes u mojim ocima samo obicni neznalica.

 18. amacak kaže:

  ” Leba ti konzumiraj samo tu vodu godinu dana pa da se čujemo na ovom forumu..”

  konzumiraju je moja bivša i ćerka više od deset godina. leba ti.

 19. Aleksa kaže:

  @Neven
  E moj Nevene, ja suboticku vodu pijem preko 50 godina – 84 napunio, malo pritisak, malo zglobovi, ali vodu sa cesme pijem i dalje.

 20. Dobra voda cesmovaca kaže:

  @ Bac Vranje

  Procitao sam clanak. Ostaci Rimskih vodotokova se nalaze svuda po Evropi gde se je nekada prostiralo Rimsko carstvo. Neki su duzi neko kraci. Uglavnom svi su ozidani rimskom opekom siroki izmedju otprilike 1 i 2 metra, odgovarajuce visine i zakopani u zemlju jer se na taj nacin leti dobijala hladna voda a zimi se nije zamrzavala. Vodovodnu mrezu u nasem savremenom smislu Rimljani nisu imali. Koristene su ponekad drvene cevi (izdubljena stabla) zatim od pecene gline ili vrlo retko od olova. Olovne cevi su koristene samo za kracu distancu od javnih bunara (rezervoara) do privatnih vila i to samo najbogatijih patricija, jer jedna olovna cev od 10 cm u precniku i duzine 37 metara ima tezinu od cca jedne tone. Samo jedna tona materijala bez obrade i ostalih radova je kostala ogromno bogatstvo i to nije sebi mogao da priusti ni svaki bogatas. Jedan od najduzih Rimskih kanala za dovod vode koji poznajem je izmedju izvora u planinskom predelu Ardena i krajne destinacije starog Rimskog grada Kölna na reci Rajni. Njegova duzina iznosi preko 100km manje vise dobro je ocuvan i moze se videti na vise mesta.Tvrditi da se i danas koriste isti oni vodokanali kao u vreme Rimljana je vrlo proizvoljno. Isto kao kad bi tvrdili da se danas Evropljani voze po Rimskim cestama. Mnogi danasnji putevi i putni pravci su trasirani od strane Rimljana, ali stvarno nemaju vise nikakvu veze sa savremenim putevima.

 21. Mila kaže:

  Vratimo se na prodavce na pijacama. Svi koji s vremena na vreme svratite na pijacu, videćete da se sami prodavci ne pridržavaju datih propisa. Bez maski, bez pranja ruku, bez ikakve zaštite, dezinfekcije ruku, i t.d.Zar nadležni pogledaju kroz prste? Ulazak u pijacu da se zabrani svima koji nemaju zaštitu, kako kupci tako i prodavci. Prodavci na tezgu na vidljivo mesto da stave dezinfekciono sredstvo (ne običnu vodu) i istu da koriste. U kontaktu su sa kontaminiranom robom na tezgi, naročito sa novcem. Istina je da veći broj ljudi kupuje u prodavnici, takođe i ja, sigurnije je. Ko zna gde i kako skladište “svoju” robu. Ne tvrdim da su prodavnice okej, ali se ne može ući bez maske na licu, dezinfekcija ruku obavezna. Higijena ok. I. t. d. Svima nama je teško, imali novca ili ne, trpimo kako god znamo i umemo. Nisu samo prodavci na pijacama u teškoj situaciji. Neka ne ulažu novac u švercovanu robu pa neće biti na gubitku. Proizvođača je mali broj na pijacama. Prodaju na veliko, prodaju od kuće, ne brinite zbog njih. Brinite o sebi i svom zdravlju.

 22. Sali kaže:

  Ja radim na pijaci, nije istina da prodavci ne nose maske. I svi imamo dezinfikciono sredstvo. I ne prodaje svako švercovanu robu gospođo Mila.Na vidljivim mestima su postavljeni dezinfikciona sredstva i za kupce. A što se tiče pometunih marketa, što ste naveli…. Ja lično danas bila u Maxiju. Bilo je dosta kupaca unutra bez maske. Izgleda da su i tamo progledali nekima kroz prste….

OSTAVITE KOMENTAR