Manje novca u predlogu gradskog budžeta za službu pomoć nege u kući

Direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević, obišao je prigradske mesne zajednice i u razgovoru sa korisnicima usluga Gerontološkog centra i predstavnicima MZ upoznao sa predlogom budzeta za Gerontološki centar, i rekao da postoji mogućnosti da se služba u prigradskim MZ ukoliko budžet budet u usvojenom obliku, u značajnoj meri redukuju.

 

gerontoloskiDirektor je istakao da ima potuno razumevanje za finansijsku situaciju u gradu i za činjenicu da nedostaju značajna finansijska sredstva te da on u svakodnevnoj komunikaciji sa članom Gradskog veća i nadležnima u Gradskoj upravi pokušava da iznadje u okviru predloga budžeta rešenje koje neće dovesti do racionaliacije obima usluga.

 

Isto tako Gerontološki centar se obratio vladi APV sa molbom za pomoć u vidu nedostajućih sredstava da ne bismo morali da redukujemo usluge koje krositi 110 porodica.

 

U predlogu gradskog budžeta predvidjeno je smanjenje davanja grada u iznosu većim od 20% u službi pomoć i nege u kući, a to se direktno odnosi na pružanje usluga u prigradskim MZ: Mala Bosna, Tavankut, Đurđin, Novi Žednik, Stari Žednik i Bajmok.

 

Predstavnici MZ kao i korisnici su ukazali na neophodnost nastavka pružanja tih usluga te su zamolili i direktora kao i Grad Suboticu da zajedno iznadju rešenje da do redukcije usluga ne dodje.

 

Služba pomoć i nege je počela u prigradskim MZ 2006.godine kada je Grad Subotica a na osnovu dugoročne strategije razvoja socijalne zaštite uvideo potrebu izjednačavanja položaja starijih sugradjana u smislu usluga socijalne zaštite koje se pružaju bez obzria da li žive u gradu ili na selu.

 

Predlog Gerontološkog centra, jeste da ceneći veoma tešku materijalnu situaciju u celoj državi na smanjenje sredstava pomoć i nege u kući ne bude više od 15% a u tom smislu će direktor podneti i Amandam Skupštini Grada Subotica.

 

Direktor se dogovorio sa predstavnicima MZ da će odmah posle Novogodišnjih praznika ponovo posetiti MZ i upoznati ih da li je Grad Subotica, Vlada Vojvodine ili neki treći izvor uspeo da reši nedostajući novac.KOMENTARI

  1. zorandjala kaže:

    uvedte kao kikinda za sve korisnike socijalne i druge pomoci{radno sposobna} drustveno korisni rad 125 din sat. delili ste i sakom i kapom kad su vam trebali glasovi sada se gusite u svojim obecanjima,a biracka masina trazi ko ogrev ko pare ko ulje,brasno i drugo sta je kome obecano.treba proveriti ovo sto je dosad navodno dato ili utroseno kao pomoc gde je zavrsilo.

OSTAVITE KOMENTAR